141 találat a(z) munkába járás cimkére

Saját tulajdonú személygépkocsi költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben az ügyvezető tulajdonos saját gépkocsiját használja céges ügyek intézésére és a napi munkába járásra. A napi munkába járására tekintettel megilleti-e az ügyvezetőt a 15 Ft /km adómentes munkába járási költségtérítés, ha nem munkaviszonyban látja el az ügyvezetést, hanem tagi jogviszonya alapján biztosított a cégben? A munkába járással kapcsolatban kaphat az ügyvezető költségtérítést? Mindenhol munkavállalót említenek a munkába járás költségtérítésével kapcsolatban. Céges ügyek intézése céljából megy megbeszélésre, bankba, napi szinten intézi a céges ügyeket. Ha rendszeresen használja saját személygépkocsiját céges ügyek intézésére, akkor a Nav információs füzetből azt olvastam ki, hogy nem kiküldetési rendelvény, hanem útnyilvántartás vezetése alapján számolható el költség ( rendszeres használat miatt). Amennyiben írja az útnyilvántartást az ügyvezető, és a hivatali, céges ügyekben megtett km alapján a Nav által közzétett üzemanyagárral számított költségét téríti meg a cég + 15 Ft /km normaköltséget. Ebben az esetben van -e cégautó adó fizetési kötelezettsége a cégnek vagy a magánszemélynek?

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetője munkaviszonyban van a saját cégében. Kifizethető-e részére a közigazgatási határon kívülről gépkocsival történő munkába járás esetén a 9 forint kilométerenként?

Munkába járás vonattal Kérdés

Ügyfelem (kft.) alkalmazottja vonattal jár munkába, számára a munkáltató a MÁV havi bérletet 100%-ban megtéríti. Azt tervezi, hogy 2020-ra MÁV START VIP kártyát vásárolna. Ez állítólag korlátlan utazást tenne számára lehetővé, az érdekessége, hogy míg az éves bérlete 60 ezer forint, ez utóbbi 288 ezer forint lenne. El lehet-e számolni adómentesen a VIP-kártya költségét? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk dolgozójának tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van. Szeretné a munkába járással kapcsolatos költségtérítés kifizetését. Saját gépjárművel nem rendelkezik. Kérdésem, hogy kifizethető-e a munkába járással kapcsolatos költségtérítés?

Munkába járás költségtérítésének utólagos elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi a kérdésem: a munkába járás költségtérítéséről szóló kormányrendelet szerinti elszámolásnál egy adott hónapra 37 200 Ft jelenleg a limit. Felvetődött, hogy többször utólagosan történik az elszámolás, ez esetben kumulált limitet kell alkalmazni, vagy mindig a vonatkozási hónap limitjét? Köszönöm a választ.

Munkába járás, kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkába járás, kiküldetés meghatározásában kérnék segítséget. Építőiparban tevékenykedő cég alkalmazottja saját személygépkocsival jár naponta dolgozni. Munkaszerződésében a munkavégzés helye változó, az irányítást, utasítást a cég székhelyéről látják el, telephellyel nem rendelkezik. Munkába járásnak vagy belföldi kiküldetésnek minősül a dolgozó munkába járása, hiszen igaz, nem napi szinten, de változó munkahelyeket keres fel a munkáknak megfelelően. A munkavégzés nem a munkaszerződéstől eltérő, mert ott változó munkavégzési hely szerepel. Ha kiküldetés, akkor minden egyes esetben kiküldetési rendelvényt szükséges kiállítani?

Munkába járás szja-vonatkozásai Cikk

A munka törvénykönyve 51. §-a rendelkezik arról, hogy a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak azt a költségét, amely a munkaviszony létesítésével indokoltan merül fel. Ilyen költségnek minősül például a munkahelyre történő utazás vagy a hazautazás költsége, melynek kötelező térítését, a megtérítés feltételeit a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szabályozza. A kormányrendeletben megjelölt fogalmak közül 2019-től néhány módosult is.

Munkába járás nem saját tulajdonú gépkocsival Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésemre kérném szíves válaszát. Egy munkavállaló, aki az élettársa személygépkocsijával utazik minden nap a lakóhelytől más közigazgatási területen lévő munkahelyére, adómentesen kaphatja-e a lakhelye és a munkahelye közötti 15 Ft/ km utazási költségtérítést? A munkaidő beosztása miatt a tömegközlekedési eszköz igénybevétele nem lehetséges, tehát a munkába járás költségeinek megtérítése indokolt. Több helyen azt olvastam, hogy nem probléma, ha nem a saját tulajdonában van a személyautó. Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel: Havasi Györgyi

Tartózkodási hely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbiakban kérném a segítségét. Van egy dolgozónk, aki nem a lakóhelyéről jár dolgozni, mert egy másik településen él a párjával. Azonban abba a házba nem tud bejelentkezni, mert a párjának a felesége külföldön él, és közös tulajdonú az ingatlan. A kérdésem az lenne, hogy kifizethetem-e költségtérítés címén a munkába járását, ha lakcímkártyáján nem szerepel a jelenlegi tartózkodási helye. Köszönöm szépen válaszát.

Roller – úti baleset Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk rollerrel jár munkába, (ahol van) a kerékpárosoknak kijelőlt úton. Munkából hazafelé menet elesett a rollerrel a kerékpárúton. Úti balesetnek lehet tekinteni? Köszönöm szépen válaszát, üdvözlettel, Schöffmann Gyöngyi

Biciklivel vagy motorkerékpárral jár dolgozni? Ön is kaphat költségtérítést Cikk

Mivel kell igazolnia a dolgozónak a munkáltató által adható maximum 15 forintnyi munkába járási költségtérítésre való jogosultságot, s motorkerékpárral közlekedőnek is jár ilyen támogatás? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített foglalkoztatott részére meg lehet-e téríteni a munkába járás költségeit?

Munkába járás utazási költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkába járás utazási költségeinek megtérítése kapcsán szeretnék érdeklődni. Adott Nyíregyházán egy cég, ahova más városban lakó dolgozók távolsági bérletét szeretnék megtéríteni. Ez a cég az ipari parkban található és csak helyi közlekedéssel érhető el. Ezt is szeretnék megtéríteni. A 39/2010(II.26) kormányrendelet 3. paragrafusa (1) bekezdés értelmében a napi munkába járás utazási költségeihez való hozzájárulás elsősorban a közigazgatási határon kívülről a lakóhely vagy a tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye között munkavégzési célból történő helyközi (távolsági) utazással, illetve átutazás céljából helyi közösségi közlekedéssel megvalósuló napi munkába járás esetén kötelező. Kizárólag helyi közösségi közlekedési eszköz igénybevételére szóló bérlet vagy jegy árának megtérítése adómentesen nem lehetséges. A fentiekből következik, hogy a távolsági bérletet adómentesen, a helyi bérletet pedig adókötelesen lehet adni. A külterületre (ipari parkba) kiterjesztett helyi bérlet helyi közlekedésre is jogosít Nyíregyházán belül. Szeretném megerősítésüket kérni abban, hogy a fentieket jól értelmezzük. Köszönöm!

Munkába járás támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Vállalatunk15 Ft/km adómentes munkába járás költségtérítést fizet minden munkavállalónak, aki a jogszabályi feltételeknek megfelel. Ezen felül fizetünk adóköteles jövedelemként is munkába járási támogatást, szintén km-alapon. Szeretném megkérdezni, hogy az adóköteles költségtérítésnél kötelesek vagyunk-e ugyanazt a Ft/km összeget kifizetni, vagy eltérő megállapodást is köthetünk az egyes dolgozókkal? Válaszukat előre is köszönöm!

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a munkáltató minden esetben (szankció nélkül) választhatja-e azt a lehetőséget a munkába járás költségtérítése esetén, hogy az szja-törvény 25. § (2) bekezdés b) pontja szerinti költségtérítést (15 forint kilométerenként) fizeti ki a munkavállalóinak, és nem vizsgálja például, hogy van-e közösségi közlekedés a munkavállaló lakóhelye/tartózkodási helye és a munkavégzés helye között? A 39/2010. kormányrendelet 4. § (1) bekezdése kimondja, hogy mely esetekben jár a 15 forint kilométerenkénti összeg 60 szzaléka a munkavállalónak (bár a munkáltató adómentesen adhat saját döntése alapján 15 forintot kilométerenként). Dönthet-e úgy a munkáltató, hogy minden olyan dolgozónak megadja a 15 forintt/kilométer összegű napi munkába járási költségtérítést, akinél a munkavégzési hely és a lakcím/tartózkodási hely nem egy közigazgatási határon belül van? Vagy ez a költségtérítés csak akkor jár, ha teljesül a 39/2010. kormányrendelet 4. § (1) bekezdésének valamelyik pontja? Megkaphatja-e ezt a fajta költségtérítést az a munkavállaló, akinek a lakóhelye/tartózkodási helye és a munkavégzés helye egy közigazgatási határon belül van? Ha igen, akkor milyen feltételeknek kell megfelelni? Ennek a fajta költségtérítésnek mennyi a maximum korlátja? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elektromos autó tao-kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close