772 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Ingatlanépítés magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem házat építtet saját részre mint magánszemély. A magánszemély elszámoltatná a költségeket a generál kivitelezővel. A bt. felé elszámolhatja a költségeket? Várom megtisztelő válaszát.

Ingatlan-bérbeadás. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új lakást bútorozottan, háztartási gépekkel felszerelve szeretnénk bérbe adni. A bérleti díjból költségként elszámolható-e a berendezés értéke és hogyan? Köszönöm válaszát.

Önálló tevékenységből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önálló tevékenységből származó jövedelem esetében – megbízási szerződés alapján – év közben két alkalommal kifizetés történt, mely esetében 50% költséghányadot vettek figyelembe. (Valószínűleg így nyilatkozott a magánszemély.) Így elkészült az szja-bevallás. Majd kiderült, hogy az év első felében is történt egy megbízásos kifizetés 10% költséghányad figyelembe vételével. Önellenőriznem kell a bevallást, hogyan kell helyesen elszámolni az összegeket? Elszámolható mind a három kifizetés a meglévő költségszámlák figyelembevételével, abban az esetben is, ha a költségszámlák összesen nem érik el a három alkalommal kapott jövedelem 50%-át? Vagy a meglévő költségszámlákat figyelmen kívül kell hagyni, és a mindösszesen bevételt – jövedelmet – csak a 10% költséghányaddal lehet elszámolni? Ebben az esetben a már bevallott 50%-os költség figyelembevételének összegével (-10%) szemben el kell számolni a 39% különbözeti bírságot?

Tehergépjármű költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2019. január 7-én indította egyéni vállalkozását Magyarországon, ahol járművek és gépek bérbeadásával szeretne foglalkozni. Ezt megelőzően Ausztriában volt vállalkozó. Elmondása szerint az ausztriai vállalkozásában szereplő tehergépkocsikat az ottani törvény szerint egy bizonyos idő után ki lehet vonni a vállalkozásból. Ezeket a tehergépkocsikat itthon fogalomba helyeztette a saját nevére az elmúlt években. Most a bérbe szeretné adni őket az itthoni egyéni vállalkozásában, ezért mindegyiket felújíttatta a vállalkozás első hónapjában.  A felújításokról számlákat hozott, mert szeretné költségként elszámolni és az áfatartalmát visszaigényelni. Kérdésem az üggyel kapcsolatban: mivel ezek a járművek nincsenek bent a vállalkozásban, ezért a felújításuk elszámolható-e költségként, és áfatartalmát vissza lehet-e igényelni.  Ha esetleg be szeretné vinni a járműveket a vállalkozásába, akkor az hogy történik? Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

A tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági családi gazdálkodó NEMLEGES NYILATKOZAT ESETÉN a bevétel 20 százalékát kitevő számlái között elszámolhatja-e új mezőgazdasági gép beszerzési költségét, melynek összege 7,5 millió forint. Köszönettel: Hné

Fiatal gazda – földvásárlás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az lenne a kérdésem, hogy van egy fiatal gazda egyéni vállalkozóm, aki támogatási pénzt lapott 2015-ben. Ha ebből a pénzből földet vásárol, elszámolhatjuk-e azt a támogatási pénzzel szemben? Előre is köszönöm a válaszát! N. Tünde

Katából szja alá – készlet elszámolása Kérdés

Tisztelt Szipszer Tamás! Katásan induló egyéni vállalkozó másfél év elteltével áttér az szja alá. Boltos, tehát a katás időszak végén van készlete. A készletet szja-s időszak alatt szja-s bevételként adja el. Véleményem szerint így az szja-s időszakban fordul költségbe, és ott költségként elszámolható. Nos, ez ügyben állásfoglalást kértem a NAV-tól. Az ügyfélszolgálat szerint ez a készlet nem számolható el költségként, és az állásfoglalásos vélemény is az, hogy a készlet költségként elveszett. De... én ezzel továbbra sem értek egyet. Amire hivatkozik a NAV, az szerintem pont az én véleményemet támasztja alá. A NAV által idézett paragrafus (egyébként bennem pont ez ébresztett kétséget a legelején) a 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 25. § (8) bekezdés a) pontjában foglalt rendelkezés, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyként lezárt adóévben teljesített valamennyi, egyébként az szja-törvény alapján költségnek minősülő kiadást (juttatást); (ezt tekinti a katás időszakban elszámolt költségnek). De az szja-törvény 11. számú melléklet b) pontja szerint költségnek tekintendők a bevétel megszerzésével közvetlenül összefüggő kiadások, az adott előlegek...stb., tehát a bevétel feltétele a költség elszámolásának (fordítva akkor lesz valami költség, ha abból bevétel lesz) másképp nem is lehetne az szja-s egyéni vállalkozónak készlete, mert különben a beszerzéskor kellene rögtön költségelnie. Olvastam Öntől már egy választ, de tisztában szeretnék lenni azzal, hogy jól értettem-e az igenlő válaszát.

Bérbe adott ingatlan felújítása Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! 10 éve folyamatosan kiadott ingatlanból elment a bérlő 2018 áprilisában. A tulajdonos ezután felújította, majd 2018 szeptemberétől újra kiadta az ingatlant. Helyrajzi szám szerint ez két lakás, de a felújítás előtt egybe volt nyitva. Most visszafalazták, két ingatlannak számít, és így is van kiadva. A felújítási számlákat hogyan lehet költségként leírni? A víz- és a fűtési csövek cseréjének költsége lakásonként meghaladja a 100 ezer forintot, s a parkettázás is lakásonként több mint 200 ezer forint. A két lakás felújításának költsége lakásonként meghaladja az 1 millió forintot. Ez egy az egyben leírható vagy sem? Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Házaspár eladta az ingatlanát 2018-ban, a tulajdoni hányaduk egyheted-hatheted. 2016. évben vették az ingatlant és akkor felújították, számlával rendelkeznek. Mivel nem gondolták, hogy ilyen gyorsan eladják, a felújítási számlák nem csak egyikük nevére szól, sajnos több szól az egyhetedet birtokló nevére. Kérdésem, hogy a számlákat hogyan vehetik figyelembe? A tulajdoni hányad arányában vagy csak ami a nevükre szól? A felújítási számláknak van-e időkorlátja?

Traktorvásárlás költségének elszámolása Kérdés

Traktort vásároltam. Előlegként (önerőt) az MVH-nál pályázott "fiatal mezőgazdasági termelők támogatása" összegből fizettem, a fennmaradó részt zártvégű pénzügyi lízinggel egyenlítettem ki. Kérdésem: mint mezőgazdasági vállalkozó a traktor egész árát egy összegben elszámolhatom-e a vásárlás évében, vagy csak amortizálhatom?

Külföldi árufuvarozás költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem nemzetközi árufuvarozással foglalkozik, melynek kapcsán a következő a kérdésem: 1. A kamionok üzemanyagkártyával tankolnak, és az elszámolás a FLEETCOR Hungary Kft.-n keresztül kerül elszámolásra. Az elszámoláson az összegek fel vannak tüntetve euróban és forintban is. Az a kérdésem, hogy az elszámoláson feltüntetett forintösszeget könyvelhetem-e költségként – egyszerűen forintban –, ugyanis nem választottam az MNB középárfolyamos elszámolást. 2. A külföldi útdíj áfáját vissza lehet-e igényelni a külföldi adóhatóságtól? 3. Abban az esetben, ha a sofőr külföldön kártyával fizet, például adott hónap 1-jén, akkor a bankszámlakivonaton a terhelés 1-2 nap múlva jelenik meg. A bank a vásárlás napján érvényes árfolyammal számol a forintszámlán. Az 1-2 napos átfutási idő miatt szükséges-e árfolyamkülönbözetet számolni? 4. A kamion például Romániában fizet útdíjat. Erről egy nyugtát kap, melyen az útdíj román lejben van feltüntetve. A forintszámlán a bank ezt a valutát átváltja euróra, majd forintra. A forintra átváltott összeget elszámolhatom-e költségként, vagy más módszert kell alkalmaznom? (A bankszámlakivonat tartalma a következő: Könyvelés dátuma 01.24. Vásárlás külföldi kereskedőnél -10 PLN 2019/01/22 324,4000 HUF/EUR a terhelés összege 759 Ft.)

Több ingatlan bérbeadása esetén nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: Több bérbe adott ingatlan esetén nyilatkozhat a bérbeadó magánszemély eltérően a költségelszámolás módjáról? Tehát az egyikben 10 százalékról%-ról, a másikban 30 százalékról. Én eddig egységesen kértem a nyilatkozatokat, és most azt hallottam, hogy az idéntől ez megváltozott. Köszönettel: Ildikó

Kiskorú családi gazdasági tag adózása Kérdés

Hatfős családi gazdaságunkban két fő kiskorú, két fő őstermelőként biztosított és két fő nyugdíjas van. Az egy főre eső jövedelem 176 ezer forint. Kérdésem, hogy az szja szerint milyen fizetni valója van a felsorolt egyéneknek? A 100 ezer forintos kedvezmény mindenkinek jár? Akkor adót nem kell fizetni senkinek? A kiskorúaknak elkülönített számlára kell a jövedelmet befizetni, vagy ez nem szükséges? Ehót vagy szociális hozzájárulási adót kell-e fizetni a jövedelem után? Az egy főre eső árbevétel 8 millió forint alatt van. Tételes költségelszámolást alkalmazunk 40%-os kistermelői költségátalánnyal. A két fő őstermelőként biztosított (10+4%) befizetését a tb-hez költségként elszámolhatjuk-e? Köszönettel: Nagy Sándorné

Stresszoldó eszközök adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Irodánkba stresszoldás céljából dartstáblát szeretnénk vásárolni. Adózás szempontjából kell valamilyen költséggel számolni (reprezentációnak minősül), illetve levonható az áfája? Előre is köszönöm a válaszát.

Sportegyesület sportolójának költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesület magyar első osztályú bajnokságban szereplő magyar válogatott amatőr sportolója (a sportoló a sportegyesület tagja) után elszámolhat-e a sportegyesület például gerinctorna-, konditerembérlet-, reumatológiai kezelés-költségeket számla alapján? A sportoló heti 20 órában a sportegyesületnél alkalmazásban áll (nem mint sportoló, amatőr). Kell-e ilyen jellegű költségek után mint (természetbeni) juttatás után, valamilyen közterhet fizetnie sportegyesületnek? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Sconto értelmezése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close