252 találat a(z) megbízási szerződés cimkére

Megbízási szerződés Kérdés

milyen vállalkozási formát válasszak megbizási szerződés (szabad foglalkozású jogviszony) esetén? Mit kell tennem?

Mit tehet, és mit nem a munkáltató, ha nem tudja kiadni a szabadságot? Cikk

Fokozódik a munkaerőhiány, melynek következtében egyre nehezebbé válik a munkavállalók szabadságának kiadása. Fontos azonban tudni, hogy a munkavállalói szabadság nem évül el, így azt előbb-utóbb mindenképpen ki kell adni, vagy azt pénzben kell megváltani. Az alábbiakban összeszedtük a szabadságkiadási akadályokkal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, és bemutatjuk, mire van jogszerű lehetőség, illetve mit tilt a jog.

Segítő családtag Kérdés

Egyéni vállalkozó, aki egyben őstermelő is, a piacon való árusítással a lányát bízná meg, heti 3 alkalommal. A kérdés az, hogy megteheti-e ezt megbízási szerződéssel, nulla forint díjazásért, mint segítő családtag? Költségei nem merülnek fel, mert a vállalkozás autójával megy a piacra. Eladó lenne segítő családtagként. Köszönöm!

Ügyvezető utazási költsége megbízás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvezető tartózkodási helye külföldön van. Az ügyvezetői teendőket megbízási szerződéssel látja el. A cég székhelye belföldön van. Kiküldetés miatt, és a cég ügyeinek intézése miatt gyakran utazik az ügyvezető. A kiküldetési költségek között a cég telephelye és az úticél között felmerült költségeket számolhatjuk el, ha jól gondolom. A tartózkodási hely és a cég telephelye közötti jegyek, saját gépkocsi költségek milyen jogcímen fizethetők ki az ügyvezetőnek és milyen feltételekkel? Munkába járásról csak munkaviszonyban beszélhetünk, ugye?

Korhatár előtti ellátás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk oktatási és oktatásszervezői tevékenységre szeretne megbízási szerződést kötni korhatár előtti ellátásban részesülő személlyel. A szerződés két tavaszi és egy őszi időszakra szólna. Konkrétan úgy, hogy az első időszak április 15-étől május 30-áig tart, a díj 1,3 millió forint, a második időszak június 15-étől július 15-éig, a díja 1,1 millió forint, a harmadik időszak augusztus 15--étől november 20-áig, a díja pedig 2 millió forint. Kérdésem, hogy mikortól kell a korhatár előtti ellátást szüneteltetni az oktatónak ebben a konkrét esetben? Válaszát előre is köszönöm.

PayPal jövedelem – megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként szeretnék megbízni magánszemélyt azzal, hogy népszerűsítse a szolgáltatásomat ellenérték fejében. Ügyfeleink PayPal-on egyenlítik ki havidíjukat, így ezen a rendszeren keresztül szeretnénk egy promóter program keretein belül megjutalmazni azokat a promótereinket, akik által új ügyfelet regisztrálunk a rendszerünkbe. Kérdéseim: – Köthet-e egyéni vállalkozó magánszeméllyel megbízási szerződést? Fontos, hogy semmilyen formában nem szeretném alkalmazni az adott személyt, adózási kötelezettségiért saját maga lenne felelős. – Ha igen, akkor elegendő ehhez egy internetes kérdőívet (megbízási szerződést) kitölteni (például lakcím, szig. szám, anyja neve stb.), és hogy elfogadja a részletesen leírt szerződési feltételeket? Vagy pedig kézzel kitöltött és aláírt szerződésre van szükség? – Ellenérték lehet-e a paypal számlánkról az adott személy paypal számlájára átutalt összeg? – Van e bármilyen kötelezettségem a megbízási szerződésen kívül ahhoz, hogy a szerződésben foglaltak teljesítése fejében az összeg átutalásra kerüljön a másik fél (promóter) paypal számlájára? – Attól függetlenül, hogy nem a mi felelősségünk lesz a promóter jövedelmével kapcsolatos adózás, szeretnénk a lehető legjobban tájékoztatni őket a kötelezettségeikről. Az ő esetükben az általuk megkeresett összeg után személyi jövedelemadó megfizetésén kívül van-e bármi bevallási, illetve adózási kötelezettségük? – Esetleg más kötelezettség, amiről nem esett szó? Köszönöm!

Nyugdíjas tag, aki az ügyvezetői feladatokat megbízás keretében látja el, köthet-e saját magával munkaszerződést? Kérdés

Társas vállalkozás tagja (öregségi nyugdíjas) az ügyvezetési feladatokat megbízási jogviszony keretében 0 forint megbízási díj fizetés mellett látja el. Tervezői feladatokra 2019. évben szeretne a társasággal munkaszerződést kötni, és munkabérben részesülni. Van-e erre lehetőség, nem ütközik-e ez valamilyen jogszabályba, tekintettel arra, hogy 2019. évben a nyugdíjas munkavállaló adózási feltételei nagyon kedvezően alakulnak? Válaszát előre köszönöm.B.B.É

Munka nyugdíj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni abban, hogy nyugdíj mellett megbízásos szerződéssel dolgozó személyt és munkáltatóját milyen levonások (például járulékok) terhelik? Megtisztelő tájékoztatását előre is köszönöm!

Megbízási díj, járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét: sportvállalkozás megbízási szerződéssel foglalkoztat külsős helyszíneken edzőket. Az edzők megbízási díja a megtartott edzések számával arányos, a kifizetés a megtartott alkalmak alapján, havonta történik. Az edzők feladatai a megtartott edzéseken felül is rögzítettek: adminisztráció, pénzkezelés, kapcsolattartás a szülőkkel, készülés az edzésekre, esetlegesen eszközök beszerzése, havi elszámolás a központban. Fenti esetben merül fel az a kérdés, hogy a minimálbér 30-ad részének megállapításánál mihez kell viszonyítani? Mivel nem csak az edzés napján, az edzés időpontjában merül fel feladatuk, lehet a havi kifizetést a havi minimálbér 30-ad részéhez viszonyítani, vagy a napi minimálbért kell nézni? Esetleg csak a megtartott 1 órás edzésre a minimálbér óradíjához kell viszonyítani? A viszonyítási alap a bruttó megbízási díj vagy a költségnyilatkozat alapján költségekkel csökkentett jövedelem? Van-e valamilyen szabály arra vonatkozólag, hogy a kifizetés mikor történik, lehet-e hosszú távú szerződést kötni és például félévente kifizetni a megbízási díjat? Ez esetben mi a viszonyítási alap a biztosítás elbírálásánál? Köszönöm.

Nyugdíjas megbízási szerződése és járulékai Kérdés

A nyugdíjas megbízási szerződése szochoköteles vagy sem 2019-ben, s a megbízási szerződések tekintetében lesz-e változás 2018-hoz képest?

Béren kívüli juttatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! az alábbi kérdésem lenne: Egy cégben az ügyvezetést megbízási szerződéssel (minimális összegért) látja el egy másik cégben teljes munkaidőben dolgozó magánszemély. Kérdésem kaphat-e ő az általa képviselt cégben egészségpénztárba fizetett adomány alapján egészségpénztári számlájára befizetést, kedvezményes adózással? Köszönettel: Borbás Katalin

Ügyvezető megbízási szerződése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több belföldi társaságban azonos személy az ügyvezető. A társaságok közül van olyan is, amelyben egyedüli tag az ügyvezető pozíció mellett ez a természetes személy. Teljes munkaidős alkalmazottként biztosítva van a társaságok egyikében. Az összes többi társaságnál az alapító okiratban vagy társasági szerződésben megbízási díj szerepel az ügyvezető díjazásaként, de egyik cégnél sem történt megbízási díj kifizetés. Kérdésem, hogy elfogadható-e ez a gyakorlat? Az „ingyenes” munka működhet-e, és ha igen, milyen dokumentációval kell alátámasztani jelen eseteknél? Köszönettel: Reményi Győzőné

Ekho saját jogú nyugdíjas Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját jogú nyugdíjas magánszeméllyel két megbízási szerződést kötne: egyet forgatókönyv írására és egyet rendezői feladatok ellátására. A magánszemélynek más biztosítással járó jogviszonya nincs. A kérdésem a következő: alkalmazható-e mindkét szerződésben meghatározott teljes összegre az ekho szerinti adózás? Ha valamelyik szerződés nem esik az ekho hatálya alá, akkor milyen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a vállalkozásnak a kifizetés kapcsán? Válaszát előre is köszönöm!

Kiegészítő tevékenységet folytató tag ekhója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját jogú nyugdíjas tagja és ügyvezetője vállalkozásában készülő filmjében produceri feladatokat látna el. Személyes közreműködése okán havonta fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, de az ügyvezetésért jövedelmet nem vesz fel. Amennyiben a kft.-vel külön megbízási szerződést köt a produceri tevékenységre, az így kifizetett összegre választhatja-e az ekho szerinti adózási szabályokat?

Fontos tétel az iparűzési adó alapjában Cikk

Többször merül fel a helyi iparűzési adó alapjának megállapításánál, hogy hogyan lehet ezt jogszerűen csökkenteni. Ennek egyik esetét firtatta egy olvasói levél, amelyben a kérdező úgy gondolkodik, hogy az alvállalkozói teljesítmények miatt lehet erre mód.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemélynek, egyéni vállalkozónak GDPR-szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Munkáltatói felmondás év végén

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs