1886 találat a(z) járulék cimkére

Orosz ügyvezető biztosításának adója és járulékai Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar székhelyű és bejegyzésű cég orosz tagja és ügyvezetője ügyében kérdeznék. A nevezett orosz személy lakhelye Svájcban van, nem tartózkodik Magyarországon, nincs bejelentett magyar lakcíme. Svájcban rendelkezik heti 40 órás munkaviszonnyal. A svájci hatóság nem adhatja ki az A1-es igazolást, mert nem svájci állampolgár. Leírja, hogy Svájban biztosított, és erről kiállított egy pecsételt igazolást. Magyarországon milyen adót és járulékokat kell fizetnie, mint tagi ügyvezetőnek? Hogyan (milyen kóddal) kell őt bejelenteni a T41-es nyomtatványon? A 08-as bevalláson lehet-e jelölni, hogy nincs taj száma? Köszönettel.

Táncművészeti életjáradék Kérdés

Kedves Adózóna! Meg szeretném kérdezni, hogy ha valaki táncművészeti életjáradékot kap, és teljes munkaidőben foglalkoztatott, akkor milyen járulékokat kell utána vonni?

Társas vállakozó – rokkantsági ellátás után öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg rokkantsági ellátásában részesülő, de az öregségi korhatárt elérő és annak feltételeivel rendelkező társas vállalkozó a nyugdíjigényének személyes beadásakor azt a tájékoztatót kapta, hogy amennyiben a nyugdíja kisebb lesz, mint a jelenlegi rokkantsági ellátása, és emiatt nem a nyugdíj összegét választja, hanem továbbra is a rokkantsági ellátás folyósítását kéri, úgy mint társas vállalkozó nem minősül nyugdíjasnak. Szeretném kérni a tájékoztatásukat erre vonatkozóan. Ezen vállalkozó ebben az esetben mindig főállásúnak minősül a járulékok fizetése szempontjából? Ilyen esetben újabb bizottsági felülvizsgálatra is számíthat? A későbbiekben megváltoztathatja-e jelen döntését és milyen módon? Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm.

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rokkantsági ellátás mellett való munkavégzés mint munkavállaló tb jogviszonyt keletkeztet? Be kell jelenteni a 19T1041 nyomtatványon mint munkaviszonyt? A járulék fizetése megegyezik a sima munkavállalóéval? Lehet a munkáltatónak bármilyen kedvezményt igénybe vennie? Köszönettel Ibolya

Nyugdíjas egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Nyugdíjas egyéni vállalkozónő (nők 40 éves kedvezményes nyugdíjával ment nyugdíjba) jövedelmet szeretne kivenni a vállalkozásából. Kérdésem az volna, hogy rá is vonatkozik, hogy csak a 15% szja-t, valamint a havi 7500 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetnie, vagy egyéb járulék is terheli? Márkus Jánosné

Szja és szocho tagi kölcsön engedményezése esetén Cikk

Magyarországon bejegyzett kft.-t a magánszemély tulajdonos eladja egy másik magánszemélynek. A vevő az üzletrészt az eladó törzsbetétének értéke alatti áron értékesíti, ezzel együtt az eladó a céggel szembeni kölcsönkövetelését is engedményezi a vevőre. Az engedményezés "vételára" pedig kevesebb lesz, mint az engedményezett kölcsön összege. Az üzletrész megszerzésekor, illetve a követelés engedményezésekor a vevőnek keletkezik-e szja-, illetve járulékköteles jövedelme? Változik-e a helyzet, ha az eladó a tagi kölcsön összegével apportként jegyzett tőkét emel, és a megemelt jegyzett tőkével együtt megnőtt törzsbetétének megfelelő összegért adja el a kft.-n belüli részesedését? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Kamatjövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosai (akik nem vezető tisztségviselők, nem személyesen közreműködő tagok, nem állnak munkaviszonyban a társasággal) a társaságnak kölcsönt nyújtanak, melyre negyedévente kamatfizetés történik, szerződés szerint. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben milyen járuléklevonási kötelezettség terheli a társaságot? Köszönöm!

Őstermelők járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Széles Úr! Köszönöm szépen válaszát! Az őstermelőkre vonatkozó járulékfizetési szabályokat megértettem. A kérdésem további részében – elnézését kérem, hogy nem megfelelően fogalmaztam – azt szerettem volna megtudni, hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettség a családi gazdálkodók esetében. Konkrétan azon családi gazdaságnál, ahol a családi gazdálkodás vezetője őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, de a családtagok, akik tagjai a családi gazdaságnak, az őstermelői igazolványon nem szerepelnek, az ő esetükben (például nagykorú diákok) kell-e járulékot fizetni? Továbbá annál a családi gazdaságnál, ahol a családi gazdaság vezetője egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik, a többi tag köteles-e járulékot fizetni, konkrétan itt is a nagykorú diák lenne az érdekes.

Viszlát, külön egyéni járulékok! Adóváltozásokat összegez a PM Cikk

A Gazdaságvédelmi Akcióterv hét adós pontjából már négy hatályba lépett – tudatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Őstermelő járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az őstermelők és a családi gazdálkodók járulékfizetésével kapcsolatosan szeretnék részletes tájékoztatást kérni. A nagykorú főállású őstermelőknél mind a kezdő, mind a már bázisévvel rendelkezők szempontjából talán egyértelműen megállapítható a járulékfizetés nagysága és mértéke. Problémát jelent a kiskorú, továbbá a nagykorú őstermelők járulékfizetésének megállapítása, legyenek akár önálló őstermelők, vagy szerepeljenek közös őstermelői igazolványon. A helyzetet bonyolíthatja, ha közben nappali tagozatos középiskolai vagy főiskolai, egyetemi hallgatók is egyben. Családi gazdálkodás esetében a családi gazdaság vezetőjénél, akár főállású őstermelő, akár egyéni vállalkozó szintén könnyen meghatározható a járulékfizetés mértéke. Viszont a gazdaság többi tagjánál, főként a kiskorú, valamint a nagykorú nappali tagozatos középiskolai, vagy főiskolai, egyetemi hallgatók esetében már nehézkesebb. Kérem szíves tájékoztatásukat a fenti járulékfizetési esetekkel kapcsolatosan.

Nonprofit kft. önkéntest alkalmazna ügyvezetőként és szakmai munkára Kérdés

Az ügyfél non-profit kft. alapítására készül (az alapító személye más lesz, mint az ügyvezetőé), aminek a keretében egy fő önkéntes munkást (alkalmazottat?) szeretne foglalkoztatni, aki fizetést, ellátást nem fog kapni, semmi egyebet sem, saját maga fedezi az itt-tartózkodásának költségeit. Ez a személy lesz az ügyvezető is, és ő végzi egyúttal a szakmai munkát is. Ez a személy ukrán állampolgár lenne, aki önkéntes vízummal tartózkodna Magyarországon, külföldön nincs biztosítási jogviszonya ezen idő alatt. Kérdésünk, hogy milyen módon kell kitölteni a szükséges bejelentkezési űrlapokat, és hogy kell-e bármilyen járulékot, adót fizetni az alkalmazása után? Ha van szabályos lehetőség arra, hogy ne kelljen járulékot fizetni, most még a cégalapítás előtt vannak, így a megfelelő kialakítást még meg tudják tenni. Köszönöm.

Végelszámoló gyeden Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyeden lévő kismama egy kft. ügyvezetője is. A társaságot végelszámolással kívánják megszüntetni, és a kismama a kijelölt végelszámoló. Van-e bejelentési, valamint adó- és járulékfizetési kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm: Kálmánné

Ráfizet, ha csak hébe-hóba vesz ki jövedelmet a társas vállalkozó Cikk

A cég köteles megelőlegezni a járulékokat, ha a (nem kiegészítő tevékenységű) társas vállalkozó nem vesz ki tagi jövedelmet a társaságból, vagy csak mondjuk kéthavonta. A rapszodikus pénzkivét sokba kerülhet a társas vállalkozónak.

Kazah tulajdonos/ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Kazah egyszemélyes kft. tulajdonos megbízási jogviszonyban látja el magyarországi vállalkozásának ügyvezetését. Keletkezik-e járulék fizetési kötelezettsége?

Gyet alatti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó a gyet ideje alatt is dolgozik. Kérdésem az lenne, hogy jól tudjuk-e, hogy a gyet ideje alatt nem kell megfizetni a minimálisan fizetendő adókat és járulékokat, hanem csak a tényleges kivét után kell adóznia? Valamint ha egyéni vállalkozó gyes mellett vállalkozik, és van egy heti 36 órára bejelentett munkaviszonya (itt fizetés nélküli szabadságon van gyermekgondozás céljából), akkor ő főállású vagy mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó? Ha főállású, akkor a gyes idejére (úgy tudjuk) meg kell fizetni a minimum járulékot és adót? Ha mellékfoglalkozású, akkor nem fizet? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs