110 találat a(z) munkanélküli cimkére

Ennyien dolgoztak, és ennyi munkanélküli volt 2016-ban Cikk

Az elmúlt évben átlagosan 235 ezren voltak munkanélküliek, 73 ezerrel kevesebben, mint 2015-ben. A foglalkoztatottak létszáma átlagosan 4 millió 352 ezer volt, 141 ezerrel több a 2015-ösnél.

Adóalap-kedvezmény álláskeresőre Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társasági adóról szóló törvény 7. § (1) j) pontja szerint munkanélküli személy foglalkoztatása esetén a rá tekintettel befizetett szociális hozzájárulási adó összege az adó alapját csökkenti. A munkanélküli személy meghatározásánál a (3) bekezdésre hivatkozik, ami tovább egy másik törvényre. A kérdésem az lenne, hogy regisztrált munkanélkülinek kell lennie, annak a személynek, akire vonatkozólag ezt az adóalap-kedvezményt igénybe kívánjuk venni? Kell erről igazolással rendelkeznünk a Munkaügyi Központtól, hogy érvényesíthessük ezt a kedvezményt? A decemberi bérre fizetendő szochót csak januárban teljesítjük a NAV felé, ezzel még lehet számolni a 2016. évi adóalap számításnál vagy ez már 2017. évi befizetésnek minősül? Válaszát előre is köszönöm!

Nőhet a katások tb-ellátásának alapja Cikk

A szociális hozzájárulási adó csökkentésével párhuzamosan nőhet a kisadózók tételes adója szerint adózók (katások) tb-ellátásának alapja a T/13159. számú törvényjavaslat szerint.

Sokkal többen dolgoznak Magyarországon, mint egy éve Cikk

Idén augusztus-októberben a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 404 ezer volt, 138 ezerrel több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző három hónapos időszakban 4 millió 391 ezren voltak állásban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 2,5 százalékponttal, 67,4 százalékra emelkedett.

Csed számítási alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély várhatóan 2017. június 15-én fog szülni. 2015 szeptemberéig gyesen volt, majd azóta különböző munkahelyeken, de megszakítás nélkül volt munkaviszonya 2016. augusztus 31-éig, minimálbér körüli fizetésért. Ezt követően egy nap megszakítással, szeptember 2-ától munkanélküli segélyen van december 2-áig. A terhesség alatt tervezi egyéni vállalkozás nyitását, azonban nem tudom, mit tanácsoljak neki, hogyan célszerű a járulékokat megfizetnie. A katás vállalkozást kizártuk, mert abban az esetben elég alacsony az egészségbiztosítási járulékok alapja. A kérdéseim a következők lennének: 1. Mikor érdemes kiváltani a vállalkozói engedélyt, hogy egy megfizetett magasabb járulékalap számottevően befolyásolja a csed és a gyed összegét? Az előző terhességénél veszélyeztetett óvolt, várhatóan az utolsó két hónapban táppénzen lesz majd. Ha jól gondolom, ez nem befolyásolja a csed és a gyed számítását. 2. A munkanélküli segély beleszámít-e a csed számítási alapjába? Ha megnyitja az egyéni vállalkozást rögtön a munkanélküli segély folyósítását követően, akkor az folyamatos biztosítási jogviszonynak számít? 3. Az egyéni vállalkozó a minimálbér 150 százaléka után fizeti az egészségbiztosítási járulékokat. A csed, gyed számításánál ez a 150 százalékos összeg lesz figyelembe véve alapként, igaz? Remélem, megadtam az összes szükséges információt a válaszhoz. Szakértő segítségét előre is köszönöm!

Megdöbbentő: több mint 130 ezer munkanélküli ellátás nélkül! Cikk

A nyilvántartott álláskeresők száma 16,9 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában az októberi zárónapon 277,8 ezer álláskereső szerepelt, közel 60 ezerrel kevesebb, mint egy éve. Az álláskeresők 49 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Szociális szövetkezet tagi munkavégzésre irányuló jogyviszony Kérdés

Tapasztalatom szerint nincs kialakult eljárás arra vonatkozóan, hogy a szociális szövetkezetekben hogyan jöhet létre, és maradhat fenn a tagi munkavégzésre irányuló jogviszony (TMIJ). Szociális szövetkezetben tagi munkavégzésre irányuló jogviszonyt az Sztv. 18. § (3) bekezdése szerint a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerint regisztrált álláskereső, illetve a közfoglalkoztatási jogviszonyban lévő személy létesíthet és tarthat fenn. Ezt úgy értelmezem, hogy e jogviszonyt csak addig tarthatja fenn, amíg regisztrált álláskereső az illető. Viszont NSZF Bálint István főigazgató-helyettes szerint a minimálbér összegéig kaphat juttatást a tagi munkaviszonyban lévő (akár természetben vagy pénzben), megtarthatja a munkanélküli regisztrált státuszát és kaphatja az álláskeresési járadékot. Eszerint a TMIJ dolgozó tag munkabére nem haladhatja meg a mindenkori minimálbért, mert akkor megszűnik az álláskereső státusz, akkor pedig nem áll fenn a 18. § (3) bekezdés szerinti feltétel. A kormányhivataloknál sem találtunk egyértelmű eljárási rendet. Az egyik területi irodában néhány perc alatt nyilvántartásba vették a meglévő szociális szövetkezetben már tagsággal rendelkező tagot, mondván, ha neki nem kell segélyt adni, akkor nem kell vele sokat foglalkozni. A másik hivatalnál elküldték ugyanezzel a paraméterekkel rendelkező tagot, azzal az indokkal, hogy a szövetkezeti tagság kizáró ok, hogy álláskeresőként nyilvántartásba vegyék, először lépjen ki a szövetkezetből. Önnek mi az álláspontja?

Munkaerőhiány! Százezerhez közelít a betöltetlen álláshelyek száma Cikk

A nyilvántartott álláskeresők száma 16,4 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában az augusztusi zárónapon 283,3 ezer álláskereső szerepelt, több mint 50 ezerrel kevesebb, mint egy éve. Mindeközben 96 800 álláshely betöltetlen volt.

Elképesztő sarcot találtak ki Cikk

A lovak közé dobta a gyeplőt a parlament, amikor két éve szinte bármilyen helyi adó kivetésére jogosító felhatalmazást adott az önkormányzatoknak – írja a hvg.hu.

A munkanélküliek csaknem fele legalább egy éve keres állást Cikk

Egy év alatt 76 ezerrel, 234 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, és 1,8 százalékponttal 5,1 százalékosra mérséklődött a munkanélküliségi ráta az április-júniusi időszakban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Munkanélküli regisztráció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha valakinek van kiegészítő tevékenységként végzett vállalkozása, de a főállása megszűnt, regisztrálhat-e a munkaügyi központban? Várom válaszát.

Változnak a szochokedvezmények, s bővül is a kör az adócsomagban Cikk

A szociális hozzájárulási adóból (szocho) igénybe vehető kedvezményekre vonatkozó szabályok is változnak a parlament elé terjesztett adótörvény-módosítási csomag szerint. A javaslat szerint bővül az adókedvezmények köre.

Családi kedvezmény nem egész évre? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a magánszemély, akinek egy középiskolában tanuló gyermeke van (utána családi pótlékot folyósítanak) azokra a hónapokra, amikor a magánszemély nem dolgozott 2015. február-augusztus, és aktív korú ellátását kapott, a családi kedvezmény igénybevételére hogyan jogosult? Egész évre vagy csak a munkaviszony hónapjaira? Ha nem a teljes hónapban dolgozott, akkor megkapja az egész hónapra a családi kedvezményt? Köszönöm a választ.

Óriási károk a hamis órák és ékszerek miatt Cikk

Több mint 3,5 milliárd eurós kárt okoz a hamis órák és ékszerek forgalmazásából származó közvetlen és közvetett bevételkiesés uniós szinten, emellett 28 500 munkahely megszűnését is eredményezi. Hazánkban évente átlagosan több mint 40 milliárd forintnyi kár éri az iparágat, emellett a magyar piac az uniós átlagnál valamivel fertőzöttebb terület – derül ki az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (OHIM) legfrissebb jelentéséből.

Képzett munkavállalók munkanélkülisége: felmérés az okokról Cikk

Egyre képzettebbek a munkavállalók világszerte, azonban nem mindig találnak megfelelő állást, azaz a felsőfokú oktatáshoz való egyre jobb hozzáférés nem csökkenti a munkanélküliséget – derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb felméréséből, amelyben az oktatás és a munkaerő-piaci elhelyezkedés kapcsolatát vizsgálták.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink