37 találat a(z) házastársak cimkére

Ingatlanértékesítés Kérdés

Osztalék kifizetése ingatlannal Kérdés

Kapcsolt vállalkozás bejelentése kiválás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ből (A) kivált egy másik kft. (B), a tulajdonosok mindkét kft.-ben azonosak (tulajdonosi hányaduk is ugyanaz, mindannyian magánszemélyek, egymástól függetlenek, nem állnak rokoni kapcsolatban 50-17,75-15-17,25%). Az 50 százalékos tulajdonos a 17,75 százalékos tulajdonos volt férje. A két cég között 02.28-án kiállítottak egy számlát, a kérdésem az lenne, hogy kapcsolt vállalkozások-e, illetve ezt be kell-e jelentenünk mindkét cég vonatkozásában? B cégnél a NAV törzsadatában be van jeyezve A cég mint jogelőd. Köszönöm.

Illetékmentesség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Házastársak közötti illetékmentesség témában szeretném véleményüket kérni: Adott egy házaspár, a férj jelenleg egy munka miatt életvitelszerűen Németországban tartózkodik. A feleség itthon él és dolgozik Magyarországon. A férj tőzsdén jegyzett értékpapírt adna ajándékozással a feleségnek. Kérdésünk, az ajándékozás Németországban jelent adózási eseményt, vagy Magyarországon. esik illetéktörvény hatálya alá? Segítségüket előre is köszönjük!

Kapcsolt vállalkozás – kft. – egyéni vállalkozó Kérdés

Egy kft. egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője a férj, ahol a feleség dolgozik bejelentett munkaviszonnyal. A feleség katás mellékállású vállalkozó lesz, de megmarad a munkaviszonya a kft.-ben. Katás vállalkozóként bérbe vesz a kft.-től üzlethelyiséget (melyet a kft. szintén bérel, a bérleti díjat nem módosítva továbbszámlázza a katás vállalkozó felé), ahol egyéni vállalkozói tevékenységet végez. Ebben az esetben a kft. és az egyéni vállalkozó kapcsolt vállalkozásnak minősül-e, van-e valamilyen bejelentési kötelezettsége akár a kft.-nek, akár az egyéni vállalkozónak? Köszönöm a válaszukat.

Különvagyon eredetű a kezdő bt. nevére történt házvásárlás, nem cégvagyon! Kérdés

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma immár 8 éve nem képes peren kivüli eljárásban bizonyítottnak tekinteni, hogy a saját házam házasság előtti eladásából fedeztem a bt. részére egy házat, azzal a szándékkal, hogy abban családorvosi rendelőt nyitunk majd az orvos nejemmel. Feleségem egy angliai tanulmányutunkról nem tért haza, kültagként egyedül maradtam a cégben, és a végelszámolást és felszámolást is én folytattam le. Minden tartozást kifizettem (nem volt sok). A NAV-nak lejelentettem, hogy az engedményezések következtében (amit a felszámoló is támogatott) teljes tulajdoni hányadot szereztem a cégben, amiben egyedül maradtam. A felszámoló és ügyvédje ellen már két éve eljárás folyik, mert a vagyonátadást hátráltatják. 32 millió forint károm keletkezett a lassú eljárás és a mühibák következtében, a bíróság csak ámul és bámul, több bírónk volt már, de érdemben egyik sem hallgatott még meg!

Házastársi közös vagyon megszüntetése utáni adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férj és feleség vásárolt egy ingatlant 2006-ban, 14 millió 700 ezer forintért. Tulajdoni arány: férj 1/3, feleség 2/3. Férj elköltözik 2015 szeptemberében. Feleség "házastársi közös vagyon megszüntetése" címén megvásárolja a férj 1/3-os tulajdoni hányadát, 2015 decemberében, 2 millió 250 ezer forintért. Feleség 1/1 arányba tulajdonos. Elválnak 2016 márciusában. Közös vagyon nincs. Vita nincs. Feleség 2016 októberében eladja az ingatlant, 16 millió 500 ezer forintért. A kérdés az lenne, hogy a feleség 2016. évi szja-bevallásában szerepeltetni kell ezt az eseményt, be kell vallani, adót kell fizetni, mennyi adót kell fizetni? Mi a helyes eljárás ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Fedor Krisztina

Munkáltatói adómentes lakáscélú támogatás – házastársak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férj és feleség egy kft. alkalmazottai. 25 millió forint értékben lakást vásárolnak, 50-50%-os tulajdoni hányaddal. Kérdésem, hogy mindkét munkavállaló megkaphatja-e a kft.-től a 30%-os (7,5 millió forint) támogatást adómentesen, 8 évre leosztva? Kaphatnak-e 8 év alatt évente fejenként 937 500 forintot adómentesen a kft.-től, tehát összesen 15 millió forintnyi támogatást?

Ingatlan-bérbeadásból jövedelem két tulajdonos esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni. Adott egy ingatlan, ahol férj és feleség 50-50 százalékban tulajdonosok. Az ingatlant 120 ezer forintért szeretnék bérbe adni, de ha csak egyikük adja bérbe, akkor már eho is fogja terhelni a kapott összeget. Van-e rá mód, szabályos-e, ha két névre kapják 60-60 ezer forint értékben a bérleti díjat egy bérlőtől, megszabadulva így az eho terhétől? Köszönöm szépen a segítségét!

Közös tulajdonú lakás bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjemmel közös (50-50%) tulajdonú kis lakásunkat közösen kívánjuk bérbeadni. A jövedelem megállapítása a tulajdoni hányadok alapján történik, de a gyakorlatot nem részletezi az szja-törvény. Kérdéseink: hogyan kell számlázni a bérleti díjat? A lakásba vásárolt egyéb tárgyakról, eszközökről, esetleg felújításokról szóló számlát kinek a nevére kell kérni, és közösen vagy csak a vásárló fél számolhatja el költségként a saját bérletidíj-részével szemben? A közüzemi számlák a feleség nevére szólnak, de mivel a bérlő megtéríti, a bevétel részét képezik. Ebben az esetben hogyan kell eljárni? A törvény elolvasása után az első gondolatom az volt, hogy az egy összegben kiszámlázott bérleti díjból az időközben bármelyik fél által bármelyik fél nevére szóló számlák elszámolhatóak, és az év végén számított jövedelmet osztjuk 50-50% arányban, mivel a házassági vagyonközösség az ingatlan vásárlásakor és az ingatlan bérbeadása alatt is fennáll. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: Szabóné Sós Ildikó

Két kft. kapcsolt vállalkozás-e? Kérdés

"A" Kft. tulajdonosai férj és feleség."B" Kft. egyszemélyes tulajdonosa az "A" Kft. tulajdonosainak veje. Szerződéses kapcsolat esetén kapcsolt vállalkozásnak minősíthetők-e? Köszönettel!

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A és B Kft. kapcsoltak-e, ha A-ban a feleség 90 százalékos szavazati joggal rendelkezik és ügyvezető is, B-ben 50 százalékos szavazati joggal rendelkezik a férj, és a B-ben ügyvezető is. Szerintem nem kapcsoltak, de mivel ügyvezetők, nem vagyok benne biztos. Ha létrejönne üzlet két jogi személy között, be kell-e jelenteni ezt a NAV felé? Köszönöm szépen a válaszukat!

Katás bt. – vagyonmegosztás Kérdés

Egy betéti társaság 2014.01.01-től katásként adózik. Két tulajdonos van (férj és feleség) 50-50 százalékos arányban. A bt.-beltag maga után fizeti az 50 ezer forintot. A kültag nem fizet. Válás esetén jár-e a kültagnak tulajdoni arány szerint bármilyen összeg? Ez után kell-e adózni? Amikor áttértek a katára, nagy összegű tagi kölcsön volt a cégben.

Gyermekkedvezmény Kérdés

Kedves Szakértő! Kérdésem, hogy ha egy háromgyermekes mozaik családban az apa és az anya 2015. 11. 12-én kötött házasságot, (az egy lakcímre vonatkozó lakcímbejelentések 2015. 11. hónapban lezajlottak, s a családi pótlékot 2015. 12. 30-án utaltak először egy számlára a három gyermek után), akkor a három gyeremkre (én gyerekem, te gyereked, közös gyermek) vonatkozó megemelt családi kedvezményt 2015.11. hótól vagy csak 2015. 12. hónaptól tudják érvényesíteni? Köszönettel.

Közös lakcím, házastársak, családi adókedvezmény II. Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Köszönöm a választ a "Közös lakcím, házastársak, családi adókedvezmény" kérdésemre. A házastársak valójában együtt élnek továbbra is. A lakcímváltoztatásra csupán adminisztratív okból (egy másik településen kívánják iskoláztatni egyik gyereküket) volt szükség. Továbbra is a Ptk. 6: 514. § (1) bekezdésének megfelelő életközösségben élnek – életvitelszerűen egy háztartásban élnek, az érzelmi-gazdasági közösség megmaradt, egymást a mindennapi életben megfelelően támogatták tavaly is, s idén is, a vagyoni ügyeiket bizonyos fokig közösen intézik, és a keresményüket is általában közös céljaikra fordítják. Ezért a családi kedvezményt közösen szeretnék érvényesíteni, remélhetőleg, nincs akadálya. Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink