33 találat a(z) javítási költség cimkére

Gépjárműoktatók költségelszámolása Kérdés

Személygépkocsi javításának és anyagköltségének számviteli elszámolása Kérdés

Személygépkocsi után elszámolható költség Kérdés

Értékesített gépjármű javítási költsége Kérdés

Erre figyeljünk az üzemanyag elszámolásánál: norma, áfa, egyéb költségek Cikk

Mi van akkor, ha a munkavállalók számára fenntartott gépjármű jóval többet fogyaszt, mint amennyit a NAV meghatároz? Milyen lehetőségei vannak a cégnek az üzemanyag elszámolására? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Kellékszavatosság vásárolt személygépkocsi után Kérdés

Javítási költség továbbszámlázása Kérdés

A hibás teljesítés miatti számlázás. Kérdés

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását: Egy vállalkozásban van egy céges autó, amit zárt végű pénzügyi lízinggel vásároltak. A cégautóadót megfizetjük utána. Menetlevelet kötelező-e hozzá vezetni? Az autó tankolásáról szóló üzemanyagszámlákat el tudjuk-e számolni, ha menetlevelet nem vezetünk? Problémát okoz még, hogy a személygépkocsi javítási számláján anyagköltség és munkadíj is szerepel, így a javítási költség áfájának 50 százalékát vissza igényelhetjük-e? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Használtautó-kereskedelem Kérdés

Az alábbi adózási kérdésben kérném az állásfoglalásosát. Használtautó-kereskedelmemmel foglalkozó vállalkozó a különbözeti adózást választotta az áfatörvény XVI/2. fejezet alapján. Ennek alkalmazásáról nem mondott le az áfatörvény 224. § (1) szerint. A NAV törzsadat lekérdezésen „ G” kóddal az alábbi megnevezés szerepel „Viszonteladóként, az ezen tevékenységemre az Áfa törvény XVI/2. alfejezetének rendelkezéseit alkalmazom." Vásárolt egy használt személygépkocsit egy kft.-től, aki áfásan állította ki a számlát. Ezt a személygépkocsit továbbértékesítési céllal szerezte. Ez az autó elromlott, és komoly összegbe került a javítása. 1. Kérdésem: Levonható-e ennek a személygépkocsi beszerzésének az áfája, ha továbbértékesítési céllal szerezte be? Ennek a személygépkocsinak a javítási költség áfája, ami csak szolgáltatást tartalmaz, milyen mértékben vonható le, ha kifejezetten ezen áfásan beszerzett személygépkocsihoz kapcsolódik? 2. Kérdésem: Levonható-e a személygépkocsi beszerzésének az áfája, és levonható-e az ehhez a személygépkocsihoz kapcsolódó javítási költség áfája, ha ezt a személygépkocsit bérbeadás céljára szerezték be. A beszerzési szándék különbözőségét hogyan kell bizonyítani? 3. Kérdésem: Van-e lehetőségem a választott adózási módon visszamenőleg módosítani? Ha igen, meddig? Segítségét köszönöm. Kovácsné Bakó Katalin-könyvelő Az alábbi adózási kérdésben kérném az állásfoglalásosát. Használt autó kereskedelmemmel foglalkozó vállalkozó, a különbözeti adózá

Kölcsönadás tehergépjármű Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó tulajdonában van egy tehergépjármű, amit a saját kft.-jének kölcsön ad. Bérleti díjat nem számláz, csak az esetleges felmerülő javítási költségeket a kft.-nek kell fizetnie. Ebben az esetben a gázolajnál és a javítási költségeknél le lehet vonni az áfát, vagy csak költségként számolható el?

Karambolos gépjármű javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném az állásfoglalását kérni: Céges gépjárművet karambol miatt javítani kellett és miután az okozó volt a hibás, a kgfb keretén belül javították. A javítási számlát a gépjármű tulajdonosának a nevére állították ki a biztosító az áfa összegének 50 százaléka kivételével kiegyenlítette a szerviz felé a számlát. Az áfa 50 százalékát azért nem fizette ki, mert előtte nyilatkoztatta a céget, hogy áfásárbevétel-szerző tevékenységhez használják a gépjárművet és hivatkozott az áfa-törvény 124 § (4) bekezdésére. Első kérdésem, hogy a javítási számlát hogyan könyvelem helyesen? A Sztv. szerint a káreseményekhez kapcsolódó költségeket egyéb ráfordításként (81.§) kell elszámolni. Véleményem szerint a karambol káresemény. Amennyiben helyes az egyéb ráfordításként törtnő elszámolás, akkor az 50 százalék áfa összegének levonásakor értelmezhetem-e a karambolos jármű javítási szolgáltatását üzemeltetési, fenntartási tevékenységnek? Volt olyan könyvvizsgálónk, aki azt mondta, hogy 52 költségnemen kell a javítási számlát elszámolni. Ezzel azért nem értek egyet, mert a karambolos gépjármű javítása miért lenne a cég folyamatos működési tevékenységéhez kapcsolódó szolgáltatás? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Varró Mária

Személygépkocsi kölcsönzése (TEÁOR 7711) Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A kérdésem az lenne, hogy a címben említett tevékenység végzése során felmerülő autóalkatrész-beszerzési, s külön számlázott javítási költségek, valamint a benzin és dízel üzemanyagok áfáját 100 százalékban levonhatja-e az ügyfél, ha igazolható, hogy kizárólagosan a fenti áfaköteles tevékenységgel foglalkozik?

Javítási költség áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/kerdesek/2018_4_20_hasznalt_auto__afa_sve címen található 3. kérdéshez kapcsolódóan kérném konkrét válaszát, hogy a javítási költség áfája 50 százalékban vagy 100 százalékban vonható-e le? Válaszát előre is köszönöm!

Személygépjármű javítási anyagának és javításának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: úgy tudtam, hogy az áfás cég tulajdonában lévő személygépkocsi javítási költségeinek számlájából az áfa fele igényelhető vissza, a javításhoz használt anyag költségéből az áfa viszont nem. Azt az információt kaptam egy autószerelő cégtől, hogy ez a szabályozás már régen megváltozott, most már a javítási anyagok áfájának fele is visszaigényelhető. Kérem legyen kedves megírni, hogy így van-e, vagyis helyes-e az autószerviz tájékoztatása! Köszönöm válaszát előre is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszafizetésre kötelező határozat

Széles Imre

tb-szakértő

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs