40 találat a(z) fizetővendéglátás cimkére

Fizetővendéglátó tételes átalányadózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az, aki – nem egyéni vállalkozóként – a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet UGYANANNAK A SZEMÉLYNEK, adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra. Kérdésem, hogyan kell érteni a "személy"-t a szja-törvény 57/A §-a alapján? Ha például a bérlő egy kft., amely 2018-ban 90 napig Kiss János részére, majd a következő 90 napban Szabó László részére veszi igénybe a szolgáltatást – akkor már a szolgáltató nem választhatja a tételes átalányadózást, mert a kft. minősül ugyanannak a személynek? Vagy ebben az esetben ugyan a kft. nevére szól a számla, de dokumentálható, hogy nem ugyanaz a személy vette igénybe a szolgáltatást 90 napot meghaladóan, és a szolgáltató adózhat a tételes átalányadózás szerint? Köszönettel!

Fizetővendéglátás kifizetői levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. elküldi a munkavállalóit egy fizetővendéglátó magánszemélyhez pihenni. A kft. fizeti ki a szállásdíjat. Kell-e a fizetővendéglátótól (szállásdíjból) személyijövedelemadó-előleget levonni? Hogy működik ez tételes átalányadózó esetében? Köszönöm!

Fizetővendéglátás – tételes átalányadó arányosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy az a rövidtávon bérbeadó, aki a bérbeadást (adószámigénylést) november 15-én kezdi meg, a szobánként fizetendő 38 400 forint tételes átalányadót arányosíthatja? Ha igen, akkor naptári napokra vagy hónapokra kell számolni? Ha a tevékenységet december 15-én befejezi, akkor hol kell jelezni, hogy az év végén is arányosíthasson? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozás adószámos magánszemély egyszerre II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát a hasonló című kérdésemre. A kérdés arra vonatkozott, hogy a katás egyéni vállalkozó a bérbe vett ingatlanokat rövid távon adja bérbe (fizetővendéglátás, ezt lehet, mert nem 68.20), és a saját tulajdonúakat ugyanerre a tevékenységre, de tételes átalányadó szerint szeretné hasznosítani. Tehát az egyéni vállalkozó és a magánszemély is ugyanazt tevékenységet folytatja, csak az egyéni vállalkozó bérelt ingatlannal, a magánszemély saját tulajdonúval. Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozás adószámos magánszemély egyszerre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó lakásokat vesz hosszú távra bérbe, amelyeket utána rövid távon ad bérbe. Emellett tervezi 1-2 saját tulajdonú lakás beszerzését is, amelyet viszont szeretne a fizetővendéglátás tételes átalányadózása szerint adóztatni. Van lehetősége arra, hogy az egyéni vállalkozás mellett erre is kapjon adószámot, illetve akadály-e, hogy a tevékenység a két "vállalkozásban" megegyezik? Válaszát előre is köszönöm!

Tételes átalányadózó fizetővendéglátásban Kérdés

Kell-e online pénztárgépet használni vagy nyugtaadás helyett számlaadást választva a PTGSZLAA nyomtatványon a NAV felé jelenteni a tételes átalányadózást választó fizetővendéglátást (ÖVTJ 552006 üdülési, egyéb átmeneti-szálláshelyadás m.n.s.) végző magánszemélynek? Hiszen a tételes átalányadózás lényege, hogy a mértéke nem függ a bevétel mértékétől.

Fizetővendéglátás szobaszám meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy fizetővendéglátás miatt tételes átalányadózás alá bejelentkezett adózó miként határozza meg a szobaszámot, ami alapján a tételes adót fizeti? Szobának minősül-e a nappali, ha ott fekhely nincsen, illetve hány szobának minősül egy 35 négyzetméteres helyiség, ahol egy franciaágy van elhelyezve, illetve egy hasonló 10 négyzetméteres 1 szoba vagy félszoba? Szóval ezeket a méltányolható lakásigénnyel kapcsolatban is alkalmazott szobaszabályok szerint, vagy máshogy kell meghatározni? Válaszát előre is köszönöm!

Így változik a fizetővendéglátás adózása Cikk

2017-től módosul a fizetővendéglátók szobánkénti tételes adója – figyelmeztet a NAV.

Fizetővendéglátás, airbnb, online pénztárgép/számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizetővendéglátó tevékenységet folytatok, amelyre a tételes átalányadózást választottam. Vendégeim kizárólagosan az arbnb-n keresztül foglalnak szállást (túlnyomórészt külföldi állampolgárok). Így a szállásdíj ellenértékét minden esetben utalással kapom meg. Készpénzzel történő szállásdíj-kifizetés nem volt. Online pénztárgépet nem szereztem be, bizonylatolási kötelezettségemet számla kiállításával teljesítem. Ami a kérdéseimet illeti: (1) Kötelezett vagyok-e online pénztárgép beszerzésére? (2) Ha igen, azt helyettesítendő, be kellett volna-e már nyújtanom a PTGSZLAB jelű nyomtatványt a NAV-hoz? (3) Ha ez utóbbira a válasz szintén igen, utólagosan azt megtehetem-e (azaz, ezáltal mentesülök-e az online pénztárgép használata alól)? (4) Ha a 3-as kérdésre is igen a válasz, a késedelmes beküldés miatt szankció kiszabása (mulasztási bírság) valószínűsíthető-e? Mivel készpénzes kifizetés nem történt, így, ha lett is volna online pénztárgép, véleményem szerint abba nem rögzíthettem volna adatot, illetve ahelyett a PTGSZLAH jelű nyomtatványt sem kellett volna beküldenem. Mindazonáltal, ha a jövőben ki szeretném bővíteni a vengégeim körét a készpénzzel fizetőkre is, elegendő-e azt megelőzően teljesítenem az online pénztárgép használati bejelentést követően a számlakiállítási kötelezettségemet? Bár lehet, hogy erre a válasz már adott lesz az első bekezdésben feltett kérdéscsogamra születendő válaszok között. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Fizetővendéglátó tevékenység nyújtása, ugyanannak a kft.-nek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizetővendéglátó tevékenységet folytató, átalányadózást választó magánszemély 7-es adószámmal egy kft-nek adja ki ingatlanát. Az szja törvény 57/A § (1) bekezdése szerint ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra lehet a szálláshely-szolgáltatást nyújtani. Kiadható-e egymást követő 90-90 napra ugyanannak a kft.-nek a szálláshely, ha nem ugyanaz a személy fog benne megszállni ? Válaszát köszönöm: Zsuzsa

NGM: nincs új albérletadó – 25 éve adózni kell Cikk

Az utóbbi napokban ismét felmerült „albérletadó” kérdésében a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki.

Fizetővendéglátás, katás egyéni vállalkozás áfája Kérdés

Ügyfelem magánszemélyként fizető vendéglátást folytat, átalányadózást választva, mellette katás egyéni vállalkozó, építészmérnöki tevékenységgel, alanyi áfamentes. Kérdésem, hogy az éves 6 millió forint alanyi mentességi határba beleszámít mindkét tevékenysége?

Ezt mind tudnia kell, ha szállásadásra adja fejét Cikk

Üdülési főszezonban sokak számára aktuális olvasónk kérdése, akinek ügyfele bérelt ingatlanban szeretne üdülési, szálláshely-szolgáltatást végezni. Vajon megteheti-e, és ha igen, milyen adózási formát válasszon? Surányi Imréné okleveles közgazda minden lehetséges variációt ismerteti.

Ingatlanhasznosítás 7-es adószámmal Kérdés

7-es adószámmal rendelkező magánszemély bérbeadási és fizetővendéglátó tevékenységet egyaránt végez. Kérem útmutatásukat, hogy a kétféle tevékenységre lehet-e eltérő adózási módot választani, vagyis a fizetővendéglátásra a tételes átalányadózást, az ingatlan bérbeadására pedig a 10 százalékos költséghányad levonását? Amennyiben nem, a 10 százalékos költséghányad a fizetővendéglátásra is alkalmazható?

Adószabályok, ha több tulajdonos hasznosítja az ingatlant Cikk

Gyakran merül fel kérdésként, hogyan kell adózni abban az esetben, ha olyan ingatlan hasznosítására kerül sor, amelynek több tulajdonosa van, és a tulajdonosok a közös tulajdon arányában szerzik meg a jövedelmet, vagy a hasznosítással egy tulajdonostárs foglalkozik csak? Ha egy ingatlannak több magánszemély tulajdonosa van, megállapíthatják-e eltérő módon a jövedelmüket, illetve szálláshely-szolgáltatási tevékenység esetén hogyan alkalmazhatók a közös tulajdonra vonatkozó rendelkezések?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezető tb jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Bezárt szolárium

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs