485 találat a(z) járulékfizetés cimkére

Bt.-beltag egyszerűsitett végelszámoláskori jogviszonya Kérdés

Bt.-beltag megbízási jogviszonyban ügyvezető, de szeretné megszüntetni a bt.-t. A végelszámolás alatt lehetne-e ingyenesség, járulékfizetés nélkül, vagy munkaviszonyban heti 1 órában? A megbízási jogviszony valóban egyenlő a társas vállalkozói jogviszonnyal? Lehet-e választani a minimálbért, 30 százalék alatti jövedelmet, mert nagyon nincs pénz a pénztárban.

2020. VII.1. Járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy az aki munkaviszonyban áll és szolgálati járadékban részesül kell-e járulékot fizetnie 2020. VII.1. után.

Párhuzamos foglalkoztatás (Magyarország–Ausztria) Kérdés

Külföldi munkáltató számára végzett munkával összefüggő járulék- és szociálishozzájárulásiadó-kötelezettség teljesítése, illetve személyijövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség teljesítésével kapcsolatban szeretném szakértői véleményüket kérni. Ebben a témában már olvastam korábbi kérdés-választ, ennek ellenére szeretném feltenni a kérdést, még az erre vonatkozó NAV 2019.04-es számú tájékoztató füzetének áttanulmányozását követően is. Adott egy természetes személy, aki magyarországi állandó lakhellyel, Magyarországon heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik, emellett Ausztriában heti 8 órás munkaviszonya van. A természetes személy lakóhelyét, továbbá a munkaórák két ország közötti arányát tekintve is belföldi illetőséggel bír, akkor az ausztriai munkavégzésből származó munkabér (a munkavégzés helye is Ausztria) után Magyarországon a külföldi munkáltató számára szociálishozzájárulásiadó- és járulékfizetési kötelezettség keletkezik-e, illetve a kettős adóztatást elkerülő egyezmény figyelembe vétele mellett, mivel a természetes személy által Ausztriában végzett munka ideje 183 napnál kevesebb, ezért az Magyarországon adóztatható, adóköteles-e? Az EU-s tagországban létesített munkaviszonyt tekintve a munkavégzés helye befolyásolhatja-e a külföldi munkáltató adó- és járulékfizetési kötelezettségét Magyarországon? Válaszukat előre is köszönöm!

Tb-törvény módosítás Kérdés

A november 12-ei , jövő évi új törvény a tájékoztatók szerint minden jogviszonyban bármekkora jövedelmet szerző nyugdíjast mentesít a járulékfizetés alól – ami egyébként logikus –, de ezt a szöveget az előterjesztésben sehol nem találom. Sem a biztosítottnál, sem a járulékfizetésnél kivételként, a jelenleg érvényes szövegben ez egyértelmű volt a "kivéve munkaviszonyban....." megfogalmazással. Kérdésem: hol van ez a kivétel a szövegben elrejtve?

Igazolás biztosítási időről, ha az nem szerepel a tb nyilvántartásában Cikk

A társadalombiztosítás keretein belül megállapítható nyugellátások összegét alapvetően két tényező határozza meg. Az egyik a nyugellátás megállapításáig szerzett szolgálati idő hossza, a másik pedig a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset. A nyugellátás összege az úgynevezett béridőszakon – 1988. január 1-jétől a nyugdíjazásig eltelt időszak – belül szerzett átlagkeresetnek a megszerzett szolgálati idő hosszához rendelt, külön jogszabályban meghatározott, szorzószám szorzata, ezért a nyugellátás összege szempontjából lényeges, hogy milyen mértékű szolgálati idő ismerhető el a nyugdíjjogosultság megállapítása során.

Szlovákiában vállalkozó, Magyarországon munkaviszonyban dolgozó biztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szlovákiai lakcímmel rendelkező szlovák állampolgár Szlovákiában vállalkozói tevékenységet folytat. Jól gondolom, hogy ha ezt a személyt Magyarországon teljes munkaidős munkaviszonyban alkalmaznák (úgy, hogy ezzel párhuzamosan folytatná a vállalkozói tevékenységét is Szlovákiában), akkor Magyarországon lesz biztosított (tehát járulékfizetési kötelezettsége itt keletkezik)?

Főfoglalkozású társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A saját kft.-ben heti négy órában bejelentett vállalkozó dolgozik is, és az ügyvezetést is ellátja, ez helyes így vagy másként kell bejelenteni? Ha ez így nem járható, akkor hogyan kell a bejelentéseket módosítani, hogy a négyórás bejelentés megmaradjon, mert nem tud többet járulékokra fordítani? Köszönettel!

Ráfizet, ha csak hébe-hóba vesz ki jövedelmet a társas vállalkozó Cikk

A cég köteles megelőlegezni a járulékokat, ha a (nem kiegészítő tevékenységű) társas vállalkozó nem vesz ki tagi jövedelmet a társaságból, vagy csak mondjuk kéthavonta. A rapszodikus pénzkivét sokba kerülhet a társas vállalkozónak.

Családi gazdálkodó gyed mellett Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem 2019. október 10-étől gyeden lesz (szülés előtt volt munkahelye, jelenleg is állományban van). Családi gazdaságot szeretne alapítani ,ő lenne a vezetője a gazdaságnak. Kell-e őstermelőként járulékot fizetnie a gyed ideje alatt? Hogyan lesz biztosított őstermelőként vagy a munkaviszonyban? Köszönettel: Krivikné H.Marianna

Külföldön biztosított igazolása Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy magyar állampolgár biztosítotti jogállásáról van szó, akinek Magyarországon nincs állandó lakcíme, Németországban viszont van, és a németországi vállalkozásában fizeti a járulékokat. Erről E104-es igazolást hozott. Magyarországon megbízási díjas ügyvezetőként is tevékenykedik egy olyan kft.-ben, ami független a németországi cégétől. Kértük, hogy kérje ki a németországi hatóságoktól az A1-es igazolást, ám ezt megtagadták, arra hivatkozva, hogy mivel nem a német cég megbízásából dolgozik külföldön (Magyarországon), ezért erre az esetre az E104-es igazolás szolgál, A1-est nem kapott. Szeretnénk a megerősítésüket kérni, hogy ez így valóban megfelelő-e, és a magyarországi kft.-ben ez az E104-es igazolás elég ahhoz, hogy sem járulékokat levonni, sem a munkáltatónak megfizetni nem kell.

Közös östermelő adóbevallása, járulékfizetése Kérdés

Közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezik az apa, az anya és a gyermek. Főtevékenységből zöldség-gyümölcs értékesítéséből az előző évben elért bevétel 669 400 forint, valamint dísznövény értékesből 638 100 forint volt a bevételük. Ebben az esetben a járulékfizetés alapja 669 400+638 100=1 307 500, ennek a 20 százaléka 118 480 forint / 3 fővel/ 4 negyedév = 9873 Ft után kell megfizetni a 14 százalékot fejenként? Mindhárom biztosítási jogviszonya az őstermelés. Az 53-as bevallást, mivel 600 000 ft (zöldség-gyümölcs és a dísznövény is) alatt van, be kellett volna küldeni? Az adózási mód, amit választott 10 százalékos vélelmezett költséghányad szerinti elszámolás.

Evas bt. beltagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eva adózású bt. beltagja rokkantsági ellátást kap, mellette 4 órában munkaviszonyban dolgozik egy cégnél. Sajnos a bt.-ben eddig rosszul fizettük utána a járulékokat (kiegészítő tevékenység után, most kérte a nyugdíjazását és ott derült ki). Az a kérdésem, hogy ha nem társas vállalkozóként, hanem munkaviszonyba jelentem be visszamenőlegesen a bt.-be, akkor bejelenthetem-e 4 órás munkaviszonyba, vagy kötelező társas vállalkozóként bejelenteni, illetve hogyan módosul ennek járuléka a 4 órás munkaviszonya miatt?

Rokkantsági nyugdíjas munkavállaló bejelentése Kérdés

A munkavállalónk rokkantsági nyugdíjas. A születési dátuma alapján lehetne már öregségi nyugdíjas is. Be kell-e jelentenem a munkaviszonyt, és mennyi járulékot kell tőle levonnom bérfizetéskor ?

Kft. tagi vagy munkaviszony – járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tevékenysége teljesen leállt, csak havi szinten 1-2 számla kiállítása történik. Két tag van jelenleg benne, akik közül az egyik ügyvezető. Az ügyvezető fizetett járulékot eddig a minimálbér után, a másik tag más jogviszonyban főállású őstermelő. A kérdésem az, hogy a tagnak, aki ügyvezető, a járulékfizetését lehetne-e csökkenteni azzal az indokkal, hogy nem működik a cég. Van-e erre mód, ilyen magyarázattal szabályos-e a NAV felé, hogy nem a minimálbér teljes összege alapján fizetnek járulékot? Szerintem nem szabályos, de a tag az interneten talált egy cikket, amiben ezt is megoldásnak látták. Várom válaszukat.

Egyszemélyes kft. tulajdonosának táppénze Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa személyesen munkát végez a kft.-ben, más alkalmazottja nincs. Milyen járulékfizetési kötelezettségei keletkeznek az alábbi esetekben, és táppénz megilleti-e? 1.) Ha társas vállalkozóként látja el a feladatait, milyen járulékfizetési kötelezettségei keletkeznek százalékos arányban? Betegszabadságra és táppénzre jogosult? 2.) Ha munkaviszonyban látja el az ügyvezetést és a személyes közreműködést is a kft.-nél, milyen százalékos mértékű járulékokat kell megfizetni a bruttó bére után? Betegszabadságra és táppénzre ugyanúgy jogosult, mint ahogy más munkavállaló lenne? A betegszabadságot azért kérdezem, mert azt az információt kaptam (nem biztos, hogy helyeset), hogy az egyszemélyes kft.-nél nincs betegszabadság a munkát végző tulajdonosnál, betegség esetén az első naptól táppénz illeti meg. Válaszait előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Beolvadás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szállítmányozó áfája

Tüske Péter

vámszakértő

Üdülő, fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close