• NĂ©vtelen kĂ©rdezĹ‘
Hozzászólások 0

Import termék fuvarozása harmadik országból.

Tisztelt Szakértő! Az alábbi konkrét gazdasági eseménysorozat áfa felszámítására szeretnék állásfoglalást kérni. A gazdasági esemény szereplői: "A" vállalkozás belföldi áfa alany, ez a cég az importőr, "B" vállalkozás belföldi áfa alany, ez a vállalkozás speditőr cég. "C" fuvarozó vállalkozás(ok), belföldi adóalanyok(ok), illetve harmadik országbeli adóalanyok. A gazdasági esemény "A" importőr cég megrendeli a fuvart "B" speditőr vállalkozástól. "B" speditőr vállalkozás "C" alvállalkozóknak adja ki a fuvarozási feladatokat. Minden esetben harmadik országból történik az import. Magyarországon kerül vámolásra és szabad forgalomba a fuvarozott termék. A vámolást és szabad forgalomba helyezést "A" importőr cég végzi. A vámolás minden esetben "B" speditőr vállalkozás fuvar számlájának beszámításával történik. A 2019. január 01-jétől hatályos új szabályozás szerint kérdés, hogy "B" speditőr vállalkozásnak kell-e áfát felszámítania a fuvarozás után. Illetve további kérdés, hogy a belföldi áfa alany "C" fuvarozást végző alvállalkozónak kell-e áfát felszámítania? Amennyiben mind "B" vállalkozás, mind "C" vállalkozás igazolni tudja, hogy a fuvar beépül a vámba, illetve az import áfába, úgy jogosult-e mind a két fél áfamentesen számlázni vagy ebben a láncolatban csak az első résztvevő "B" speditőr cég jogosult áfa mentesen számlázni a megrendelője felé, avagy csak a "C" fuvarozó számlázhat áfa mentesen a speditőr felé? Üdvözlettel: S. József


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close