36 találat a(z) fizetővendéglátás cimkére

Egyéni vállalkozás adószámos magánszemély egyszerre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó lakásokat vesz hosszú távra bérbe, amelyeket utána rövid távon ad bérbe. Emellett tervezi 1-2 saját tulajdonú lakás beszerzését is, amelyet viszont szeretne a fizetővendéglátás tételes átalányadózása szerint adóztatni. Van lehetősége arra, hogy az egyéni vállalkozás mellett erre is kapjon adószámot, illetve akadály-e, hogy a tevékenység a két "vállalkozásban" megegyezik? Válaszát előre is köszönöm!

Tételes átalányadózó fizetővendéglátásban Kérdés

Kell-e online pénztárgépet használni vagy nyugtaadás helyett számlaadást választva a PTGSZLAA nyomtatványon a NAV felé jelenteni a tételes átalányadózást választó fizetővendéglátást (ÖVTJ 552006 üdülési, egyéb átmeneti-szálláshelyadás m.n.s.) végző magánszemélynek? Hiszen a tételes átalányadózás lényege, hogy a mértéke nem függ a bevétel mértékétől.

Fizetővendéglátás szobaszám meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy fizetővendéglátás miatt tételes átalányadózás alá bejelentkezett adózó miként határozza meg a szobaszámot, ami alapján a tételes adót fizeti? Szobának minősül-e a nappali, ha ott fekhely nincsen, illetve hány szobának minősül egy 35 négyzetméteres helyiség, ahol egy franciaágy van elhelyezve, illetve egy hasonló 10 négyzetméteres 1 szoba vagy félszoba? Szóval ezeket a méltányolható lakásigénnyel kapcsolatban is alkalmazott szobaszabályok szerint, vagy máshogy kell meghatározni? Válaszát előre is köszönöm!

Így változik a fizetővendéglátás adózása Cikk

2017-től módosul a fizetővendéglátók szobánkénti tételes adója – figyelmeztet a NAV.

Fizetővendéglátás, airbnb, online pénztárgép/számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizetővendéglátó tevékenységet folytatok, amelyre a tételes átalányadózást választottam. Vendégeim kizárólagosan az arbnb-n keresztül foglalnak szállást (túlnyomórészt külföldi állampolgárok). Így a szállásdíj ellenértékét minden esetben utalással kapom meg. Készpénzzel történő szállásdíj-kifizetés nem volt. Online pénztárgépet nem szereztem be, bizonylatolási kötelezettségemet számla kiállításával teljesítem. Ami a kérdéseimet illeti: (1) Kötelezett vagyok-e online pénztárgép beszerzésére? (2) Ha igen, azt helyettesítendő, be kellett volna-e már nyújtanom a PTGSZLAB jelű nyomtatványt a NAV-hoz? (3) Ha ez utóbbira a válasz szintén igen, utólagosan azt megtehetem-e (azaz, ezáltal mentesülök-e az online pénztárgép használata alól)? (4) Ha a 3-as kérdésre is igen a válasz, a késedelmes beküldés miatt szankció kiszabása (mulasztási bírság) valószínűsíthető-e? Mivel készpénzes kifizetés nem történt, így, ha lett is volna online pénztárgép, véleményem szerint abba nem rögzíthettem volna adatot, illetve ahelyett a PTGSZLAH jelű nyomtatványt sem kellett volna beküldenem. Mindazonáltal, ha a jövőben ki szeretném bővíteni a vengégeim körét a készpénzzel fizetőkre is, elegendő-e azt megelőzően teljesítenem az online pénztárgép használati bejelentést követően a számlakiállítási kötelezettségemet? Bár lehet, hogy erre a válasz már adott lesz az első bekezdésben feltett kérdéscsogamra születendő válaszok között. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Fizetővendéglátó tevékenység nyújtása, ugyanannak a kft.-nek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizetővendéglátó tevékenységet folytató, átalányadózást választó magánszemély 7-es adószámmal egy kft-nek adja ki ingatlanát. Az szja törvény 57/A § (1) bekezdése szerint ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra lehet a szálláshely-szolgáltatást nyújtani. Kiadható-e egymást követő 90-90 napra ugyanannak a kft.-nek a szálláshely, ha nem ugyanaz a személy fog benne megszállni ? Válaszát köszönöm: Zsuzsa

NGM: nincs új albérletadó – 25 éve adózni kell Cikk

Az utóbbi napokban ismét felmerült „albérletadó” kérdésében a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki.

Fizetővendéglátás, katás egyéni vállalkozás áfája Kérdés

Ügyfelem magánszemélyként fizető vendéglátást folytat, átalányadózást választva, mellette katás egyéni vállalkozó, építészmérnöki tevékenységgel, alanyi áfamentes. Kérdésem, hogy az éves 6 millió forint alanyi mentességi határba beleszámít mindkét tevékenysége?

Ezt mind tudnia kell, ha szállásadásra adja fejét Cikk

Üdülési főszezonban sokak számára aktuális olvasónk kérdése, akinek ügyfele bérelt ingatlanban szeretne üdülési, szálláshely-szolgáltatást végezni. Vajon megteheti-e, és ha igen, milyen adózási formát válasszon? Surányi Imréné okleveles közgazda minden lehetséges variációt ismerteti.

Ingatlanhasznosítás 7-es adószámmal Kérdés

7-es adószámmal rendelkező magánszemély bérbeadási és fizetővendéglátó tevékenységet egyaránt végez. Kérem útmutatásukat, hogy a kétféle tevékenységre lehet-e eltérő adózási módot választani, vagyis a fizetővendéglátásra a tételes átalányadózást, az ingatlan bérbeadására pedig a 10 százalékos költséghányad levonását? Amennyiben nem, a 10 százalékos költséghányad a fizetővendéglátásra is alkalmazható?

Adószabályok, ha több tulajdonos hasznosítja az ingatlant Cikk

Gyakran merül fel kérdésként, hogyan kell adózni abban az esetben, ha olyan ingatlan hasznosítására kerül sor, amelynek több tulajdonosa van, és a tulajdonosok a közös tulajdon arányában szerzik meg a jövedelmet, vagy a hasznosítással egy tulajdonostárs foglalkozik csak? Ha egy ingatlannak több magánszemély tulajdonosa van, megállapíthatják-e eltérő módon a jövedelmüket, illetve szálláshely-szolgáltatási tevékenység esetén hogyan alkalmazhatók a közös tulajdonra vonatkozó rendelkezések?

Airbnb-s szobakiadás adókilátással Cikk

Ha egy magánszemély airbnb keretében adja ki saját tulajdonú lakását, jellemzően külföldi turistáknak, választhatja-e e tevékenységére a tételes átalányadózást a személyi jövedelemadóban, vagyis elegendő-e, ha szobánként évi 32 ezer forint adót fizet? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Fizetővendéglátás - áfa Kérdés

T. Szakértő! Három kérdésem lenne. 1.)Több helyen olvastam a következő szófordulatot egyik szakértőjüktől: "a tételes átalányadó magában foglalja az áfát". Ezt melyik jogszabály írja? Nem találom sehol. Úgy tudtam, hogy a tételes átalányadó kifejezetten szja, az áfa ettől függetlenül fizetendő, illetve választható rá alanyi mentesség. Viszont az, hogy az átalányadóban az áfa benne lenne, sehol sem találom. 2.) A másik kérdésem az lenne, hogy ha valakinek több ingatlanja van, az egyiket magánszemélyként adja ki tételes átalányadózással, a többit viszont kata adózó egyéni vállalkozóként szeretné kiadni, akkor az alanyi áfa mentességhez szükséges-e összevonni a magánszemélyként fizetővendéglátásból, illetve egyéni vállalkozó, kata adózóként a szálláshely-szolgáltatásból? Vagy külön-külön értendő a 6 millió forint? 3.) A harmadik kérdésem pedig: hogy akinek több lakása van és mindegyikben végez egyéb szálláshely-szolgáltatást, viszont csak egyikben tételes átalányadós, attól a többiben végezheti-e egyéni vállalkozóként? Az szja tv. 57/A §-a azt írja, hogy magánszemélyként egy lakásban folytathatja. A kérdés, hogy egyéni vállalkozóként ilyenkor magánszemélynek minősül? Folytathatja a KATA-s adózással a többi ingatlanra a szálláshely-szolgáltatást a "fő", fizetővendéglátó, adószámos magánszemélyként végzett tevékenysége mellett? Köszönöm a választ előre is!

Ki lehet cselezni az alanyi adómentes határt? Cikk

Lehet-e duplán kihasználni a 6 millió forintos alanyi adómentességi határt, ha valaki adószámos magánszemélyként és egyéni vállalkozóként is tevékenykedik, különböző területen? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László, az ATA Solution Kft. adószakértő jogásza válaszolt.

Fizetővendéglátó magánszemély és egyéni vállalkozó alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély tételes átalányadózást választott a fizetővendéglátó tevékenységére, melyet a NAV törzsadatok szerint (is) magánszemélyként folytat, alanyi adómentes körben. Van egy egyéni vállalkozása is, marketing-tanácsadási területen. Erre is alanyi adómentességet választott. Az lenne a kérdésem, hogy a két tevékenységnél összességében kell nézni a 6 milliós határt, vagy tevékenységenként külön-külön elérheti azt, mivel az egyiket magánszemélyként, a másikat egyéni vállalkozóként folytatja? Ha egybe kell számolni, akkor hogyan lehet levezetni ezt az áfatörvényből? Köszönöm előre is a segítséget!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közösségen belüli bérmunka

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Régi Art. 24/A § adószám-felfüggesztés jogszabályi törlése

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

SZÉP-kártya elfogadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close