13 találat a(z) ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás cimkére

Teljesítési hely megállapítása ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatás áfájánál 2. Cikk

Az áfatörvény és a mögötte álló uniós irányelv a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyét általában az igénybe vevő adójogi státusza alapján határozza meg. Amikor azonban a szolgáltatásnyújtás valamely ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódik, akkor az általános szabály nem érvényesül.

Magyar kft. Németországban építőipari munkát végez Kérdés

Ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatás áfája – teljesítési hely Cikk

Az áfatörvény alkalmazásának lényeges területét alkotja a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyének meghatározása. A teljesítési hely ismeretében tudjuk eldönteni ugyanis azt, hogy az adott ügylettel kapcsolatos forgalmi adó melyik állam költségvetését illesse meg.

Irodakonténer bérlése közösségi adóalanytól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező magyar építőipari cég az építkezés időtartama alatt irodakonténert és raktárkonténert bérel magyarországi építkezései helyszínén. A konténert bérbeadó közösségi adószámmal rendelkező osztrák cég, a számlát a fordított adózás szabályai szerint állítja ki. Tekinthetjük-e ezen szolgáltatásnyújtást ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak? A NAV ügyfélszolgálatával történt egyeztetések során ennek megítélése nem egyértelmű. Tisztelettel: Lele Éva

Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egyéni vállalkozóként földmunkát, mezőgazdasági szolgáltatást, így például szántást, vetést, trágyázást végez mezőgazdasági gazdálkodó szervezet részére. A szolgáltatást igénybe vevő gazdasági társaság a termőföldet magánszemély(ek)től bérli. Kérdésem: a szolgáltató, aki áfafizetési kötelezettségét az általános szabályok szerint állapítja meg, a gazdasági társaság felé kiállított számlájában köteles/jogosult-e az áfát felszámítani, figyelemmel a 2017. január 1. napjától alkalmazandó, az ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatások áfakezelésére vonatkozó Héa-irányelvre? Ugyanezen irányelv alapján egy külföldiek vadásztatását szervező gazdasági társaság a vadászatszervezésről mint egyéb sporttevékenységről (TEÁOR 9319) kiállított számlájában jogosult/köteles-e az áfa felszámítására? Köszönettel.

Ingatlanhoz kacsolódó szolgáltatás Kérdés

Hatóságiengedély-köteles beruházás keretében új raktárt építtettünk, melyben automata, úgynevezett szellemtargoncák segítségével oldjuk meg a késztermékek raktározását, mozgatását. A pontos mozgatáshoz és pozicionáláshoz szükség volt a polcrendszerhez tartozó tengelyek és töltőhelyek kitűzésére. Kérdésem, hogy ezen szolgáltatás nyújtása ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak minősül-e?

Jutalék EU-n belül Kérdés

Németországban működő vállalkozás egy szállásportált üzemeltet, melynek lényege, hogy magyar szálláshelyeket mutat be. A szállások leírásán, képein felül online helyfoglalást is biztosít a portál. A megvalósult foglalások után a magyar szálláshelyek – amelyek alapvetően jogi személyek – jutalékot fizetnek a német cégnek. Kérdésem: • A teljesítés helye szempontjából tekinthető-e ez a szolgáltatás ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak? • Be kell-e jelentkeznie az áfa hatálya alá Magyarországon a német cégnek?

Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás-e? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Belföldi áfás kft. mérnöki szolgáltatást nyújt. Háromdimenziós látványterveket készít külföldön található ingatlanokra. A kérdésem, hogy ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak minősül-e, így az áfatörvény 39. paragrafusára kell hivatkozni a mentes számla kiállítása során, vagy csak a "fordított adózás" kifejezést kell használni, mert EU-s szolgáltatásnyújtásnak minősül? További kérdés lenne, hogy összesítő nyilatkozatot kell-e készíteni, ha a 1565-ös bevallás 93-as sorába írok adatot? (Itt jelentjük a 39. § alá tartozó mentes szolgáltatásnyújtást.) Köszönettel.

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás alvállakozói számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem Németországba végzett tervezői, ingatlanhoz kapcsolódó tevékenységet. Áfamentesen állította ki a számlát a német cég felé. Ügyfelem magyar alvállalkozója szintén áfamentesen állította ki a számlát részemre, közösségen belüli szolgáltatásnyújtásra hivatkozva. Szeretném megkérdezni, hogy az alvállalkozói számlát helyesen állították-e ki, és ha igen, akkor hogyan kell szerepeltetnem helyesen az áfabevallásban? Tisztelettel: Németh Kinga

Főszolgáltatás – mellékszolgáltatás Kérdés

Ügyfelem szerződést kötött egy harmadik országbeli társasággal berendezések létrehozására, amely ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak minősül. A teljesítésben magyar alvállalkozó is részt vesz. A projekt keretében az alvállalkozó végzi a tervezéssel, építéssel, telepítéssel és üzembe helyezéssel kapcsolatos munkákat, valamint átadja a fővállalkozónak az anyagokat és a tervdokumentációt. A szerződés szerint az alvállalkozó felel minden anyag beszerzéséért, szállításáért, fogadásáért és tárolásáért. Ezeket az anyagokat a projektben kizárólag az alvállalkozó használja fel, tehát a szerződésben vállalt munka teljesítése lehetetlen az anyag felhasználása nélkül. Az anyagot közvetlenül a külföldi fél szállítja ki, és vámoltatja. Az alvállalkozóval kötött szerződésben a következő szerepel: Szerződés tárgya: szolgáltatás nyújtása a projekt keretében Ár: Anyag: X Ft + ÁFA Szolgáltatás: Y Ft ÁFA területi hatályán kívüli Kérdésem : Az önök véleménye szerint megfelel-e az áfatörvény előírásainak az ilyen jellegű szerződés, ahol az anyag áfabeli megítélése eltér az ahhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatás áfa minősítésétől?

ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar áfaalany a közösség területén végez ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást (ingatlan értékelése), a szolgáltatás igénybevevője az ingatlan elhelyezkedése szerinti országban bejegyzett közösségi adószámmal rendelkező áfaalany. Egyik cégnek sincs a másik országában telephelye, csak a saját országában. Kérdéseim: Pontosan hogyan határozható meg, hogy egy szolgáltatás ingatlanhoz kapcsolódik-e vagy sem? Hogyan kell eljárnunk a szolgáltatás számlázásakor (a teljesítési hely az ingatlan fekvése szerinti ország, ahol a magyar adóalany nincs bejelentkezve)? Be kell-e jelentkezni és alkalmazni a külföldi áfamértéket? Számlázhatunk áfa nélkül és ő fordított adózással állapítja meg a saját áfamértékkel? Köszönettel

EU-présben az áfatörvény: mi lehet ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás? Cikk

Jelentős korlátok közé szorítja az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások körét egy európai uniós végrehajtási rendelet. Ugyan a jogszabály több mint két év múlva lép csak életbe, a benne foglaltak már ma is kellő támpontul szolgálhatnak az áfatörvény 39. §-ának jelenbeli helyes alkalmazásához – adózónak és adóhatóságnak egyaránt.

Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás teljesitési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar adóalany Németországban végez ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást (villanyszerelést). Mindkét adóalany rendelkezik közösségi adószámmal. A fővállalkozó áfa területi hatályán kívül végzett szolgáltatásról állít ki számlát. Ha a magyar fővállalkozó magyar alvállalkozót vesz igénybe (aki szintén Németországban dolgozik), az alvállalkozó milyen számlát állít ki, és azt hogyan kell szerepeltetni az áfabevallásban? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close