28 találat a(z) külföldi jövedelem cimkére

Kamatkedvezményből származó jövedelem megállapítása – példával Cikk

Írásunk a kamatkedvezményből származó jövedelem kiszámításának szabályait mutatja be bel- és külföldről származó jövedelem esetén.

Elkezdi a NAV a külföldi jövedelmek bevallásának ellenőrzését Cikk

A közelmúltban számos olyan hatósági eljárás indult Magyarországon, amelyek a külföldi jövedelmekről szóló, más államoktól megszerzett adatokon alapulnak. A NAV első körben támogatói eljárást kezdeményez. A szankciók elkerülhetők, feltéve, hogy az adózó együttműködik – figyelmeztetnek a Deloitte szakértői.

Külföldről származó jövedelem adó- és tb-kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nknek német magánszemély tulajdonosa van, akinek Németországban is a tulajdonában van egy GmbH, amely szoros üzleti kapcsolatban áll a mi kft.-nkkel. Kft.-nk élére magyar lakcímkártyával rendelkező, Magyarországon élő, és döntően itt tartózkodó német állampolgárt nevezett ki ügyvezetőnek, aki a német GmbH alkalmazottja, a mi kft.-nktől semmilyen juttatást nem kap. Társadalombiztosítása is Németországban van, magyar tb-kártyája nincs. Bérköltsége nincs átterhelve a mi kft.-nkre. Milyen adó- és járulékkötelezettség keletkezik esetleg Magyarországon az itt végzett ügyvezetői munka miatt? Kinek és hogyan kell azt teljesíteni? Lehetne-e erre a jogviszonyra a kiküldetést alkalmazni? Milyen szerződés lenne szükséges? Milyen fizetési kötelezettségek lennének, ha kiküldetésben látná el a feladatot a német állampolgár, de magyar állandó lakhellyel rendelkező, német cég alkalmazásában lévő személy az ügyvezetést? Köszönöm a válaszát, üdvözlettel: Pappné G.Márta

Külföldi munkaviszony és egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Horváthné Szabó Beáta A https://adozona.hu/kerdesek/2018_11_25_Kulfoldi_munkaviszony_es_egyeni_v_iij válaszához kérnék még egy kis pontosítást. Az osztalékjövedelem után fizetendő ehót sem kell így megfizetni? Mi a helyzet, ha adott évben volt magyar és osztrák jogviszony is? Ilyenkor időarányosan kell az ehót számolni?

Finnországban szerzett jövedelem adózása Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra szeretném az útmutatását: magyar állampolgár, Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező magánszemély Finnországban munkaviszonyból származó jövedelme hogy adózik Magyarországon? Fel kell-e tüntetnie az szja-bevallásában és milyen árfolyamon? Melyek a szabályok, ha 180 napnál kevesebb időt tölt Finnországban, vagy ha többet? Válaszát várva, előre is köszönöm.

Új információk a magánszemélyek külföldi jövedelmének adózásáról Cikk

Magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adóztatása és járulékkötelezettsége 2018 címmel tette közzé 04. számú információs füzetét a NAV.

Kárpótlásból származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megoldásában szeretném a segítségét kérni. Magyar állampolgár kárpótlásként a román államtól kapott összeget, amit ott leadózott, és szeretné átutalni a magyar bankszámlájára. Magyarországon kell még adóznia az összeg után? Az ügyvédje azt a tájékoztatást adta neki, hogy igen, 20 százalékot. Kérném a tanácsát, mert én 20 százalékos adókulcsról nem hallottam, valamint itt nem lép életbe a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény? Köszönettel: Uchály Andrea

Külföldről származó jutalék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar magánszemély külföldi cégnek (holland) segített magyarországi gépeladásaiban, így a külföldi cég a magánszemély számlájára – szóbeli megállapodásuk alapján – jutalékot utalt. Ez a tevékenysége nem rendszeres, adószámot nem kért hozzá. A megállapodásról semmilyen irat nincs a birtokában, és valószínűleg nem is fog kapni. Kérdésem, hogy ez a jutalék milyen jövedelemnek számít, illetve a magánszemélynek adózni kell-e utána, amennyiben igen, milyen adók és járulékok terhelik a jövedelmet, illetve mikor kell bevallani, megfizetni? Köszönöm válaszát.

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar állampolgár 2016-ban Magyarországon dolgozott munkaviszonyban. A munkaviszonya Magyarországon 2016. 04. 30-án megszűnt. Lengyelországba költözött, és 2016. májustól Lengyelországban áll munkaviszonyban. Hogyan kell a 2016. évi szja-bevallását kitölteni? Jól tudjuk-e, hogy csak a Magyarországon szerzett jövedelmét kell szerepeltetnie a Magyarországon beadandó adóbevallásában? Válaszát köszönöm.

Külföldi jövedelem bevallása Kérdés

Tisztelt szakértő! Ír-német állampolgár 2016. 01.01 – 2016.06.30 között Lengyelországban dolgozott vezetőként, 2016. július 1-jétől pedig Magyarországon, tehát itt 184 napot töltött. A lengyel-magyar egyezmény szerint az ott szerzett jövedelem csak ott adóztatható. Jól értelmezem? Helyesen járok el, ha ezt a jövedelmet, mely után Lengyelországban levonták és megfizették az adót, havi bontásban a kifizetés napjának MNB szerinti árfolyamán átváltom és a végösszeget a bevallás 57-es sorában mint tájékoztató adat tüntetem fel? Válaszát előre is köszönöm

Külföldi jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi illetékességű kft. belföldi illetőségű, de külföldi állampolgár ügyvezetőjének külföldről származó jövedelme is volt 2016-ban. Bizonyos esetben van a jövedelemről és az ott megfizetett adóról igazolás is, más esetben egyik sincs. Kérem segítségét abban hogy mi a teendője egyik, illetve másik esetben is. Fel kell-e tüntetni a rendelkezésre álló adatokat? Van ennek külön helye? Igaz az, hogy tájékoztató adatként kell szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm!

Nyugdíjas egyszeri, külföldről származó jövedelmének adó- és járulékterhei Kérdés

Nyugdíjasként egy orosz cég nemzetközi pénzügyi tranzakciójához nyújtottam tanácsadói segítséget, amelyért – szerződésben rögzített módon – jutalék illet meg. Ennek nagyságrendje a tranzakcióhoz képest elenyésző, annak volumene (több száz millió euró) miatt mégis óriási, forintra átszámítva meghaladja az egymilliárdot. Kérdés: mekkora szja-, egyéb adó- és járulékteher megfizetése hárul rám? A pénzt egyösszegben a cég ciprusi – az orosz adóhatóságnak bejelentett – számlájáról utalják az én magyarországi magánszámlámra. A NAV ügyfélszolgálaton azt a tájékoztatást adták, hogy a 10 százalék átalánnyal csökkentett összegből 15 százalék szja-n kívül csak 4+3 százalék ehót kell fizetnem, egy szakértő szerint azonban szochót és akár helyi adót is. Szerintem ilyesmi mással is előfordulhat, kérem mielőbbi válaszukat. Köszönettel: Nagy Gábor

Külföldi jövedelem bevallása Kérdés

Ausztriában szezonmunkával (90-120 nap) keresett munkabért, mely osztrák munkáltatótól származik, hova kell beállítani a 1653-as bevallásban: a 16. vagy az 57. sorba? A dolgozók egy részének volt itthon is jövedelme, és volt, akinek nem volt. Köszönettel: N.S.

Szja-bevallás kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazott szja-bevallásában hogyan kell, és kell-e szerepeltetni azt, hogy az alkalmazotti bevételén túl egy USA-beli online kiadónál saját könyvet adott ki, s a könyv értékesítéséből származó bevételt forintban az illető a bankszámlájára utalással megkapta. Abban az esetben, ha vontak le belőle adót, illetve, ha nem, mi a teendő? Köszönöm!

Külföldi jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 2015-ben 180 napnál rövidebb ideig vállalt munkát külföldön (nem kiküldetésben). Ezt követően itthon is keletkezett bevétele. Kérdésem: az adóbevallásban fel kell-e tüntetni a kinti jövedelmet és a kint megfizetett adót? Ha igen, akkor magas szja-fizetési kötelezettsége kelezkezik. Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iparűzési adóalap megosztása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Tulajdonos-ügyvezető halála – cég működése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szerződés szerinti bér

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close