689 találat a(z) iparűzési adó cimkére

Egyéni vállalkozó őstermelő iparűzési adójának bevallása Cikk

Hogyan kell bevallani az iparűzési adóját (ipa) annak az egyéni vállalkozónak, aki katás egyéni vállalkozó, de nem választotta az iparűzési adóban a tételes elszámolást és egyben átalányadózó őstermelő is? Illetve, hogyan kell bevallani az ipát, ha a két tevékenységnek különbözik az szja-ban választott adózása? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Iparűzési adó kivában – nyugdíjas tag Kérdés

Cseden lévő katás – iparűzési adó Kérdés

Iparűzési adó megosztása Kérdés

Egyéni vállalkozó őstermelő iparűzési adójának bevallása Kérdés

Einstand: gazdasági övezeteket vesz el a kormány az önkormányzatoktól, az adóbevételekkel együtt Cikk

Különleges gazdasági övezetté nyilvánítaná a kormány a legalább 5 milliárd forint költségigényű, az adott megye jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű, és a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését szolgáló beruházások helyszíneit, illetve azok közvetlen környezetét a kedd éjszaka a parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint, amely ráadásul sarkalatos törvényben rögzítené a módosításokat, és a kihirdetést követő napon hatályba is lépne.

Iprűzési adó megosztása telephely és székhely között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi a helyes, elfogadható megosztás, eljárás abban az esetben, amikor a vállalkozás székhelyén folytatott bevételszerző tevékenység kapcsán keletkezik az iparűzési adó alapja, csak a székhelyhez kötötten merült fel személyi jellegű ráfordítás, azonban vidéki telephely is be van jelentve, mert a tenyészállatok bértartásban ott vannak, amely tevékenységből nem keletkezett árbevétel. Törvényben nem találtam tiltás arra vonatkozóan, hogy ezen esetben nullás hipabevallást adjunk be a telephely szerinti helyi adóhatóság felé. Kérem szépen válaszát, mert az mondta más szituáció kapcsán egy önkormányzati adóhatóság, hogy nem fogadják el a nulla forint iparűzésiadó-alapot, s mivel volt előlegfizetés kapcsán a folyószámlán túlfizetése a társaságnak, egyszerűbb volt ott hagyni egy forintot, mint értelmetlenül időt fecsérelni. Előre is köszönöm a válaszát.

Új kormányrendelet: összefoglaló az legutóbbi változásokról Cikk

Megjelent az újabb adókönnyítésekről szóló kormányrendelet – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel kedden este, hozzátéve: a Gazdaságvédelmi Akcióterv újabb adókönnyítő intézkedései több mint 200 milliárd forintot hagynak a magyar családoknál, a vállalkozásoknál és a lakosságnál.

Iparűzési adó – anyagköltség Kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy egy kft.-nél, amelynek év végén jelentős félkész, illetve készterméke van, az iparűzési adónál kell-e ezeknek az anyagtartalmával esetleg növelni az adóalapot? A kft. év végén leltározza az anyagait és a készleteit, tételes évközi kimutatás nincs.

Iparűzési adó módosítása Kérdés

Kedves Szakértő! Most vettük észre, hogy cégünknél 2018. évben nem vettük igénybe az útdíjkedvezményt az iparűzési adónál. Önrevízióval módosíthatjuk-e a bevallást és ezáltal csökkenthető-e az adó? Köszönjük a választ.

Nonprofit kft. adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Alakult egy nonprofit kft. a tavalyi év végén. Nem közhasznú, később sem lesz az. Sportszolgáltatási tevékenységet folytat. Konkrétan egy sport klubot üzemeltet, amelyben a tagok havonta tagdíjat fizetnek be, és ebből a pénzből tartják fenn a helyiséget. Ebből fizetik a terem bérleti díját, a rezsit, az edzők bérét stb. A nonprofit kft. a társasági adó hatálya alá tartozik. Az nem egyértelmű számomra, hogy a nonprofit kft., ha csak ezt az alaptevékenységét csinálja és más tevékenysége nincs (azaz vállalkozási tevékenységet nem folytat) akkor kell-e neki társasági adót fizetnie? Egyáltalán mit kell neki kitölteni? 29-es bevallást, vagy élhet az egyszerűbb TAONY nyomtatvány kitöltésének lehetőségével? Beszámoló szempontjából neki milyet kell csinálni? Olyat, amit az egyesületek szoktak (PK-542) vagy olyat amit a forprofit kft.-k? Az iparűzési adó szempontjából nyilatkozhat az önkormányzat felé, hogy az ő tevékenysége mentességet élvez? Válaszukat előre is köszönöm!

Bt. helyi iparűzési adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., amelynek könyveiben 469. számú számlája Tartozik (100 ezer Ft) egyenlegű, azonban az önkormányzati folyószámla alapján (50 ezer Ft) kötelezettség mutatkozik. Ebben az esetben lehet úgy korrigálni, hogy T86-K469 150 000 Ft? Így a 469 egyenlege (50 ezer Ft) Követel lenne, ami a valóságnak megfelel. Köszönöm szépen a segítséget!

Katás vállalkozó iparűzési adó bevétel Kérdés

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adónál számított bevételének része-e a vállalkozóvá váláshoz nyújtott támogatás?

Koronavírus: így kérhet adófizetési kedvezményt Cikk

Ha a járvány következtében a vállalkozások jelentős bevételtől esnek el idén, lehetőségük van meghatározott adófizetési kedvezményeket is igénybe venni. Jelen cikkünkben a részletfizetési, fizetési halasztási, valamint az adóelőlegmérséklési szabályokat mutatja be a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

Katás vállalkozó tételes iparűzési adó mentessége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy tételes iparűzési adót választó katás vállalkozónk, aki a 2,5 millió forint adóalap után fizette meg Budapesten 2019-ben az ipát. Egész évben működött, végül úgy alakult, hogy csak 1,3 millió Ft bevétele jött össze neki 2019-re. Ezért beadtuk január 15-éig a bevallást és kértük az adó törlését, hiszen Budapesten nincs 1,5 forint alatt iparűzésiadó-fizetési kötelezettség. Az önkormányzat le is könyvelte és mínuszolta is a kivetett adót. Mi ezt a kedvezményt a helyi adó törvény 39/C paragrafusa alapján kértük meg neki. Most viszont szakmai körökben az a hír járja, hogy szabálytalanul jártunk el, mert őt nem illeti meg ez az utólagos kedvezmény. Kérdésük az lenne, hogy kinek van igaza. Jól jártunk el ez esetben? Köszönjük szépen előre is a segítségüket!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs