127 találat a(z) megszűnés cimkére

Feltöltőkártyás mobiltelefonosok, figyelem: megszűnhet az előfizetői szerződés Cikk

Július 1-jén megszűnnek azok a feltöltős SIM-kártyás mobiltelefon-szolgáltatásra vonatkozó előfizetői szerződések, amelyekről nem nyilatkoznak az előfizetők – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendeletéből, amely szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

Tovább tömörödött a cégvilág 2016-ban is Cikk

46 ezer cégtörléssel és 26 ezer cégalapítással zárta Magyarország a 2016-ot. A cégek darabszámát tekintve harmadik éve folyamatosan zsugorodik a cégvilág.

Munkaviszony megszűnése, táppénz- és csedalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdés, hogy azon munkavállaló, aki 2017-ben közös megegyezéssel szünteti meg munkaviszonyát, azonban időközben teherbe esik és táppénzre megy, milyen társadalombiztosítási ellátásra jogosult a későbbiek folyamán? Kérdés, hogy a munkaviszony megszűnését követően jogosult-e táppénzre, ezen időszak alatt be kell-e jelentkeznie a Munkaügyi Hivatalnál, a későbbiekben a csed, gyed stb. milyen jövedelem alapján kerülhet megállapításra? Előre is köszönöm a válaszokat!

Eva és a készlet kapcsolata Kérdés

Az eva törvény 17. § (2) bekezdés értelmében az evára áttérő egyéni vállalkozónak, az áttérését megelőző nappal meg kell állapítania a meglévő készleteinek a leltár szerinti értékét. A szja törvény 10. számú melléklete alapján tehát, a korábban költségként elszámolt anyag- és árukészlet bekerülési értékét kell megállapítania. Ezt az összeget mindaddig adóalapot nem képező bevételként kell nyilvántartania, ameddig az evaalanyisága fennáll. Ha azonban tevékenységét megszünteti az eva hatálya alatt, vagy kilép az evából, akkor az eva alapját ez az összeg növelni fogja a megszűnés vagy kilépés évében. Ehhez kapcsolódó kérdésem lenne. Kilépéskor a korábban átvett készlet értéket kell figyelembe venni evaalapnak, vagy a kilépéskor az átvett készletből az evás értékesítések után megmaradt értékét. Az eva alapja a készlet nettó vagy bruttó értéke? Köszönettel Pete András

A kapott támogatás adózása megszűnéskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság támogatással valósított meg beruházást, majd idegen ingatlanon megvalósított beruházásként aktiválta a tárgyi eszközök között. A támogatás összege a passzív időbeli elhatárolásba került, majd az értékcsökkenés és a támogatási intenzitás figyelembevételével vezetjük át az egyéb bevételbe. A tulajdonos elhatározta a társaság végelszámolással történő megszüntetését. Az ingatlant a tulajdonos a végelszámolási eljárás keretében veszi át. Milyen adófizetési kötelezettség merül ilyenkor fel? Mire kell odafigyelni? A passzív időbeli elhatárolást egyéb bevételbe átvezetjük, ezt akkor le kell adózni? Ezzel szembe el lehet számolni terven felüli értékcsökkenést? Köszönöm a segítségét.

Régi cégek szűnhetnek meg, újakat alapíthatnak az adócsomag miatt Cikk

Nyugalmas októbert hagy maga mögött a cégstruktúra, de az új adócsomag kétségkívül hamarosan újabb átrendeződést generál.

Tanulói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy milyen dokumentumokat kell kiadni egy tanulószerződéssel foglalkoztatott diáknak, amikor megszűnik a jogviszonya (vizsgák után automatikusan, közös megegyezéssel év közben). Év elején minden dolgozó megkapja a törvényben előírt igazolást az előző évi jövedelméről az szja-bevallás elkészítéséhez. A tanulószerződés keretében adott ösztöndíj nem személyi jövedelem adó köteles, ennek ellenére nekik is ki kell adni az előző évben nálunk megszerzett jövedelemről az igazolást? Válaszát előre is köszönöm!

Előnyösen változhatnak a kisvállalati adózás feltételei Cikk

A kormány által az Országgyűléshez T/12741 számon benyújtott törvényjavaslat (javaslat) kisebb módosításokat tartalmaz a kisvállalati adózás (kiva) szabályaiban is. Ez érinti az adóalanyiság bejelentését, illetve a megszűnés egyes eseteit.

Megszűnés, ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság megszűnése esetén a társaság tulajdonát korábban képező ingatlan a tulajdonosra száll át. Kérdésem, hogy milyen értékben képez ez adóalapot, a könyv szerinti vagy a piaci érték szerint? Hogyan kell a piaci értéket meghatározni? Segítségüket köszönöm.

Területalapú támogatások adózása őstermelői tevékenység megszüntetésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő az idei év végén megszüntetné őstermelői tevékenységét, mert saját gazdaságának területeit magánszemélyként haszonbérbe adná 2017. január 1-től. Az MVH által az idei év után igényelt, de 2017-re áthúzódó területalapú támogatásokat ebben az esetben még őstermelőként vagy máshogyan kell az adóbevallás elkészítésekor figyelembe venni? A 2016-os ősetermelői tevékenységből származó – támogatások nélküli – bevétel a 600 ezer forintot nem éri el. Válaszát előre is köszönöm!

Kire bízná nyaralása megszervezését? Itt vannak a szempontok a döntéshez Cikk

Az utazásszervezési piac évről évre tisztul, tavaly például több mint 30 százalékkal emelkedett a megszűnő cégek száma ebben az ágazatban. Jó hír azonban, hogy a felszámolással megszűnő cégek száma jelentősen (41 százalékkal) csökkent. Az üzleti lehetőséget ismét egyre többen látják meg e területben; az idén már az első félévben annyi utazásszervező céget alapítottak, mint 2015 egészében – derül ki az OPTEN céginformáció szolgáltató adataiból.

Nőtt a cégalapítási kedv, továbbra is tisztogat a cégbíróság Cikk

Több mint 13 ezer új céget alapítottak Magyarországon 2016 első félévében, ami 7,6 százalékos növekedést jelent előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a megszűnő vállalkozások száma 5,7 százalékos csökkenéssel meghaladta a 24,5 ezret – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Ügyvédi iroda bezárása Kérdés

Kedves Szakértők! Szeretném megtudni, hogy ha egy ügyvédi iroda be akar zárni (megszűnni), akkor hasonlóan, mint egy végelszámolás esetében, elhatároz egy megszűnési dátumot, például 2016.07.01., s akkor: 1/ 2016.01.01-06.30-ig készítek egy Tevékenységet lezáró mérleget, illetve a hozzá tartozó 71-es bevallást, 08-as, 01-es (bár nem tudom milyen kód megadásával a bevallásban), IPA bevallást. Ebben a mérlegben sajnos benne lesz az ő 06.havi munkabérének, valamint a 2015. évről jóváhagyott osztalékának az adója (még akkor, ha kifizeti 06.30-ig az osztalékot, de hát 07.12-ig kell az adót befizetnie) is, ami nem tudom, hogy mint kötelezettség szerepeltethető-e a mérlegben? Tárgyi eszközeit még 06.30-ig eladja, vagy selejtezi. Így lesz fizetendő áfája, mint kötelezettség, hisz 07.20-ig kell befizetnie az adót. Ez így jó? 2/ Majd dönt a végleges megszűnésről, mely mondjuk 07.31-e. S akkor a 07.01-07.31-re is a fentiek szerint kell a beszámolót, bevallásokat leadni? Mi lesz a 07. havi bérének adójával, mint kötelezettség, a nyereséges 01-07. hónap eredményével, melyet "jóváhagy", s ki akarja venni, de akkor annak adóvonzata 08.12-i lesz, akkor megint kötelezettsége keletkezik a mérlegben. Ez így jó? Várom megtisztelő válaszukat!

Szüneteltetett egyéni vállalkozás, megszűnés Kérdés

Hány évig lehet az egyéni vállalkozást szüneteltetni nyugdíjas egyéni vállalkozónak? Ha van határidő, akkor érdekelne, hogy ha az lejár, a NAV törli-e a vállalkozást, vagy felszólítja, hogy aktiválja az érintett vállalkozó a vállalkozását, illetve számoljon el vele?

Márciusig 1400 építőipari cég szűnt meg – nem épült ki a bizalom Cikk

A magyar építőiparban mintegy 1400 cég szűnt meg az első negyedévben, 20 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben, és 12 százalékkal kevesebb a 2015 első negyedévinél – közölte az Opten céginformációs szolgáltató csütörtökön.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs