11 találat a(z) holland cimkére

Hollandok közötti számlázás Kérdés

Áfa Kérdés

Nem rendeltetésszerű trágyahasználat – már egy hete tart a holland gazdák tüntetése Cikk

Egyre erőszakosabb a holland gazdák egy hete tartó tüntetése, a tiltakozók kedd este áttörték a rendőrségi barikádokat Christianne van der Wal-Zeggelink természet- és nitrogéngazdálkodási miniszter házánál – írta szerdán az NlTimes hírportál.

Tb jogviszony hollandiai igazgatósági tiszteletdíj alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, Magyarországon biztosítási jogviszonyban álló, magyar illetőségű személyt egy holland társaság igazgatósági tagjává választották. A cég az igazgatóinak tiszteletdíjat kíván fizetni, az igazgatósági tiszteletdíj éves szinten került megállapításra, és kb. 10 millió forintos nagyságrendű. Az igazgatótanácsi feladatok csak néhány napi személyes munkavégzést igényelnek tőle, így Hollandiában jellemzően csak néhány napot tölt el évente. A magyar-holland kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény az ilyen típusú jövedelmek adóztatási jogát egyértelműen Hollandiához rendeli. Bizonytalanok vagyunk viszont a társadalombiztosítási járulékok megítélésében. Holland társadalombiztosítás szerinti jogviszony álláspontunk szerint nem jön létre. A magyar igazgató a magyar társadalombiztosítása érvényességét A1 nyomtatványon igazolja a holland kifizető felé. Kérjük írják meg, hogy a fenti esetben a magyar társadalombiztosítási jog alapján biztosítási jogviszony létrejön-e, ami alapján a holland társaság által fizetett tiszteletdíj után kell a magyar igazgatónak saját maga kellene megfizetnie a magyar járulékokat? Segítségüket előre is megköszönjük.

Alanyi mentes cég közösségi termékbeszerzése Kérdés

Tisztelt Cím! Egy alanyi mentes kft. Hollandiából terméket rendelt, de az áru nem érkezett meg, mivel a holland fél úgy szállította volna be az országba, hogy a termékre jutó áfát megfizeti a cég. Mivel a kft. nem fizette meg feléjük az áfát, ezért az áru be sem érkezett Magyarországra. A számla összege előre el lett utalva a holland félnek, az rendben volt. Ebben az esetben valóban meg kellett volna-e fizetni a holland félnek az áfát vagy a magyar NAV felé kellett volna bevallást és befizetést teljesíteni? A lebonyolítás nem világos, mert áfát kell fizetni, hisz a cég nem áfás és nem is áfásan értékesítette volna itthon. Várom válaszukat.

Külföldi cég magyarországi irodabérlete Kérdés

Hollandiai cég távmunkával dolgoztat 2 magyarországi szoftverfejlesztőt, akik eddig saját lakásukon dolgoztak. Az elkészült munkát interneten küldik ki a hollandiai cégnek. A holland cég szeretne Magyarországon irodát bérelni, hogy a két alkalmazottja ne a lakásán dolgozzon tovább. A holland cég Magyarországon nem végez és nem is tervez semmiféle értékesítési tevékenységet. A kérdés tehát az, hogy ennek a holland cégnek az irodabérlés miatt kell-e magyarországon adószámot kérnie, illetve ezzel egyidejűleg be kell-e jelentkeznie a cégbíróságon mint fióktelepet létrehozó külföldi cég.

Láncügylet számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ukrán cég terméket ad el egy magyar cégnek, amely továbbszámlázza a terméket Hollandiába. A holland cég vámoltat és az áru is közvetlenül a holland céghez érkezik be. A fuvart az ukrán cég szervezi. Kérdésem: hogyan kell a magyar cégnek számláznia és hogyan szerepelteti ezt az áfabevallásában?

Közösségen belüli háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországból, szlovák cégen keresztül érkezett malac magyarországi áfaalany részére. A számlát a szlovák cég állította ki. A számlán feltüntetésre került: "Háromszögügylet. A szállító részére áfa alól mentesített áruértékesítés a 222/2004 Z.z. számú Szlovákiában érvényes törvény 45. §. értelmében. A vevő a háromszögügylet végső beszerzőjeként az ügylet után adófizetésre kötelezett a Magyarországon érvényben lévő jogszabályok értelmében." A számla értéke euróban van feltüntetve. A számlakiállítás dátuma és a teljesítési ideje 2016.12.17. Az átutalás a forintbankszámláról euróra történő átváltást követően 12.30-án történt. Kérdésem: 1. Melyik napra eső devizaeladási árfolyamon kell az áfabevallásban szerepeltetni a számla értékét? (Nem választotta az egyéni vállalkozó az MNB-árfolyamot.) Az árfolyamkülönbözet hogyan számolható el? 2. A 1665-ös bevallás melyik sorában kell a beszerzés értékét feltüntetni? Úgy gondolom, hogy a 12. és a 69. sorban. Mire figyeljen az adóalany a bevallás kitöltésekor? (A malacszállítást egy holland vállalkozó végezte.) Erről a termékbeszerzésről el kell készíteni az összesítő nyilatkozatot (16A60) is? Válaszukat előre is köszönöm!

Holland kábítószercsempészek buktak meg Röszkénél, itt a vádemelés Cikk

Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség két holland állampolgárságú férfival szemben, akik egy kamionban elrejtve több mint 400 kilogramm marihuánát próbáltak meg Magyarországon keresztül a hazájukba csempészni – tájékoztatott az ügyészség szóvivője.

Ingatlannal rendelkező kft. eladása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft.-nek két holland állampolgár a tulajdonosa. A vállalkozás tulajdonosa egy magyarországi ingatlannak (lakás). E vagyon aránya az eszközök között kb. 95 %. Ha a kft.-t értékesítik a tulajdonosok, akkor a két külföldi tulajdonosnak Magyarországon keletkezik jövedelme,vagy Hollandiában kell azt bevallani valamilyen módon? Illetve mire kell még odafigyelni a tulajdonosoknak, amire a kérdés feltevésekor esetleg nem gondoltam? Köszönettel, Szentesi Péter

Adócsalásért ötmillió eurót fizet a Feyenoord Cikk

A holland klub három éven keresztül nem fizetett adót leigazolt játékosai után, így az adóhatóság először 10 milló euróra bírságolta a klubot. A büntetés 50 százalékát a holland adóhatóság elengedte - írja a samsungsport.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs