31 találat a(z) javítási költség cimkére

Különbözeti adózás melletti áfalevonási jog II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábbi kérdésemmel kapcsolatban lenne még egy újabb kérdésem. Használt személygépkocsit különbözeti adózás szerint értékesítő vállalkozó használt autót vásárol 600 ezer forintért és 1 millió forintért adja el. Időközben a gépjárműre bruttó 127 ezer forint javítási költséget számol el (áfás számla van róla). A különbözeti adózás szabályai szerint 400 ezer forint különbözet után kb. 85 ezer forint fizetendő adó keletkezik. A 85 ezer forint az áfabevallásban az előzetesen felszámított és a javítási számlában megfizetett 27 ezer forint áfával csökkenthető-e, tehát a végleges, valós fizetendő adó 58 ezer forint lesz. (Egyéb bizonylat nincs.) Válaszát előre is köszönöm.

Céges személyautó Kérdés

T. Szakértő! Egy kft. személygépkocsit vásárolt. A cégautóadót megfizeti. Az üzemanyag- és a javítási költségek áfáját levonhatja-e? Kell-e útnyilvántartást vagy kiküldetésit vezetni? Válaszát köszönjük.

Családi gazdaság levonható áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy adott egy áfás családi gazdaság. Az egyik tag nevén lévő tárgyi eszköz (amit a családi gazdaságban használnak), meghibásodott. Ez a tag közben áfás egyéni vállalkozó is. Az eszközre van biztosítás (a tag nevére szól), amire a biztosító fizet is majd. A javító cég a tag nevére fogja kiállítani az áfás számlát. A kérdésünk az lenne, hogy ha az egyéni vállalkozói adószáma lesz a számlán feltüntetve (miután a biztosító kér adószámot), akkor a családi gazdaságban az áfa levonható lesz-e? A tag a vállalkozásában elszámolni nem tudja a költséget, hiszen nincs ilyen tárgyi eszköze. Személyi jövedelemadó szempontjából, hogyan tudjuk elszámolni a gazdaságban? Osztható-e a költség, ha nem a vezető nevére szól a számla? Köszönöm.

Javítási költség kiszámlázása EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországba értékesítünk termékeket. Egy szállítás során a kamion balesetet szenvedett, a sérült termékek visszaszállításra kerültek javításra. Újbóli kiszállásuknál a német fél kérésére a javítási költséget külön számlán kérik, hogy a biztosító felé érvényesíteni tudják azt. A javítási költség kiszámlázásának áfatörvény szerinti megítésében szeretnénk segítséget kérni - áfa bevallás melyik sorában kell szerepeltetni, illetve keletkezik-e áfafizetési kötelezettségünk?

Gokart javítási költségének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy, ha egy gokartozással foglalkozó cég a gokartokhoz alkatrészeket vásárol belföldről és EU-s tagországból, az alkatrészek áfája, a javítási költség áfája levonásba helyezhető-e? A NAV-tól kapott állásfoglalás alapján azért nem vonható le az áfa, mert maga a gokart jármű VTSZ száma 8703, tehát személygépkocsinak minősül. Amennyiben nem vonható le az alkatrészek áfája, akkor a le nem vonható áfa az anyagköltéség része, tehát 5-be könyvelem, vagy egyéb ráfordításként 87-be teszem? Köszönöm a válaszukat! Válaszukat előre is köszönöm.

Gépjármű-kereskedő – személygépkocsi-javítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtgépjármű-kereskedő esetében az általa értékesítési szándékkal vásárolt használt személygépkocsi javítási költségének az áfájára is vonatkozik-e az áfatörvény 124. § (4) bekezdésében foglalt 50 százalékos levonási tilalom? A kereskedő egyébként a viszonteladóra vonatkozó úgynevezett különbözeti áfaelszámolást választotta (áfatörvény 2. alfejezet).

Káresemény és helyreállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számviteli kérdéseim gépjárművek javításával, káreseményével kapcsolatosak. Gépjárművet közúti káresemény ért. A helyreállítás külső javítóval megtörtént (a biztosító meg is térítette a kárt K96). Mi a helyes elszámolás? – Kötelező-e minden esetben elszámolni terven felüli értékcsökkenést a káreseményre (és azt vissza kell-e majd írni)? – Felújításként kell aktiválni vagy azonnali költségként (T52) elszámolható-e a javíttatás költsége? – Hogyan alakul majd a további értékcsökkenése, mi lesz az alapja? – Ha a cégnél több gépjármű van, és viszonylag gyakoriak a kisebb-nagyobb közúti káresemények, a számviteli politikában esetleg meghatározható-e értékhatár szerint, hogy például a bruttó érték 20 százalékát elérő kár esetén azonnali költségként könyvelhetők a javítási munkálatok? – Kopás, meghibásodás miatt a futómű javítása, klíma, kuplung és váltó cseréje (külön autókon) karbantartási-javítási költségnek vagy felújításnak minősül-e? Köszönöm a választ.

Versenyautó javításának áfája Kérdés

Autóversenyző céget alapított a versenyzéséhez, bevételei a reklámbevételek, költségei a versenyautó fenntartása és a versenyeken való részvétel. Kérdésem, hogy az autójavítás áfájának itt is csak az 50 százaléka igényelhető vissza?

Ukrajnában tankolt gázolaj elszámolása Kérdés

Magyarországi kft. áruszállítással is foglalkozik. Gyakran szállít terméket Ukrajnába és vissza. Az lenne a kérdésünk, hogy az Ukrajnában tankolt gázolajat a javítási és gumiabroncs-költségeket hogyan tudjuk elszámolni, milyen dokumentumok kellenek hozzá? Köszönjük a választ.

Önrész átvállalása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy cég tehergépjárművét casco biztosítás terhére javították. A biztosító a javítási költség önrész és áfa nélküli összegét közvetlenül a javítást elvégző cégnek utalta át. A maradék összeget nekünk kellett volna kifizetni, viszont a cég átvállalta az önrészt, csak az áfát kell megfizetnünk. Hogyan kell lekönyvelni az átvállalással kapcsolatos tételeket cégünknek? Rendkívüli bevétellel szemben? Van-e valami egyéb adó-, illetékvonzata? Válaszukat előre is köszönöm!

Motorkerékpár elszámolhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely személyautót bérel. A cégautóadót ő fizeti meg. Az ügyvezető úgy döntött, hogy az autó helyett vesz egy motorkerékpárt. Kérdésem az, hogy költségként elszámolhatjuk-e a motorkerékpárt, az üzemanyagot, javítási költséget? Válaszát köszönöm.

Adólevonási jog kocsijavítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 2013. évtől a személyautó-üzemeltetési költség levonási jogát általánosságban 50 százalékban határozta meg. Bérbeadó szempontjából a 125. § (f) alapján, ha a bérbeadó igazolja, hogy a 15. § szerinti szolgáltatásnyújtás adóalapjába épül be, akkor levonhatóvá válik az áfa 100 százaléka. Ez a paragrafus több kérdést vet fel. Mi történik abban az esetben, amikor a biztosító fizet javítási számla után kártérítést? A bérleti díjakba ugyanis áfával növelten beépülnek a casco, illetve a kötelező biztosítási díjak, amelyek közvetetten, de a javítási költségek megtérítésére szolgálnak. Ügyletenként eltérő, hogy az eltelt időszakban kiszámlázott biztosítási díjak fedezik-e a javítási költség 50 százalékát vagy sem. Azon bérleti konstrukciók esetén, amikor a javítási átalánydíjat tartalmazza a havi bérleti díj, hogyan lehet megfelelni a 125. § (f) pontjának? Várom válaszát. Köszönettel.

Egyéni vállalkozó – cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó költségelszámolásával kapcsolatban a következő kérdések merültek fel. Hogyha a magánszemély a lízingelt autóját az egyéni vállalkozáshoz használja, akkor a vezetett útnyilvántartás tételes költségelszámolásnak minősül-e a cégautóadó szempontjából? Ebben az esetben cégautóadót köteles fizetni? Ha igen, akkor a vezetett útnyilvántartás alapján a vállalkozás érdekében felmerült egyéb, autóval kapcsolatos költségeit (például gépjárműadó, műszaki vizsga, javítási költség) arányosan elszámolhatja? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Ácsné Huszti Erika

Beruházás vagy felújítás Kérdés

Egy kft. a telephelyére vezető útra salakot vásárolt, amellyel a már birtokában lévő utat javította. Ez beruházásnak minősül-e vagy elszámolható karbantartási, javítási költségként?

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni cég tulajdonosának a tulajdonában van az autó, tehát magánszemély tulajdonban van. Az egyéni cégben szeretnék elszámolni az autó javítási költségeit, megfizetnék a cégautóadót. Ebben az esetben maradhat a magánszemély tulajdonában az autó, vagy át kell íratni az okmányokban az egyéni cég nevére, és nyilvántartásba kell venni az egyéni cég könyveiben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs