55 találat a(z) korrekció cimkére

Téves áfa a nyugtán Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégnél új pénztárgépet kezdtek el használni és pár napig a 27 százalékos áfatartalmú vásárlásokat 5 százalékos tételként rögzítették, illetve fordítva is. Kérdésem, hogy ezt a hibát hogyan tudja a könyvelés korrigálni?

Online számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérem a segítségét, hogy van olyan számlánk, mely sajnálatos módon nem lett az online számla rendszerbe elküldve (külföldi partner, magyar adószámmal rendelkezik - hiányzott a magyar adószám-> nem küldte el a rendszer). Előző havi volt a számla, tehát már az 5 napos határidőn túl vagyunk. Önök szerint milyen módon tudnánk javítani? Köszönöm a segítségüket!

Áfa fiktívnek minősített számla korrekciójánál – így döntött a Kúria Cikk

Miután az adóhatóság, majd a bíróság után a Kúria is fiktívnek minősítette a számlát, az adózó a számla stornírozással csökkentette árbevételét és fizetendő áfáját. A stornó számla ügye is eljutott a Kúriáig.

Közösségi értékesítés számlázása, Kneitner Lea Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_27_BelfoldKozosseg_EKAER__szamlazas__xly Kedves Kneitner Lea! Az lenne a további kérdésem a fenti témához, hogy az ekáerben hogyan tudom javítani? Hogyan járok el jogszerűen, hiszen már megtörtént a fuvarozás, az ekáer-számot belföld-közösségi viszonylatra kértem. Így a számlázás nem lesz összhangban az ekáerrel.

Éttermi vendéglátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most került hozzánk egy cég, ami éttermi vendéglátással foglalkozik, mindkét éttermében helyben fogyasztási lehetőség van, így 5 százalékos értékesítéssel dolgozhatna, ám félretájékoztatás miatt egész évben idáig 18 százalékkal ütöttek be minden helyben fogyasztott ételt. Önök szerint van lehetőség ezt korrigálni, vagy van-e erre tapasztalat, hogy ilyenkor mi a teendő? Köszönöm szépen.

Értékvesztés miatti adóalap-korrekció (tao) Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban elszámoltunk a 365 napon túli követelésekre 90 százalék értékvesztést, amivel a taoalapot megnöveltük. Viszont az elszámolt értékvesztés 20 százalékával nem csökkentettük az adóalapot. Például 1000 forint Ft a követelés értéke, elszámolva 900 Ft (90%) értékvesztés, ezzel növelve a taoalap, de mivel nem lett csökkentve a taoalap 20 százalékkal (200 Ft), így a nyilvántartott értékvesztés most 900 Ft. Kérdéseink: 1. Ha 2018-ban a végrehajtó nyilatkozata alapján a követelés 100 százalékban behajthatatlanná vált, akkor az egyéb ráfordításként 2018-ban elszámolt 100 Ft összeg elismert költség/ráfordítás, és így nem növeli az adóalapot, viszont a tao-törvény 7. § (1) n) alapján a 900 Ft nyilvántartott értékvesztés csökkenti. Helyesen gondolkozunk? Mi a helyzet, ha a követelés elévült? Ekkor a 100 Ft hitelezési veszteség a 3. sz. melléklet alapján adóalap-növelő, a kérdésünk csak annyi lenne, hogy a nyilvántartott értékvesztés jelen esetben szerintünk nem csökkenti az adóalapot, hisz nem felel meg a „behajthatatlanná vált rész” kitételnek. Jól gondolkodunk? Ennek megfelelően – hasonlóan ahhoz az esethez, ha egyáltalán nem számoltunk volna el értékvesztést a kérdéses követelés után – végeredményben az elévült követelés 100%-a (90+10) kerülne vissza az adóalapba, csak különböző években. Ha 2017-ben csökkentettük volna az éven túli követelés 20 százalékával a tao-alapunkat, akkor ezzel a 2018-as adóalapot vissza kell valamilyen formában korrigálni, vagy ezt kvázi „megnyertük”? Válaszukat előre is köszönöm.

Társaságiadó-előleg Kérdés

Társaságunk 2017. évi eredménye lényegesen nagyobb volt, mint ami az idén várható. A 2018-2019-es társaságiadó-előleget a 2017. évi eredmény után fizetjük. Átléptünk havi adóelőleg-fizetésre. A 2018. évi eredményünk kisebb lesz, mint amire adóelőleget fizetünk. Kérdésem az lenne, hogy van-e mód arra, hogy kevesebb adóelőleget fizessünk? Köszönettel

Kivaalap-korrekció pénztáregyenleg miatt Kérdés

Egy vállalkozás a kivaalanyiság első évében 1000 ezer Ft pénztáregyenleg miatti adóalapnövelést számolt el (2017 áttérés előtti záró pénzkészlet 12 000 ezer Ft, 2017 december 31-i pénzkészlet 13 000 ezer Ft, árbevétel 5% 130 ezer Ft). 2018 augusztus 31-én végelszámolás miatt megszűnik a kivaalanyisága. 2018-as árbevétel 5% 35 ezer Ft, pénztáregyenlege 2018. augusztus 31-én 12 500 ezer Ft. Mekkora lesz a kiva adóalap pénztáregyenleg miatti módosító tétele 2018. augusztus 31-én?

Nyugdíjkorrekciós programot szorgalmaznak a nyugdíjas érdekképviseletek Cikk

Az idősek kiszolgáltatottságának csökkentéséért, a méltóságuk növekedéséért szerveződött, országos hatókörrel tevékenykedő önkéntes érdekképviseleti szervezetek azt kérik a Magyarország kormányától, hogy tegyen lépéseket a jelenleg hatályos törvényben rögzített jövő évi nyugdíjemelés korrekciójára.

Belengette Varga Mihály az alanyi áfamentes határ emelését, ez lett belőle Cikk

Azt gondolta az adózó, ha Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta tavaly november elején, hogy tizenkétmillió forint lehet a legkisebb vállalkozásoknál az adómentesség felső összeghatára az áfában, akkor az már 2018 januárjától úgy is lesz, ez viszont nem következett be. Ugyan időben korrigálta az áfastátuszát áfakörösre a NAV-nál, a számlázó programja áfamentes bizonylatokat bocsátott ki. Hogyan tudja korrigálni a hibát? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Ingatlanértékesítés áfája további kérdés Kérdés

Tisztelt dr. Bartha László! Köszönöm válaszát! További kérdésem merült fel. Abban kérném a segítségét, hogy ha nem történt meg az áfa korrekciója 2013. és 2015. között a naptári év utolsó adóbevallási időszakában, akkor ilyen esetben mi a teendőm? Önellenőriznem kell az utolsó bevallási időszakot vagy sem, illetve van annak bármilyen következménye, hogy utólagosan fog megtörténni a korrekció? Előre is köszönöm válaszát.

Üzlethelyiség értékesítésének áfavonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. kizárólag vállalkozási célra (bérbeadásra) használt üzlethelyiség vonatkozásában a bérbeadásra áfára jelentkezett be, míg az értékesítésnél adómentességre. Minden, az ingatlannal kapcsolatosan felmerült áfát levonásba helyezett. Az üzlethelyiséget el szeretné adni magánszemélynek. Merül-e fel valamilyen utólagos áfakorrekciós kötelezettség az értékesítési ügylet kapcsán? Köszönöm válaszukat!

Iparűzési adó katába átlépő esetén Kérdés

T Szakértő! Egyéni vállalkozónál mi lesz a kata előtti év bevétele az iparűzési adóban? Egyezően az szja bevallással a megszűnés szabályai szerint (a kiegyenlítetlen számlák ellenértékével növelt), vagy a ténylegesen megszerzett bevétel a korrekció nélkül? Köszönettel várom válaszát

Transzferárkülönbözet az áfabevallásban Kérdés

Egy társaság széleskörű tevékenységet folytat: árubeszerzés, értékesítés, bérmunka-szolgáltatás, mindez belföldi, külföldi relációban, kapcsolt (ez csak külföldi) és nem kapcsolt felekkel is. Év végén a transzferár-különbözetet egy összegben állapítják meg, az ügyleti nettó nyereségen alapuló módszerrel, melyről az anyavállalat(EU-s ) számlát küld. A korrekció nem rendelhető konkrét eredeti ügylethez. Kérdésem arra irányul, hogyan kell ezt a számlát az áfabevallásban szerepeltetni, mi az áfa jogcíme? Ez a számla minden esetben a tárgyévet követő január 20-a után készül el, így minden évben önellenőrizni kellene? Vagy a kézhezvétel időszakának bevallásában szerepeltethető? Az áfa jogcím és az időbeli probléma kérdésében számítok a véleményükre. Előre is köszönöm.

Export áfa 90 napon túli szállítás esetén Kérdés

Ügyfelünk augusztusban állított ki számlát kínai partnerének termékértékesítésről. A termék tényleges kiszállítása a Közösség területéről decemberben valósult meg, tehát a számla kiállításától számított 90 napon túl, de 365 napon belül. Kérdésem: Melyik időpontra kell kiállítani az áfát tartalmazó számlát: a számla eredeti kiállításnak időpontjára (augusztus), vagy a számla kiállítását követő 91. napon? A decemberi szállítást követöen milyen módon kell korrigálni az előző pontban felszámított áfát?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Külsős kiküldött költségelszámolásának kérdése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close