14 találat a(z) képviselet cimkére

Kényszertörlés alatt bérbeadás Kérdés

Egyszemélyes kft. ügyvezetőjének halála Kérdés

Ki járhat el képviselőként a NAV előtt? Cikk

Gyakran előfordul, hogy ügyeink intézéséhez segítséget veszünk igénybe, személyes eljárásunk helyett képviselőre bízva különféle kötelezettségünk teljesítését, esetleges gondunk-bajunk megoldását. Ez nincs másként az adóigazgatási ügyekben sem, ahol a gyakran változó jogszabályi háttér és a bonyolult eljárási szabályok különösen tág teret kínálnak a képviselők alkalmazásának. Lássuk hát, milyen módon szabályozzák jelenleg a hatályos jogszabályok a képviselet intézményét az adóigazgatásban!

Ideiglenes iparűzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy francia cég a Sziget Fesztiválon ételeket fog árulni. A cég kér magyar adószámot és bejelentkezik a magyar áfakörbe ezúton. Kérdés, kell-e ideiglenes iparűzés hatálya alá bejelentkeznie? Az áfán és a turisztikai hozzájáruláson kívül lesz-e még valamilyen kötelezettsége a NAV felé? A 19T201-es nyomtatványon meg kell jelölni a képviselőt. Kérdés, hogy Magyarországon ki képviselheti a francia céget? Köszönettel.

Fontos tudnivalók az EGYKE adatlaphoz csatolandó hiteles elektronikus dokumentumokról Cikk

A NAV tájékoztatót közölt az EGYKE adatlaphoz csatolandó hiteles elektronikus dokumentummal kapcsolatban.

Civil szervezet, egyesület képviselete Kérdés

Egyesület elnökének mandátuma lejár 2018 márciusában. Amennyiben új elnököt választanak, úgy az új elnök hivatalos cégbejegyzéséig a régi elnök képviselheti-e az egyesületet, például, ha az egyesület tagja egy országos szerveződésű egyesületnek, annak a közgyűlésén a régi elnök képviselheti-e az egyesületét, ha a cégbíróság még nem jegyezte be az új elnököt?

Közösségi adóalany magyarországi képviselete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy közösségen belüli adóalany – aki termékértékesítést végez – Magyarországon telephelyet bérel, mert előfordul, hogy a magyarországi vevő nem tudja az általa vásárolt árut raktározni, akkor kötelező-e a külföldi adóalanynak Magyarországon adószámmal vagy pénzügyi képviselettel rendelkeznie? (Milyen jogszabály hely(ek) rendelkeznek ilyen esetben a szabályszerűségről?) Ha ily módon történik a közösségen belüli beszerzés, akkor ugyanúgy számlázhat-e a külföldi adóalany – magyar adószám nélkül – közösségen belüli termékértékesítést? Illetve problémát okoz az áru kétszeri mozgatása is, az ekáerszám igénylése miatt: 1. Árumozgatás történik a közösségi adóalany országhatáron túli telephelye és a Magyarországon bérelt telephelye között. 2. Majd egy későbbi időpontban, a bérelt telephely és a magyar vevő telephelye között is történik árumozgatás. Mi a szabályszerű módja, a fent említett termék beszerzéshez kapcsolódó számlázásnak és ekáerszám igénylésének? Válaszát előre is köszönöm.

EGYKE Kérdés

Egy cég egyesületek ügyviteli munkáját segíti és szeretne ügyfele nevében az ügyfélkapun keresztül ügyeket intézni. Ha a cégben nincs senkinek formális könyvviteli végzettsége, beadható-e EGYKE nyomtatvány a cég egyik munkatársát feltüntetve mint képviselő? Ha igen, milyen jogcímet kell megjelölni a képviseletre?

Külföldön biztosított magyarországi képviselet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lenne egy szlovák munkavállalónk, aki 8 órás munkaviszonnyal rendelkezik Szlovákiában. Magyarországon cégünk képviseletét látná el a magyar ügyintézések során. Erre a jogviszonyra keresnénk megoldást. Tevékenységének gyakoriságát nem lehet meghatározni, az ügy lefolyásától függ. Lehet, hogy egy hét, de akár lehet csak pár óra. Hogyan tudunk eleget tenni a törvényes alkalmazásnak? Melyik jogviszony a legmegfelelőbb, valamint milyen adózási szabályok vonatkoznak arra? Válaszát előre is köszönöm!

Képviseleti jogosultság módositása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az EGYKE nyomtatványhoz kapcsolódik. Cégeim döntő többségére 10 évvel ezelőtt regisztráltam valamennyi adóügy elektronikusan történő intézésére. Az ÜCC tájékoztatója szerint ezek már nem érvényesek, be kell adnom az EGYKE nyomtatványokat. Azonban ebben az esetben is az adatlap első alkalommal történő beadásnak számít, ezért csak papír alapon lehet elküldeni. Azt még el tudom fogadni, hogy megújítom ezeket a régi regisztrációkat, de véleményem szerint módosításról van szó, és beadhatom elektronikusan, csatolva az új meghatalmazásokat. Kérdésem az lenne, hogy valóban újként/első alkalommal történő beküldésként kell kezelni, vagy pedig változásként, és akkor mehet elektronikusan? Köszönöm.

Bt. beltag munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen feltételeket kell teljesíteni, hogy egy bt. beltagja részmunkaidőben láthassa el a bt. képviseletét, mivel a bt. munkát nem végez, bevétel, alkalmazott nincs? Lehet-e a társasági szerződést úgy módosítani, hogy a bt. nyugdíjas kültagja lássa el a bt. képviseletét? Ilyenkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni? Ebben az esetben a bt. nem nyugdíjas beltagjának nem kell semmilyen jogviszonyban lennie a bt.-vel? Köszi R.

EU-s képviseleti jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk közösségi adószámmal rendelkező adóalany. Közösségi adóalany cégek részére kizárólagos területi képviseletet lát el. Ezért havi elszámolással a külföldi partnernél lebonyolódott forgalom után jutalékot kapunk. Cégünk kizárólag a jutalék ellenértékét számlázza ki, a termékek értékesítése az EU-s partner székhelyén valósul meg. A német partnerek a jutalék elszámolása során nem kérik tőlünk a számlát, ők állítanak ki jóváíró számlát, melynek ellenértékét átutalják. Kérdésem az, hogy az áfabevallás mely sorában kell szerepeltetni a fenti eseteket?

Jön az EGYKE-uralom Cikk

Holnaptól a NAV előtti új állandó képviseleti jogosultságot, vagy a korábban bejelentett képviseleti jog változását már csak az EGYKE adatlapon lehet bejelenteni.

Képviselet - üzletvezetés bt-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaságban 4 db képviseletre jogosult kültag van és egy beltag, aki üzletvezetésre jogosult. Járulékok (társas vállalkozásra vonatkozóan) tekintetében a 4 kültag is járulékköteles? (Nincs főállásuk máshol, nincs egyéb jogviszonyuk sem). A beltag tekintetében biztosak vagyunk benne, hogy a minimálbér után szochót stb. fizet, de a 4 kültagot illetően összezavarodtunk. Maga a képviseleti jog szerintünk nem járulékköteles.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs