79 találat a(z) fuvarozó cimkére

Ellentmondások a fuvarosok napidíja körül. Hátrányos szabályok Cikk

Nehezen értelmezhetőek, esetenként indokolatlanul hátrányosak a fuvarosok napidíjára vonatkozó, idén hatályba lépett változások, derül ki a témához az Adózónához érkező kérdésekből. Cikkünk összefoglalja a szabályozás lényegét és rámutat azokra a diszkriminatív jelenségekre is, amelyek megoldása – véleményünk szerint – csak az előírások megfelelő korrekciójától várható.

Belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen szíves tájékoztatást adni arra vonatkozóan, hogy fuvarozási tevékenységet végző cég a munkavállallója részére mikor fizethet napidíjátalányt. A fuvarozást végző cég sofőr alkalmazottja az árut a telephelyről a vevőhöz fuvarozza. A vevők a telephely és a székhely közigazgatási területétől kívül esnek, kb. 50-100 kilométeres eltéréssel. A sofőr egész nap ezen a területen dolgozik, és csak délután vagy este adja le a járművet a társaság székhelyén. A munkaszerződésben a munkavégzés helye a fuvarozási tevékenységben egész Magyarország területe. Ilyen esetben beszélhetünk-e a kormányrendelet szerinti 3 000 forintos napidíjátalányról, mivel heti 5 napból 3 napon biztosan meghaladja a 6 órát a kiküldetése? Székhely és a telephely közigazgatási területén kívül tartózkodik. Segítségét előre is köszönöm!

Napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fuvarozók egyik lapjában az alábbi cikket olvastam a napidíj kapcsán. A személyi jövedelemadóról szóló törvény a külföldi kiküldetés napidíjánál is úgy fogalmaz, hogy az az "engedélyhez kötött nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatást végző, illetőleg abban árukísérőként közreműködő" munkavállalók számára adható. Mivel a 3,5 tonna alatti árufuvarozók számára nem kell nemzetközi fuvarozói engedély, ezért a törvény értelmében a napi 60 € napidíjat sem lehet számunkra elszámolni. A lehetőség az általános, 15 € napidíj kifizetése, ami külföldi kiküldetés esetén minden munkavállaló számára elszámolható. Azonban itt feltétel, hogy a napidíj nem lehet több, mint a kiküldetésre elszámolt bér 30 százaléka. Tehát a 15 € is csak akkor jöhet ki, ha egyébként a napi 45 € eléri a kiküldött dolgozó fizetése." Cégünk eddig elszámolta a kisteherautókon dolgozóknak a 60 €-ot. Ezek szerint rosszul? A 15 €-ot is csak akkor lehet elszámolni, ha a fizetés eléri a 45 €-ot. Milyen fizetés? Az üzemanyag-megtakarítással számolt fizetés? Vagy az üzemanyag-megtakarítás nem a fizetés része, mivel az minden hónapban más és más? Úgy értelmezem, hogy a bejelentett munkabér nettó fizetését kell alapul venni a 30 százalék esetében? Válaszát köszönöm, szép napot! Norbert

Így érdemes intézni a láncügyletet – nyugodtan aludhat Cikk

Egy láncügyletben mit jelent az, hogy a közbenső szereplő vevőként vagy eladóként fuvaroz? A főszabály szerint vevőként fuvaroz a közbenső szereplő, ha mégis értékesítőként, akkor mivel tudom igazolni, és ezzel megdönteni a főszabályt? Olvasónk kérdésére dr. Verbai Tamás válaszol.

Speciális láncügylet megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértők! A kérdésem láncügylettel kapcsolatos. Magyar cég (B) árut vásárol egy holland cégtől (A), melyet egy román illetőségű partnere (C) részére értékesít, majd C partner továbbértékesíti az árut magyar partnerének (D). A szállítmány A-tól egyenesen D-hez kerül, azaz B és D illetőségi területére. A fuvar bonyolítója A, de B megbízásából a szállítás költségeit is B viseli oly módon, hogy A továbbszámlázza a fuvarköltséget szerződés alapján. A és B kapcsolt vállalkozás. A kérdésem az lenne, hogy milyen áfaszabályok vonatkoznak egyes szereplőkre, illetve milyen szabályok alkalmazhatók az ügyletre vonatkozóan? Ha az ügylet meghatároz ilyet, van-e választási lehetősége B-nek és C-nek, milyen speciális áfaszabályok vonatkoznak B-re és C-re,? Mennyiben lesz más az ügylet áfaszempontból, ha az áru C-hez megy és nem D-hez, ez esetben B szempontjából lezárul az ügylet? A fuvarozással kapcsolatban azt szeretném kérdezni, milyen elvek mentén állapítható meg, hogy ki volt a fuvar szervezője, illetve bonyolítója? Ez esetben hogyan állapítható meg, hogy B a fuvar bonyolítója, és a főszabállyal ellentétben B nem, mint vevő, hanem, mint eladó fuvaroztat? Köszönöm a válaszukat előre is!

Napidíj árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fuvarozással foglalkozik. Gépkocsivezetőink napi 40 eurónak megfelelő napidíjat kapnak forintban. A kérdésem a következő lenne. Megfelelő a számítási módszerünk, ha egy adott hónapban a napidíjat nem az előző hónap 15-ei árfolyam alapján forintosítjuk, hanem az elszámolható napidíj napján érvényes MNB-árfolyamon? Válaszát köszönöm, Norbert.

Fuvarozó belföldi napidíj Kérdés

Fuvarozó tevékenységet folytató kft.-nél a sofőr 27-én 5.44-kor elment a munkahelyéről, és csak 29-én 9.26-kor tért vissza. 27-28-án megvan a 6-6 óra. A kérdés a 29-e: jár neki a napidíj, mivel 0.00-tól 9.26-ig megvolt a 6 óra, vagy nem jár, mert csak 6-kor kezdte a munkaidejét, és 9.26-ig az csak 3 és fél órát tesz ki?

Külföldi napidíj: lesz-e tényleg 60 euró? Eloszlatjuk a félreértést Cikk

Megteheti-e a munkáltató, hogy a jövőre 60 euróra emelkedő napidíj helyett továbbra is az idei összeget, 40 eurót ad külföldi kiküldetés esetén a munkavállalóinak? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszában eloszlat egy általánosan tapasztalt félreértést.

Külföldi alkalmazott adó- és járulékkötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar fuvarozó cég fuvarszervezői feladatokra egy Hollandiában élő, holland állampolgárral kíván munkaszerződést kötni. A holland magánszemélynek nincs magyarországi tartózkodási helye, és maximum évi 10-12 napot tartózkodik Magyarországon. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a munkavállalót Magyarországon, ha nincs más biztosítási jogviszonya Hollandiában, illetve akkor, ha van? Segítségüket köszönöm. Üdvözlettel: Makovsky Zoltán

Áthaladó fuvarozókra kiterjesztett német minimálbér: Brüsszel eljárást indított Cikk

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság kedden Németország ellen, a fuvarozókkal szemben megkövetelt minimálbér-szabályok alkalmazása miatt.

Külföldi nyugták elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Következő kérdésekben kérem segítségüket egyértelmű válaszokkal! 1) Egy fuvarozással foglalkozó egyéni vállalkozó elszámolhatja-e költségként a külföldi fuvarozáskor keletkezett rendőrségi bírságokat? 2) Külföldi fuvarozáskor készpénzben fizetnek pályamatricát, tankolást, amiről csak nyugtát kapnak, névre szóló számlát nem. Ezek számla hiányában elszámolhatók költségként? Kötelező-e mellé kiküldetési rendelvényt írni, vagy elég csak a bizonylat az elszámoláshoz?

Német minimálbér elszámolása Kérdés

Kedves Szakértő! Sok munkáltatónak problémát okoz a Németországba fuvarozó sofőrök kötelező német minimálbérének az elszámolása. Kérdéseim is ehhez a témához kapcsolódnak. A gépkocsivezető részére (FEOR 8417) elég, ha csak a minimálbért adják (105 000 Ft) vagy meg kell adni a garantált bérminimumot (122 000 Ft)? A napi 40 eurós költségtérítés betudható-e a német minimálbérbe (a napidíj egy részét vagy teljes egészét úgy számolnák el, hogy a német munkavégzés idejére járó német minimálbért betudják a napidíjba)? A havi munkaórák számát meg lehet-e bontani Németországban végzett időszakra (német minimálbér) és Magyarországon végzett időszakra (magyar bér). Ebben a formában megfelel-e mind a magyar, mind a német elvárásnak? Fuvarozó újságban sok cikk megjelent a témával kapcsolatban, amelyek ellentmondásos információkat tartalmaznak. Segítségüket előre is köszönöm! Szombati Imréné

Fizetni kell 8,5 EUR/óra minimálbért, ha áthajt Németországon! Kérdés

T.Cím! 2015. február 06-án jelent meg "Fuvarozók, figyelem!" címmel tájékoztatásuk, hogy felfüggesztik a németek a minimálbér kiterjesztését. Cikkükben kitértek arra, hogy a minisztérium jelezte szakmai fenntartásait a német társtárcánál. Magyar részről azonban szabályozással nem találkoztam ebben a kérdésben, sem pedig német részről a minimálbér eltörlésével. Kérem szíves válaszukat, mi a teendő? Alkalmazni kell a 8,5 EUR órabér számfejtését, avagy nem? Tisztelettel: Andáné Németh Edit E-mail: [email protected]

Német minimálbér Kérdés

T.Szakértő! Több cikket is elolvastam a német minimálbérrel kapcsolatban, de mint bérszámfejtő azt szeretném megkérdezni, hogy amíg ez a bizonytalan helyzet megoldódik, hogyan javasolja egy nemzetközi fuvarozó cég német útjainak bérszámfejtését? Ha kérhetném mielőbbi válaszát, hogy a 12-ei bérszámfejtést jól csináljam meg. Segítségét köszönöm. Ildi

Német minimálbér kiterjesztése: Brüsszel megtorpedózza? Cikk

Az Európai Bizottság (EB) hivatalosan magyarázatot kért a német kormánytól arról, hogy miért terjed ki a minimálbérről szóló törvény hatálya a külföldi fuvarozó cégek alkalmazottaira akkor is, amikor csupán átutaznak az országon - írta a Der Spiegel. Az esetleges kötelezettségszegési eljárásra azonban még sokat kellene várni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata – engedélyköteles beruházás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Láncügylet

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telek értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close