71 találat a(z) felvásárlási jegy cimkére

Felvásárlási jegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábbi válaszukban írták a témával kapcsolatban, hogy a felvásárlási jegy eredeti példányát a termelőnek kell adni. A kérdésem az lenne, hogy hol találom ennek jogszabályi hivatkozását, illetve azt, hogy melyik évben változott a szabályozás. A jelenleg társaságunknál használt felvásárlási jegy nyomtatványon még az szerepel, hogy az eredeti 1. példány a felvásárlóé. Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Őstermelő II. Kérdés

Tisztelt Szarvas Imréné! Köszönöm válaszát a korábban feltett kérdésemre – a felvásárlási jegy értékesítő szemszögből. Az áfás őstermelőm, aki év közben kezdte az őstermelést, normál áfaszabályt választott, nem nyilatkozott semmit. Eladta a gyapjút és kapott a gyapjúfelvásárlótól egy felvásárlási jegyet, amelyet a vevő állított ki. Kérdésem: 1.) Helyes-e ez így a 7% kompenzációs felárral az őstermelőmnek mint befogadónak? 2.) Hol kell az őstermelőmnek ezt szerepeltetnie a 1965 bevallásban, melyik sorban? Köszönettel.

Felvásárlási jegy értékesítő szemszögből Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egyéni vállalkozó (áfás ) őstermelő is egyben (év közben kezdte az őstermelést, igy áfaügyileg itt is az általános szabályok szerint áfás). Őstermelőként gyapjút adott el, de a vevő (egy kft.) felvásárlási jegyet állított ki helyette 7 százalékos kompenzációs tartalommal. Kérdésem 1.) Kell-e vallani a 08-ason és a 1965 bevallásban az őstermelőnek az egyéni vállalkozással együttesen a gyapjúértékesítést vagy csak a vevőnek van ezzel kapcsolatban bevallási kötelezettsége? 2.) Helyes-e, hogy a kft. állított ki felvásárlási jegyet, nem az őstermelőnek kellett volna számlát kiállítani az általános szabályok szerint 27 százalék áfával? Köszönettel

Őstermelő összesített igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felvásárló mezőgazdasági őstermelőtől vásárol gabonát, az értékesítésről felvásárlási jegyet állít ki. Kérdésként merült fel bennünk, hogy ilyen esetben a felvásárlási jegy mellé a 465/2017. kormányrendelet 23. §-a szerinti igazolást is ki kell-e állítanunk a kifizetett összegről, illetve következő év január 31-éig összesített igazolást is kell-e adnunk az őstermelőnek? Nem találom jogszabályi alapját, hogy ezt ne kellene megtennünk, hiszen csak egyéni vállalkozó esetén mentesít a fent hivatkozott jogszabályi hely az igazolás kiállítása alól. Ha igazolás kiállítására vagyunk kötelezettek, az rendkívül nagy adminisztrációs terhet jelent számunkra, de szeretnénk helyesen eljárni. Segítő válaszát előre köszönöm.

Egyéni vállalkozó felvásárlási jegyen történő értékesítének jelentése 08-as bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni felvásárlási jegyen történő értékesítéssel kapcsolatban. Mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat, és kompenzációs felár megtéríttetésére tart igényt, mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választott. A kérdésem arra vonatkozik, hogy a felvásárlási jegyet kiállító kft.-nek a felvásárlási jegyen történő beszerzést a 1908-as bevallásban kell-e jelenteni, és ha igen, akkor melyik sorban? Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Andrea

Mezőgazdasági őstemelő vásárlása mezőgazdasági őstermelőtől Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő takarmányt, gabonát, trágyát vásárol másik őstermelőtől. Milyen bizonylat szükséges? – Felvásárlási jegy kiállítása a vevő által? – Adásvételi szerződés kiállítása? – Számla kiállítása az eladó által? Válaszukat várva, köszönettel: Oltványi Sándor

Felvásárlási jegy Kérdés

Kérem segítségüket az áfatörvény 200. § (1) a) pontjának értelmezésében példán keresztül. 1. Egyéni vállalkozó állattenyésztéssel foglalkozik, az áfafizetést az általános szabályok szerint állapítja meg (-2-) , terményt vásárol etetésre (-1- adószámú) kompenzációs felárra jogosult őstermelőtől. Felvásárlási jegyen megvásárolhatja a terményt, a felszámított kompenzációs felárat visszaigényelheti? Ha nem, hogyan kell bizonylatolni a gazdasági eseményt?

Egyéni vállalkozó – felvásárlási jegy Kérdés

Üdvözlöm! Mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó (katás adózó) az alábbi feltételekkel adózik: – az áfatörvény XIV. fejezete alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytat és a kompenzációs felár megtéríttetésére tart igényt, – mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választ. Helyesen jár-e el az adózó, ha értékesítéseivel kapcsolatban felvásárlási jegy alapján számolja el a bevételét? Válaszát előre is köszönöm!

Felvásárlási jegy külföldi fizetőeszközben? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Lehet-e felvásárlási jegyet euróban kiállítani? Kompenzációs felár forintban történő meghatározása megegyezik a devizás áfás számla kiállítás szabályaival? Akinek kiállítják a felvásárlási jegyet, az az őstermelő átalányadózású, ilyen esetben milyen árfolyamon számolódik az árbevétele? Válaszukat előre is köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó, kompenzációs felár Kérdés

Alanyi adómentes, de kompenzációs felárra igényt tart a vállalkozó, tevékenysége mezőgazdasági termelés. Almát, bodzát termel, eddig felvásárlási jegyre történt az értékesítés. Most az egyik felvásárló azt akarja, hogy számlát bocsássunk ki. Mi a helyes, ha a vevő a felvásárlási jegy alapján veszi meg a terméket, illetve nekünk kell kiállítani számlát kompenzációs felár feltüntetésével? A NAV ügyfélszolgálatától azt a felvílágositást kaptuk, hogy csak a felvásárlási jegyen feltüntetett kompenzációt tudjuk érvényesíteni. Számlában nem tudjuk érvényesíteni, az őstermelői igazolványt le kellett adni, amikor a vállakozást meg kellett inditani a fiatal gazda pályázathoz. Elöre is köszönöm segítséget . Kutasi G.

Kötelező a felvásárlási jegy? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany őstermelő, aki nem mondott le különleges jogállásáról, ha kilépne az áfakörből, szeretné, hogy különleges jogállása továbbra is megmaradhasson. Dönthet a mezőgazdasági ügyletei kapcsán, hogy különleges jogállásúként vagy áfaalanyként "viselkedik"? Vagy kötelező a különleges jogállás ezen esetekben?

Őstermelő kompenzációs felár – áfa Kérdés

Őstermelő alanyi mentes és kompenzációs feláras adózást választott, amikor az adószámot kiváltotta. Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik (búza, kukorica), a terményt nagy kereskedőcégek vásárolják fel, amelyek felvásárlási jegyet állítanak ki. Ez az őstermelő egy nagyértékű kombájn szeretne vásárolni, s szeretne belépni az áfakörbe, hogy az áfát levonásba tudja helyezni. Tudomásom szerint ezt a választását decemberben be kellett volna jelenteni az adóhivatal felé, s akkor januártól már áfás lenne. De ilyen nyilatkozatot nem tett. Kérdésem, hogy van-e valami mód, hogy most, év közben belépjen az áfakörbe? Terményértékesítéskor dönthet-e úgy, hogy saját maga állít ki számlát – alanyi mentesen – a felvásárlók felé, s akkor a 8 milliós határt elérve "automatikusan" belépne az áfakörbe?

Ősteremlő – számla vagy felvásárlási jegy? Kérdés

1. Mezőgazdasági őstermelő 2-es adószámmal, áfakörös mint vevő. 2. Mezőgazdasági őstermelő 1-es adószámmal csak kompenzációs feláras mint eladó. 3. Mezőgazdasági őstermelő 1-es adószámmal, kompenzációs felár mellett alanyi mentes is mint eladó. Az 1. pontban leírt vevő hogyan vásárolhatja meg a 2. pontban leírt eladótól a terményt? Számla kell, vagy elég a felvásárlási jegy? Az 1. pontban leírt vevő hogyan veheti meg a 3. pontban leírt eladótól a terményt (számlával vagy felvásárlási jeggyel)?

Lóvásárlás bizonylatolása kifizetői oldalról Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! Kérdésemre – a lóvásárlás bizonylatolására – köszönöm gyors válaszát. Valószínű, pontatlan volt a kérdésem, ezért ismét kérdezek. Mivel az áfatörvény 7. melléklet B. pontja őstermelői tevékenységnek minősíti a lótenyésztést, elegendő-e a vevő részéről az adásvételi szerződés az ügylethez? Amennyiben az eladó nem számlaképes, a vevőnek (kifizetőnek) milyen kötelezettségei vannak a természetes személytől vásárolt, 500 ezer forintos ügylet kapcsán? Nem kell adót levonnia? Nem kellene felvásárlási jegyet kiállítania? Köszönöm válaszát előre is. KM

Felvásárlási jegy javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két őstermelő a homoktövis gyümölcsét egy raktárban tárolja. Az 1. számú őstermelő alkalmazottja tévedésből a 2. számú őstermelő gyümölcsét adta el, és az 1. számú őstermelő felvásárlási jegyét állította ki. Az áru visszaszállítására nincs mód, mivel azt a vevő már továbbértékesítette. Milyen módon lehet javítani a felvásárlási jegyet? Milyen dátummal kell sztornózni a tévesen kiállított jegyet? És a valós értékesítőnek ki kell állítani az új felvásárlási jegyet? Válaszát előre is köszönöm: Krisztiánné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldre költözött személy magyarországi adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalékfizetés és szocho

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvédi iroda

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close