49 találat a(z) korrekció cimkére

Áfabevallás M lap Kérdés

Hibásan elszámolt előző évi értékcsökkenés korrekciója Kérdés

Előlegszámla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy jelenleg futó generálkivitelezési munkák, komplett családi ház építésére. (100 nm, egyszerű bejelentésű, e-naplós.) Az építtetőkkel, 2019 májusában szerződtünk, és az eredeti befejezési határidőnk 2019. dec. 20. lett volna, de anyagrendelések és időjárási körülmények miatt csúszott a kivitelezés befejezése. A finanszírozása, az építtető részéről: önerő+ csok+ babaváró hitel volt. Itt még az 5%-os áfát alkalmaztuk, illetve a szerződésnél is így állapodtunk meg. A szerződésmódosítást követően könyvelőnk javaslatára december hónapban előlegszámlákat állítottunk ki, a még el nem végzett munkákra, és azok anyagaira. A finanszírozási részére csak banki szemle után tudják utólagosan teljesíteni. Emiatt viszont az előlegszámlákat csak a jelenlegi időszakban tudták rendezni. Ez jogilag megállja-e a helyét, mivel nem 2019. december 31-éig nem történt meg a kifizetés? Az előlegszámlák fizetési határidejét 2020-ra írtuk meg, pont azért, hogy a banki szemle és kifizetések megtörténjenek. Ezen számlák kiállítása adózás szempontjából megfelelő-e vagy módosítást kellene végezni rajtuk? Amennyiben szükséges lenne, akkor milyen módon? Köszönjük a segítséget, és várjuk mielőbbi válaszukat!

Társasági adó Kérdés

A 2019. évi területalapú támogatást, ha a mérlegkészítésig nem kapja meg a mezőgazdasági társaság, a számviteli törvény alapján időbeli elhatárolásként elő kell írni. Ha a társasági adó bevallását követően megérkezik az Államkincstártól a határozat, kell-e a bevallásomat korrigálni eltérő támogatás esetén?

Bt. helyi iparűzési adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., amelynek könyveiben 469. számú számlája Tartozik (100 ezer Ft) egyenlegű, azonban az önkormányzati folyószámla alapján (50 ezer Ft) kötelezettség mutatkozik. Ebben az esetben lehet úgy korrigálni, hogy T86-K469 150 000 Ft? Így a 469 egyenlege (50 ezer Ft) Követel lenne, ami a valóságnak megfelel. Köszönöm szépen a segítséget!

Adóalap-korrekciók bejelentett részesedésnél Cikk

Hogyan hat a bejelentett értékvesztéshez kapcsolódó árfolyamnyereség, illetve -veszteség, továbbá az értékvesztés-leírás és -visszaírás az adóalapra? Példákkal segítünk a szabályok értelmezésében.

58. § szerinti időszakos elszámolású számlák korrekciója a NAV online rendszerben Kérdés

58. § szerinti időszakos elszámolású számlák esetében, ha ugyanarra az időszakra kiállítunk egy újabb számlát (pozitív számlát, adóalap utólagos módosítására kerül sor, és nem a soron következő elszámolási időszakban kibocsájtott számlában tüntetjük fel) a következő kérdés merül fel: → új számlának minősül, vagy módosító számlának? Korábban számlázott időszakos elszámolású ügylet teljesítésének pozitív módosítását megtehetjük új számlával, vagy kizárólag módosító / helyesbítő számla, számlával egy tekintet alá eső okirattal a NAV elektronikus adatszolgáltatás rendszerében?

Mennyi lehet az annyi? A szokásos piaci ár alkalmazásánál az adózó javára döntött a Kúria Cikk

A szokásos piaci árat egyoldalú eljárás keretében megállapító határozatban megadott tartományban kijelölt szokásos piaci ár esetén a tartományon kívül alkalmazott ellenértéknél nemcsak a hozzá legközelebb eső szélső értékre, hanem a tartomány bármely elemére történhet korrekció – mondta ki Kfv.I.35.504/2018/6.számú határozatában a Kúria.

Euroban kiállított számla Ft áfa összege Kérdés

Tisztelt Adózóna! Amennyiben egy szállító partnerünk euróban állítja ki a számlát felénk, Ft-ban feltünteti a számlán az áfaértéket. Amennyiben még az aznapi MNB árfolyam közzététele előtt készíti a számlát, 11 óra előtt, akkor a programja az előző napi árfolyamot használja. Mikor mi könyveljük a számlát, a mi könyvelőszoftverünk már az teljesítés napja MNB árfolyamot használja. Így a számlán feltüntetett áfaérték kis mértékben eltér a könyvelésben szereplő áfaértéktől. Amennyiben a számla áfatartalma a 100 ezer Ft-ot meghaladja, adatot szolgáltatunk róla az áfabevallás M-es adatlapján. A kis mértékű áfaösszeg-eltérés okoz-e gondot a jövőben? Ez miatt, hogy az áfabevallás M-es adatlapján Ft-ra pontos áfáról szolgáltassunk adatot, vagy más törvényi előírások miatt szükséges, hogy a számla könyvelésekor az áfát a számlán szereplőre javítsuk, vagy nem szükséges? Ugyanez a probléma a cég vevő számláinál is előfordul, mert a számlázóprogram más, mint a könyvelő program. Ezért előfordul, hogy a számla áfaértéke az online adatszolgáltatásban más, mint a cég áfabevalláshoz készült áfaanalitikáján. Ekkor szükséges korrekció? Köszönettel: Boros Zsanett

Téves áfa a nyugtán Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégnél új pénztárgépet kezdtek el használni és pár napig a 27 százalékos áfatartalmú vásárlásokat 5 százalékos tételként rögzítették, illetve fordítva is. Kérdésem, hogy ezt a hibát hogyan tudja a könyvelés korrigálni?

Online számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérem a segítségét, hogy van olyan számlánk, mely sajnálatos módon nem lett az online számla rendszerbe elküldve (külföldi partner, magyar adószámmal rendelkezik - hiányzott a magyar adószám-> nem küldte el a rendszer). Előző havi volt a számla, tehát már az 5 napos határidőn túl vagyunk. Önök szerint milyen módon tudnánk javítani? Köszönöm a segítségüket!

Áfa fiktívnek minősített számla korrekciójánál – így döntött a Kúria Cikk

Miután az adóhatóság, majd a bíróság után a Kúria is fiktívnek minősítette a számlát, az adózó a számla stornírozással csökkentette árbevételét és fizetendő áfáját. A stornó számla ügye is eljutott a Kúriáig.

Közösségi értékesítés számlázása, Kneitner Lea Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_27_BelfoldKozosseg_EKAER__szamlazas__xly Kedves Kneitner Lea! Az lenne a további kérdésem a fenti témához, hogy az ekáerben hogyan tudom javítani? Hogyan járok el jogszerűen, hiszen már megtörtént a fuvarozás, az ekáer-számot belföld-közösségi viszonylatra kértem. Így a számlázás nem lesz összhangban az ekáerrel.

Éttermi vendéglátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most került hozzánk egy cég, ami éttermi vendéglátással foglalkozik, mindkét éttermében helyben fogyasztási lehetőség van, így 5 százalékos értékesítéssel dolgozhatna, ám félretájékoztatás miatt egész évben idáig 18 százalékkal ütöttek be minden helyben fogyasztott ételt. Önök szerint van lehetőség ezt korrigálni, vagy van-e erre tapasztalat, hogy ilyenkor mi a teendő? Köszönöm szépen.

Értékvesztés miatti adóalap-korrekció (tao) Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban elszámoltunk a 365 napon túli követelésekre 90 százalék értékvesztést, amivel a taoalapot megnöveltük. Viszont az elszámolt értékvesztés 20 százalékával nem csökkentettük az adóalapot. Például 1000 forint Ft a követelés értéke, elszámolva 900 Ft (90%) értékvesztés, ezzel növelve a taoalap, de mivel nem lett csökkentve a taoalap 20 százalékkal (200 Ft), így a nyilvántartott értékvesztés most 900 Ft. Kérdéseink: 1. Ha 2018-ban a végrehajtó nyilatkozata alapján a követelés 100 százalékban behajthatatlanná vált, akkor az egyéb ráfordításként 2018-ban elszámolt 100 Ft összeg elismert költség/ráfordítás, és így nem növeli az adóalapot, viszont a tao-törvény 7. § (1) n) alapján a 900 Ft nyilvántartott értékvesztés csökkenti. Helyesen gondolkozunk? Mi a helyzet, ha a követelés elévült? Ekkor a 100 Ft hitelezési veszteség a 3. sz. melléklet alapján adóalap-növelő, a kérdésünk csak annyi lenne, hogy a nyilvántartott értékvesztés jelen esetben szerintünk nem csökkenti az adóalapot, hisz nem felel meg a „behajthatatlanná vált rész” kitételnek. Jól gondolkodunk? Ennek megfelelően – hasonlóan ahhoz az esethez, ha egyáltalán nem számoltunk volna el értékvesztést a kérdéses követelés után – végeredményben az elévült követelés 100%-a (90+10) kerülne vissza az adóalapba, csak különböző években. Ha 2017-ben csökkentettük volna az éven túli követelés 20 százalékával a tao-alapunkat, akkor ezzel a 2018-as adóalapot vissza kell valamilyen formában korrigálni, vagy ezt kvázi „megnyertük”? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close