267 találat a(z) fejlesztési tartalék cimkére

Fejlesztési tartalék feloldása aktiváláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre keresem a választ. A vállalkozás 40 millió forintos ingatlant vásárolt 2016-ban, amely engedélyek hiányában adott évben nem volt aktiválható (engedély: 2017.01.15.). A felújítás, átalakítás is megtörtént további kb. 10 millió forint értékben 2016-ban. Egyelőre nem tervez további beruházást a cég. 2015. évben képeztünk 10 millió forint fejlesztési tartalékot. Kérdés, hogy lehetőségünk van-e most újabb 20 millió forint fejlesztési tartalékot képezni úgy, hogy mindkét évi lekötött tartalékot (tehát együtt a 30 millió forintot) ennek az ingatlannak az aktiválásakor, azaz 2017. évben oldjuk fel? A Tao. törvény 7. § (15) bekezdés szerint: „…. Az adózó a fejlesztési tartalékot a lekötése adóévét követő négy adóévben megvalósított beruházás bekerülési értékének megfelelően oldhatja fel…” 2000. évi C. törvény a számvitelről 3. § „(4) E törvény alkalmazásában 7. beruházás: a tárgyi eszköz beszerzése, létesítése, saját vállalkozásban történő előállítása, a beszerzett tárgyi eszköz üzembe helyezése, rendeltetésszerű használatbavétele érdekében az üzembe helyezésig, a rendeltetésszerű használatbavételig végzett tevékenység…” A tao-törvény nem mondja, hogy csak a tárgyévi beruházási összeg oldható fel, és a számviteli törvény pedig beruházásnak minősít minden tevékenységet, mely az aktiválásig felmerül. Természetesen a számviteli politikában a lekötött tartalék feloldását az eszköz aktiválásának napjára határoznánk meg, és ettől később sem térnénk el.

Ellopott személygépkocsira igénybevett fejlesztési tartalék elszámolása Kérdés

Tisztel Szakértő! Vállalkozás 2014-ben személygépkocsit vásárolt. A korábban képzett 5 millió forint fejlesztési tartalékot a személygépkocsi-vásárlásra feloldotta. (A gépkocsit vállalkozás érdekében használta.) A 2014-ben vásárolt személygépkocsit 2016-ban ellopták. A személygépkocsi vásárlásakor feloldott fejlesztési tartalékkal hogyan kell 2016-ban elszámolni? Tisztelettel: Kecskemétiné HK

Lekötött tartalék Kérdés

A 2016. évre a társaság fejlesztési tartalék képzéséről döntött. Könyveltük, a mérlegben szerepel, a taggyűlés határozatot hozott róla. A közzétett határozatból sajnálatos módon a tartalék képzése kimaradt. Kizáró ok-e ez a taokedvezmény igénybevételénél, passzív állományba helyeztessük-e emiatt a már közzétett beszámolónkat?

Egyéni vállalkozó fel nem használt fejesztési tartaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2013-ban fejlesztési tartalékot képzett 500 ezer forint értékben. 2016-ban megszűnt a vállalkozás. Kérdésem az lenne, hogy milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik ezen összeg után, mivel nem használta fel ezt az összeget? Fizetnie kell az összeg után a vállalkozói jövedelemadót késedelmi pótlékkal növelten, és még vállalkozói osztalékadót, plusz ehót is?

Mikrogazdálkodói beszámoló és a fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy mennyiben módosul a céltartalék és a fejlesztésitartalék-képzés abban az esetben, ha a gazdálkodó mikrogazdálkodói beszámolót készít. Nagyon köszönöm a választ.

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

2016-ban ingatlant vásároltam, mellyet szeretnék feljelsztési tartalék feloldásához felhasználni. A kérdésem az lenne, hogy a vásárolt ingatlanra a mai napig nem írták elő az illetéket, nekem ezt elő kell-e írni, és azt könyvelhetem-e beruházásra?

Megjelent az áprilisi VálaszAdó Cikk

Bár fejlesztési tartalék képzésére már a 2002. adóévtől lehetőség van, még ma is számtalan kérdés adódik e szabállyal kapcsolatban; összefoglaltuk a 2016. adóévi kötelezettségnél figyelembe veendő előírásokat. A társaságiadó-bevallások előtt azt is érdemes tudni, hogyan lehet utólag igénybe venni a korábban nem érvényesített adókedvezményeket. Az egyre népszerűbb ingatlanbefektetések előtt érdemes tisztában lenni az adózási, különösképpen az áfára vonatkozó szabályokkal. A munkáltatóknak a munkavállalói költségtérítések okoznak fejtörést.

Fejlesztési tartalék feloldása idegen eszköz esetén Kérdés

Ügyfelem (nonprofit kft.) egy szimfonikus zenekar fenntartója, olyan hangszerek felújítására szeretné a fejlesztési tartalékot feloldani, mely hangszereknek nem ő a tulajdonosa. Az eszközök egy alapítvány könyveiben vannak, ügyfelem egy szerződés alapján használja a hangszereket, mely szerződés szerint a kft. a használatért külön nem fizet az alapítványnak, de fizeti a biztosítást, a fenntartáshoz szükséges költségeket, javítást, felújítást. Bizonytalan vagyok abban, hogy a hangszerek felújítását el lehet-e számolni a kft.-nél fejlesztési tartalék feloldására. Köszönöm ha válaszolnak, CsK

Fejlesztési tartalék elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adótörvény szerinti értékcsökkenés elszámolásakor hányadik évtől kell kezdeni a bruttó összegből levonni a fejlesztési tartalék összegét?

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fejlesztési tartalékból történt ingatlanvásárlás. Egy jó ajánlat következtében következő év végén eladásra kerül. Milyen adóvonzata lesz ebben az esetben? Köszönöm.

Fejlesztési tartalék képzése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ha egy cég a 2012-es mérleg készítésénél 2013-ban képzett fejlesztési tartalékot, azt meddig használhatja el?

Amit a fejlesztési tartalékról tudni kell. Példákkal Cikk

Bár fejlesztési tartalék képzésére már a 2002. adóévtől lehetőség van, még mai is számtalan kérdés merül fel ezen szabállyal kapcsolatban. A cikk a 2016. adóévi kötelezettségnél figyelembe veendő előírásokat foglalja össze.

Tao szerinti értékcsökkenés elszámolása, részben fejlesztési tartalékból vásárolt eszköznél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a 2016. évtől új tárgyi eszköz szoftvert vezetett be. Előtte manuálisan kartonokon vezettük az amortizációt, és egy összefoglaló táblázat segítségével számoltuk el az értékcsökkenést. Több nagy értékű ingatlanra részben fejlesztési tartalékot használtunk fel. Ezeknek az eszközöknek az adótörvény szerinti écs-jét nem a teljes bekerülési értékre számoltuk ki, hanem csak a tartalékkal csökkentett összegre. Évekig volt könyvvizsgálat nálunk, és mindig megfelelt ez a módszer. Most a gépi program bevezetésekor a gép a teljes bekerülési értékre számolta ki az adótörvény szerinti écs-t is. A tao 1. melléklet 12. pontja szerint ez helyes. Kérdésem: 2016. évtől, az új tárgyi eszköz program bevezetésére hivatkozva, változtathatok-e az elszámolás módszerén, és az eddig csak a különbözetre számolt tao szerinti écs helyett, 2016. évtől a teljes bekerülési értéket számolnám a tao szerinti écs-t is, ahogyan a gépi program számolja, minden érintett tárgyi eszköznél? Természetesem a számviteli politikámat e szerint módosítanám, azzal a megjegyzéssel, hogy ha az adott eszköz tao szerinti maradvány bekerülési értéke 0-ra csökken, utána már nem számolok tovább tao szerinti écs-t. Köszönöm megtisztelő figyelmét, várom a válaszukat.

Fejlesztési tartalék, mint adóalap-csökkentő tétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e valamilyen precedens arra vonatkozóan, hogy elfogadja-e a NAV társasági adóalapot csökkentő kedvezményként a képzett fejlesztési tartalékot, ha az a könyvelésben szerepel 12.31-én, de másolási hiba miatt nem került feltüntetésre lekötött tartalékként a beszámolóban (ami ugyebár nem javítható....)? Köszönettel várom válaszát!

Fejlesztési tartalék feloldása Kérdés

Ügyfelem (kft.) irodája impozáns. Év közben galériákból, elsősorban árverésen vásárolt bútorokat. Az aktiválás során két csoportba soroltam a vásárlásait (ügyfelem nyilatkozata alapján): használatba vett és ekként használt irodabútor, valamint műtárgy. A műtárgyak esetén nem számoltam el értékcsökkenést, és így fejlesztési tartalék feloldására sem került sor, azonban a bútorok esetén feloldottam a fejlesztési tartalékot. Jól jártam el? Köszönöm, CsK

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close