96 találat a(z) kisvállalkozói kedvezmény cimkére

Egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozási (belföldi és nemzetközi) tevékenységet végző, szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó 2016. évben egy új tárgyi eszközzel ( pótkocsi) szeretné bővíteni a járműparkját. Az eszköz megszerzése nyílt végű pénzügyi lízing keretében történne. Kérdésem: az eszközhöz kapcsolódóan igénybe vehető-e a kisvállalkozói kedvezmény (mint bevételmódosító tétel)? Mik a feltételei a kedvezmény igénybevételének? Milyen nyilvántartást kell vezetni a kedvezményhez kapcsolódóan? Várom válaszukat, köszönettel.

Kisvállalkozói kedvezmény földvásárlás esetén Kérdés

Tisztelet Szerkesztő! Egyéni vállalkozó termőföldet vásárol. A vásárlásra fordított összeg milyen mértékben számolható el költségként? Igénybe vehető-e rá a kisvállalkozói kedvezmény, csökkenthető-e vele az osztalékalap?

Kisvállalkozói kedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül uniós támogatást nyert el. A támogatott projekt keretében termelőüzemet alakított ki, és gépeket szerzett be. A projekt összköltségének 50 százaléka vissza nem térítendő támogatás, 50 százaléka pedig bankhitel. Igénybe tudja-e venni ez a vállalkozás a Tao törvény 7. § zs. pontja szerinti kisvállalkozási kedvezményt annak ellenére, hogy a beruházás finanszírozása nem saját erőből történt? Köszönettel várom válaszát.

Egyéni vállalkozók, figyelem! Új szabályok az szja-törvényben Cikk

Az egyéni vállalkozók adókötelezettségével kapcsolatos rendelkezéseket is érinti a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvénynek az adótörvénycsomagban elfogadott módosítása. Cikkünkben összefoglaljuk a változásokat.

Általános csoportmentességi rendelet Kérdés

Kedves Hölgyem/Uram! A társaságiadó-bevallás kitöltési útmutatójában szerepel, hogy a taotörvény vonatkozó jogszabályhelyei alapján az adózónak lehetősége nyílik a kis- és középvállalkozások beruházási adóalap-kedvezménye és a kis- és középvállalkozások adókedvezménye (ez a kettő érint minket) esetén választani, hogy az adott kedvezményt de minimis támogatásként vagy általános csoportmentességi rendelet szerinti támogatásként kívánja érvényesíteni. 1.) Mi alapján dönthet úgy egy vállalkozás, hogy egy adott kedvezményt nem de minimis támogatásként, hanem inkább általános csoportmentességi rendelet szerinti támogatásként vesz igénybe? 2.) Milyen feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy a fent említett kedvezményt általános csoportmentességi rendelet szerinti támogatásként vehessük figyelembe? 3.) Ha a kedvezményt általános csoportmentességi rendelet szerinti támogatásként veszi igénybe az adózó a tárgyévben, és ezt jelzi a társaságiadó-bevallásban, akkor jól értelmezzük-e, hogy a tárgyévi kedvezményt nem kell majd figyelembe vennünk a következő évben de minimis támogatásként, és így az nem számít bele a 200 ezer eurós keretbe a 3 éves időszakban?! Köszönettel

Termőföld-elszámolás egyéni vállalkozónál Kérdés

A mezőgazdasági egyéni vállalkozó külterületi szántót, termőföldet kíván vásárolni. Lehetőség van-e kisvállalkozói kedvezmény, illetve fejlesztési tartalék igénybevételére?

Szja-t csökkentő tételek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozó számítógépet vásárolt és aktivált 150 ezer forint értéken. Kérdésem a következő: mivel a tárgyi eszköz 200 ezer forint érték alatt van, így is igénybe vehető a kisvállalkozói kedvezmény, valamint az osztalékadónál is csökkentő tételként figyelembe vehető az összeg? Köszönöm. Üdv. Tislérné

Igénybe vehető adóalap-kedvezmények Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasági adóbevallásban felhasználhatom-e a fejlesztési tartalék feloldását és a kisvállalkozói kedvezményt ugyanarra az eszközre az adóalap megállapításánál? Válaszukat köszönöm.

Kisvállalkozói kedvezmény támogatástartalma Kérdés

Egyéni vállalkozó bevételt csökkentő kisvállalkozói kedvezményének támogatástartalma 500 millió forintot meg nem haladó bevételig 10 %. A támogatástartalom de minimis támogatásnak minősül. Mi az igénybevétel napja, kell-e bevételt növelni a 2015. évi 1553-as bevallásban, vagy majd csak 2016-ban kell számolni vele, kell-e könyvelni, és hogyan az összegét? Köszönettel: Rozika (könyvelő)

Kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó NYÍLTVÉGŰ pénzügyi lízing konstrukció keretében új eszköz (nyergespótkocsi) vásárlása esetén igénybeveheti-e a bevételt csökkentő kisvállalkozói kedvezményt? Válaszát előre is köszönöm!

Kedvezmények együttes érvényesítése Kérdés

Tisztelt Címzett! Mit jelent a társasági adóról szóló törvény 1. § (3) bekezdése: A kedvezmények együttes érvényesítése: A társaságiadó-törvény alapján főszabály szerint ugyanazon ténybeli alapon csak egy jogcímen érvényesíthető kedvezmény. Például egy beszerzett új műszaki termelő eszközhöz pályázati uton támogatást nyert egy kft. A pályázati úton elnyert támogatás összege a beszerzett eszköz 45 százaléka, mely de minimis támogatásnak minősül. A támogatás folyósítása még nem történt meg. Várhatóan 2016-ban folyósítják. Ezen eszközhöz lehet kisvállalkozói kedvezményt érvényesíteni az 55 százalék rész után, vagy talán a teljes rész után? Ez olyan kérdés, amivel nem nagyon foglalkoznak, pedig elég gyakran előfordul. Úgy gondolom, azzal már tisztában vagyok, ha a kettő együtt lehetséges, akkor a támogatásintenzitást kell vizsgálnom, mely a támogatási térképen található eszközhöz kapcsolható támogatásintenzitás mértékig vehető igénybe támogatás – természetesen az egyéb feltéttelek fennállása esetén. Várom mielőbbi válaszukat. Köszönöm. Bernáthné

Kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Mezőgazdasági termeléssel foglalkozó egyéni vállalkozó 2015. évben új traktort vásárolt 28 millió forint összegben. Megilleti-e kisvállalkozói kedvezmény? Ha megilleti, mekkora összeg erejéig? Tisztelettel: Önadózó Kft.

Mezőgazdasági kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági kft. (teáor 0220) igénybe veheti-e az új eszközeire a társaságiadó-kedvezményt?

Kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó zártvégű pénzügyi lízing konstrukció keretében személygépkocsira igénybe veheti-e a bevételt csökkentő kisvállalkozói kedvezményt, ha a következő 4 évben megfizeti a cégautóadót? Válaszát köszönettel várom. Tóth Sándorné, könyvelő

Kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy egyéni vállalkozó (vállalkozói jövedelem szerinti adózás) érvényesítheti-e 2015. évben a kisvállalkozói kedvezményt olyan üzemi gép tekintetében, amelynek a pénzügyi rendezése 2014 decemberében történt meg, de az értékcsökkenési leírás megkezdése 2015. január elsejét követően kezdődött? Az üzembehelyezési jegyzőkönyv szintén 2015. évi. Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó euróban fizethet-e ki egyéni vállalkozói kivétet?

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Térítés nélküli gyógyászati eszköz könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Előre értékesítés lehetősége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs