13 találat a(z) követelésvásárlás cimkére

Vásárolt követelés engedményezése Kérdés

Osztalék fizetése ingatlannal Kérdés

Követelésvásárlás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm az azonos című kérdésemre adott választ! Annyi kiegészítést szeretnék még kérni, hogy a 9 millió forint adóköteles jövedelem után szociális hozzájárulási adót is kell-e fizetni, illetve azt, hogy ha ügyfelem 2019. évben a befolyó összegből lakóingatlant vásárolt, érvényesíthet-e bármilyen kedvezményt? Megtisztelő válaszát köszönöm!

Követelésvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelemnek követelésvásárlásból származott jövedelme. 2013 évben vásárolta meg a követelést és a szerződés szerinti kifizetésig járó késedelmi kamatot 9 000 000 forintért. A fedezetként szolgáló ingatlan értékesítésre került a követelés értékénél magasabb vételárért, így ügyfelem részére 6 évvel később, 2019. évben kifizetésre került 13 000 000 Ft főkövetelés és 5 000 000 Ft késedelmi kamat. A kérdésem az lenne, hogy 2019. évben ügyfelemnek milyen fizetési kötelezettsége keletkezik. Az 5 millió forint késedelmi kamatra a kamatbevételre vonatkozó szabályok vonatkoznak-e, érvényesíthető-e a tartós befektetés kamatbevételére vonatkozó kedvezmény? Abban az esetben, ha 2019. évben ügyfelem a befolyó összegből lakóingatlant vásárolt, érvényesíthet-e bármilyen kedvezményt? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. olyan banki követelést vásárol meg, amelyet a követelés adósa nem tudott visszafizetni, és a hitelező a bank, a fedezet ingatlan, ebben az esetben a kft., amennyiben az ingatlan tulajdonosa lesz, a korábbi években képzett fejlesztési tartalékát csökkentheti-e az ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés értékével és ha igen, milyen értékkel? Köszönettel.

Követelésvásárlás és -eladás adózása magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi konkrét számok mellett kérem segítségét abban, hogy – a banktól 7 millió Ft értékben megvásároltam ingatlanra vonatkozó követelést, ami mögött 12 millió tartozás van, – a követelés mögötti ingatlant árverezik 13 millió Ft-ért, – ügyletbonyolítási költségként kifizetek 200 ezer Ft-ot. Ebben az esetben mi az adófizetési kötelezettségem alapja? Továbbá előfordulhat, hogy – nem kerül sor az árverezésre, mert a tulajdonos kiköltözik, – az árverezés sikertelen és a 7 millió Ft-ért megvásárolt követelésem fejében megkapom az ingatlant és ezt követően értékesítem. Kérdésem, hogy ekkor mi a szerzés időpontja és a szerzéskori érték? Válaszukat előre is köszönöm.

Követelésvásárlás Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Magánszemélyként történő követelésvásárlás esetén hogyan alakul az adózás? Mikor kell a magánszemélynek adóznia (szja 15%, eho 22%)? 28 millió Ft értékű követelést a magánszemély 9,5 millió Ft-ért vásárolt meg. Ebből a követelésből 13 millió Ft folyt be. Kérdésem az lenne, hogy a különbözet (13 millió - 9,5 millió) után mikor, milyen összegű adót kell megfizetni. Tisztelettel megköszönve szakértő válaszukat: Ötletmozaik Könyvelő Kft. Preilné

Egyik cég megvásárolja a másik cégtől egy követelést (pontositás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elnézést a nem teljesen világos kérdésért (az ön pontosítása a jó). Köszönöm az eddigi válaszát. Még az a kérdésem, hogy az 1. kft.-nek (aki megvásárolta a követelést) úgy kell-e könyvelni a tételt, hogy T: 36-K: 9-es = 10 millió Ft és T: 8-as K.36 = 1,5 millió Ft? Vagyis a vásárlónál az értékkülönbözet eredménynövelő lesz? Semmilyen kapcsolt,vagy részesedési viszony nincs az eladó és vásárló kft. között.

Félmilliárdnyi bírság jogosulatlan követelésvásárlóknak Cikk

Az MNB összességében mintegy félmilliárd forintnyi bírságot szabott ki az elmúlt bő egy évben a jogosulatlan követelésvásárlások visszaszorítása érdekében lefolytatott vizsgálatsorozata keretében, emellett több büntetőfeljelentést is tett. A vizsgálatok zárásaként egy-egy hazai és szlovákiai székhelyű engedély nélküli társasággal szemben intézkedett a jegybank.

Óvatosan a követelésvásárlással! MNB-bírság lehet a vége Cikk

Csaknem 400 millió forint bírságot szabott ki jogosulatlan követelésvásárlás miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A luxemburgi Indumet S.A. társaságot 180 millió forint bírságot szabott ki, a magyar R-TAIL Concept Kft.-t pedig 210 millió forintos bírsággal sújtotta a jegybank engedély nélküli követelésvásárlási tevékenység miatt.

Követelésvásárlás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Egy magánszemély 1 millió forint plusz áfa értékben megvásárolt egy követelést. Majd pereskedés után elnyerte a követelés 10 millió forint plusz áfa, plusz késedelmi pótlék összegét. Az a kérdés, hogy a befolyt összeg után milyen adófizetési kötelezettsége lesz a magánszemélynek? Jól gondoljuk-e, hogy a befolyt összeg és a vásárolt összeg közti különbözetre kell 15 % szja-t fizetnie? Vagy esetleg 27 % ehót is (450 ezer forintig)? Köszönjük szépen szakértői válaszát!

Magánszemély követelésfaktorálás Kérdés

Magánszemély követelést vett a 2016-os évben, és faktorálással eladja. Kérdéseim: évente hányszor teheti meg, hogy követelést vesz és elad? Az eladás önálló tevékenység, egyéb tevékenység lesz, vagy valami más? Az eladáskor mit lehet költségként figyelembe venni? Vételár, hirdetés költsége, faktorálási díj elszámolható? Milyen adóvonzata van, mi lesz a jövedelme (adó alapja)? Válaszukat lehetőleg példa levezetésével tegyék meg. Nagyon köszönöm.

Követelésvásárlás és -realizálás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély egy tagi kölcsön követelést névértéken megvásárolta, de úgy, hogy az ellenérték kifizetése majd csak 2 év múlva lesz esedékes, így azt nem fizette ki. Ezen követelést a társasággal szemben pénzügyileg sikeresen érvényesíti (még mielőtt a vételára kifizetésre kerülne). Hogyan alakul az adózása ennek az ügyletnek, illetve keletkezik-e az szja-n kívül járulékfizetési kötelezettség? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm !

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes melletti táppénz

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Rezsitámogatás kkv-k számára

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs