19 találat a(z) időtartam cimkére

Biztosítási idő és kereset/jövedelem igazolás (BIKE lap) nevű nyomtatvány kitöltése Kérdés

A csecsemőgondozási díj főbb szabályai, kérdései Cikk

Ki és milyen időtartamra, milyen mértékben és milyen feltételek fennállása esetén jogosult csecsemőgondozási díjra? Jelen cikkünkben a főbb szabályok ismertetésén túl az ellátással kapcsolatos gyakran felmerülő kérdésekre is választ adunk.

Halastó bérbeadása Kérdés

Próbaidő munkaviszonyban és a közszférában Cikk

A próbaidő rendeltetése, hogy a munkáltató és a munkavállaló „kipróbálják” egymást, és ennek sikerétől vagy sikertelenségétől tegyék függővé a jövőbeli együttműködésüket. Milyen feltétellel hosszabbítható meg a próbaidő? Mire kell ügyelni a munkaviszony megszüntetése során? Miben más a próbaidő a közalkalmazotti és a kormányzati szolgálati jogviszonyban?

Megbízási díj Kérdés

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkavállaló munkába járásának költségtérítése saját gépkocsival, a munkába járásról szóló 39/2010. (II. 26.) kormányrendelet 4. §-a szerint akkor lehetséges, ha a) a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés; … Ha egy településen általánosságban van közösségi közlekedés, milyen körülmények esetén lehet mégis kijelenteni, hogy a munkavégzés helyéhez nincs közösségi közlekedés, vagyis a munkahely az elhelyezkedése miatt nem érhető el közösségi közlekedéssel? Mi az a távolság- vagy időtartamhatár a legközelebbi közösségi közlekedési eszköz megálló és a munkavégzés helye között, ami fölött már az mondható, hogy a munkavállaló közösségi közlekedéssel nem tudja megközelíteni a munkavégzés helyét, figyelembevéve a munkavállaló korát, nemét, egészségi állapotát, illetve a terület infrastrukturális állapotát, a közvilágítás és/vagy gyalogjárda hiányát? Köszönettel: Simon Péter

Egyéni vállalkozó külföldi munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ismerősöm itthon másodállásban indítani szeretne egy egyéni vállalkozást. Ausztriában dolgozik főállásban. Jelenleg 40 órás munkaviszonya van, és utána is jártam, hogy akkor itthon ugyanúgy kellene eljárnom, mintha itthon dolgozna, szóval egyszerűen el tudnánk indítani. De a kérdésem egy olyan helyzettel kapcsolatban lenne, hogy ha kinn nem érné el a 36 órát a munkaviszonya (32-34 órába lenne bejelentve), akkor itthon milyen járulékfizetési kötelezettségei lennének a vállalkozásának, hogy a biztosítása rendben legyen? A másik kérdésem, hogy masszőrként szeretne dolgozni egy fix helyen (szépségszalonban), akkor neki kötelező lenne az online pénztárgép? Köszönöm a válaszát!

Bérbeadott személygépkocsi áfájának levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi helyzet jogértelmezéséhez kérem a segítségét. Egy magyarországi áfaalany vásárolt 3 db 9 személyes kisbuszt, melyek személygépkocsinak minősülnek, a forgalmi engedélyükben szereplő járműkategória M1. Az eladó a számlában 27 százalék áfát hárított át a cégre. Fenti kisbuszokat a vásárlás után bérbeadták, ezáltal megvalósult az áfatörvény 125. § (2) b) pontja szerinti adólevonási jog korlátozása alóli feltételeknek való megfelelés, mert a kisbuszokat a cég igazoltan egészben vagy túlnyomó részben úgy hasznosította, hogy azt bérbe adta. A vásárlás időpontjai: 04.04.,05.08.,06.02. és következő év január 31-éig adta bérbe a vállalkozás a kisbuszokat. Kérdésem, hogyan kell értelmezni az áfatörvény 126. § (2) bekezdésében előírtakat, mert az értelmező rendelkezésekben nem találtam rá választ. 126. § (2) A 125. § alkalmazásában túlnyomó rész alatt az adólevonási jog korlátozása alóli mentesülés feltételeinek – egy ésszerűen megállapított időtartam átlagában – legalább 90 százalékos teljesülése értendő. Kérem tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy mi minősül ésszerűen megállapított időtartamnak e § szerint, azt lehet-e a bérbeadás végéig értelmezni? Tájékoztatásukat köszönöm.

Távollét fogalma belföldi kiküldetésnél Kérdés

Tisztelt Adózóna! A belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló költségtérítéséről szóló 437/2015. (XII. 28.) kormányrendelet kimondja, hogy nem számolható el napidíj, ha a távollét időtartama a hat órát nem éri el. Ehhez kapcsolódóan kérem szíves válaszukat, hogy mi tekinthető távollétnek? Össze lehet-e vonni az ugyanazon a napon belüli ismétlődő kiküldetés időtartamát, és ha annak összesített időtartama eléri a hat órát, azonos feltételekkel alkalmazható-e (az egyéb feltételek fennállásakor) a gépkocsivezető részére a 3000 forintos napidíj-átalány? E témakörben ugyan megtaláltam a NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 5168661948/2016., 5168587462/2016.; AVÉ 2016/9. számú tájékoztatását, de erre nem ad választ. Kérem szíves mihamarabbi tájékoztatásukat. Köszönöm.

Két évvel ezelőtt szünetelés megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom, hogy arra az egyéni vállalkozóra, aki 2016-ban kezdte vállalkozása szüneteltetését még az 5 éves korlát vonatkozik, azaz 2021-ig szüneteltetheti a tevékenységét?

Diplomás gyed a gyermek 2 éves koráig Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-ben megállapított diplomás gyermekgondozási díj 2018. január 15-éig tart (a gyermek ekkor tölti be az 1 éves kort). Ebben az esetben is alkalmazható lesz-e az Ebtv. 42/B § (1) bekezdése: "A gyermekgondozási díj legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár." Vagy a 2 évre meghosszabbított diplomás gyermekgondozási díj csak a 2018. január 1. után megállapított ellátásokra vonatkozik? Köszönettel: Nagy Jánosné

Nőne a diplomás gyed időtartama Cikk

Módosítana az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyes családtámogatási tárgyú törvények szabályain. Emelkedne például a az úgynevezett diplomás gyed időtartama – derül ki egy részanyag tervezetéből.

Súlyos fogyatékosság adókedvezménye Kérdés

Köszönettel megtudtam Lepsényi Mária szakértő válaszából, hogy munkanélküli ellátásból is igényelhető a súlyos fogyatékosság adókedvezménye. Kérdésem: akkor is igényelhető-e a kedvezmény, ha a munkanélküli ellátás a betegség kialakulásának évében, de a betegség kialakulása előtti hónapokban volt? Másik kérdésem, hogy ha 2015. 06.10-étől áll fenn a betegség, akkor júniustól decemberig, tehát azokra a hónapokra kérhető 2015-ben a havi 5250 forint, amely hónapokban a betegség fennállt (jelen esetben 7 hónapra)? Köszönöm válaszukat!

Alkalmi munkavállaló foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munkavállaló évente maximum 90 napot dolgozhat egy munkáltatónál. Amennyiben egy éven belül egy munkáltatónál 90 napot dolgozott, akkor dolgozhat-e ugyanez a munkavállaló egy másik munkáltatónál is ugyanebben az évben alkalmi munkavállalóként. Esetleg egy harmadik munkáltatónál is, vagy csak 90 napot dolgozhat egy évben, akármennyi munkáltatónál dolgozik is? Köszönöm a válaszát.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásunk szerint munkáltatóként értendő az egyszerűsített foglakoztatásban az alkalmi munka éves 90 napos foglalkoztatási korlát. Kérdésünk, hogy egy munkavállaló éves szinten több munkáltatónál - akár 4 munkáltatónál is - dolgozhat munkáltatónként 90-90 napot?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, táppénz megbízási jogviszonyban

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31