96 találat a(z) kisvállalkozói kedvezmény cimkére

Kisvállalkozói kedvezmény érvényesítése egyéni vállalkozásnál Cikk

A kisvállalkozói kedvezmény érvényesítésének lehetőségéről a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 49/B §-a rendelkezik. E kedvezménnyel azok az egyéni vállalkozók élhetnek, akik az Szja tv. hatálya alatt a vállalkozói személyi jövedelemadó megállapítására vonatkozó rendelkezések szerint állapítják meg a jövedelmüket, egyszerűbben fogalmazva, akik a bevételükkel szemben a költségeiket tételesen számolják.

Egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Tisztelt Cím! Egyéni vállalkozó fő tevékenysége dohányáru-kiskereskedelem. 2019. év végén vásárolt az egyéni vállalkozó egy traktort, melyet mezőgazdasági szolgáltatás tevékenység keretein belül kíván működtetni. A tevékenységet 2020. február hónapban jelentette be. 2020. évben már dolgozni fog a traktor, árbevétel keletkezik a tevékenységből. Kérdésem, hogy 2019. évben a traktor után igénybe vehető a kisvállalkozói kedvezmény, mint bevételt csökkentő tétel?

Kisvállalkozói adókedvezmény és fejlesztési tartalék Kérdés

Üdvözlöm! Egyéni vállalkozó 2019-ben fejlesztési tartalékot oldott fel egy vadonatúj termelőgépre, amit üzembe is helyezett 2019. évben. A teljes beszerzési ár el lett számolva fejlesztési tartalék feloldásra. Ugyanerre a gépre kisvállalkozói kedvezmény címen csökkenthetem a bevételt? Kisvállalkozói kedvezmény igénybevétele esetén, osztalékalapot kell-e növeljek 2019. évben szja-bevallás 13-05 lap 91 sor? Osztalékadó-alap csökkentésre lesz lehetőségem, ha a fejlesztési tartalék feloldása miatt a nettó érték nulla? Tisztelettel várom a válaszukat.

Kisvállalkozói kedvezmény – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó új raktárépület építését kezdte el 2019. októberben. A beruházás vége és a használatba vétel várhatóan 2020. májusban lesz. Kérdésem az, hogy a 2019-ben kifizetett beruházási költség feltüntethető-e kisvállalkozói kedvezményként az szjabevallás 13-03 lap 36. sorában, valamint alkalmazható-e az osztalékalap-csökkentés a 13-05-ös lap 96. sorában? Segítségüket előre is köszönöm: dr. Török Tamás

Egyéni vállalkozónál érvényesíthető adókedvezmény Kérdés

Egyéni vállalkozó nagy értékű gépbeszerzést végzett 2019. évben. A gép gyári új, tehát nem használt. 2019. év folyamán használatba is vette, az értékcsökkenés elszámolását megkezdtük. Kérdésem: figyelembe veheti-e az új gép beszerzés árát kisvállalkozói kedvezményként, ezen felül figyelembe veheti-e ugyanezen gép nettó értékét mint adózás utáni vállalkozói jövedelmet csökkentő tételt? És ezen felül még elszámolhatja-e évente az értékcsökkenést ugyanezen gépre? Válaszukat előre is köszönöm!

Kisvállalkozói kedvezmény, értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó a 2017-ben vásárolt kisteherautót levonta a bevételből egy összegben, mint kisvállalkozói kedvezményt (1753-13-03. 36. sor) és az adózás utáni vállalkozói jövedelmet csökkentő tétele között a nettó értékét is (1753-13-05. 97. sor). Kérdésem, hogy 2018-ban elszámolható-e az aktuális évi értékcsökkenése? Válaszukat előre is köszönöm.

Kisvállalkozói kedvezmény Kérdés

Mérnök szolgáltató munkát végző társaságnál személygépkocsit lehet-e kisvállalkozói kedvezményként figyelembe venni? Munkájukat közvetlenül az erőműveknél végzik.

Egyéni vállalkozó, osztalékalap meghatározása. Kérdés

Tisztelt Cím! Egy egyéni vállalkozó adó- és osztalékalapjának meghatározásában kérném a segítségüket. Adott egy mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozás, 2018-ban vásárolt és üzembe helyezett egy új traktort 12,5 millió forintért, korábban még nem volt üzembe helyezve a traktor. Az adózás előtti eredménye 10 millió forint, kisvállalkozói kedvezményt érvényesítünk, ami 7 millió forint (max. 70%) így a fizetendő 9% adó 270 ezer forint. A vállalkozói osztalékalap 9 730 ezer Ft. Az szja-törvény 49. § C pontja alapján csökkenthetjük-e az osztalékalapot is? Ha csökkenthetjük, szükséges-e a következő években ezzel az összeggel visszanövelni az osztalékalapot? Ha kisvállalkozói kedvezményt igénybe veszünk, az osztalékalapot növelni kell-e ugyanazzal az összeggel 2018. évben? Ha kisvállalkozói adókedvezményt nem veszünk igénybe, az osztalékalapot csökkenthetjük-e? Szükséges-e adóalap növelés? Nem egyértelmű számomra, milyen esetben tudjuk az osztalékalapot csökkenteni, és szükséges-e korrigálni? Köszönöm,

Őstermelő adókedvezményei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő borászattal foglalkozik. Az idei évben jelentős eredménye lett. A kérdésem az, hogy milyen adókedvezményeket tudnánk igénybe venni. Nem családi gazdaságban tevékenykedik, és nem szabad vállalkozási zónában van. A beszerzett eszközök teljes értékét ezért úgy tudom, nem lehet leírni. Létezik-e az őstermelőnél kisvállalkozói kedvezmény, vagy fejlesztési adókedvezmény, amit a bevallásba be lehetne állítani csökkentő tételként? Az egyéni vállalkozónál figyelembe vehető az évi beruházás értéke, de az őstermelői bevallásban nem látok ilyet. A bevétele meghaladta a 8 millió forintot. Várom válaszukat.

Kisválalkozói kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó egyéni vállalkozóként szeretném tudni, hogy mi, fuvarozók is igénybe vehetjük-e (nem vagyunk-e kizárva belőle) a kisvállalkozói kedvezményt? Új tehergépjármű vásárlásával, annak árával szeretném csökkenteni az adóalapomat. Az idő rövidsége miatt fontos tudnom, hogy elég-e a kedvezményhez, ha csak kifizetem az autót, de birtokba venni csak januárban tudom?

Kisvállalkozói kedvezmény - bevételcsökkentés Kérdés

Mezőgazdasági boltot működtető egyéni vállalkozó a bolt fűtési rendszerét javíttatta, azaz új kazánt vásárolt. Élhet-e a kisvállalkozói kedvezménnyel, azaz csökkentheti-e a bevételét a kazán és munkadíj árával? Válaszukat köszönöm.

Egyéni vállalkozó – személygépkocsi vásárlása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó orvos egyéni vállalkozó új személygépkocsit vásárol. A törvény alapján úgy látjuk, értékcsökkenést csak a bevétel 1 százalékáig számolhat el. Az Szja tv. 49/B § 13(b) pontja szerint úgy értjük, hogy kisvállalkozói kedvezményt viszont igénybe lehet venni, amennyiben a gépkocsi korábban nem volt használatban, az esetben is, ha nem személyszállítás vagy gépkocsi-bérbeadás a tevékenység. Jól értelmezzük-e a törvényt, ha igen, mekkora lehet az igénybe vehető kedvezmény összege?

Kisvállalkozói kedvezmény új beruházásnál Kérdés

A tulajdonos magánszemély, kérdés, hogy lehet-e külföldi magánszemély?

Kisvállalkozói kedvezmény és épületberuházás előlege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk tudni, hogy az épületberuházásra adott előleg az előlegfizetés évére beszámítható-e kisvállalkozói kedvezménybe. Válaszukat előre is köszönöm.

Mezőgazdasági tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ültetvényre általánosságban igénybe vehető-e kisvállalkozói kedvezmény egyéni vállalkozóként, vagy van kizáró tényező? Mezőgazdasági tevékenységet végző, áfás adóalany a tavalyi évben januártól augusztus közepéig őstermelő volt, majd egyéni vállalkozó. Negyedéves áfás, minden az áfakötelezettség időpontjában lett elszámolva. Hogyan, mi alapján kell felosztania bevételeit, költségeit, kiadásait az szja-ban? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzleti ajándék – ékszer

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Melyik átalányadó-kategóriába tartozik a tevékenységem?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Átalányadózás, teszorszám

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs