111 találat a(z) megszűnés cimkére

Megszűnt cég kamarai hozzájárulása Kérdés

T. Adózóna! Nem találtam olyan joganyagot a neten, ami eligazított volna. A bt. 2013. november 25-én szűnt meg végelszámolással, a cégbíró csak 2014. október 27-én törölte a cégjegyzékből. A kamara követeli a 2014. évi 5000 forintos hozzájárulást, azzal az indokkal, hogy amíg nem törlik a céget a cégjegyzékből, fizetni kell. Álláspontom szerint ez nem jelenti azt, hogy azzal a nappal, ami a törlési végzés dátuma, hanem végelszámolás befejezésének dátumát realizálja. A kamarai hozzájárulásra vonatkozóan ilyen konkrétan megfogalmazott útmutatást nem találtam, s úgy látom, hogy a kamara sem. Sem beszámolási, sem adóbevallási kötelezettség nincs a továbbiakban, minden követeléssel kapcsolatos határidő jogvesztően elmúlt. A cégbíróságnak a végelszámolást lezáró beszámoló közzétételét követő 90. nap után lehet törölni a céget, korábban nem, de később bármikor, amikor ideje engedi - például ügytorlódás, s egyéb civilek által átláthatatlan dolgok. Nem is tudom, hogyan képzeli a kamara ezt. Ki fizetné meg a díjat? És ha senki, akkor kitől szeretnék behajtatni? Gondolom, ez nemcsak az én problémám, sokan találkoztak már ezzel. Jó lenne erről értő jogász, jogászok véleményét olvasni. Előre is köszönettel. üdvözlettel Turcsányiné Mohácsi Éva könyvvizsgáló, adószakértő

Újabb kényszertörlési hullám jöhet Cikk

Januárban 3596 vállalkozás szűnt meg Magyarországon. Hosszú idő óta először fordul elő, hogy kevesebb megszűnést regisztrál a havi cégstatisztika, mint egy évvel korábban. Egyetlen hónap adataiból persze nem lehet trendfordulóra következtetni, de az alaptendenciák arra utalnak, hogy idén a riasztóan magas megszűnési ráta végre csökkenhet. A kft.-k kötelező feltőkésítése ugyanakkor még közbeszólhat.

Egyéni vállalkozó 5 év szünetelés utáni megszűnésének bevallási kötelezettségei Kérdés

Egyéni vállalkozónk 5 évig szüneteltette vállalkozását, és hivatalból törölték a vállalkozást. Milyen bevallásokat kell ebben az esetben elkészíteni? Szja, 01, 58, 08, iparűzési adóbevallást kell-e készíteni a megszűnés napjával?

Munkaviszony megszűnése felszámolás alatt Kérdés

Egy munkavállaló munkahelye szeptember 1-éjn felszámolás alá került. A felszámoló a munkavállaló munkaviszonyát december 31-ével felmondással megszüntette. A felszámolás előtti időszak alatt (januártól–augusztusig) a munkáltató időben elkészítette a bérszámfejtést, amit átadott a munkavállalónak. A munkabér rendezése azonban csak a januártól–áprilisig tartó időszakra történt meg, ezután munkabérutalás nem történt. A felszámoló a felszámolás alatti időszak (szeptember-december) munkaviszonyáról nem készítette el a bérszámfejtést. A munkaviszony megszűnésekor a felszámoló elkészítette a kilépő papírokat, ebben azonban jövedelemként a januártól-áprilisig tartó időszak jövedelmét tüntette fel úgy, hogy a munkaviszony megszűnésének napjaként helyesen a december 31-e szerepelt. Kérdések: A felszámoló helyesen tüntette-e fel a kilépő papírokon a munkavállaló jövedelmét, azaz csak a ténylegesen megkapott jövedelmet kell-e feltüntetni? A felszámolónak a felszámolás időszaka alatti jövedelmekről el kell-e készítenie a bérszámfejtést úgy, hogy azt a munkavállaló pénzben nem kapta meg? Ha nem, akkor mi lesz ezzel a jövedelemmel? Be kell-e jelenteni a felszámoló felé a felszámolás időszaka alatti munkaviszonyból származó bérkövetelését, úgy hogy azt nem számfejtette?

Befuccsolt cégek: vannak meglepő kivételek Cikk

Talán még soha nem érvényesült ennyire eltérő tendencia az összes cég és az építőipari vállalkozások megszűnési rátájában, mint most novemberben. Az összes cég körében októberhez képest novemberben is növekedett a törölt cégek száma, az építőiparban viszont határozottan csökkent: az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint az előző hónapban 557 céget szüntettek meg, két hónappal ezelőtt viszont 643-at.

Kegyelemdöfés a tetszhalott cégeknek Cikk

Októberben is sok gazdasági társaság szűnt meg Magyarországon, és a magas megszűnési ráta a jövő év közepéig még biztosan kitart. Mindez egy határozott tisztulási folyamat része, amelynek keretében a hatóságok egyre aktívabban lépnek föl a cégvilágot torzító tetszhalott vállalkozásokkal szemben. A folyamat a jelek szerint hamarosan lezárul, így a jövő év második felében csökkenhet a mutató.

Megszűnt katás egyéni vállalkozó leltára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozásomat 2015. 09.30-án megszüntettem.A leltárban maradt 100 ezer forint árukészletem. Ezt az összeget milyen adóbevallásban kell szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm.

Kötelező kűrök az IFRS-nél áttéréskor, átalakuláskor Cikk

Jócskán akad papírmunk az IFRS-re való áttérést megelőzően. Ugyanez a helyzet, ha a cég önszántából vagy kötelezően visszatérne a számviteli törvény szerinti beszámolóra, továbbá ha átalakul vagy megszűnik.

Soha nem látott csúcson a megszűnő vállalkozások száma Cikk

Több mint ötezer vállalkozás szűnt meg szeptemberben Magyarországon, ennyi törlés még soha nem volt egyetlen hónapban. „Nem lepődtünk meg az adaton, világos volt, hogy augusztusban jelentős ügyhátralék halmozódott fel a cégbíróságon, és az alacsony értéket ősszel ismét magasabbak követik” – mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten ügyvezetője. A céginformációs szolgáltató a következő hónapokban is sok törlésre számít.

Megszűnés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nagyon sok cég döntene úgy, hogy 'bezárja' az éppen aktuális kft.-jét. Nem működik, nincs tartozása, de terhet jelent neki, akár a könyvelő, akár a bankköltség megfizetése. Mit tehet? Saját kérdés SZAKÉRTŐNK VÁLASZA: Kedves Olvasó! Amennyiben a cégnek nincs tartozása végelszámolással tud megszűnni. Ehhez mind könyvelői, mind ügyvédi közreműködésre szüksége lesz. A végelszámolás részletszabályait a 2006. évi V. törvény a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról tartalmazza. Üdvözlettel Dr. Szeiler Nikolett Engem a konkrét menete érdekelne. Ha ebben tudnának segíteni.

Megszüntetés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nagyon sok cég döntene úgy, hogy 'bezárja' az éppen aktuális kft.-jét. Nem működik, nincs tartozása, de terhet jelent neki, akár a könyvelő, akár a bankköltség megfizetése. Mit tehet?

Óriási leépülés az építőiparban Cikk

Csaknem 600 cég szűnt meg Magyarországon áprilisban az építőiparban, miközben mindössze 250 új alakult. Ilyen mértékű leépülésre sohasem volt példa, még akkor sem, amikor a lánctartozások és a gazdasági válság egyszerre szedte áldozatait az ágazatban. Az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint azonban a látszat csal: az építőiparban kevesebb a feszültség, mint három-négy éve.

Ügyvédi iroda megszűnésével kapcsolatban mik a teendők ? Kérdés

Ügyvédi iroda 2014. december 31-éig evás volt, 2015. jan. 1-jétől társasági adó hatálya alá jelentkezett át. 2015. március 18-án eldöntötte, hogy március 31-én megszűnik. Kérem szíves segitségüket arra vonatkozóan, hogy mik a pontos adózási és számviteli teendők, mert bizonytalan vagyok abban, amilyen lépéseket eddig megtettem a megszűnéssel kapcsolatban, jók-e . Válaszukat előre is köszönöm.

Az eva megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás bt. a 2014.dec.20-án esedékes feltöltési kötelezettségének késve tett eleget. Ez értelmezésem szerint nem eredményezi a 10. paragrafus szerinti nyilvántartott adótartozást, mivel a dec.20-ai feltöltés összegét nem írják elő a folyószámlán. Kérdésem, megszűnik-e az evaalanyisága? Ha igen, mikortól? Erről meg kell tenni utólag a bejelentést a NAV felé? Köszönettel

Evás bt. teendői megszűnéskor Kérdés

Bevételi nyilvántartást vezető evás betéti társaság elhatározta a megszűnését. Senkinek nem tartozik, minden bevétele befolyt, az evát is átutalta. Kell-e a megszűnést követő napra nyitómérleget készíteni? Ha igen, akkor melyik napra kell majd záró beszámolót készíteni? Ezeket a beszámolókat közzé kell-e tenni? A 30 napon belül benyújtott eva és helyi iparűzési adó bevalláson kívül kell-e, ha igen, milyen bevallást benyújtani az evás időszakról? A választ köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külsős kiküldött költségelszámolásának kérdése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Adószámmal rendelkező magánszemély számla kiállítása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close