117 találat a(z) külföldi kiküldetés cimkére

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy lengyelországi vállalat, amely Magyarországon építkezési felújítást végez. Alkalmazottainak itt-tartózkodása meghaladja a 183 napot, de nem éri el a 24 hónapot. Az alkalmazottak nem lettek ideiglenes lakcímre bejelentve, a számukra bérelt munkásszálláson élnek. Odahaza van a családjuk, ott kapnak bért. A cégnek nincs magyar leányvállalata, telephelye, csak az áfához szükséges magyar adószámmal rendelkezik. Ebben az esetben a munkavállalóknak kell-e Magyarországon bármilyen adót, járulékot fizetniük? A munkáltatónak kell-e bevallást küldenie, járulékot fizetnie?

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., mely részt vesz egy rangos szakmai nemzetközi kiállításon. A kiállításra a cég képviseletében az ügyvezető utazik ki. A költségei ismereteim szerint elszámolhatóak. Mi történik akkor, ha az ügyvezetőt a felesége elkíséri, aki nem alkalmazottja a társaságnak? Az ő utazását terhelő költségek elszámolhatóak-e?

Kiküldetés külföldre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég tagja üzleti megbeszélés céljából évente 5-6 alkalommal Romániába utazik ki, hol busszal, hol vonattal, hol repülővel, hol autóval. Az utazási díjról nem mindig sikerül névre szóló számlát kérni, a nyugtákat ez esetben költségként el lehet számolni?

Nyugdíjas munkavállaló külföldi kiküldetésben (A1) Kérdés

Szeretném megkérdezni: van-e lehetőség 2019. január 1. után nyugdíjas munkaviszonyban álló dolgozónkat A1-es megkérésével külföldi kiküldetésben Németországban foglalkoztatni szabályosan?

Napidíj és munkabér vis maior esetén Kérdés

Tisztelt Szolgáltató! Magyarországi társaság munkavállalóját kiküldi külföldi konferencián történő előadás megtartására. A külföldi kiküldetés idejére az előírásoknak megfelelően napidíj és munkabér kerül kifizetésre. A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha a kiküldött munkavállaló nem tud hazarepülni, mert vihar miatt a légitársaság nem indít járatot, akkor a "kinn ragadt időre" jár-e napidíj és munkabér a munkavállalónak? A légitársaság szállást díjmentes biztosított az utasoknak. Előre is köszönöm válaszát! Anikó

Külföldi kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetés elszámolásával kapcsolatban szeretnénk tájékoztatást kérni: Külföldi kiküldetés alapján a munkavállaló részére 15 euró/nap összeget fizethetünk ki adómentesen. A kiküldetés során keletkezett étkezési számlákat hogyan kell helyesen elszámolni abban az esetben, ha a számla összege több mint 15 euró? A munkáltató vagy a munkavállaló köteles az adót megfizetni a számlák után? Milyen tételeknek kell szerepelni a munkavállaló bérszámfejtésében? Tájékoztatását előre is köszönjük! Tisztelettel. S. Ildikó, Szepi Sped Kft.

Társas vállalkozó külföldi napidíja nemzetközi fuvarozásban Kérdés

Külföldi kiküldetés esetén a napi 60 eurónak megfelelő forintösszeg a társas vállalkozói jogviszonyban foglalkoztatott, a közúti közlekedési szolgáltatásokról és közúti járművek üzemben tartásáról szóló külön jogszabály rendelkezései szerint engedélyhez kötött nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatást végző gépkocsivezetőt "a 1997. évi LXXX. törvény alapján: Foglalkoztatott: aki nem minősül egyéni, illetve társas vállalkozónak és foglalkoztatója biztosítással járó jogviszony keretében foglalkoztatja." megilleti az adómentesség a 60 euróra?

A1 igazolás visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külső cégnek is vállalunk számfejtést és hónap végén adnak le minden dokumentumot a bérszámfejtéshez. Most derült ki, hogy voltak kint munkavállalók külföldi kiküldetésben novemberben és októberben is. Van rá lehetőség, hogy visszamenőleg A1 igazoláshoz kérelmet nyújtson be a cég? Ha igen akkor mi az a maximális idő amire visszamenőleg kérelmet lehet beadni? A cég nem tb-kifizetőhely. Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi kiküldetés – napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkavállalókat rendel ki néhány napos külföldi munkára. A felmerült költségekről a dolgozók hozzák a cég nevére szóló számlákat (szállás, utazás, étkezés stb), az összes felmerült költségük ilyen módon megtérítésre kerül. Ezen felül kapnak napidíjat is. A kapott napidíjuk 30%-a, illetve maximum 15 euró a fentiekkel együtt is adómentes lesz? Válaszát köszönöm!

Elmaradt külföldi kiküldetés költségelszámolása Kérdés

Egy külföldi kiküldetéshez kapcsolódóan dolgozónknak megrendeltük a repülőjegyet, szállást Ausztriába. Rendben meg is kaptuk a számlákat, amelyek kifizetésre is kerültek. Indulás előtti napon a munkavállalónk megbetegedett, így nem tudott elmenni a kiküldetésre. A repülőjegyet, szállást már nem lehetett visszamondani. A kérdésem a számlák könyvelésével kapcsolatos: elszámolhatóak ezek a költségek utazási- és szállásköltségként? A számlák áfája visszaigényelhető?

Gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjem 2 évre szóló külföldi kiküldetése miatt decembertől határozott időre Németországba költözik a család. Két kis gyermekünk van, 2 és 4 évesek. A kisebbikkel szeptember 2. óta gyesen vagyok. A munkába való visszatérést csak egy év múlva tervezem. Kérdésem az lenne, hogy számomra mi a teendő ez ügyben, milyen hivatalos bejelentéseket kell tennem? A gyessel és a jelenlegi munkáltatómmal meglévő munkaviszonyommal kapcsolatban változik valami? A nagyobbik kislány az óvodát kint folytatja, a kisebbik velem lesz otthon. Az ő esetükben mi az eljárás? Köszönettel: Mary

Külföldi kiküldetés hallgató esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! 15 hetes kötelező szakmai gyakorlatát nálunk töltő hallgató (hallgatói munkaszerződéssel, együttműködési megállapodással foglalkoztatjuk) több napos külföldi kiküldetésre küldhető? Ha igen, a 30%-ot (illetve 15 EUR-t) meghaladó napidíjra vonatkozik a járulékmentesség? Válaszukat előre is köszönöm.

Próbaidő meghosszabbítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019.05.21-én belépett dolgozónk próbaideje 2019.08.20-án lejár. Munkájával elégedetlenek vagyunk, de sajnos külföldi kiküldetésben van még 09.22-ig, ezért a próbaidőn belül nem tudjuk megszüntetni a munkaviszonyát. Helyesen járunk-e el a törvény szerint, ha 2019.08.16-án próbaidőn belül indoklás nélkül megszüntetjük a munkaviszonyát, és 2019.08.17-2019.09.22-ig határozott idejű szerződéssel újra alkalmazzuk. Megtámadható ez a munkaügyi bíróságon? Tisztelettel.

Diák kiküldetésen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatott diákokat (nekik fizetnek számla ellenében) szeretne az egyik cég belföldi/külföldi kiküldetésre küldeni. Eljárhatnak így? Köszönettel.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó aki nemzetközi fuvarozással foglalkozik. Alkalmazottjai havi több napot töltenek külföldön, például Németországban. Milyen költségek terhelik a munkáltatót? Napi 60 euró elszámolható a dolgozóknak adómentesen? Emellett a német minimálbért ki kell fizetni a munkavállalóknak? Vagy elegendő a magyar minimálbér plusz a 60 euró költségtérítés? Amennyiben egy hónapban több egymást követő napot tartózkodik külföldön, azokra a napokra, melyek pihenőnapok számára, kell fizetnie valamit a munkáltatónak? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Társasház adózása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink