315 találat a(z) katás bt. cimkére

Ügyvezetéstől eltiltott személy kata alá jelentkezne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. kültagja egy másik vállalkozásban felmerült probléma miatt egyelőre el van tiltva az ügyvezetéstől. A katás bt.-ben szeretne közreműködő kültagként kisadózó lenni. Van ennek akadálya? Válaszát köszönöm szépen. Bogoly Katalin

Kiskorú bt.-kültag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskorú kültaggal rendelkező bt.-nél, belépve a kisadózói körbe, bejelenthető a kiskorú kültag mint kisadózó? Ha igen, fő- vagy mellékfoglalkozásban? A kiskorú 10 éves, általános iskolás. Válaszát előre is köszönöm!

Katás bt. + ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. beltagja magánszemélyként ingatlant ad bérbe. A bt. áfa tekintetében alanyi mentes. Ebben az esetben össze kell-e vonni a bevételeket? Ha igen, és amennyiben az összevont bevétel (bt. + ingatlabérbeadás magánszemélyként) meghaladja a 12 millió forintot, akkor áfásan kell számláznia a bt.-nek? Válaszát előre is köszönöm.

Katás bt.-ben a kisadózó beltag jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt.-ben (bevételi nyilvántartást vezet) a beltag a kisadózó. Van-e jövedelemkorlát számára, mennyi ("bért ) jövedelmet vehet fel mint kisadózó? A másik kérdésem, ha személyesen nem közreműködő kültag jövedelmet vesz fel, akkor az 15 szja-val és 17,5 százalék szochóval adózik? Jól tudom-e, hogy a kültagnak, ha személyesen nem közreműködik a bt. tevékenységében, akkor nem kötelező jövedelmet (osztalékot) kivennie? Köszönöm válaszát.

Alanyi mentes katás árubeszerzése Kérdés

"Alanyi mentes, katás bt. Lengyelországból vásárolt árut értékesít" kérdéshez van még egy kérdésem. 10 ezer euró alatti beszerzésnél is kell az áfabevalláson adatot szolgáltatnia? Ha meghaladta a 10 ezer euró beszerzést, az egyébként belföldről beszerzett áru értékesítése után is keletkezik áfafizetési kötelezettsége, attól függetlenül, hogy egyébként a bevétele nem haladja meg a 12 milliót? Köszönöm.

Ingatlan bėrbeadása Kérdés

Tisztelt Szakėrtő ! Egy katás bt. társas vállalkozó beltagja bérbeadhatja-e a saját tulajdonú ingatlanát? Köszönöm válaszát!

Katás bt. ingatlant ajándékoz a beltagnak Kérdés

Katás bt. szeretne a beltagjának a bt.-ben levő nem lakás célú ingatlant ajándékozni. Adózási szempontból mi a helyzet?

Bt. 2020. január 1-jétől katás adózó szeretne lenni Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaságnak egy beltagja és egy kültagja van. Szeretne katás adózó lenni 2020. január 1-jétől. A cégnek van felhalmozott nyeresége. A nyereséget ki kell venni? Hogyan kezdjünk hozzá? Van határideje a bejelentésnek? Köszönjük tisztelettel válaszát. Üdvözlettel.

Kisadózó halála Kérdés

Az alábbi kérdésben kérem az önök segítségét: Egy betéti társaságnak egy beltagja és egy kültagja van. A beltag a kisadózó, a kültag megbízási szerződéssel végez munkát a vállalkozásban. A beltag elhalálozott. Milyen lehetőség van arra, hogy a társaság ne veszítse el a kataalanyiságát? A kültag legyen kisadózó a bt.-ben a halálesetet követő naptól addig, amíg nincs újabb beltag?

Katás bt. ügyvezető kültagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja nyugdíjas ügyvezető, fogorvosi teendőket lát el. 25 ezer forint katát fizet a cég utána. A bt. kültagja is ügyvezető, heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van máshol, a bt.-ben nem végez semmilyen tevékenységet. Utána is meg kell fizetni a 25 ezer forint katát? Köszönöm válaszát!

Kata 12 milliós határ – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. esetén mikor lépi át a 12 milliós határt a./ a tárgyévben kiállított számlák alapján; vagy b./ a bevételek 12 milliós összeg elérése esetén? Amennyiben a kiállított számlák alapján, akkor ez a kisebb összeg (mert nem tartalmazza az előző évben kiszámlázott, de ez évben befolyt összeget), így a katahatárt hamarabb éri el. Jól gondolom? Tisztelettel.

Kata – 1908-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. adózónak, aki csak a beltag után fizeti a 75 ezer forint katát, kell-e 08-as bevallást nullásan beadnia? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Katás bt. végelszámolásakor vagyonfelosztás Kérdés

Katás bt. tagjai egyszerűsített végelszámolás mellett döntöttek. A beltag katásként van bejelentve, kültag nem működik személyesen közre. Az egész bevételt kivehetik-e adómentesen, mivel csak az egyik tag után van fizetve az 50 ezer forint? A vagyonfelosztás adómentes lesz a tulajdoni arányuknak megfelelően?

Vagyonfelosztás katás bt. megszűnésekor Cikk

Idén alakult katás bt. tagjai egyszerűsített végelszámolás mellett döntöttek. Mindkét tag katásként van bejelentve. Hogyan vehetik ki a katás időszakban keletkezett bevételt adómentesen? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Katás bt.-ben kültag tevékenységet végez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt.-ben a beltag be van jelentve kisadózóként, megfizeti maga után a katát. A bt.-nek még két kültagja van. Az egyik kültag, akinek van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, alkalomszerűen végez tevékenységet a bt.-ben. A törvény azt mondja, hogy a közreműködő tag vagy munkaviszonyban vagy kisadózóként bejelentett tagként vehet részt a tevékenységben. Lehetséges-e, hogy az alkalomszerűen közreműködő tagot két-három napra egyszerűsített foglalkoztatottként bejelentjük? Mivel az egyszerűsített foglalkoztatás egy atipikus munkaviszony, ebben az esetben minősülhet-e ez munkaviszonynak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Hotelköltségek adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Osztalék elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kölcsön elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs