107 találat a(z) kisvállalkozói kedvezmény cimkére

Egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó mezőgazdasági – növénytermesztési és állattenyésztési – tevékenységet folytat. Termőföldet vásárolt, kifizette 2017-ben, de a földhivatali bejegyzés átcsúszik a 2018. évre. 1. kérdés: a termőföld vásárlási értékével kisvállalkozói kedvezményként csökkenthető az adóalap? 2. kérdés: ha igen, akkor ebben az esetben, hogy nem kerül a nevére az ingatlan, csak a következő évben (nem a kifizetés évében), akkor is csökkenthető az adóalap a 2017. évben? Köszönettel: Ildikó

Kisvállalkozói kedvezmény feltétele Kérdés

Vállalkozás új tehergépjárművet vásárolt. A számlát az autókereskedő állitotta ki, az autónak már van rendszáma, s megtett 2000 kilométer van benne. Tekinthető-e ez új nemzetgazdasági beszerzésnek a társasági adó csökkentő tételénél, vagy ez már használtautó-értékesítésnek minősül?

Beruházási kedvezmény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Mezőgazdasági egyéni vállalkozó a tavalyi évben kimerítette a kisvállalkozói beruházási kedvezményt, amely három évre elosztva 15 000 EUR, de minimis támogatásnak minősül. A kérdésem, hogy ebben az évben újra igénybe vehető-e ez a fajta kedvezmény. Az Szja törvény 49/B. §-a alapján erre vonatkozóan nem találtam utalást.

Kisvállalkozói kedvezmény visszafizetése Kérdés

Kedves Szakértő! Adott egyéni vállalkozó 2013-ban kisvállalkozó kedvezményt vett igénybe adott tárgyi eszközre. Mivel a pénzügyi forrásai nem tették lehetővé, ezért kénytelen volt idő előtt 2017 tavaszán eladni a tárgyi eszközt. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a teljes összeget kell-e majd a bevallásban mint jogosulatlan kedvezményt visszafizetnie az akkori szja mértékkel, vagy csak az időarányos részt? Ilyen esetben van büntetőkamat is? Válaszát előre is köszönöm

Kisvállalkozói kedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre kérnék Önöktől állásfoglalást. Egy szigetvári székhelyű társaság 29 millió forint értékben hajtott végre beruházást. A beszerzett eszközök új, eddig még használatba nem vett termelő gépek. A beruházáshoz GINOP pályázat keretében 70%-os regionális támogatást kapott, a 651/2014/EU bizottsági rendelet alapján. A támogatás folyósítása 2016. évben 50%-os mértékben valósult meg. A cég adózás előtti eredménye 39 millió forint. A kérdésem az, hogy igénybe veheti-e a társaság a beszerzett új eszközök alapján a tao-törvény 7. § zs) pontja szerinti kisvállalkozói kedvezményt 15 millió forint értékben? A társaság a tao-törvény 7. § zs) pontjában előírt minden feltételnek megfelel. Állásfoglalásukat előre is köszönöm! Szigetvár, 2017.05.05. Tisztelettel Csatlós Anikó

Vállalkozói szja-előleg Kérdés

Egyéni vállalkozó támogatást fog kapni eszköz fejlesztésre. Nagyobb árbevétel növekményt kellett neki vállalni ezért. Kérdésem: A vállalkozói szja-előleg kötelezettség számításánál e növekmény miatt magas lesz a jövedelme, ami áthúzódhat egyik negyedévről a másikra. Ez nem is gond, mert göngyölítetten kell számolni a vállalkozói szja-előleget. Ebből a növekményből év végére további gépeket vásárol. Évközben a vállalkozói szja számításánál figyelembe vehet kisvállalkozói kedvezményt a várható vásárlásokra? Köszönöm

Egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem arra vonatkozik, hogy az egyéni vállalkozó a 2011-es és 2012-es adóévekre vett igénybe kisvállalkozói kedvezményt. Az idén márciustól szünetelni szeretné a vállalkozást. Érinti-e ez a kedvezményeket? Egyáltalán: lejártak-e a 4 éves kötelezettségek? Ha nem, akkor az egyéni vállalkozói jogállás megszűnésének számít-e a szünetelés?

Egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Egyéni vállalkozás megszűnt 2016-ban. - 2012 és 2013-es években kisvállalkozói kedvezményt vett igénybe - 2014-ben kizárólag üzemi célt szolgáló értékcsökkenés alá vont tárgyi eszköz nettó értékével csökkentette az adózás utáni jövedelmét Kérdésem, hogy fenti tételek hogyan érintik a 2016. évi szja bevallását?

Kisvállalkozói kedvezmény egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen kedves a következő kérdésben tájékoztatást adni. Főállású egyéni vállalkozó 2014-es évben igénybe vette a kisvállalkozói kedvezményt személyautóra. Ezt az idei évben önellenőrzés alá akarja vonni, megteheti?

Mezőgazdasági vállalkozó kisvállalkozói kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó a tárgyévben mezőgazdasági tárolót építtet. Ezután szeretnénk igénybe venni a kisvállalkozói kedvezményt. A 16SZJA bevallás 13-08-as lapjának 155. soránál melyik oszlopban kell szerepeltetni a de minimis támogatást? Lehetőségek: a) mezőgazdasági de minimis, d) általános de minimis, e) mezőgazdasági csoportmentességi támogatás. Milyen értékhatárral kell nála számolni 3 év vonatkozásában?

Kisvállalkozói adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban vásárolt és üzembe helyezett új gép után 2016-ban érvényesített kisvállalkozói kedvezmény növeli-e az adózás utáni vállalkozói jövedelmet 2016-ban, vagy csak akkor lesz adózás utáni jövedelmet növelő tétel, ha 4 éven belül eladják?

Egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozási (belföldi és nemzetközi) tevékenységet végző, szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó 2016. évben egy új tárgyi eszközzel ( pótkocsi) szeretné bővíteni a járműparkját. Az eszköz megszerzése nyílt végű pénzügyi lízing keretében történne. Kérdésem: az eszközhöz kapcsolódóan igénybe vehető-e a kisvállalkozói kedvezmény (mint bevételmódosító tétel)? Mik a feltételei a kedvezmény igénybevételének? Milyen nyilvántartást kell vezetni a kedvezményhez kapcsolódóan? Várom válaszukat, köszönettel.

Kisvállalkozói kedvezmény földvásárlás esetén Kérdés

Tisztelet Szerkesztő! Egyéni vállalkozó termőföldet vásárol. A vásárlásra fordított összeg milyen mértékben számolható el költségként? Igénybe vehető-e rá a kisvállalkozói kedvezmény, csökkenthető-e vele az osztalékalap?

Kisvállalkozói kedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül uniós támogatást nyert el. A támogatott projekt keretében termelőüzemet alakított ki, és gépeket szerzett be. A projekt összköltségének 50 százaléka vissza nem térítendő támogatás, 50 százaléka pedig bankhitel. Igénybe tudja-e venni ez a vállalkozás a Tao törvény 7. § zs. pontja szerinti kisvállalkozási kedvezményt annak ellenére, hogy a beruházás finanszírozása nem saját erőből történt? Köszönettel várom válaszát.

Egyéni vállalkozók, figyelem! Új szabályok az szja-törvényben Cikk

Az egyéni vállalkozók adókötelezettségével kapcsolatos rendelkezéseket is érinti a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvénynek az adótörvénycsomagban elfogadott módosítása. Cikkünkben összefoglaljuk a változásokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-kódok

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Ingóság értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1