787 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Üzleti utazáskor, kiküldetéskor mi adható adómentesen és mi nem? Cikk

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény tartalmazza a kiküldetés és a hivatali, üzleti utazás fogalmát. Ha az utazás megfelel a feltételeknek, akkor az utazás- és a szállásköltség számlával igazolt összege a magánszemélynél nem számít jövedelemnek. Költségként elszámolható, és így a magánszemélynek gyakorlatilag adómentesen adható az utazási jegy, valamint a szállásdíjban foglalt reggeli ára is.

Telephelybérlés házastárstól Kérdés

Tisztelt Szakértó! Egyéni vállalkozás ingatlant szeretne bérelni. A vállalkozás a feleségé, az ingatlan a férj kizárólagos tulajdonában van. Van-e lehetőség a férj és a feleség vállalkozása között szerződéskötésre? Az egyéni vállalkozásban elszámolható-e költségként ez a bérleti díj? Azt tudom, hogy jogi személy hiányában önmagával a vállalkozó nem köthet bérleti szerződést, de ebben az esetben a férj lenne a bérbeadó. Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: V.M.

Itt vannak a márciusi üzemanyag-elszámoló árak a NAV-tól Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a számla nélküli költségelszámoláskor 2018. márciusban figyelembe vehető üzemanyagárakat.

Egyéni vállalkozó Kérdés

Vállalkozói osztalék után fizetendő 14 százalékos eho elszámolható a válalkozásban költségként?

Cégautóadó: mikor fizeti a társaság, és mikor a magánszemély? Cikk

Ugyan a cégautóadó-fizetési kötelezettség korántsem újkeletű, újra és újra felmerül a cikkünk címében is megfogalmazott kérdés: mikor fizeti a társaság, és mikor a magánszemély?

Egyéni vállalkozó költségelszámolása Kérdés

36 órás munkaviszony melletti taxizást végző egyéni vállalkozó a személygépkocsi beszerzési árát értékcsökkenés formájában elszámolhatja-e.? Van-e cégautóadó-fizetési kötelezettsége? A felmerülő költségek (biztosítás stb.) teljes egészében elszámolhatók? Ha átalányadózást választ, mi lesz a járulékok és az adó alapja? Átalányadós egyéni vállalkozóként kell cégautóadót fizetnie? Köszönöm.

Gépkocsiköltségek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély tulajdonában álló gépkocsi üzembentartója cég, ezzel kapcsolatos kérdéseim a következők: A cég mint üzembentartó elszámolhatja-e az összes felmerült költséget: üzemanyag, szerviz, biztosítás, parkolás, gépjárműadó stb.? Ha a cég fizeti a cégautóadót, a fenti költségek nemcsak az üzleti utak arányában számolhatók el? Az autó használatáért a magánszemély nem számítana fel díjat a cég felé. Köszönöm előre szíves válaszukat.

Nevezési díj tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségüket. Amatőr futóegyesület versenyt szervez. Ez a tevékenység szerepel az egyesület alapszabályában. A nevezési díj tartalmaz egy müzliszeletet, ami a nevezési csomagban van és tartalmazza a futás közbeni italfrissítéseket, amiket önkéntesek műanyag pohárban adnak a futóknak. Ebben az esetben ezeket anyagköltségként kell elszámolni? Van valamilyen adózási vonzata az étel, italnak ebben a formában? Köszönettel.

Tenyészállat elszámolása költségként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként állattenyésztéssel foglalkozunk, törzsliba állományunk van, azaz a több évig tartott libaállománnyal tojást termelünk, azt kikeltetjük és napos libaként értékesítjük. Az Szja tv. rendelkezései szerint a tenyészállatokat tárgyi eszközként kell nyilvántartani, a tenyészállat beszerzési ára, valamint a tenyészállattal kapcsolatban a tenyésztésbe állításig felmerült anyagkiadás és a mások által végzett munka igazolt összege tekintetében a magánszemély választhatja, hogy azt a felmerülés évében költségként elszámolja, vagy azzal az értékcsökkenés alapját növeli. A fentiek szerint a tenyészállatokat a felmerülés évében költségként elszámolhatjuk, vagy azzal az értékcsökkenés alapját növeljük. Egy tenyészliba beszerzési ára 5000-7000 Ft között van, az tenyészállatok beszerzés ára tárgyévben nem került kifizetésre, pénzügyi rendezésre. Az Szja tv. rendelkezése szerint el szeretnénk számolni a felmerülés (a beszerzés) évében a beszerzési árat költségként, kérdésünk, hogy a beszerzés évében elszámolhatjuk költségként egy összegben a libák beszerzési árát (mint kis értékű tárgyi eszközt), annak ellenére, hogy pénzügyileg nem kerültek rendezésre a beszerzési számlák?

Költség- és áfaelszámolási probléma Kérdés

Az egyik nagy szolgáltató társaság úgy állítja ki a számlát, hogy a vevő nevére a nála korábban szerződésben lévő céget tünteti fel. A számlafizető neve egy másik társaságé. Kérdésem, hogy a számlafizető jogosan számolja-e el a költséget és igényli vissza az áfát? Takács Gyula

Ilyen járművek után számolhatók el a költségek 2018-tól Cikk

2018. január 1-jétől változott a saját tulajdonúnak minősülő jármű fogalma a költségelszámolás szempontjából. Ismertetjük, mit jelent ez a gyakorlatban.

Östermelő adásvételi szerződéssel számolhat-e el költéget? Kérdés

Ügyfelem adásvételei szerződéssel vásárolt egy használt rotációs kapát. Érvényesíthető-e a költségek között? A másik kérdésem: ha az évi 4 millió forint bevételt meg nem haladó őstermelő nyílatkozik, hogy 20 százalék költségszámlával rendelkezik, akkor ez kimondottan csak számlás költség lehet? Elöre is köszön a segítséget Üdvözlettel: Kutasi Gabriella

Színházi bérlet áfája Kérdés

Egyszemélyes kft. személyesen közreműködő tagja számlára színházbérletet vásárolt, mely juttatás az szja szempontjából adómentes juttatás. A bérletekről áfás számlát állítottak ki. 1.) Levonható-e a személyi juttatásként elszámolt előzetesen felszámított áfa? 2) A számla alapján megállapítható, hogy a bérlet 2 személyre szól, akadálya-e a teljes költség elszámolásának, vagy csak a személyesen közreműködő tagot illeti a juttatás. (Nincs egyéb alkalmazott.) Köszönettel Molly.

Őstermelői tevékenység keretében értékesített lábon álló erdő fái Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő 2006 óta vásárolt fel 8 hektár erdőből 86 százalékot. Most lábon értékesíteni szeretné (a 14 százalékban meglévő tulajdonosokat kiértesítették erről). 2017. évben a kialkudott 10 millió forint vételárból 3 millió forint előleget már megkapott. A kérdésem az, hogy a bevétellel szemben milyen költség számolható el? A vásárláskor a földterület értéke nem került meghatározásra, amely marad az őstermelő birtokában. Köszönettel várom válaszát: Pásztorné

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy 2018. januári bérleti díjat 2017. decemberben kiszámláznak, ahol a számla kelte, az áfateljesítés időpontja és a fizetési határidő is 2017. december hóra esik, akkor számvitel szempontjából mikrogazdálkodói beszámoló készítését választó társaság 2017-es, vagy 2018-as üzleti évre köteles elszámolni ezen költséget? Válaszukat köszönöm előre is!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő földvásárlása (szántó)

Lepsényi Mária

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close