34 találat a(z) időpont cimkére

KATA bevételszerzés időpontja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném kérni a segítségüket a következő jogszabályrészlet értelmezésében: 2012. évi CXLVII. tv. 2. § 13. b) alpontja. A bevétel megszerzésének időpontja: a kisadózó vállalkozás vonatkozásában igénybe vett szolgáltatás esetében az a nap, amelyen a szolgáltatás nyújtójának vagy igénybevevőjének az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) rendelkezései szerint adófizetési kötelezettsége keletkezik vagy keletkezne. Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Teljesítés az áfában és a számvitelben Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk többféle tevékenységet végez, többek között szaktanácsadással is foglalkozunk. A szaktanácsadási szerződések május 1-jétől december 31-éig szólnak. A számlákat júniusban és júliusban állítottuk ki, melyen az áfa teljesítési ideje a számla kiállításával esik egybe, mivel a szerződés vége későbbi időpont. Ugyanakkor jól gondolom-e, hogy a számvitelben a december 31-ei időpont lesz, amit könyvelni kell teljesítésként? Más tevékenységünkkel kapcsolatban vannak szerződések, amelyek 2015. augusztus 1-jétől, 2016. július 31-éig szólnak, ebben az esetben kétszer bocsátunk ki számlát, januárban és júniusban. Itt milyen időpontra kell figyelni? Van azonban olyan éves szerződésünk is, amikor havonta bocsátjuk ki a számlát, illetve negyedévente. Ekkor a számlázás mindig a tárgyidőt követően van kiállítva. Vagyis a június hónap július elején és júliusi fizetési határidővel. Itt az áfa a fizetési határidővel megegyező, de a számvitelben, ha jól gondolom, az adott hónap. Ezért az időpontok eltérőek lesznek. Amennyiben a szerződés határozatlan határidejű, hogyan kell eljárni, mind az áfában, mind pedig a számvitelben? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: MMagdi

Megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A megbízási jogviszony bejelentése ügyében lenne kérdésem. Ha egy cég megbízási jogviszonnyal foglalkoztat magánszemélyt, akkor a magánszemély bejelentése az adóhatóság felé ugyanúgy, mint alkalmazottnál már a megbízás kezdetekor meg kell, hogy történjen, vagy elég későbbi dátummal bejelenteni? Illetve ha lehet később is, akkor mi az a dátum, amikor legkésőbb be kell jelenteni? Köszönettel:Agent kft.

Az áfatörvény bosszúja: éveken át aggódhat miatta Cikk

Bár július 1-jén életbe léptek az időszakonkénti elszámolás, fizetés új szabályai a könyvviteli, könyvvizsgálati, adótanácsadási szolgáltatást nyújtók körében, s jövőre a többi adózó is áttér az új előírásokra, mégis lehetnek olyanok, akik számára a régi regulák még jó ideig emlékezetesek maradhatnak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close