80 találat a(z) menetlevél cimkére

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég nem áruszállításra használt tehergépkocsival rendelkezik. Kérdés, hogy kötelező-e menetlevelet vezetni, illetve létezik-e a menetlevél vezetésének egyszerűsített módja?

Menetlevél Kérdés

Kft. menetlevelet vezet céges (kft.-é) tehergépkocsi, illetve kisbusz esetén. Mezőgazdasági vontatók esetén (traktoroknál) úgy tudom, ez nem kötelező. Jól tudjuk-e ?

CMR és tehergépkocsi-menetlevél szigorú számadású nyomtatvány-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó vállalkozó köteles-e a CMR szigorú számadású vezetésére abban az esetben, ha a CMR -t a feladótól, mint fuvarozó kapja (nem saját beszerzés), illetve a menetlevél beszerzését vezetnie kell-e szigorú számadású nyomtatványon. Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Cs.É.

Menetlevél vezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fuvarozó cég menetleveleit a sofőrök vezetik, de utána ezeket a menetleveleket átmásolják egy másik menetlevélre. Azokat irattározzák, a sofőrök által vezetett példányokat pedig kidobják, mivel azok eléggé olvashatatlanok. Kérdésem, hogy szabályszerűnek tekinthető-e ez a megoldás? Üdvözlettel várom válaszukat.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a kft. tulajdonosa térítés nélkül rendelkezésre bocsátja a cégnek a saját autóját, és a szerződésbe beleírják, hogy a fenntartással kapcsolatos költségek a kf.-t terhelik, kinek kell megfizetni a cégautóadót? Az autót a kft. ügyvezetője (az autó tulajdonosa) használja céges ügyek intézésére és esetlegesen kisebb dolgok szállítására. Útnyilvántartást (vagy ő jobban szeretne menetlevelet) vezet. Köszönettel: Bné

Betonszivattyú óradíjának számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég vagyunk, amely egy másik, gépkölcsönzéssel foglalkozó cégnek bérbe adta a betonszivattyúját egy építőipari munkához. A menetlevelet a fővállalkozó pecsételte le, akivel a gépkölcsönző cég fordított áfásan számláz. A gépbérletről a számlát visszaküldte, mivel cégünk egyenes áfásan állította ki a számlát. Kérdésem az volna, hogy ezt az ügyletet miért kellene fordított áfásan kiállítani, amikor a betonszivattyú ahhoz kellett, hogy a transzportbeton a helyére kerüljön? Az építőipari cég azt mondja, hogy mivel a menetlevélen a fővállalkozó pecsétje van, ő csak fordított áfásan fogadhatja be a számlát, mivel azt ő is fordított áfássan fogja majd továbbszámlázni neki.

Cégautó menetlevél Kérdés

Korábban csak a céges teherautó menetlevelét és útnyilvántartását kellett vezetni. A céges személyautónál nem volt ilyesmi. Jelenleg van-e változás ebben az ügyben? Mi csak a cégautóadót fizetjük, de nem adminisztráljuk a kilométereket, hisz' az üzemanyag-költséget elszámoljuk. Van-e változás ez ügyben?

Közös fuvar Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát, hogy ha két önálló vállalkozás egy gépjárművel bonyolítja a szállításait (áruterítés), elegendő-e egy szerződés a két vállalkozás között? Természetesen mindkét vállalkozás önálló fuvarlevelet vezet, és az üzemanyagköltséget, plusz a fix kilométerátalányt leszámlázza a gépjármű tulajdonosa a másik vállalkozás felé. A szerződésben kitérnek az áru biztosítására, a felelősség kérdésére stb. A kérdésem az, hogy adójogi szempontból elegendő-e a szerződés ennek elszámolhatóságához? Köszönettel.

Cége teherautójával furikázik az ügyvezető? Ez lehet a bökkenő Cikk

Egy fuvarozó vállalkozás kisteherautóját az ügyvezető megáncélra is használja. Vezetik a menetlevelet és a fuvarlevelet is, de a menetlevélen szereplő kilométer nem egyezik meg a kilométeróra állásával. Mit tehet ilyenkor a köbyvelő? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor, okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Üzemanyag-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közúti árufuvarozással foglalkozó kft. egy kisteherautóval rendelkezik. Az ügyvezetőn kívül kettő alkalmazottat foglalkoztat. Vezetik a menetlevelet és a fuvarlevelet is, de a menetlevélen szereplő kilométer nem egyezik meg a kilométeróra állásával, mivel az ügyvezetőnek saját személyautója nincs, és a vidéken lakó szüleit is ezzel az autóval látogatja, valamint egyéb magáncélra is használja a kisteherautót. Hogyan lehet ezt az ellentmondást feloldani? Mit tehet ilyenkor egy könyvelő? Köszönöm a válaszát.

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság nyílt végű pénzügyi lízing formában szerez be személygépkocsit. Kérdés: A személygépkocsi használatának megkezdésétől - lízingdíjak fizetésének ideje alatt és a maradványértéken történő megvásárlást követően is - köteles-e menetlevelet vagy útnyilvántartást vezetni akkor, ha a cégautóadót természetesen megfizeti? Ha nem köteles a nyilvántartás vezetésére, annak konkrétan milyen feltételei lennének? Köszönettel: Lóránt Gizella

Saját személygépkocsi céges használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk ügyvezetője a saját gépkocsiját használja céges ügyek intézésére, és emiatt valamilyen költséget kellene elszámolnom. Hogyan tudom ezt megtenni? Menetlevelet kellene vezetnie, és a hivatalos utak összegét kifizethetjük? Vagy tankolási papír alapján? Ez milyen költség lesz? 51-be rakom, üzemanyag költségként? Emiatt cégautóadót is kell fizetnie a magánszemélynek? Ha bérleti szerződést kötnénk a magánszeméllyel, hogy a céges feladatok ellátására bérbe vesszük tőle az autót, attól még ugyanúgy menetlevelet kellene vezetnie, és ugyanúgy fennáll a cégautó fizetési kötelezettség is? Köszönettel!

Menetlevél: így is lehet igazolni a céges jármű költségét Cikk

Megfelelő bizonylat-e tehergépkocsiban lévő járműkövető rendszer által készített menetlevél a tehergépkocsi üzemeltetésével kapcsolatban felmerült üzemanyagköltség, gumiköltség szükségességének igazolásához? – kérdezte olvasónk. Siklós Márta, a LeitnerLeitner adótanácsadó, könyvvizsgáló partnere válaszolt.

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Céges tehergépkocsink a fejlesztő mérnökünk állandó használatában van. Szállítás ritkán történik vele, többnyire a nehezen megközelíthető kísérleti telepek látogatására használja kollégánk. A menetlevél írogatása kézzel történik. A tehergépkocsiban járműkövető rendszer van, ami automatikusan elkészíti a menetlevelet, mely hónap végén nyomtatható, exportálható irodai szoftverekbe. Kérdésem az lenne, hogy a hónap végén kinyomtatott elektronikus menetlevél megfelelő bizonylat-e a NAV szempontjából ahhoz, hogy a tehergépkocsi üzemeltetésével kapcsolatban felmerült üzemanyagköltség, gumiköltség szükségességét is igazolja? Vagyis: kiválthatja-e ez a NAV szempontjából a kézzel írogatott menetlevelet? Köszönettel várjuk válaszukat.

Saját tehergépkocsijával fuvaroz? Így számolhatja el a költségeit Cikk

Hogyan számolhatja el a mezőgazdasági kistermelő annak a költségét, ha a saját tehergépkocsiját használja áruk szállítására? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárművezető-oktatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs