71 találat a(z) felvásárlási jegy cimkére

Közös őstermelői igazolvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelői igazolvánnyal értékesít az eladó, ami az anya nevén van. A fiú fel van tüntetve az őstermelőin, mint családtag. Az állat a fiú nevén van, így a felvásárlásit az ő nevére kell kiállítani, az ő adóazonosítójával. Szükséges-e a fiúnak külön adószám az értékesítéshez? Vagy, ha az állat a fiú nevén van, attól az anya nevére lehet kiállítani felvásárlási jegyet? Válaszukat előre is köszönöm.

Őstermelői értékesítés bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Cím! Egy mezőgazdasági őstermelő (családi gazdaság), aki kompenzációs felárra jogosult és nem áfaalany, méhészettel foglalkozik, és ebből eredően méhcsaládot értékesít kaptárral egy egyéni vállalkozónak, aki áfaalany, és szintén méhészettel foglalkozik. A kérdésem az lenne, hogy a méheket vásárló egyéni vállalkozó állíthat-e ki felvásárlási jegyet? Az áfatörvény 200. paragrafusa vonatkozik-e a méhészettel foglalkozó egyéni vállalkozásra (vásárló)? Köszönöm.

Bosszankodnak a felvásárlók: kell-e betétlap az őstermelőknek? Cikk

Be kell-e mutatniuk a termelőknek az értékesítési betétlapjukat is a felvásárlási jegyek mellett terményeik eladásakor, és érheti-e hátrány – például az áfa visszaigénylésekor – a felvásárlót, ha az eladó nem kívánja átadni a betétlapját – kérdezte olvasónk? Sinka Júlia okleveles adószakértőnk válaszolt.

Felvásárlási jegyhez értékesítési betétlap? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felvásárlási jeggyel kapcsolatban kérem állásfoglalásukat. Egy áfaalany belföldi társaság állatfelvásárlással foglalkozik. Az állatokat mezőgazdasági termelőktől veszi Magyarország egész területéről. Ehhez felvásárlási jegyet állít ki kompenzációs felárral számolva a vételárat. A felvásárlási jegyek mellé eddig mindig kértük a termelő értékesítési betétlapját másolatban. Az elmúlt hónapokban nagyon sok ellentmondásba ütközött a társaság az eladókkal ez ügyben. Az ország egyik részén elfogadja az eladó, hogy átadja nekünk az értékesítési betétlapot, más területen szerintük nem kell átadni. A felvásárlási jegy nyomtatványon az eladó aláírásával nyilatkozik arról, hogy ezt az értékesítést ő saját maga felvezeti az értékesítési betétlapjára. Kifizetőként mikor járok el helyesen? Ha kérem, vagy nem szükséges kérnem? Ez a kérdés érinti az áfa-visszaigénylésemet is, hiszen a kompenzációs felárat visszaigénylésként beállítom az áfabevallásomba. Továbbá érint szja-szempontból is, hiszen kifizetőként a bizonylaton nincs vállalkozóiigazolvány-szám, ami alapján eltekinthetek az szja levonásától, valahogy igazolnia kellene a jogállását. Ha nem elég a nyilatkozat a felvásárlási jegyen, és továbbra is kérnem kell az értékesítési betétlapot, akkor ezt melyik törvényrész vagy jogszabály írja elő a társaságnak vagy a termelőnek? Mire hivatkozzak a termelőnél? Köszönöm.

Nyugdíjas őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy annak az őstermelőnek is, aki nyugdíj mellett tevékenykedik, negyedévente kell járulékokat fizetnie? Ha igen, akkor közös őstermelői igazolványnál ez mindkét nyugdíjasra külön fizetendő tételnek számít? Vagy elég most májusban a szja-bevallásnál az őstermelésből keletkezett jövedelem után fizetni (tételes költségelszámoló)? Még egy kérdés. Ha bővülne a "vállalkozás", és áfakörbe lépnének be, akkor hogyan alakul a nyugdíjas járulék fizetése? És alkalmazottakat foglalkoztathatnak-e? Milyen könyvelést kell vezetni ebben az esetben? És még egy segítséget kérnék! Áfás (vagy nem áfás) őstermelő vásárolhat-e fel felvásárlási jegyen? A következőre gondolok. Szőlőt termel az őstermelő. Mindből bort készít. De az idei évben sajnos kevesebb szőlője lesz, ezért más őstermelőktől vásárolna szőlőt, hogy bort készíthessen belőle a már szerencsére kialakult vásárlói körnek. Várom segítő válaszukat. Tisztelettel: egy jogszabályban elvesző kérdező

Felvásárlási jegy kifizetése Kérdés

2015 decemberében kiállított felvásárlási jegyem 2016 januárjában került kifizetésre. Kérdésem az lenne, hogy melyik évben számít bevételnek? Várom mielőbbi válaszukat. Köszönettel!

Felvásárlási jegy – kompenzációs felár Kérdés

Egy kft. 2015 decemberében őstermelőtől vásárolt fel étkezési gombát felvásárlási jegy kiállítása mellett, az érvényes őstermelői igazolvány bemutatása után. A felvásárlási jegy értékének kifizetése a 2016. évre húzódott át. A 2016. évben, a kifizetéskor az őstermelő már nem tudja bemutatni az érvényes őstermelői igazolványát, mert a 2016. évtől nem folytatja az őstermelői tevékenységét. Az áfatörvény szerint a kompenzációs felárat a felvásárlási jegy kifizetésekor lehet levonásba helyezni. Megteheti-e ezt a kft. annak tudatában, hogy az áfa levonásakor már nem minősül őstermelőnek az eladó? Segítségüket előre is köszönöm.

Mezőgazdasági őstermelő áfakörbe történő bejelentkezése Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő (közös őstermelői igazolvány alapján, melyben 3 fő szerepel) 2016. január 1-jétől be szeretne jelentkezni az áfa hatálya alá. Kérdéseim: – Milyen nyomtatványon? – Hogyan célszerű bejelentkezni, hogy a kompenzációs felárra igényt tart, vagy pedig simán áfakörös lenne? – Amennyiben bejelentkezett, a számláknak az áfakörbe bejelentkezett személy nevére kell szólniuk? A 2016. január 1-jétől az áfa hatálya alá bejelentkezett őstermelő áfagyakoriság szempontjából havi áfás lesz? (Már több éve őstermelő, csak áfamentes.) Eddig külön volt a földterület regisztrálva a férj és a feleség nevén, ennek megfelelően történt az értékesítés is, tehát a férj és a feleség nevén állították ki a felvásárlási jegyet. (Véleményem szerint így nem jó, mert ebben az esetben külön-külön kellett volna őket elszámolni, és nem három felé osztva a bevételüket egyenlő arányban, hanem aki nevére ki voltak állítva a felvásárálási jegyek és a számla.) Ebben a kérdésben is kérnék megerősítést! Köszönöm segítségüket!

Őstermelő adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megoldásában kérem segítségét. Adott egy magánszemély, aki egy belföldi kft.-nek 50 százalékban tulajdonosa. Ebben a társaságban heti 40 órában munkaviszonyban dolgozik. Ugyanez a magánszemély őstermelő is. Az őstermelői igazolvány a magánszemély nevére szól, melyen az édesanyja neve is szerepel, közös őstermelői igazolványról van szó. Mint őstermelő az áfa szempontjából "8" kód kompenzációs rendszer mellett alanyi mentességet választott, és a "7" kód az áfatörvény XIV. fejezete alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat, és kompenzációs felár megtéríttetésére tart igényt. 2014-ben 7 millió 700 ezer forint értékben értékesített, felvásárlási jegyen. Kérdéseim: 1. Értékesíthetett-e a kompenzációs rendszerben felvásárlási jegy befogadásával, vagy számlát kellett volna kiállítani az értékesítésről? 2. Ha számlát kell kiállítania, akkor az édesanyja része (50 %) értékesíthető-e felvásárlási jegyen, vagy a teljes értékesítésről számlát kell kiállítani? 3. A teljes értékesítés esetén átlépi-e az alanyi áfamentesség határát, vagy a bevételt kétfelé kell/lehet osztani az édesanyjával, és így még az alanyi áfamentes határon belül mara? Válaszát köszönöm.

Számla vagy felvásárlási jegy Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő a bejelentkezése alapján kompenzációs felár megtérítése mellett alanyi mentességet is választott. Almát termel. Ha kft.-nek vagy egyéni vállalkozónak értékesíti az almát, adhat-e számlát, vagy felvásárlási jegyen kell a kifizetőnek tőle megvásárolnia az almát? Ha a megtermelt almát feldolgoztatja almalének, és úgy értékesíti gazdasági társaságnak, akkor számlát kell adnia, vagy felvásárlási jegyet kell kapnia? Ha számlát ír mindenkinek, helyesen jár el? Köszönettel.

Felvásárlási jegy kifizetése gyeden lévő magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértők! 2012-ben egy őstermelő adott le termékeket egy szövetkezet részére, átutalással történő kifizetéssel. Az őstermelő azóta kismama lett, és gyed ellátásban részesül. Kérte, hogy ne fizessék ki részére a felvásárlási jegyet, hogy ne veszítse el a gyedet. A kérdés az, hogy 2013-ban ki lehet-e a részére fizetni a tavalyi termelése ellenértékét úgy, hogy ne veszítse el a gyedet? Melyik jogszabályi rész teszi ezt lehetővé? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Használt tárgyi eszközök átvétele és vámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

9 személyes személygépjármű vásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Román magánszemélynek számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close