43 találat a(z) munkaidő-nyilvántartás cimkére

Munkaidő GPS-szel Kérdés

Gépjárműveinkbe GPS-t szereltettünk.Használható-e a rendszerben kimutatott munkavégzés ideje munkaidő-nyilvántartásként?

Munkaidő nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaidő-nyilvántartó programot vezetnénk be, de nem tudom, hogy a jogszabálynak megfelel-e a kínált szolgáltatás. Több cikküket elolvasva úgy gondolom, hogy amit nyújt a rendszer, az jó lehet. Előre elkészíthető a munkavállalók beosztása, majd ennek megfelelően vezethető a nyilvántartás is, amiből hónap végén munkaidőjegyzék nyomtatható, amit a dolgozó aláír. Mi általános munkarendben dolgozunk (H-P 8 óra), egy műszakban. Ritkán fordul elő túlóra, készenléti idő nincs. Eddig kifüggesztett jelenléti ívet vezettek a dolgozók (többé kevésbé naprakészen). Ezt a rendszert felválthatja egy program által generált táblázat? Ha a fent említett nyilvántartó rendszert vezetnénk be, akkor nem kell jelenléti ívet vezetni a dolgozóknak? A napra kész nyilvántartás követelménye hogyan valósul meg? Az egy hónapra előírt beosztást ki kell nyomtatni vagy általános munkarend esetén ez nem szükséges? A nyilvántartás akkor tér el a beosztás szerintitől, ha valaki váratlanul szabadságot kér vagy megbetegszik, esetleg túlóráznia kell. Ilyenkor a nyilvántartásba az aznapi előírást módosítani kell és ezzel a naprakészség megvalósult? Ha egy esetlegen ellenőrzés lenne, akkor a programban elég bemutatni a még le nem zárt táblázatokat? A gyakorlati megvalósítások mikéntje bizonytalan számomra. Válaszát előre is köszönöm!

Bt.-kültag jogviszonya Kérdés

Adott egy betéti társaság, ahol 50-50%-ban van két tulajdonos. A beltag más munkáltatónál heti 40 órát elérően munkaviszonyban van, viszont a kültagnak ez lenne a főállása. Kérdéseim az alábbiak: 1. Ha munkaviszony keretében foglalkoztatott a magánszemély tag, akkor vonatkozik-e rá a teljes körű munkaidő-nyilvántartás (szabadság, túlóra, munkaidő), vagy mivel tulajdonos, ezeket nem szükséges figyelembe venni? Ebben az esetben milyen jogviszonykód alapján történhet a biztosítotti bejelentés? 2. Amennyiben a kültag egyben a bt. képviselője és személyesen is közreműködik, akkor ezt is megteheti munkaviszony keretében? 3. Ha a kültag egyben katás egyéni vállalkozó is, akkor hogyan alakulna a járulékfizetése és a jogviszonya a bt.-ben? Várom megtisztelő válaszukat.

Megjelent az augusztusi VálaszAdó Cikk

A tavaszi adócsomag változásokat hozott a helyi adózásban is, egyebek mellett új fogalmakat vezetett be.

Tanulságos eset a munkaidő-nyilvántartásról Cikk

Nem fogadható el olyan gyakorlat, hogy a beosztás szerinti munka- és pihenőnapokat a munkavállalók egymással rendszeresen cserélgetik, mert úgy a munkavégzés tervezhetősége, a munkaidő-nyilvántartás ellenőrzésének lehetősége szenvedne csorbát – mondta ki ítéletében a Kúria.

Bt-kültag munkavégzésre irányuló lehetséges jogviszonyai Kérdés

Adott egy betéti társaság, ahol 50-50%-ban van két tulajdonos. A beltag más munkáltatónál heti 40 órát elérően munkaviszonyban van, viszont a kültagnak ez lenne a főállása. Kérdésem az alábbi: ha munkaviszony keretében foglalkoztatott a magánszemély tag, akkor vonatkozik-e rá a teljes körű munkaidő-nyilvántartás (szabadság, túlóra, munkaidő), vagy mivel tulajdonos, ezeket nem szükséges figyelembe venni, és korlátlan "időkeretben" dolgozhat a saját vállalkozásában. Ebben az esetben milyen jogviszonykód alapján történhet a biztosítotti bejelentés? Amennyiben tagi jogviszony alapján kerül bejelentésre, abban az esetben viszont vonatkozik rá az emelt összegű járulék és közteherfizetési kötelezettség? Várom megtisztelő válaszukat.

Kamionsofőr bérezése Kérdés

Kedves Szakértő! Kezdő vállalkozás vagyunk, kamionsofőröket szeretnénk alkalmazni. A bérezésük kapcsán kérdeznénk, hogy megállapodhatunk-e velük fix havi bérben, vagy kötelezően alkalmazni kell a munkaidőkeretes elszámolást és bizonyos pótlékokat (éjszakai, vasárnapi stb.) kell, hogy fizessünk részükre? Amennyiben fix havi bért alkalmazunk, kell-e munkaidő-nyilvántartást vezetni? Természetesen a törvényi szabályokat maximálisan be szeretnénk tartani, de az adminisztrációt is csökkentenénk, amennyiben lehetne. Köszönjük a választ.

Munkaidő-nyilvántartás: kötelező, de van mozgásterük a munkáltatóknak Cikk

A munkáltató egyik alapkötelezettsége, hogy pontosan nyilvántartsa munkavállalói munka- és pihenőidejét. Ezt – munkaügyi ellenőrzés keretében – a felügyelet minden évben kiemelten ellenőrzi.

Szociális szövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alakult egy szociális szövetkezet. Tagjai munkaviszony alapján végeznek személyes közreműködést, amelyért pénzbeli juttatást is kapnak.Szeretném megkérdezni, jól gondoljuk-e, hogy természetbeni ellátásra és nyugdíjra jogosultak lesznek, de pénzbeli ellátásra (táppénz, gyed) nem? Munkaidő-nyilvántartásra nem kötelezettek? Nem vonatkozik rájuk a minimálbér kifizetésének kötelezettsége? Válaszát köszönöm.

Ezt kell tudni a túlóráról, hogy a főnök ne nézhessen rabszolgának Cikk

Amikor a munkáltató túlórára kötelezi a munkavállalót, akkor a pihenőidejéből vesz el, melyet anyagilag és/vagy szabadidővel kell kompenzálni. Az éves plafon a törvény alapján 250 óra, az elrendelés folyamán vizsgálni kell a munkavállaló körülményeit, munkaszüneti napon pedig csak kivételes, extrém esetekben túlórázhatunk.

Rugalmas munkaidő – rendkívüli munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál 4 fő rugalmas munkaidőben van foglalkoztatva, heti 40 órás munkarendben és 8:30-12:30 tartó törzsidővel. Munkaidő-nyilvántartás készül a jelenlétekről tételesen. Abban az esetben, ha a dolgozónak hónap végére túlórája keletkezik, akkor annak kifizetését későbbi időpontra lehet tenni? Mondjuk félévente, vagy kötelező annak kifizetése az adott hónap vonatkozásában? Válaszát előre is köszönöm.

Ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. tagja a képviseletet és a személyes közreműködését munkaviszonyban látja el, kötetlen munkaidőben. Kell szabadságnyilvántartást, illetve munkaidő-nyilvántartást vezetnie? Köszönöm válaszát!

Milyen nyilvántartás kell vezetni a munkaidőről? Kérdés

Az alkalmazottak munkaszerződése napi 8 óra munkaidőről rendelkezik, valamint, hogy ezen munkaidő rugalmasan kezdhető/fejezhető be a munka jellegénél fogva. A szabadságok nyilvántartása megtörténik, de más – például jelenléti ív, egyéb nyilvántartás – vezetése kötelező-e? A cég fuvarozással foglalkozik. Köszönöm.

Fuvarozók, figyelem! Minden egy helyen a munka- és pihenőidőről Cikk

Kiterjedt hazai, illetve európai uniós normarendszer szabályozza a közlekedésben, ezen belül a közúti közlekedésben dolgozók munka- és pihenőidejét. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a fuvarozásban tevékenykedőkre vonatkozó előírásokat.

Munkaügyi nyilvántartás – jelenléti ív Kérdés

Tisztelt Szakértő! Régebben, a jelenléti ív használata esetén a munkavállaló minden nap aláírta az érkezést és távozást. Amennyiben a munkáltató excel-táblában vezeti a munkaidő-nyilvántartást, a munkavállalónak nem kell semmit aláírnia, hogy megérkezett, távozott? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes mellett egyéni vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Airbnb adószámos magánszemély

Széles Imre

tb-szakértő

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs