89 találat a(z) menetlevél cimkére

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Saját számlás közúti áruszállításhoz (a kft. saját tulajdonát képező) 3,5 tonna alatti teherautó esetében kell-e menetlevelet vezetni? Véleményünk szerint nem, mivel a 261/2011 KM-rendelet a következő előírást tartalmazza: 33. § (1) A közúti forgalomban saját számlás menetlevéllel vehet részt a) a saját számlás közúti áruszállítást végző 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjármű. Válaszát tisztelettel megköszönöm. B. Ilona

Cégautóadó Kérdés

Kft. nyílt végű pénzügyi lizing keretében személygépkocsit vásárolt, amit a vállalkozás érdekében használ menetlevél vezetése mellett. Kérdésem, hogy kell-e cégautóadót fizetni? Tisztelettel.

Menetlevél tömb elvesztése Kérdés

Tisztelt szakértő! A cég alkalmazottja elvesztette a céges teherautó menetlevél tömbjét. Ilyen esetben mit kell tennie az ügyvezetőnek? Van-e lejelentési kötelezettsége a hatóságok felé? Válaszukat előre is köszönöm Ballai Erika

Cégautóadó és menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vásárolna személygépkocsit, ami után a cégautóadót meg kell majd fizetnie. A kérdés, hogy a cégautóadó megfizetésével a magánhasználatot kifizeti-e a kft.? Kötelező-e menetlevelet vezetni a hivatalos utakról? A magánutakról kell-e valamit vezetni? Kérheti-e a rendőr a menetlevelet, ha megállítja a sofőrt? Várom válaszát.

Saját tulajdonú személygépjárműről kell-e menetlevelet vezetni?. Kérdés

A kft. saját tulajdonú benzinüzemű személygépjárművel rendelkezik. Az autó magánhasználata a cégnél 100 százalékban tiltva van. Ebben az esetben szükséges-e személygépjármű-menetlevél vezetése?

Egyéni vállalkozó magán kisteherautóval Kérdés

Tisztelt Adózóna! Érdeklődni szeretnék, hogy kell-e menetlevelet írnom, ha magánszemélyként van egy kisteherautóm, de időnként áruszállításra is használom? Illetve, ha ugyanez az autó személyautóként szerepel, akkor kell-e menetlevelet írni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szobodek Viktor

Egyéni vállalkozó – tehergépkocsi Kérdés

Tisztelt Szakértő, egy egyéni vállalkozó tehergépkocsit vásárolt a vállalkozásába, a forgalmiba is bekerült hogy egyéni vállalkozó. Kérdés: köteles-e menetlevelet vezetni? Megteheti-e, hogy továbbra is az 500 kilométert számolja el és nem kér számlát a tankolásról? Köszönöm!

Kisteherautóhoz kell-e útnyilvántartást vezetni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdést szeretném feltenni. Van a kft.-ben két céges autó, amelyek át lettek vizsgáztatva kisteherautóvá, nem kell fizetnünk rájuk az szja-törvény alapján cégautóadót, az össztömegük meghaladja a 2500 kilogrammot. Menetlevél-kötelesek. Útnyilvántartást kell rájuk vezetni? A menetlevélnél elfogadható ezeknél az autóknál az elektronikus menetlevél? Köszönöm válaszát: Farkas Zsuzsanna

Személygépkocsi cégben Kérdés

Tisztelt Szakértő!! A kft. nevére került egy személygépkocsi. Milyen nyilvántartási kötelezettségünk van? Milyen bevallási kötelezettségünk keletkezik? Milyen papírok kellenek ahhoz, hogy az alkalmazott vezethesse az autót? Milyen nyilvántartást kell ehhez az alkalmazottnak vezetni? Válaszát előre is köszönöm.

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég nem áruszállításra használt tehergépkocsival rendelkezik. Kérdés, hogy kötelező-e menetlevelet vezetni, illetve létezik-e a menetlevél vezetésének egyszerűsített módja?

Menetlevél Kérdés

Kft. menetlevelet vezet céges (kft.-é) tehergépkocsi, illetve kisbusz esetén. Mezőgazdasági vontatók esetén (traktoroknál) úgy tudom, ez nem kötelező. Jól tudjuk-e ?

CMR és tehergépkocsi-menetlevél szigorú számadású nyomtatvány-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó vállalkozó köteles-e a CMR szigorú számadású vezetésére abban az esetben, ha a CMR -t a feladótól, mint fuvarozó kapja (nem saját beszerzés), illetve a menetlevél beszerzését vezetnie kell-e szigorú számadású nyomtatványon. Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Cs.É.

Menetlevél vezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fuvarozó cég menetleveleit a sofőrök vezetik, de utána ezeket a menetleveleket átmásolják egy másik menetlevélre. Azokat irattározzák, a sofőrök által vezetett példányokat pedig kidobják, mivel azok eléggé olvashatatlanok. Kérdésem, hogy szabályszerűnek tekinthető-e ez a megoldás? Üdvözlettel várom válaszukat.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a kft. tulajdonosa térítés nélkül rendelkezésre bocsátja a cégnek a saját autóját, és a szerződésbe beleírják, hogy a fenntartással kapcsolatos költségek a kf.-t terhelik, kinek kell megfizetni a cégautóadót? Az autót a kft. ügyvezetője (az autó tulajdonosa) használja céges ügyek intézésére és esetlegesen kisebb dolgok szállítására. Útnyilvántartást (vagy ő jobban szeretne menetlevelet) vezet. Köszönettel: Bné

Betonszivattyú óradíjának számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég vagyunk, amely egy másik, gépkölcsönzéssel foglalkozó cégnek bérbe adta a betonszivattyúját egy építőipari munkához. A menetlevelet a fővállalkozó pecsételte le, akivel a gépkölcsönző cég fordított áfásan számláz. A gépbérletről a számlát visszaküldte, mivel cégünk egyenes áfásan állította ki a számlát. Kérdésem az volna, hogy ezt az ügyletet miért kellene fordított áfásan kiállítani, amikor a betonszivattyú ahhoz kellett, hogy a transzportbeton a helyére kerüljön? Az építőipari cég azt mondja, hogy mivel a menetlevélen a fővállalkozó pecsétje van, ő csak fordított áfásan fogadhatja be a számlát, mivel azt ő is fordított áfássan fogja majd továbbszámlázni neki.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Taós fejlesztési tartalék

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink