22 találat a(z) készpénzfizetési számla cimkére

Készpénzfizetési számla valódisága Kérdés

Készpénzfizetési számla kibocsátása Kérdés

NAV online áfa felületén megjelenő információk Kérdés

Készpénzfizetési számla, online pénztárgép: kerülje el a kettős bizonylatolást és a dupla adatszolgáltatást! Cikk

A számlával bizonylatolt ügylet adatait nem kell és nem is célszerű a pénztárgépbe rögzíteni olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a 2020/7. adózási kérdésben.

Pénztárbizonylat-kiállítási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. által kiállított és befogadott számla (nem készpénzfizetési) a számla kiállítással egyidejűleg készpénzben kiegyenlítésre kerül és ennek ténye rávezetésre kerül a számla kiállításakor a számlára "Fizetve" felirattal. Ebben az esetben szükséges-e bevételi (kiállított számla esetében), illetve kiadási (befogadott számla esetében) pénztárbizonylat kiállítása? A szolgáltatást nyújtó partner készpénzfizetési számlát állít ki és utalással kéri a számla kiegyenlítését. A számlát befogadó kft. kiegyenlítheti-e a készpénzfizetési számlát utalással a szolgáltató kérésére? Köszönettel várom a válaszát!

Nyugta vagy pénztárgép? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki zöldséget, gyümölcsöt termel és értékesít. Az értékesítés során nyugtát állít ki. Az értékesítés többnyire piacon vagy a telephelyen történik. Vannak bolti értékesítései is, melyekre készpénzfizetési számlát állít ki. Helyesen jár el? Vagy online mobil kasszát kellene használnia? Köszönöm, tisztelettel: JT

Pénztárgép, készpénzfizetési számla, nyugta: mi az elfogadható gyakorlat? Cikk

Elfogadható-e az a gyakorlat, hogy a magánszemély által a munkáltatója nevére kért számlánál az eladó a vásárlás összegét a pénztárgépben rögzíti és a nyugtát a készpénzfizetési számlához tűzi? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Készpénzfizetési számla és nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ruházati kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletünkben online pénztárgépet használunk. Több magánszemély a vásárlása alkalmával számlát kér és a munkáltatója nevére kéri. A vásárlás összegét a pénztárgépben rögzítjük és a nyugtát a készpénzfizetési számlához tűzzük. Az új NGM rendelet nem így írja, de a "régi" NGM rendeletes eljárást lehet-e folytatni, vagy nagyon nagy hibát követünk el? Köszönettel.

Készpénzfizetési számla – be kell-e ütni a pénztárgépbe? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Élelmiszer-kiskereskedelmi üzletünk készpénzfizetési számlát állít ki. Az eladó a készpénzfizetési számla összegét a pénztárgépbe beüti a megfelelő áfakulccsal és a pénztárgép blokkot hozzátűzi a készpénzfizetési számla másodpéldányához. Ez az eljárás mind a könyvelésnél, mind a nap végi zárás elvégzésénél könnyíti a feladatokat. Helyesen járunk el, ezekben az esetekben? Válaszát előre is köszönöm.

Webshop Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy vállalkozás 4791 '08 Csomagküldő, internetes kiskereskedelmet jelölt meg tevékenységeként (más tevékenysége nincs is bejelentve). Nem kizárólag a webshop oldalon keresztül fogad rendeléseket, hanem internetes hirdetéseken keresztül is (pl. apróhirdetések). Előfordul ezáltal, hogy ha lehetősége engedi, találkozik a vevőjével egy megbeszélt helyen, ahol átadja a megvásárolt terméket, és készpénzfizetési számlát ad a vásárlónak. Megteheti-e ezt a vállalkozó ezzel a tevékenységével? Online pénztárgép használata nem igazán lehetséges így! Szükséges tárgyhót követő 15-éig ezekről a számlákról jelentést küldeni a NAV felé?

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Vállalkozásunk főtevékenysége Mns. egyéb élelmiszer gyártása lett. Belföldön forgalmazzuk termékeinket magánszemélyeknek és adóalanyoknak is. Bővítjük tevékenységünket sütemények gyártásával (teasütemények, linzer). A 4724 és 4636 TEÁOR kód pénztárgépköteles tevékenységek. Megfelelő-e, ha kiváltjuk készpénzfizetési számla kiállításával a nyugtaadási kötelezettséget (a vevő nevét és címét elkérjük a számla egyik kötelező elemeként feltüntetjük ez elegendő)? A leírtak alapján kell-e adatot szolgáltatnunk a PTGSZLAH nyomtatványon? Helyesen járunk-e el, ha a) a vevő a termékről nyomtatott sajtóhirdetés, szórólap formájában vagy a közösségi médiában szerez tudomást, leadja rendelését telefonon, vagy elektronikus módon írásban és a terméket közvetlenül kiszállítjuk. A vevő a kiszállítással egy időben kapja meg a készpénzfizetési számlát, mely szállítási díjat nem tartalmaz. b) A vevő a termékről a közösségi médiában (FB poszt, vagy egyéb hirdetés) szerez tudomást. A terméket kiszállíttatjuk postai küldeményként, vagy csomagküldő szolgáltató igénybevételével. A vevő utánvéttel teljesíti fizetési kötelezettségét. A számlát a termékkel együtt kapja. A készpénzfizetési számlán a szállítási díjat külön sorban tüntetnénk fel. A továbbszámlázandó szállítási költség felveszi a termék áfáját? A fentiek és a TEÁOR alapján (4791, 4799) nincs jelentési kötelezettség, mivel nem nyílt árusítást végző üzletben kerül sor az értékesítésre? Köszönöm válaszukat!

Bankkártyás vásárlás számlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem a segítségét abban, hogy milyen számlát kell, illetve lehet kiállítani bankkártyás vásárláskor. Elég-e a készpénzfizetési számla vagy egyszerűsített számla, illetve számla kiállítása szükséges? Tisztelettel: Varga Mária

Pénztárgéphasználat Kérdés

Az egyik ismerősöm autószerelő. Bt.-ben működik, de egyedül dolgozik a műhelyben. Nyugtát nem használnak, eddig minden ügyfélnek készpénzfizetési, vagy átutalásos számlát adott ki. Áfamentes, mert nem éri el az évi 6 milliós bevételt. Kérdésem: kell-e neki online pénztárgépet használnia szeptembertől? A felesége (a bt.-ben kültag, máshol van munkaviszonyban) néha végez irodai tevékenységet a bt.-ben, amiről szintén készpénzfizetési számlát ad ki. Ha kell pénztárgépet üzemeltetniük, akkor azt is be kell ütni a gépbe, vagy csak a szerelésből származó bevételt? Köszönöm válaszukat.

Egyszerűsített készpénzfizetési számla Kérdés

Tevékenységünk (parkoló üzemeltetés) alapján nem vagyunk online pénztárgép használatára kötelezettek. Ha valaki áfás számlát kér, azt számlázó programmal állítjuk ki. (A számlázó természetesen be van jelentve a NAV-hoz.) A számlázó program nyugta adására nem alkalmas, viszont meggyorsítaná a munkánkat, ha nyugta helyett a magánszemélynek is tudnánk úgy számlát kiállítani, hogy vevőnek csak azt írnánk be, hogy "magánszemély", az összes többi azonosító adat üres maradna. Ebben az esetben a számla nyugtaként működne, hiszen a magánszemély nem akarja költségként leírni az ellnértékét, cégünk azonosító adatai viszont szerepelnének a számlán. A kifizetett összeg és a kiadott számla sorszáma bekerül a számlázó program adatbázisába. Ezzel eleget tennék bizonylatadási kötelezettségünknek. Kérdésünk az lenne, hogy helyes ez az eljárás? Várom szíves válaszát.

Utcán történő készpénzátvétel Kérdés

Gyártó cég üzlete online pénztárgép használatára lenne kötelezett. A cég üzlethelyiséggel (még) nem rendelkezik, csak megrendelésre gyárt, a termékeket webshopon keresztül értékesíti. Kérdés: van-e lehetőség – a vásárló kérésére, a szállítási költség csökkentése érdekében – az utcán (ténylegesen az utcán vagy egy kávézóban) történő termékátadásnak? Ez milyen kereskedelmi tevékenységnek minősül? Amennyiben eladó ezt vállalja, megteheti-e? Eladó a helyszínen átadja a számlát, s átveszi a vételárat készpénzben. Ebben az esetben ez a tranzakció minek minősül? Nincs meghatározható pénzátvételi hely, ezért a NAV felé történő lejelentés a PTGSZLAB, illetve a PTGSZLAH nyomtatványon nem lehetséges. Kezdő kisvállalkozónak ezen vásárlók megszerzése érdekében – kis távolság esetén – ez megoldást jelenthet-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ebtenyésztés őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close