44 találat a(z) fogorvos cimkére

Fogorvos egyéb tevékenysége Kérdés

Fogorvos katás egyéni vállalkozó. Emellett zenei végzettségéről is rendelkezik bizonyítvánnyal. Alkalmanként szeretne zenészként is bevételt realizálni. Fölveheti ezt a tevékenységet és számlázhat a meglévő vállalkozásában?

Árfolyam szerepeltetése a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném szakértői válaszát kérni. Korlátolt felelősségű társaság fő tevékenységi köre 8623 Fogorvosi járóbeteg-ellátás, kizárólag ezt a tevékenységet végzi. Euróban kiállított számla esetén fel kell tüntetni az árfolyamot? Köszönettel várom válaszát!

Adó alóli mentes vagy alanyi adómentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 85. § (1) e pontja alapján mentes az adó alól e) az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet humán fogorvosi, fogtechnikusi tevékenységet végző - ilyen minőségében - teljesít; Kérdésem, hogy az adómentes kategóriába tartozik-e az az eset, amikor a vállalkozó fogsort készít magánszemélynek, más fogorvosnak, vagy fogsort javít magánszemélynek, más fogorvosnak. Pontosan mi tartozik bele a "szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés" fogalmába? Köszönöm válaszukat!

Katás fogorvosi tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kizárólag fogorvosi tevékenységet végző vállalkozó esetében is érvényes az a szabály, hogy évi 12 millió forintos árbevétele lehet, és mivel a tevékenység jellegére tekintettel adómentes, így a 8 millió forint értékhatár elérése esetén sem kell áfát fizetnie? Kérném szíves válaszukat, köszönettel.

Katás egyéni vállalkozó számlázhat-e a munkáltatójának? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Heti 36 órás munkaviszonyban álló fogorvos katás egyéni vállalkozói is. Munkaszerződése szerint a munkaköre fogorvosi járóbeteg-ellátás. Vállalkozóként is ez a tevékenységi köre. Katás vállalkozóként fogorvosi ügyeleti ellátásért (amit nem munkaviszonyban végez) számlázhat-e munkáltatójának? Köszönöm válaszát: CSCS

350 háziorvosi és 260 fogorvosi praxis betöltetlen jelenleg Cikk

Háziorvosoknak és fogorvosoknak írtak ki megnövelt keretösszegű letelepedési pályázatot 300-nál több háziorvosi és fogorvosi praxis betöltésére. A pályázat célja, hogy betöltsék a több mint egy éve üres 160 háziorvosi és 170 fogorvosi praxist – mondta Kőrösi László, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap főosztályvezető-helyettese az M1-en.

Megbízás vagy munkaviszony: mi köze ehhez a fogorvosnak? Cikk

Sokadszorra merül fel a kérdés, hogy adott tevékenységet végzőket lehet-e megbízási szerződéssel foglalkoztatni. Egy friss olvasói kérdésben a fogorvosok és asszisztenseik esetében fogalmazódott meg, hogy helyénvaló-e a megbízási szerződés. Ennek kapcsán dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszában sorra vette a megbízási, illetve a munkaviszonyos szerződés alkalmazásának fontos ismérveit.

Megbízási szerződés orvosi rendelőben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fogászati kft. fogorvost és asszisztenseket foglalkoztat megbízási szerződéssel. A fogorvos részére havidíjat, az asszisztensek részére óradíjat rögzít a megbízási szerződés. A megbízás arra szól, hogy a fogorvos és az asszisztensek a kft. fogászati rendelőjében, illetve röntgenrészlegében a kft. eszközeivel, illetve műszereivel, a rendelési időkben fogorvosi, illetve asszisztensi feladatokat látnak el. Olvastam a témához kapcsolódó bírósági határozatokat, amiből azt a következtetést vontam le, hogy a különböző ismérvek alapján ezek munkaviszonynak minősülnek, és a megbízási szerződés nem állja meg a helyét. Jól gondolom ezt? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Bérbeadás áfája Kérdés

Egy kft. bérbe adja a fogorvosi rendelőjét. A bérbeadás a rendelőben található eszközökre – például sterilizáló készülékre, fogorvosi műszerkészletre, röntgenkészülékre, a külön helységben üzemelő kompresszorra és szívómotorra – is vonatkozik. Utóbbi kettő berendezés az ingatlanban kialakított, előre beépített csőhálózathoz kapcsolódik. A kft. ingatlan-bérbeadásra nem választott áfát. Kérdés: kezelhető-e egységesen áfamentesként az ingatlan bérbeadása, vagy az eszközöket külön, áfa felszámításával kell bérbeadni? Hogyan történik a rezsi továbbszámlázása a bérlő felé? Ha mentes a teljes bérleti díj, akkor a rezsi is az, mint járulékos szolgáltatás? Ha külön kezelendő az eszközök bérbeadása, akkor a rezsit meg kell osztani?

Reklám – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kizárólag áfamentes tevékenységet végez (fogorvosi ellátás). Azért, hogy reklámozzuk a céget, külföldi internetes oldalakon hirdetéseket adunk fel (Facebook, Google). Ezeknek a cégeknek a székhelye Írországban van, és a hirdetésekről áfamentes számlát kapunk. Helyes-e az az elméletünk, hogy mivel ezek a hirdetések közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatások, így a teljesítési hely a szolgáltatást igénybe vevő székhelye, tehát Magyarország, így az áfát mi valljuk be, és fizetjük meg Magyarországon? Mivel azonban áfamentes a tevékenységünk, ezért nincs áfalevonási jogunk, így a beszerzésekre jutó áfát ténylegesen be kell fizetnünk?

Így választunk a jövőben háziorvost: módosul a rendelet Cikk

Módosul a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló miniszteri rendelet, amely részletezi a háziorvos-választásra, valamint a másik háziorvoshoz való átjelentkezésre vonatkozó szabályokat.

Üzembehelyezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fogorvosi ellátást végző társaság röntgengépet vásárolt. A vásárláskor a próbaüzemelés megtörtént. A gép működése a sugárvédelmi előírások miatt külön engedélyhez kötött. Milyen időponttól számolható értékcsökkenés a gép után? A próbaüzemelés kezdete óta, vagy az engedélyezési papir megérkezésétől? Válaszukat megköszönve.

Cégautóadó-mentesség Kérdés

OEP-pel szerződést kötött fogorvosi tevékenységet végző társaság személyautóját alapfeladatok ellátására használja. A magánhasználat költségét (tankolás) saját költségén finanszírozza. Van-e az autó után cégautóadó-fizetési kötelezettség, és milyen időszakra áll fenn? Egy másik fogorvosi ellátást biztosító szolgáltató a cégautót egyetlen hónapban sem használta, tartalékban tartotta. Ebben az esetben kell-e adót fizetnie?

Fogorvos – pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fogorvosi járóbeteg-ellátással foglalkozó kft. tevékenységei között szerepel a 4774 Gyógyászati termék kiskereskedelme. Betegeknek készpénzfizetési számlát vagy nyugtát ad. A rendelőben vásárolható például fogkefe. Online pénztárgépre kötezett ebben az esetben? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close