16 találat a(z) hajó cimkére

Magánszemélytől vásárolt céges hajó eladásakor áfa Kérdés

Szombattól újra lehet hajózni a BKK-val Cikk

Szombattól életbe lép a tavaszi hajómenetrend a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hálózatában, így mindennap, akár kora este is lehet hajózni a belvárosból a Kopaszi-gát és a Rómaifürdő felé.

Új közlekedési eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi adóalany vállalkozás Horvátországban vásárolt egy új vízi közlekedési eszközt, konkrétan egy hajót, olyan célból, hogy azt jelenleg Horvátországban egy horvát adóalanynak bérbe adja. Később elképzelhető, hogy Magyarországra kerül a hajó. Jelenleg tehát ez az eszköz nem lépett ki az oszágból. Az elkészített számlán közösségi adószám feltüntetése mellett, adómentesen lett ez az eszköz számlázva. Kérdésem először az áfával kapcsolatos, hogy helyesen készült-e a számla, beállítható-e a december havi áfabevallásban, a közösségi adómentes beszerzésbe, illetve a 18A60 összesítő nyilatkozatba, vagy 27 százalékos áfával kellett volna kiszámlázni? Másik kérdésem, a horvátországi bérbeadással kapcsolatosan szeretnék részletes tájékoztatást kérni, adójogi, adózási szempontból. Ha egy mód van rá, tekintettel az áfabevallás közelségére, várnám mielőbbi szíves válaszukat, köszönettel.

Vitorlás hajó értékesítésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2002. évben egy gazdasági társaság vásárolt egy új vitorlás hajót (vtsz. 8903), amely sport- és szórakozási célokra alkalmas. A beszerzéskor az áfát az akkor hatályos szabályok szerint jogszerűen visszaigényelte. Korábban több alkalommal hosszabb-rövidebb ideig bérbe volt adva (a Balatonon), de az elmúlt néhány évben nem sikerült ily módon hasznosítani. Ezért a hajó értékesítését határozta el a vállalkozás. A cég jelenleg is alanya az áfának, az általános szabályok szerint. A hajó értékesítését terheli-e áfa, vagy az áfatörvény 87. § b) pontja szerint áfamentességet kell alkalmazni? Köszönöm szépen válaszát.

Késő őszi menetrend kezdődik a balatoni hajókon és kompokon Cikk

Október 1. és október 23. között már csak hétvégenként és ünnepnapokon, a késő őszi menetrend szerint közlekednek a balatoni hajójáratok. A komp rövidebb ideig, de továbbra is 40 percenként jár – tájékoztatott a Balatoni Hajózási Zrt.

Hajó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi tényállás kapcsán kérném szíves segítségét: Kb. 4 évvel ezelőtt egy Dubai székhelyű cég megvásárolt egy magyar cégtől egy hajót áfamentesen. A hajó kiszállításra is került igazolható módon Szerbiába, azonban később mivel használati szerződést kötött a Dubai cég egy magyar magánszeméllyel a hajó ismét Magyarországra került és magyar lajstromszámot kapott, itt lett regisztrálva is. Ugye jól gondolom, hogy mivel visszakerült a hajó belföldre, ezért az adómentes értékesítés feltételei nem bizonyíthatóak? Érdeklődöm továbbá, hogy amennyiben a Dubai székhelyű cég el kívánja most adni ezt a hajót egy magyar magánszemélynek akkor ezt áfával növelten teheti meg? Továbbá az eladó és vevő vonatkozásában milyen illeték/adó egyéb költségek merülnek fel? Válaszát előre is köszönöm.

Kishajókölcsönző – motorbenzin elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az volna a kérdésem, hogy kishajókölcsönző a bérbe adott motorcsónakokban elhasznált üzemanyag (motorbenzin) áfáját visszaigényelheti-e? Üdvözlettel: Horváthné Kádár Andrea

Romániából hajó vásárlása Kérdés

Tisztelt szakértő Lehetőségunk van cég részére Romániából cégtől hajó vásárlására, melyet bérbe szeretnénk adni. A vásárlásnál az áfa elszámolás hogyan történik? Milyen adók terhelik (gépjáműadó?) majd az üzemeltetés során? Válaszát várom Köszönettel Judit.

Számlakiállítás EU-s magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni, hogy egy magyar áfaalany cég német (EU-s állampolgár) magánszemélynek milyen áfakulcsú számlát köteles kiállítani termék (hajóalkatrész) értékesítése esetén? A teljesítés helye egy hajó, mely német zászló alatt közlekedik (a német magánszemély tulajdona). A termék átadására a Duna magyarországi szakaszán került sor (a hajón). Válaszát előre is köszönöm!

Hajó áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdést tettem fel amire választ is kaptam az alábbiak szerint: http://adozona.hu/kerdesek/2017_9_7_hajo_beszerzese_tdi További kérdésem az lenne, hogyha a vállalkozás venne egy yachtot is a rá vonatkozó vtsz számmal (8903), de ezt azért, hogy bérbeadja, akkor van-e feloldás az áfatörvény tiltó rendelkezése alól, mely a yacht áfáját nem engedi levonni? Ilyen esetben valamilyen feltételek mellett levonhatóvá válik az áfa? válaszát köszönöm.

Hajó számviteli elszámolhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdést tettem fel (melyre válasz érkezett) az alábbiak szerint hajó áfájának levonása és a hajó számviteli elszámolhatósága tekintetében: http://adozona.hu/kerdesek/2017_9_7_hajo_beszerzese_tdi Megköszönve eddigi válaszát, még további kérdésem merült fel ezzel a tárggyal kapcsolatban: Miképpen válik igazolhatóvá az, hogy a hajót valóban rekrációs célra (esetleg reklámcélra) használják? Továbbá a dolgozók részére miképpen kerül megállapításra ez az érték, mely abban fejeződik ki, hogy a nyári időszakban ingyen és ellenszolgáltatás nélkül használhatják a hajót? Mert - ha jól értettem a válaszát - akkor a dolgozók ezzel a juttatással béren kívüli juttatást kapnak, melynek közterheivel együtt szerepelnie kell a számfejtésben. Ha ellenszolgáltatás nélkül kapják ezt a juttatást, akkor hogyan állapíthatom meg, hogy milyen összeg után keletkezik adófizetési kötelezettségük, vagyis milyen összegben kaptak rekreációs szolgáltatást a cégtől? Válaszát újfent köszönöm!

Hajó beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne. Egy alkalmazottakkal rendelkező társaság úgy döntött, hogy hajót kíván vásárolni (vitorlás vagy yacht) Horvátországból, vagy esetleg más közösségi országból. A cég teljesen más profilú kereskedelemmel foglalkozik, ezt kizárólag azért tenné, hogy a dolgozóknak rekreációs céllal pihenést biztosítson a nyári időszakban. Kérdésem egyrészt arra vonatkozna, hogy az áfa levonásba helyezhető-e, másrészt arra, hogy a számviteli elszámolhatóságot korlátozza-e bármilyen jogszabály, illetve, hogy van-e más olyan kötelezettség, melynek eleget kellene tenni ezzel a vásárlással kapcsolatban? Válaszát köszönöm.

Horvátországban hajó bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. Horvátországban egy yacht-ot vásárolt (horvát felségjel alatt marad a hajó), amit az Adrián bérbeadna egy horvát chartercégnek, akik hajók viszontbérbeadásával foglalkoznak. A magyar kft. a horvát chartercég felé bérbeadásról számlát bocsátana ki, míg a horvát cég jutalékot kér a magyar kft.-től. Kérdésem, hogy az áfatörvény szerint hol lesz a teljesítés helye, milyen áfatartalommal kell a kft.-nek számlázni a horvát partner felé? Illetve felmerülhet-e, hogy mivel a hajóval megszerzett jövedelem Horvátországban keletkezik, a magyar kft.-nek kell-e kérni horvát adószámot és Horvátországban kell-e ezen bérbeadás után adóznia? Köszönöm válaszát!

Hajóvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar általános szabályok szerint adózó cég Svájcból vásárolt egy vitorláshajót. A hajó a Balatonon van, a hajó után pedig bérleti díjat számláz a cég, így adóköteles tevékenységhez használja. Kérdésem, hogy amikor Svájcból behozza cég a hajót, akkor Magyarországon keletkezik-e áfafizetési kötelezettség az import után?

Hajóvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem (kft.) tengerjáró hajót szeretne vásárolni, ami nem illik a tevékenységi körébe. A hajót nem kívánja bérbeadással hasznosítani, tehát árbevétele nem keletkezik belőle. Az áfát evidens, hogy nem fogja levonni, de megvásárolhatja-e, illetve ilyen esetben számolhat-e el rá értékcsökkenést vagy egyéb, bárminemű költséget? A hajót 4 évvel később a kft. tulajdonosa venné meg. Lehet-e a készletek között nyilvántartani, bár a készlet fogalma szerint annak éven belülinek kell lennie, hiszen azért forgóeszköz. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs