280 találat a(z) megbízási díj cimkére

Török állampolgár megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozásként török állampolgárral kötünk megbízási szerződést.Tevékenységét Törökországban végzi, Isztambulban kapcsolatot tart gazdasági környezetünk iránt érdeklődő vállalkozásokkal. Nincs adóazonosító száma, TAJ száma, nincs magyar lakcíme. (18T1041 nyomtatványon bejelenteni nem tudjuk.) A részére számfejtendő megbízási díjból milyen adót, járulékot kell vonni? Kifizetőként milyen további adókötelezettséggel kell számolni? Milyen dokumentumok szükségesek a szabályszerű elszámoláshoz? Köszönöm válaszát. Katona Sándorné

Egyszemélyes kft. tagjának járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja 2018.12.31-ig nappali tagozatos hallgató. 2019.01.01-től nem lesz sehol máshol jogviszonya, a tervek szerint márciustól áll majd munkaviszonyba. A társasági szerződés szerint az ügyvezetői tevékenységet megbízási jogviszonyban látja el. A kft. 2 éve alakult, és azóta sem működik, nem folytat tevékenységet. A 2019.01.01-02.28-ig tartó időszakra érdekelne, hogy társas tagként szükséges a minimálbér utáni járulékokat megfizetnie, vagy mondjuk havi 10 ezer forintos bruttó megbízási díjjal elláthatja az ügyvezetői tevékenységet? (Ami gyakorlatilag nincs, mivel a cég nem működik.) Emellett kellene fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot – gondolom –, hogy egészségügyi ellátásra jogosult legyen. Amennyiben működik a 10 ezer forintos megbízási díj, azt a '08-ason be kell vallani? Válaszát előre is köszönöm.

Megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tag – NEM ügyvezető – személyesen közreműködik a társaságban. Ezért havi megbízási díjat kap, mely nem éri el a biztosítási küszöböt. Kérdésünk, hogy milyen járulékterhei vannak a fenti jövedelemnek? Bizonytalanok vagyunk abban, hogy a fenti összeget a társaság részéről szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás terheli (levonások: csak szja, mivel nem jár biztosítotti jogviszonnyal), vagy ez önálló tevékenységből származó jövedelem, melyet 19,5 százalékos eho terhel? segítségüket nagyon szépen köszönjük!

Megbízási díj és a kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a minimálbér 30 százalékánál kisebb havi megbízási díjat szerző megbízott (tehát nem biztosított) bérköltsége beleszámít-e a kiva alapjába (megbízási díj 40 000 Ft/hó)? Gyors válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Megbízási díj járulék-elszámolás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az szja-törvény szerint a kifizető a megbízási díjból levonja az adóelőleget és a járulékokat. Az adó- és járulékalap számításánál vagy a 10 százalékos átalányköltséget, vagy a nyilatkozott költséget (max. 50 százalék) veszi alapul. Ha a kifizetés a 90 százalékos adó(előleg)alappal történt, és az adóalany az év végi bevallásában áttér a tételes költségelszámolásra, hogyan kell elszámolni a járulék-különbözettel? Válaszukat megköszönve, üdvözlettel: Hain Zoltán

Ügyvezetői megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk kft. tulajdonosa, az ügyvezetést 30 ezer Ft megbízási díj ellenében látná el, meg kell-e neki fizetni a minimum járulékalap után a járulékokat a kft.-ben, vagy csak a megbízási díj utáni járulékokat kell megfizetnie, ha máshol ekho szerint adózik és ott a minimálbér után megfizetik a járulékokat és csak az a feletti rész adózik ekhosan, illetve van egy nem főállású katás egyéni vállalkozása emellett? Válaszát előre is köszönöm.

Kiva + megbízási díj Kérdés

Van egy kiva hatálya alá tartozó cég, mely kis összegű megbízási díjat szeretne fizetni. Milyen kötelezettség terheli a céget és a magánszemélyt? Válaszukat köszönöm!

Megbízási díj vs. gépjárműhasználat elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságnál megbízási szerződés alapján végzett tevékenység esetén, ha a 10%-os költséghányad alkalmazását választom, van-e lehetőség kiküldetési rendelvénnyel saját gépjárműhasználatot elszámolni, vagy a kiküldetéssel járó költségek beletartoznak a 10% költséghányadba? A megbízási jogviszony kutatói tevékenységre irányul.

A megbízási díj alkalmazásának feltételei Cikk

A megbízási jogviszony létesítésének szabályairól és elszámolásának időszakáról szóló olvasói kérdésekre dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

10 százalékos költséghányad mellett egyéb költségek Kérdés

Egy erdőbirtokossági társulat ügyvezetője vagyok megbízási jogviszonyban. A költségeim fedezetére a megbizási dij 10 százalékát számolom el. Kérdésem: A társulat közgyűlésére meghívók postázása, fénymásolások, valamint kiküldetési díj jogcímen – saját gépkocsihasználat a lakóhelyem és az erdőterület közötti utazások között – számolhatunk-e el a társulat terhére költséget, vagy ezek is a 10 százalékos költséghányad terhére számítandók? Köszönöm a válaszát. TJ

Orosz állampolgár megbízási szerződése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk megbízási szerződéssel orosz állampolgárt kíván alkalmazni moszkvai értékesítési hálózat kiépítésére oroszországi munkavégzéssel. Kérdésünk, hogy terheli-e a megbízási díjat adó- és járulékfizetési kötelezettség Magyarországon (a minimálbér 30%-át meghaladja a megbízási díj) (értelmezésünk szerint nincs), illetve Oroszországban van-e cégünknek valamilyen bejelentési kötelezettsége? Köszönöm mikro

Lakáscélú támogatás megbízási díjas ügyvezetőnek Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk lakást bérlet, melyet a megbízási szerződéssel tevékenykedő ügyvezetőnek biztosít. Kérdésünk, hogy a bérleti díj összege valamilyen lakáscélú vagy természetbeni juttatásnak minősül-e, ha igen, hogyan kell ezt az összeget számfejteni, illetve milyen levonásokat kell eszközölni? Továbbá hogyan kell a 1808-as nyomtatványon lejelenteni a NAV felé? Problémánk az, hogy az ügyvezető nincs munkaviszonyban, csak megbízási szerződéssel 10 százalékos költséghányad alkalmazása mellett kerül számfejtésre a megbízási díj. Előre is köszönöm segítségüket!

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyben érdeklődnék, hogy külföldi kiküldetés esetén milyen adózási szabályok terhelik a társaságot és a munkavállalót 2018-ban? Illetve külföldi kiküldetésnek számít, ha a munkavállaló csak pár napot tölt kint munkaügyben? Cégünknél ez esetben ez a személy az ügyvezető lenne, aki megbízási díjban részesül társaságunktól. Ez esetben milyen szabályokat kell figyelembe venni, illetve mekkora mértékű lehet a napidíj? Előre is köszönöm válaszát!

Német magánszemélynek fizetett megbízási dij Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (Magyarországon bejegyzett kft., nincs külföldi telephelyünk) egy német magánszeméllyel kötött megbízási szerződést egy projekt kapcsán. A német magánszemély Németországban végzett munkát számunkra. Megbízási szerződést kötöttünk vele, igazolta az illetőségét, így a díjazását teljes egészében kifizettük, nem vontunk belőle adót, és nem fizettünk utána a magyar állam felé adót, tekintettel a kettős adóztatást elkerülő egyezményre. Kérdésem, hogy a 08-as bevalláson fel kell-e tájékoztató adatként tüntetni a német magánszemély adatait? Ha igen, melyik sorban? Tisztelettel várom válaszukat.

Százalékos eho Kérdés

UK-beli zenész megbízási szerződéssel lép fel, ügyfelem (kft.) szimfonikus zenekarral. Kértünk számára adóazonosító jelet, hozott magával A1-es papírt, igazolva, hogy hazájában biztosított. A megbízási díjból levonunk szja-t, nem vonunk le egyéni járulékot, nincs szocho, valamint szerintem a Tbj. 13. §-a alapján nem kell 19,5% ehót sem fizetnünk kifizetőként. Jól értelmezem? Köszönöm ha válaszolnak: CsK

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs