26 találat a(z) kupon cimkére

Munkáltató által kibocsátott étkezési utalvány elszámolása Cikk

Egy társaság saját munkavállalói részére a saját maga által kibocsátott és kizárólag a társaság irodaházának harmadik fél által üzemeltetett éttermében beváltható étkezési utalványok formájában igénybe vehető étkezési juttatást biztosít. Hogyan történik a beváltott utalványok elszámolása? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda és Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Kuponok utáni adózás: kell-e szja-t, szochót fizetni? Cikk

Cég bizonyos összegű vásárlás után később (meghatározott időpontig) beváltható kuponokat ad magánszemély vásárlóknak, 1000, 2000 forint, 13 százalék stb. értékben. A kedvezményt a későbbi, bizonyos összeg feletti vásárlásoknál lehet érvényesíteni. A kuponok beváltásakor kell-e szja-t, szochót fizetni? A 13 százalékos kedvezmény minek minősül? Adófizetési kötelezettség keletkezik-e? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

eMAG: 200 millió bírság, 3 ezer forintos kupon a vásárlóknak Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az eMAG közötti megállapodás eredményeképpen az internetes kereskedelmi platformon üzemeltető cég megfizeti a 2018-as Black Friday kapcsán kirótt 200 millió forintos versenyhatósági bírságot, és mintegy 4 milliárd forint értékű programmal segíti a hazai kis-, és középvállalkozások online értékesítési tevékenységét. Az eMAG emellett bruttó 3 ezer forint értékű kupont bocsát ki minden ügyfele számára, aki az előző 12 hónapban az eMAG.hu-n bármilyen értékben vásárolt.

Kupon vagy utalvány? Vásárlás után adott, később levásárolható kedvezmény Kérdés

Kuponbeváltás elszámolása Kérdés

Törölt légijáratok: visszatérítés helyett kupon? Cikk

A légi utasok kompenzálásáról szóló közösségi szabályozás egyes előírásainak felfüggesztését kezdeményezte tizenkét európai uniós tagállam kormánya, hogy így mérsékeljék a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került légitársaságok terheit.

Ajándék üdítő a fogyasztás mellé: bizonylatolás Cikk

Hogyan kell bizonylatolni pénzárgépes értékesítésnél a kuponnal vett pizzához adott ajándék üdítőt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Ajándék üdítő kuponos fogyasztás mellé Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Bónusz Brigádon hirdeti magát. A kupon értéke pizzára váltható be. Két pizza mellé adunk 2 db Pepsi Colát ajándékba, üzletpolitikai céllal. Kérdésem az, hogy tudjuk ezt a legszabályosabban és és leggyorsabban bizonylatolni pénzárgépes értékesítésnél? A kuponos értékesítést külön gyűjtőbe ütjük, de az ajándék colát, hogyan kell kezelnünk ahhoz, hogy a készletnyilvántartást helyesen kezeljük, és adómentes juttatásnak ne minősüljön? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Tóth Ildikó

Közhasznú szervezetnek adott ajándék kupon és beváltása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (taoalany és kettős könyvvitelt vezet) a 2018. év végén egy kiemelkedően közhasznú szervezet részére (véradás, donormegbecsülés célra fordítja) adományozott 500 Ft névértékű, 6000 db ajándék kupont, melyeket a véradó donorok üzletünkben beválthatnak. A beváltás határideje: a kibocsátástól számított 12 hónap. Kérdésünk: hogyan könyveljük az átadást és a beváltásokat, hogyan viselkedik áfában az átadás és a beváltás? Mi lesz a sorsa az átadásként könyvelt, de be nem váltott kuponok értékének? Szíves válaszadását köszönjük.

Elektronikus kedvezménykupon Kérdés

Tisztelt szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni: Egy magyar cég az eMAG webáruházon keresztül (is) értékesít. Az eMAG üzemeltetője időnként az ott vásárlóknak kedvezményre jogosító elektronikus kupont ad, mely a következő vásárlás alkalmával kedvezményre beváltható. Van, amikor termék után jár, van, amikor bizonyos összeg vásárlása felett, van, amikor csak úgy adják nekik minden feltétel nélkül. A terméket a webshopban értékesítő cég csak a megrendelés megérkezésekor látja, hogy a vásárló beváltotta a kupont és a kedvezmény összegével kevesebbet fizet, mely különbözetet az eMAG román üzemeltetője átutalással megtérít. A pénzmozgáshoz kapcsolódóan a webshop üzemeltetője csak a saját nevére kiállított "pénzbekérő nyomtatvány"-t küld, számlát nem állít ki sem az áruról, sem a kedvezményre jogosító utalványról. A vásárlónak az eladó cég állít ki számlát, s küldi meg azt az áruval együtt. A kiállított számla tartalmazhatja-e a levont kedvezményt áfásan, mint árengedmény, vagy „csak” a fizetendő végösszegből vonhatja le áfa mentesen? Hogyan kell az ilyen kedvezményes értékesítést 2019-ben áfa és számlázás tekintetében kezelni? Az eMAG által a vásárló helyett megtérített összeg hogyan kezelendő ebben az ügyletben? Utalványvásárlásnak számít-e, számlát kell-e kiállítani róla? Ha igen, kit terhel a számlakiállítási kötelezettség? Egyáltalán utalványnak minősül-e az így adott kedvezmény? Válaszukat előre is köszönöm

Kupon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szerződést kötött az Emag-gal, hogy azon a felületen is lehetőségünk legyen értékesíteni termékeinket, ezért pedig jutalékot fizetünk. Az Emag saját hatáskörében kuponokat ad a felhasználóinak, melyeket a vevők bármely Emagon hirdetett termékre beválthatnak. Ez esetben a mi termékünknél történt egy ilyen kuponbeváltás. Az Emag kifizeti majd részünkre ezt a kuponkedvezményt, jobban mondva le fogja majd vonni az általuk kiszámlázott értékesítési jutalék összegéből. A kérdésem az, hogy ebben az esetben a vevőnek kiállított számla hogyan helyes? Kuponkedvezményt ugye nem kell feltüntetnünk? Válaszát előre is köszönöm!

Kuponos kiegyenlítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás folyamatosan hirdet a facebookon. Egy alkalommal kiszámlázzák neki az aktuális időszak hirdetési díját, melyet facebook kuponnal egyenlít ki. A facebook kuponért korábban nem fizetett semmit, így nincs a könyvekben nyilvántartva. Hogyan könyvelendő a hirdetési számla kiegyenlítése? Minek kell tekinteni a facebook kupont, árengedmény vagy egyéb bevétel (a hirdető nem is tudott róla, hogy ilyen kuponnal rendelkezik)? Mi lesz az import szolgáltatás adóalapja, a kiszámlázott szolgáltatás teljes összege? Köszönöm.

Tízmilliárdokat spóroltak már meg a vevőknek a kuponos oldalak Cikk

Idén várhatóan mintegy 13 milliárd forint lesz a teljes online bónuszos-kuponos piac közvetített forgalma, amely az indulás utáni első teljes évben, 2011-ben 3,5 milliárd forint, 2014-ben elérte a 10,2 milliárdot – közölte a Bónusz Brigád.

Új előírások az áfában, jöhet az utalvány-reneszánsz Cikk

Változnak jövőre az utalványokra (vásárlási voucherekre, kuponokra, ajándékkártyákra) vonatkozó adózási szabályok, ami azt eredményezheti, hogy a vállalkozások még bátrabban nyúlnak majd ehhez a vásárlás-ösztönző eszközhöz – véli a Deloitte adóosztályának partnere.

Kuponkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mezőgazdaságban egyre elterjedtebb, hogy a nagy cégek kedvezményre jogosító kupont adnak a vásárlóknak (nem csak termelők lehetnek). A kupon jellemzően mennyiséghez kötött és utólag lehet érvényesíteni a kedvezményt (kupont adó) és ahol azt be lehet váltani, általában nem ugyanaz a cég. Mi a helyes könyvelése ennek a kedvezménynek (a pénztárkönyvben, illetve a kettős könyvelésben)? Példa: X cég vásárol 100 egység vetőmagot (Z cég termékét) Y cégtől egyúttal átadja a Z cég kuponját. Y cég küld egy értesítőt, amelyen feltünteti a kupon által beváltott kedvezményt és megjegyzésként annak a számlának a számlaszámát, amelyik után jár a kedvezmény. Mivel értesítőről van szó, ezért nincs áfa rajta. Ezt az egyszeresben bevételként vagy költségcsökkentésként kell figyelembe venni? Az őstermelőknél ennek jelentősége van, mert ha bevétel, akkor az értékhatárba beszámít. Hogyan kell eljárni, ha áfás számlát állítanak ki a kupon beváltásáról? Kérem, hogy mind a számviteli, mind pedig az szja szempontjából mutassák be. Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs