6 találat a(z) kedvezmény megosztása cimkére

Családi kedvezmény módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi adó- és járulékkedvezmény igénybe vétele kapcsán, az alábbi példán levezetve szeretnék tanácsot kérni. A család jogosult pl. 1.000 EFt családi kedvezményre. 1) Férj beadta az SZJA bevallását és csak 500EFt családi kedvezményt igénybe vett, holott az egész 1.000 Eft-ot igénybe tudta volna venni! Az Art. 54. § (3) alapján már nem önellenőrizheti a családi kedvezményt? 2) A feleség még nem adta be a bevallását, és igénybe venné a maradék 500 EFt-ot, de csak 300 EFt-ot tud családi adókedvezményként, a többi járulékkedvezmény lenne? Igénybe veheti járulékkedvezményként? Nem találtam a törvényben, hogy ha megosztják a családi kedvezményt (lásd fenti esetben), és a felek jövedelme lefedné a családi kedvezmény igénybe vételét, akkor már nem vehetik igénybe a járulék kedvezményt. Köszönöm a választ! Anna

Családi kedvezmény érvényesítése, különös tekintettel felváltva nevelt gyermekre Kérdés

Tisztelt Adózóna! A 2018. évi szja-bevalláshoz szeretnék segítséget kérni, gyermekek utáni kedvezmény igénybevételéhez. A családban három kiskorú, családi pótlékra jogosult gyermeket nevelnek a szülők, akik nem házasok, nem bejegyzett élettársak, de közös háztartásban élnek, a gyerekek utáni családi pótlékot nem egyedülállóként veszik igénybe. A három gyermekből egy közös, aki után az apa év közben érvényesítette az adókedvezményt. Két gyermek az anya előző kapcsolatában született, akiket közös nyilatkozat alapján felváltva nevelnek a szülők. A fentiekre tekintettel az apa igénybe veszi a két gyermek után járó családi kedvezmény 50 százalékát. Kérdésem, hogy az apa jogosult-e a 2018. évi bevallásában a három gyermek után járó 33 ezer forint/hó adókedvezmény érvényesítésére, természetesen a felváltva nevelt gyermekek után csak az 50% kedvezményt igénybe véve. Továbbá kérdésem, hogy a fenti esetben mennyi az 50%? A két gyermeket felváltva nevelő apa által érvényesített családi kedvezmény 50%-a után megmaradó két gyerek után járó 50% (10 ezer forint/hó x két gyermek), vagy az anya által figyelembe vehető három gyermek után járó 33 ezer forint/hó kedvezmény 50%-a? Tóthné Edit

Családi kedvezmény megosztása élettársak között Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kapcsolatban a hölgy részéről van három hozott gyermek, és az élettárssal van egy közös gyermekük. Körülbelül egy éve élnek együtt. Ez nem bejegyzett élettársi kapcsolat, de a lakcímük ugyanaz. Szeretnék most a 2015-ös évre készítendő szja-bevallásnál megosztással igénybe venni a családi kedvezményt. A kérdés: szja szempontjából bizonyítani kell-e az élettársi kapcsolatot? Van-e valami feltétele, hogy ők ketten igénybe vegyék megosztással a családi kedvezményt? Várom válaszát! Eco-Design Kft.

Családi kedvezmény megosztása élettárssal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Apa életvitelszerűen együtt lakik az anyával (élettársak), de nincs bejelentve az anya (és a gyermek) lakcímére. Megosztható a családi kedvezmény?

Nyilatkozat családi kedvezményről: zűrzavar az élettársaknál Cikk

Olvasóink kérdéseiből kiderült, hogy a családi kedvezmény érvényesítését kérő adóelőleg-nyilatkozathoz kiadott Tájékoztató élettársak esetében, ha a közös gyermekeket saját háztartásukban nevelik nem pontos, és ezért félreérthető, de legalább is bizonytalanságot okoz. Mi az igazság?

Családi adókedvezmény Kérdés

Szeretném a segítségét kérni az alábbi esetben. Elvált nő 3 gyermekkel, ő kapja a családi pótlékot és a teljes jogosultja a családi adókedvezménynek. 2014. január óta nem kérte az egyedülállóknak járó családi pótlékot. 2014. januártól az élettárssal (aki nem jelentkezett be lakcímre hozzá, és nem hivatalosan bejegyzett élettársak, de 4 éve együtt élnek) az szja-ra megosztással(2 gyermek anya, 1 gyermek élettárs) igénybe vették a kedvezményt. A kérdésem, hogy ez így szabályos volt-e, további kérdés, hogy a fennmaradó kedvezményt 2014-es év vonatkozásában járulékkedvezményre igénybe veheti-e az életttárs? Kérdésem továbbá, hogy 2015-ben szja esetében igénybevehető-e a családi adókedvezmény? Mi úgy értelmezzük, hogy 2015-től csak a házastársak és a bejegyzett élettársak vehetik igénybe a családi járulékkedvezményt, de ez az szja-ra is ugyanúgy vonatkozik? Szeretném ebben is a megnyugtató, alapos válaszukat kérni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs