26 találat a(z) közmű cimkére

Állami támogatást kap Sopron közműfejlesztésre Cikk

Kilencszázkilencvenmillió forint támogatást kapott a központi költségvetésből a soproni önkormányzat állami és önkormányzati tulajdonban lévő területek közműfejlesztésére, zenei fesztiválok és más városi rendezvények megtartásához a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányhatározat szerint.

Nem kapcsolják ki a gázt és az áramot az ünnepi időszakban Cikk

Háromhetes önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállal az NKM Nemzeti Közművek Zrt. a lakossági áram- és földgázszolgáltatásra az ünnepek alatt 2018. december 17. és 2019. január 6. között – közölte a társaság.

Projektcég könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy lakóparkot szeretne létrehozni projektcég keretében. Magánszemélyként a tulajdonában lévő ingatlanjait eladná majd a cégnek, illetve még vásárolna is hozzájuk, közművet építene ki rájuk, és azután "felszabdalva" építési telekként értékesítené. Egyeztetett egy bankkal, amellyel sikerült megegyeznie, a bank részéről indulhat a cég alapítása. A cég könyvelésénél mire kell figyeljek, miben más egy projektcég könyvelése? Hogyan könyvelem a telkek vásárlását, a közmű bevezetésének költségeit? Gondolom, ez utóbbit szét kell osztanom a telkek között. Kérném részletesebb tájékoztatásukat a fenti témával kapcsolatban! Válaszukat előre is köszönöm!

Fordított vagy egyenes áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanfejlesztéssel foglalkozó kft. kereskedelmi létesítményt (üzletet, üzemanyagtöltő állomást) hoz létre külső szolgáltató igénybevételével. A kereskedelmi létesítmény hatályos építési engedéllyel rendelkezik, a generálkivitelező a létesítmény létrehozataláról fordított áfás számlát bocsát ki. Az ingatlan rendeltetésszerű használatba vételéhez szükséges belső csatorna- és úthálózat kiépítése nem hatósági engedélyköteles tevékenység, a szolgáltatás elvégzéséhez közút kezelői, illetve közmű szolgáltatói hozzájárulás szükséges. Kérdésem, hogy a létesítmény működéséhez szükséges belső csatorna- és úthálózat kiépítésére vonatkozó szolgáltatásnyújtás egyenes vagy fordított áfával adózik? Szíves válaszukat előre is megköszönve: Tisztelettel: Szombati Imréné

Ingyenes közműbekötések: 2 milliárd forintnyi megtakarítás, vállalkozók jelentkezését várják Cikk

Két hónap alatt összesen mintegy 2 milliárd forintot takarítottak meg a családok, illetve a kis- és középvállalkozások azzal, hogy július 1-jétől díjmentessé váltak a gáz, a villany, az ivóvíz és a csatornabekötések – közölte Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Közműveket köttetne be? Gyorsabb és olcsóbb lesz Cikk

Gyorsabban és olcsóbban köttethetik be a közműveket az emberek, miután szeptembertől nem csak egy szolgáltatótól rendelhetik meg ezeket a szolgáltatásokat – mondta Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára ma reggel az M1 aktuális csatornán.

Közműfejlesztési hozzájárulás könyvelése eladásra épített társasházak esetén Kérdés

Lakásépítéssel foglalkozó kft. közműfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett az épülő lakások után. Hogyan könyveljük az átutalt összeget? Hogyan kell azt a társasági adónál számításba venni?

Nem létező kötelezettség kezelése könyvekben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik partnerünk szállodahelyiséget bérelt tőlünk. Mi a közüzemet – jelen példában konkrétan a vizet – a hozzánk beérkezett számla egészében továbbszámláztuk a partner felé. A partner azonban nem nekünk fizette meg az összeget, hanem közvetlenül a vízműnek. Így nálunk úgy látszik, hogy vízműtartozásunk van (természetesen a partner pedig tartozik nekünk a továbbszámlázott összeggel), azonban a vízmű nem követeli rajtunk az összeget, hiszen nekik ki lett fizetve. Hogyan tudnánk ezeket a nyitott szállító tételeket kezelni? Köszönöm a választ!

Időszakos elszámolású ügylet áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az időszakos elszámolású ügyletekkel kapcsolatban kérdezném: 1. Konkrétan a bérleti díjhoz kapcsolódóan továbbszámlázott szolgáltatások teljesítési időpontjával kapcsolatosan: 1./a) A NAV e témában kiadott tájékoztatójában leírt példánál (7. oldal) maradva a január havi fogyasztásokat februárban számlázzuk tovább, a tájékoztató szerint a közműszolgáltatás a februári bérletidíjszámla járulékos szolgáltatása lesz, és felveszi annak áfasorsát, de nem világos, hogyan alakul a teljesítési időpont, van-e különbség: – ha a február havi bérleti díj teljesítési időpontja február (a számla kelte és a fizetési határidő is február), ebben az esetben a járulékos szolgáltatás teljesítési időpontja február; – illetve, ha a február havi bérleti díj teljesítési időpontja március (a számla kelte február, a fizetési határidő március), abban az esetben? Elő kell kell venni mindig a bérletidíjszámlát, hogy hogyan alakult a teljesítés, és úgy kiállítani a járulékos számlát, vagy leszögezhetjük, hogy járulékos szolgáltatásnál mindig a számla kelte a teljesítési időpont? 1./b) A továbbszámlázott mellékszolgáltatás fogalmába minden továbbszámlázás beletartozik, vagy csak a szűken vett közműszolgáltatások? Felmerül még takarítás, őrzés-védelem, internetköltség stb. továbbszámlázása is. Válaszukat előre is köszönöm.

Potyára fizettek áfát? A Kúria dönt az ingyenes átadásokról Cikk

Újra a Kúria elé viszi a térítés nélküli közmű- és útátadások áfa-kezelésének kérdését a NAV. A Kúria már több hasonló ügyben állást foglalt, a döntés mégis várhatóan precedens értékű lesz, mert kifejezetten a vállalkozási tevékenységhez szükséges infrastrukturális beruházások, így elsősorban a közművesítés és a közúti hálózathoz csatlakozás adójogi kezelésében fog iránymutatást adni. Az ítélettel egy több mint fél évtizede húzódó jogértelmezési bizonytalanság zárulhat le végérvényesen. A Kúria kedvező döntése esetén a vállalkozásokat sokmilliárd forint értékű áfa-visszatérítés illetheti meg.

Magasabb távhőárat hozhat a közműadó Cikk

A szaktárca a korábbi várakozásokkal ellentétben nem hirdette ki október 1-jéig a távhőtermelők által várt új rendeletet, ezért továbbra is bizonytalan, hogy mi lesz a már korábban is tetemes veszteséget generáló távhőtermelők sorsa - írja a szerdai Napi Gazdaság.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3