116 találat a(z) külföldi kiküldetés cimkére

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha külföldi kiküldetésre 420 eurót adunk munkavállalónknak, és ebből az összegből 345 euró összegű számlával (üzemanyag, autópályadíj) rendelkezik. Jól értelmezzük-e az Szja tv. 3.melll II./7./b pontját, hogy a 420*30%-a , max naponta 15 euró igazolás nélkül elszámolható (5 napra kapta ezt az összeget, 5*15=75 euro adható igazolás nélkül.) Ami kérdéses: 420-345=75 euró (5 napra vonatkozik), akkor adómentesen, igazolás nélkül adható? Ebben az esetben a teljes összeget kiküldetési napidíjként kell könyvelni 55. Egyéb személyi jellegű ráfordítások között, és nem 51. anyagjellegű ráfordítás (üzemagnyagktg) és az autópálya díjat 52. Igénybe vett szolgáltatásokra. Gondolom a teljes összegről el kell számolnia a a külf.kiküldetési rendelvény nyomtatványon? Segítségüket előre is köszönöm! Már több kérdést találtam ezzel kapcsolatban, de mégis más jellegű volt.

Külföldi kiküldetés – átlagbér számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Tbj. törvény 4. § k) pont 2. alpontjához kapcsolódó Vhr. szerinti, külföldi kiküldetés esetére vonatkozó átlagbér számítása során előírt, a kiküldetést megelőző egy év a kiküldetés kezdő napját megelőző 12 hónapot jelenti vagy a kiküldetést megelőző naptári évet? A dolgozó 2014. 01. 01. előtt is a kiküldő szervnél dolgozott. Például: kiküldetés kezdő időpontja 2015. április 1. Ebben az esetben a megelőző egy év 2014. 01. 01-2014. 12. 31. vagy 2014. 04. 01 - 2015. 03. 31.? Köszönettel. Szilai László

Külföldi napidíj Kérdés

Külföldi kiküldetésbe küldött dolgozónak kötelező-e napidíjat adni a bérén kívül? Köszönöm. Mikro

Külföldi kiküldetés Kérdés

Magyarországon bejelentett munkavállalók unión belüli külföldi munkát végeznek. Napidij elszámolásukból az "adóköteles"rész után milyen fizetési kötelezettség merűl fel? Az szja-n kivűl kell-e járulékot, vagy más egyebet fizetni? A 1408-as bevalláson havonta szerepeltetni kell-e ezt a tételt? Válaszukat köszönöm:Borosné

Külföldi étkezés pályázati támogatása Kérdés

Tisztelt Szolgáltató! Magyarországi társaság külföldi pályázatot nyert, mely pályázatban elszámolható a külföldi kinntartózkodás étkezési költsége is. A munkavállaló külföldi tartózkodása (konferencia, piackutatás) során étteremben étkezik, ahol a magyar cég nevére szóló számlát kér. Az étkezésről szóló számlát a pályázati elszámolás alapján a külföldi pályázati elszámoló a többi költséggel együtt megtéríti a magyar cégnek (nem kerül kiszámlázásra, csak pályázati elszámolás van). Kérdésem: ebben az esetben a cégnévre szóló étkezési számla után kell-e adót fizetni (szja-törvény 70. § (1), vagy mivel pályázati elszámolás alapján térül meg a kiadás a cégnek, nem kell adózni az étkezés után? köszönettel: Kazánné Hődör Anikó

Külföldi kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetés esetén az étkezés nem számolható el. Az egyes meghatározott juttatásként 16 százalékos szja-val és 27 százalékos ehóval adózik. A napidíj a munkabéren felül jár a munkavállalónak, amit a kiküldetés költségeire kap. Ebből a napidíj 30 százaléka, de maximum 15 euró igazolások nélkül adómentes, a többi költségként számlákkal igazoltan adómentes, az efölötti rész bérnek minősül és bérként adózik. Példa: 100-15 euró= 85 euró. 60 euró számlákkal igazoltan szállás- és utazási költség. 85-60=25 euró bérként adózik. Vagy 100-60 euró (ami számlákkal igazolt szállás- és utazási költség)=40 euró, annak a 30 százaléka, vagyis 12 euró igazolások nélkül adómentes. Tehát 28 euró adózik bérként. Melyik elszámolás a helyes? Köszönöm.

Külföldi kiküldetés munkaszüneti napon Kérdés

A külföldi kiküldetés (várható időtartam 3-5 nap) egybeesne az augusztus 20-ai munkaszüneti nappal, mely napon a munkavállaló dolgozna is az anyavállalat németországi székhelyén. Ilyen esetben hogyan kell a munkavállaló ezen, kiküldetésben töltött napját elszámolni? A munkavállaló normál, 5+2 munkarendben dolgozik, napi 8 órás munkaidőben.

Külföldi kiküldetés költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozás külföldi kiküldetés során napidíjat nem fizet, viszont a kiküldetéshez kapcsolódóan felmerült költségeket bizonylat alapján megtéríti. A bizonylatok elszámolhatóságával kapcsolatban merült fel problémánk. Az üzemanyagról, az úthasználati díjról vagy az adott külföldi városban a helyi utazási jegyről kapott bizonylatok elszámolhatók-e költségként úgy, hogy ezek a bizonylatok valóságban a nyugták, tehát nem a társaság nevére kiállított számlák. A kiküldöttek elmondása szerint például az üzemanyag vásárlásakor kérésük ellenére nem állítanak ki névre szóló számlát. Köszönettel.

Hol kell adót fizetni a külföldi kiküldetés alatt kapott járandóság után? Cikk

Hamarosan (január 31-én) lejár a 2012. évi adóigazolások kiadásának határideje. Az igazolások tartalmának helyes meghatározásához emlékeztetjük a munkáltatókat, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztálya 2012. október 31-én közös állásfoglalást tett közzé a kettős adóztatásról szóló egyezmények munkaviszonyra vonatkozó szabályainak hazai értelmezésében követendő új felfogásról. A NAV a tájékoztató közzétételét követően kezdődő kiküldetések nem megfelelő minősítése esetén alkalmazni fogja a jogkövetkezményeket.

Belföldi-külföldi kiküldetés: mit, hogy kell elszámolni 2011-ben? Cikk

A kiküldetésekkel összefüggő szabályozás alapjaiban több éve változatlan, azonban az egykulcsos szja bevetése miatti módosításokat és a kapcsolódó jogszabályok új rendelkezéseit feltétlenül figyelembe kell venni a 2011. évi elszámolásoknál. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Kell-e adózni 2006 előtti befektetések hozama után? Cikk

Milyen járulékfizetési kötelezettsége van nyugdíjasnak, ha alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatják? Kinek kötelező adatot szolgáltatnia az adóhatóságnak? Adóköteles-e a 2006 előtti befektetések hozama és hol kell bevallani? Milyen adóvonzata van a küföldi kiküldetésnek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink