82 találat a(z) menetlevél cimkére

Kisteherautóhoz kell-e útnyilvántartást vezetni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdést szeretném feltenni. Van a kft.-ben két céges autó, amelyek át lettek vizsgáztatva kisteherautóvá, nem kell fizetnünk rájuk az szja-törvény alapján cégautóadót, az össztömegük meghaladja a 2500 kilogrammot. Menetlevél-kötelesek. Útnyilvántartást kell rájuk vezetni? A menetlevélnél elfogadható ezeknél az autóknál az elektronikus menetlevél? Köszönöm válaszát: Farkas Zsuzsanna

Személygépkocsi cégben Kérdés

Tisztelt Szakértő!! A kft. nevére került egy személygépkocsi. Milyen nyilvántartási kötelezettségünk van? Milyen bevallási kötelezettségünk keletkezik? Milyen papírok kellenek ahhoz, hogy az alkalmazott vezethesse az autót? Milyen nyilvántartást kell ehhez az alkalmazottnak vezetni? Válaszát előre is köszönöm.

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég nem áruszállításra használt tehergépkocsival rendelkezik. Kérdés, hogy kötelező-e menetlevelet vezetni, illetve létezik-e a menetlevél vezetésének egyszerűsített módja?

Menetlevél Kérdés

Kft. menetlevelet vezet céges (kft.-é) tehergépkocsi, illetve kisbusz esetén. Mezőgazdasági vontatók esetén (traktoroknál) úgy tudom, ez nem kötelező. Jól tudjuk-e ?

CMR és tehergépkocsi-menetlevél szigorú számadású nyomtatvány-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó vállalkozó köteles-e a CMR szigorú számadású vezetésére abban az esetben, ha a CMR -t a feladótól, mint fuvarozó kapja (nem saját beszerzés), illetve a menetlevél beszerzését vezetnie kell-e szigorú számadású nyomtatványon. Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Cs.É.

Menetlevél vezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fuvarozó cég menetleveleit a sofőrök vezetik, de utána ezeket a menetleveleket átmásolják egy másik menetlevélre. Azokat irattározzák, a sofőrök által vezetett példányokat pedig kidobják, mivel azok eléggé olvashatatlanok. Kérdésem, hogy szabályszerűnek tekinthető-e ez a megoldás? Üdvözlettel várom válaszukat.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a kft. tulajdonosa térítés nélkül rendelkezésre bocsátja a cégnek a saját autóját, és a szerződésbe beleírják, hogy a fenntartással kapcsolatos költségek a kf.-t terhelik, kinek kell megfizetni a cégautóadót? Az autót a kft. ügyvezetője (az autó tulajdonosa) használja céges ügyek intézésére és esetlegesen kisebb dolgok szállítására. Útnyilvántartást (vagy ő jobban szeretne menetlevelet) vezet. Köszönettel: Bné

Betonszivattyú óradíjának számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég vagyunk, amely egy másik, gépkölcsönzéssel foglalkozó cégnek bérbe adta a betonszivattyúját egy építőipari munkához. A menetlevelet a fővállalkozó pecsételte le, akivel a gépkölcsönző cég fordított áfásan számláz. A gépbérletről a számlát visszaküldte, mivel cégünk egyenes áfásan állította ki a számlát. Kérdésem az volna, hogy ezt az ügyletet miért kellene fordított áfásan kiállítani, amikor a betonszivattyú ahhoz kellett, hogy a transzportbeton a helyére kerüljön? Az építőipari cég azt mondja, hogy mivel a menetlevélen a fővállalkozó pecsétje van, ő csak fordított áfásan fogadhatja be a számlát, mivel azt ő is fordított áfássan fogja majd továbbszámlázni neki.

Cégautó menetlevél Kérdés

Korábban csak a céges teherautó menetlevelét és útnyilvántartását kellett vezetni. A céges személyautónál nem volt ilyesmi. Jelenleg van-e változás ebben az ügyben? Mi csak a cégautóadót fizetjük, de nem adminisztráljuk a kilométereket, hisz' az üzemanyag-költséget elszámoljuk. Van-e változás ez ügyben?

Közös fuvar Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát, hogy ha két önálló vállalkozás egy gépjárművel bonyolítja a szállításait (áruterítés), elegendő-e egy szerződés a két vállalkozás között? Természetesen mindkét vállalkozás önálló fuvarlevelet vezet, és az üzemanyagköltséget, plusz a fix kilométerátalányt leszámlázza a gépjármű tulajdonosa a másik vállalkozás felé. A szerződésben kitérnek az áru biztosítására, a felelősség kérdésére stb. A kérdésem az, hogy adójogi szempontból elegendő-e a szerződés ennek elszámolhatóságához? Köszönettel.

Cége teherautójával furikázik az ügyvezető? Ez lehet a bökkenő Cikk

Egy fuvarozó vállalkozás kisteherautóját az ügyvezető megáncélra is használja. Vezetik a menetlevelet és a fuvarlevelet is, de a menetlevélen szereplő kilométer nem egyezik meg a kilométeróra állásával. Mit tehet ilyenkor a köbyvelő? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor, okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Üzemanyag-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közúti árufuvarozással foglalkozó kft. egy kisteherautóval rendelkezik. Az ügyvezetőn kívül kettő alkalmazottat foglalkoztat. Vezetik a menetlevelet és a fuvarlevelet is, de a menetlevélen szereplő kilométer nem egyezik meg a kilométeróra állásával, mivel az ügyvezetőnek saját személyautója nincs, és a vidéken lakó szüleit is ezzel az autóval látogatja, valamint egyéb magáncélra is használja a kisteherautót. Hogyan lehet ezt az ellentmondást feloldani? Mit tehet ilyenkor egy könyvelő? Köszönöm a válaszát.

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság nyílt végű pénzügyi lízing formában szerez be személygépkocsit. Kérdés: A személygépkocsi használatának megkezdésétől - lízingdíjak fizetésének ideje alatt és a maradványértéken történő megvásárlást követően is - köteles-e menetlevelet vagy útnyilvántartást vezetni akkor, ha a cégautóadót természetesen megfizeti? Ha nem köteles a nyilvántartás vezetésére, annak konkrétan milyen feltételei lennének? Köszönettel: Lóránt Gizella

Saját személygépkocsi céges használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk ügyvezetője a saját gépkocsiját használja céges ügyek intézésére, és emiatt valamilyen költséget kellene elszámolnom. Hogyan tudom ezt megtenni? Menetlevelet kellene vezetnie, és a hivatalos utak összegét kifizethetjük? Vagy tankolási papír alapján? Ez milyen költség lesz? 51-be rakom, üzemanyag költségként? Emiatt cégautóadót is kell fizetnie a magánszemélynek? Ha bérleti szerződést kötnénk a magánszeméllyel, hogy a céges feladatok ellátására bérbe vesszük tőle az autót, attól még ugyanúgy menetlevelet kellene vezetnie, és ugyanúgy fennáll a cégautó fizetési kötelezettség is? Köszönettel!

Menetlevél: így is lehet igazolni a céges jármű költségét Cikk

Megfelelő bizonylat-e tehergépkocsiban lévő járműkövető rendszer által készített menetlevél a tehergépkocsi üzemeltetésével kapcsolatban felmerült üzemanyagköltség, gumiköltség szükségességének igazolásához? – kérdezte olvasónk. Siklós Márta, a LeitnerLeitner adótanácsadó, könyvvizsgáló partnere válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony ekho

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Transzferár-nyilvántartás

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Készletlopás elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs