7 találat a(z) igazgatósági tag cimkére

Zrt.-ben fizetett tiszteletdíj adózása Kérdés

A zrt. gazdasági igazgatója egyben az igazgatóság tagja is. Tisztségviselőként a havi tiszteletdíja nem éri el a minimálbér 30 százalékát. Munkakörében természetesen magasabb bére van. Kérdés, hogy a minimálbér alatti tiszteletdíjánál lehet-e a kedvezőbb adózást figyelembe venni?

Oktatás adózása leendő munkavállaló esetén Kérdés

Tisztelt szakértő! Cégünknél egy - a cég profiljához illeszkedő szakmai témájú - oktatáson vett részt novemberben egy jelenlegi igazgatósági tag, és egy jövőbeni igazgatósági tag is. Az új igazgatósági tag személyének decembertől történő megválasztásáról az oktatásig megszületett a közgyűlési döntés. Szeretnénk kérdezni, hogy ebben az esetben kell-e, és milyen mértékben adózni az után, aki az oktatás időpontjáig még nem tölti be a tisztséget? Válaszukat előre is megköszönjük!

Igazgatósági tagok jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésekben szeretném a segítségét kérni: zrt. igazgatósági tag elláthatja-e munkaviszonyban a feladatát. 5 db igazgatósági tag van a cégnél és nincs választva vezérigazgató. A Ptk. erre vonatkozóan, ahogy látom nem tartalmaz tiltást. Zrt. esetében vezető tisztségviselő az igazgatósági tag. Vezető tisztségviselő a feladatait munkaviszonyban és megbízással láthatja el. Viszont nem biztos, hogy merném munkaviszonyban bejelenteni őket. Az igazgatósági tagokat elvileg megválasztják. Ha megválasztották, akkor hogy köthetek én erre egy munkaszerződést? Szabadsággal, felmondási idővel, alárendelve a munkáltató alá? Jól van ez így? A Tbj. 5.§ (2) alapján * Az (1) bekezdés g) pontjában foglaltakon túl, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében munkát végző személynek kell tekinteni azt is, aki gazdasági társaság társas vállalkozónak nem minősülő vezető tisztségviselője. Ez is ezt erősíti, hogy ők nem lehetnek munkaviszonyban meglátásom szerint, mert tiszteletdíjat kell kapniuk, nem pedig munkabért. De nyilván ez az én levezetésem, várom, hogy meggyőzzön. Ebből következő kérdés: ha lenne köztük vezérigazgató, akkor hogy alakulnának a jogviszonyaik? Nyilván azért lenne jó az igazgatósági tagoknak munkaviszonyban lenni, mert akkor más cégeikben nem kellene megfizetniük a minimum járulékokat, illetve nem minősülnének főállású katásnak. De védhető lenne, hogy 40 órában igazgatósági tag? Köszönöm a válaszát!

Szövetkezet igazgatósági tagok bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szövetkezetnél az ügyvezetést háromtagú igazgatóság látja el. A szövetkezettől díjazást nem kapnak a tagok. Mindhármuknak van máshol 40 órás munkaviszonya. Kérdés, hogy be kell-e jelenteni őket a T1041-esen? Illetve kell-e róluk adatot szolgáltatni a 08-as bevalláson? Jól értelmezem a 08-as kitöltési útmutatóját, mely szerint a 304. sorba kell nullát írni ebben az esetben? "A gazdasági társaság (szövetkezet) vezető tisztségviselőjének jövedelmét még abban az esetben is ebben a sorban kell bevallani, ha a természetes személy e tevékenységet megbízási jogviszony keretében folytatja." Válaszát előre is köszönöm!

Tb jogviszony hollandiai igazgatósági tiszteletdíj alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, Magyarországon biztosítási jogviszonyban álló, magyar illetőségű személyt egy holland társaság igazgatósági tagjává választották. A cég az igazgatóinak tiszteletdíjat kíván fizetni, az igazgatósági tiszteletdíj éves szinten került megállapításra, és kb. 10 millió forintos nagyságrendű. Az igazgatótanácsi feladatok csak néhány napi személyes munkavégzést igényelnek tőle, így Hollandiában jellemzően csak néhány napot tölt el évente. A magyar-holland kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény az ilyen típusú jövedelmek adóztatási jogát egyértelműen Hollandiához rendeli. Bizonytalanok vagyunk viszont a társadalombiztosítási járulékok megítélésében. Holland társadalombiztosítás szerinti jogviszony álláspontunk szerint nem jön létre. A magyar igazgató a magyar társadalombiztosítása érvényességét A1 nyomtatványon igazolja a holland kifizető felé. Kérjük írják meg, hogy a fenti esetben a magyar társadalombiztosítási jog alapján biztosítási jogviszony létrejön-e, ami alapján a holland társaság által fizetett tiszteletdíj után kell a magyar igazgatónak saját maga kellene megfizetnie a magyar járulékokat? Segítségüket előre is megköszönjük.

Zrt. igazgatósági tagja tb-jogviszonya Kérdés

Üdvözlöm! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Van egy olasz anyavállalat, melynek a leányvállalata magyarországi zrt. Három olasz illetőségű igazgatósági tag van. Kettőnek van A1 és illetőségi igazolása, a harmadik nyugdíjas Olaszországban. Kérdésem: a nyugdíjasnak belép a magyarországi biztosítása és mit kell fizetni és vonni tőle? Amennyiben a 2017. évre kapják 2018. 02. hónapban a díjazást, akkor egész évre viszonyítom a díjat? Köszönettel.

Temetési segély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szövetkezeti igazgatósági tagjának (vezető tisztségviselő) elhunyt feleségének temetésére szeretnénk temetési segélyt nyújtani. Milyen adófizetési vonzata van a temetési segélynek, úgy, hogy nem alkalmazotti jogviszonyról beszélünk? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elektromos autó tao-kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close