822 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Áfalevonás helyett költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fordított adózású tevékenységet folytató kft. tulajdonosa úgy dönt, hogy elég haszon származik az anyagok beszerzési árrésén, nem szeretne a lehetőségként fennálló áfalevonással élni, és rendszeresen áfa-visszaigénylő lenni, minden anyag és szolgáltatás áfáját költségként/ráfordításként kívánja elszámolni. Ebben az esetben, a bejövő számlák levonható áfáját a költségnek-ráfordításnak megfelelő helyre számoljuk el, vagy minden áfatartalmat 86-os számlaosztályba kell könyvelni (ahogyan arányosított áfa esetében a le nem vonható rész tekintetében történik) és 2020. július 1-jétől így számára elég lesz csak a kimenő számlák vonatkozásában az adatszolgáltatást online jelenteni? Válaszukat köszönöm.

Aktiválás vagy költség? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél SAP-rendszerrel dolgozunk, melyet bevezetésekor (17 évvel ezelőtt) aktiváltunk. A rendszer használatáért a havidíjat anyavállalunk részére fizetjük. Tavaly az online számla bevezetése kapcsán az anyavállalat a saját IT szakemberei díját átszámlázta részünkre. Ezeket költségként számoltuk el. Kérdésem, hogy helyesen jártunk-e el? Illetve idén pedig az SAP részeként egy CRM-rendszer bevezetésére került sor. Ehhez kapcsolódóan csak fordítási költségek merültek fel, azonban azok több milliós nagyságrendben. Kérdésem, helyes-e, hogy ezeket is költségként számoljuk el az idei év terhére? Válaszát előre is köszönöm!

Beruházás vagy költség? Kérdés

Adott egy szakszervezet, amelynek van a tulajdonában egy nagyobb értékű ingatlan (üdülő). A szakszervezet ezt az ingatlant bérbe adja egy kft.-nek, amely azt üzemelteti. Az ingatlanon a kft. szeretne nagyobb beruházást végezni, nyílászárócserék, villamos vezetékek cseréje stb. A beruházás értéke kb. 15 millió forint. Szükségessé vált, elég elavult már. Ezt költségként könyvelhetjük, vagy bérelt ingatlanon végzett beruházásként kell kezelni? Ha beruházás, akkor ez, gondolom, 2%-os értékcsökkenéssel számolható el 50 év alatt. Ha részben (50%-ban) ez pályázati pénzből valósul meg, akkor a kapott pályázati összeget elhatárolom, és az értékcsökkenés arányában (szintén 50 év alatt) számoljuk el egyéb bevételként? Jelenleg 10 évre szól a szakszervezet és a kft. között a bérleti szerződés. Ha 10 év múlva nem hosszabbítják meg a bérleti szerződést, akkor hogyan kezeljük tovább a tárgyi eszközök között nyilvántartott "bérelt ingatlanon végzett felújítást"? Várom válaszukat! Köszönettel!

Korábbi évek költségszámláinak elszámolása Kérdés

Az egyik cég (kft.) most hozott 2017. évi költségszámlákat, mondván, hogy költöznek, és most találták meg azokat. Eredeti, áfás számlák. Kérdés, elszámolhatók-e utólag, ha igen, milyen módon?Önellenőrzéssel, a tárgyévben, vagy ebben az évben, áfa nélkül? Köszönettel: Benke Tamásné

Szakmai rendezvény költségeinek elszámolása Kérdés

Vállalkozásunk termékgyártással és forgalmazással foglalkozik. Évente 3-4 alkalommal szervez üzleti konferenciát, ahol a termékeit forgalmazókat meghívja, bemutatja új árucikkeit. A termékekről meghívott szakértők előadást tartanak. A rendezvény lebonyolításában munkaviszonyban álló dolgozók vesznek részt. Hogyan járunk el helyesen rendezvényen biztosított szállás, étkezés elszámolása során, mivel az eseményen meghívott szakértők, dolgozók és termékforgalmazók is részt vesznek. Köszönettel!

Költségelszámoláskor alkalmazható üzemanyagárak Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a személyi jövedelemadóról szóló törvény 82. § (2) bekezdésének megfelelően közzétette a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat – írja honlapján a NAV.

Adásvételi alapján költség elszámolása Kérdés

Egyéni vállalkozóként egy használt szín/hangár elemeit vásároltam meg, és azt felújítva tervezem az új épület megépítését. Ezen vasanyagot egymillió forintért vásárolom meg, de az eladó csak adásvételit tud adni nekem. Az adásvételi alapján elszámolható mint anyagköltség? Illetve ha használt az anyag, akkor is elszámolható? Sajnos új vasanyagból építeni ötször többe kerülne, és ezért próbálnám – több munkával – de ezt az utat választani. Csak félek nem lesz elszámolható ezen kiadásom. Esetleg valami javaslat?

Mikrobusz költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 100%-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságunk végzi az általános iskolások szállítását a lakhelyük és az iskola között, amihez egy 9 személyes mikrobusz került beszerzésre nyílt végű pénzügyi lízing keretében. A gazdasági társaság kivaalany. A szállításért a társaság havonta számlát állít ki az önkormányzat felé a megtett kilométerek alapján. Ezekről az üzleti utakról útnyilvántartást vezetünk, ami lehetővé teszi a pénzügyi lízing során felszámított áfa 50%-os mértékénél nagyobb összeg visszaigénylését, tekintettel arra, hogy a mikrobusszal szinte teljesen üzleti célú használat valósul meg. A társaság tervezi, hogy a kisbuszt „nem iskolaidőben” azaz például hétvégéken, illetve iskolai szünetekben bérbeadja harmadik személyeknek (például családi, baráti hosszú hétvégékre, nyáron nyaralásokra stb.). A kérdésünk az, hogy az ilyen bérbeadások üzleti útnak minősíthetők-e (azaz a pénzügyi lízing áfája ezekre az utakra is visszaigényelhető-e)? Illetve kell-e az ilyen utakról útnyilvántartást (vagy egyéb bármilyen nyilvántartást) vezetni az üzleti utak arányának alátámasztásához? Amennyiben magánhasználat is megvalósul a gépjárművel, akkor a jármű fenntartásához szükséges költségek (karbantartás, üzemanyag stb.) magánhasználatra jutó része beleszámít-e a kiva alapjába (Kiva tv. 20. § (3) d. pont)?

Egyesületi támogatás Kérdés

Egyesületet szeretnénk létrehozni, amely autóversenyzéssel, autóversenyek szervezésével, illetve egy másikat, amely lovassporttal foglalkozik. Mindkettőnél a kérdésünk az lenne, hogy a támogatók, akik havonta 10 ezer forintot fizetnének támogatás jogcímen, el tudnák-e számolni egyéni vállalkozóként, kft.-ként a befizetett összeget? Ha például reklámoznánk a cégeket, és reklámköltséget számláznánk ki, az is megoldható lenne? Ott a fizető fél le tudja írni ezeket a költségeket, illetve, ha az egyesület tevékenységei között ezek szerepelnek, akkor kiszámlázhatjuk-e őket?

Ingatlan-bérbeadás költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély tételes költségelszámolást választ ingatlan-bérbeadásra. Bevétellel szemben elszámolható költség az áram és a gázszámla. Ha az ingatlant bérbe adta 01-06. hónapokban, majd a 07-09. hónapban üresen áll a lakás (a bérbeadó keresi a bérlőt, szépítgeti a lakást), majd októbertől újra sikerül bérbeadni az ingatlant, akkor a 07-09. hónapokban fizetett áram és gázszámla elszámolható költségként az októberi bevétellel szemben? Köszönettel: Mónika

Elmaradt külföldi kiküldetés költségelszámolása Kérdés

Egy külföldi kiküldetéshez kapcsolódóan dolgozónknak megrendeltük a repülőjegyet, szállást Ausztriába. Rendben meg is kaptuk a számlákat, amelyek kifizetésre is kerültek. Indulás előtti napon a munkavállalónk megbetegedett, így nem tudott elmenni a kiküldetésre. A repülőjegyet, szállást már nem lehetett visszamondani. A kérdésem a számlák könyvelésével kapcsolatos: elszámolhatóak ezek a költségek utazási- és szállásköltségként? A számlák áfája visszaigényelhető?

Bérbeadás vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozás mellett bérbe adná kft.-nek ingatlanját egy vállalkozó. Úgy tudom, hogy mivel van adószáma, csak adószámos magánszemélyként teheti ezt meg. A 19T101E bevalláson kellene bejelenteni, viszont nem találom, melyik sorát kell a dokumentumnak kitölteni ehhez, természetesen a tárgyi mentességet is jelölve az áfa szempontjából. A bérbeadást számlázná, a rezsiköltségekről számviteli bizonylatot állítana ki. Ebben az esetben a 1953-as bevallásban csak a bevétel-költségelszámolást szabad alkalmazni? Vagy emellett a 10% költségelszámolás is lehetséges? Év közben lehet, hogy ha magánszemélynek adja ki az ingatlant a vállalkozás, akkor a 10% költséglevonást alkalmazza, az előlegnél viszont utána vállalkozásnak másik verzióval adja ki az ingatlant? Év végén természetesen csak az utolsó verzió szerint vallja be a költségeket? Köszönettel.

Adószámos magánszemély ingatlan-bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-bérbeadással foglalkozó magánszemélynek tételes költségelszámolás alkalmazása esetén az értékcsökkenésen és a rezsiköltségen túl van-e lehetősége egyéb költség elszámolására? Értem ezalatt a ingatlanba vásárolt használati tárgyak (mikrohullámú sütő, mosógép), illetve a takarító cég által kiállított szolgáltatási számla elszámolását. Válaszát tisztelettel köszönöm! Krisztina

Egyetemi tandíj elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetője jelenlegi jogviszonya társas vállalkozó közép- és felsőfokú nappali tagozatos hallgatói jogviszony mellett. Kérdésként merült fel, hogy az ügyvezető saját egyetemi tandíja elszámolható-e a kft. költségei között? Ha igen, milyen bizonylat alapján? További kérdés ezzel kapcsolatban, hogy az elszámolandó összeg után milyen adófizetési kötelezettség keletkezik? (Ha keletkezik egyáltalán.) Köszönettel!

Folyamatban lévő telkesítés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk idén két nagyobb telket is megvásárolt. A tulajdonos célja, hogy több építési telket alakítson ki, és a későbbiekben vagy értékesíti az építési telkeket, vagy pedig családi, illetve irodaházat épít rá. Kérdésem az lenne, hogyan tartsam nyilván ezeket a telkeket? Aktiválni kell a két telek beszerzését, vagy pedig addig, amíg ki nem lesznek alakítva a végleges telkek, addig a 162-es főkönyvi számon lesznek? A vásárlás után már elindítottuk a telekrendezést, és már eddig is sok költség felmerült (ügyvédi munkadíjak, rendezési terv készítése közműfejlesztési hozzájárulás befizetése, tereprendezés stb.) ezeket hova kell könyvelni, egyszerre költségre (5-ös számlaosztály), vagy az újonnan kialakult építési telkekre szét kell majd osztani, és addig a 162-es főkönyvi számon gyűlik? Mikor mondható el egy telekről, hogy már "tényleg" kész (talán akkor, amikor a földhivatal kiadja az új telkek helyrajzi számát, és már minden költséget elosztottunk)? Könyvelői munkám során most először találkoztam telekvásárlással, ezért kérném a segítségüket. Köszönettel: Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close