5 találat a(z) fakereskedelem cimkére

Illegális fakitermelés és -kereskedelem: Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest a legkockázatosabb vármegye Cikk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elkészítette a 2023-as év ellenőrzéseinek tapasztalatai alapján a hazai illegális fakitermelésről és -kereskedelemről szóló összefoglalóját. Az elemzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye továbbra is extrém magas kockázatú maradt, és Pest vármegye is megőrizte nagyon magas kockázati besorolását. Heves és Veszprém vármegyék kockázati besorolása két kategóriát romlott, míg Békés, Csongrád-Csanád és Zala vármegyéké javult – írja honlapján a Nébih.

Extrém magas kockázatúvá vált Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye illegális fakitermelésben Cikk

A faanyag-kereskedelmi lánc felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) végzi. A hivatal szakemberei a tavalyi évben is számos ellenőrzést folytattak annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális fakitermelést és -kereskedelmet. A 2022-es vizsgálatok összefoglalója alapján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye extrém magas kockázatúvá vált, de több további vármegye esetében is történt változás – írja honlapján a Nébih.

A faanyagok kereskedelmét is érintik a szankciók Cikk

A faanyagok kereskedelmét is nagyban érintik az ukrán válság nyomán bevezetett korlátozó intézkedések. Ezek részleteit egyeztették a tagállami szakérők az EU Bizottság EUTR munkacsoportja 2022. március 16-i ülésén. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalta honlapján az aktuális tudnivalókat.

Ellenőrzik a fakereskedelmet a magyar-szlovák határon Cikk

Március 19-én operatív egyeztetésen vettek részt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) faanyag-kereskedelmi lánc felügyeletért felelős szakemberei Zólyomban. A szlovák társhatósággal való szorosabb együttműködést az indokolja, hogy északi szomszédunk is szigorúbb ellenőrzést kíván bevezetni a faanyagok kereskedelmét illetően – szerepel a közleményben. Az egyeztetésen elhangzottakat gyakorlati síkra terelve, már a következő napon ellenőrzést folytattak a hazai és a szlovák szakemberek a közös határszakasz mindkét oldalán.

Kinek kell január 31-éig bejelentkezni az EUTR-be? Felfordulás a Nébihnél Cikk

Január 31-éig kell bejelentkezni minden olyan személynek és szervezetnek az úgynevezett EUTR nyilvántartási rendszerbe, akik/amelyek Magyarország területén fát vagy faterméket hoznak forgalomba, illetve ezekkel kereskednek. A hír nagy felbolydulást keltett, mert nem egyértelmű a szabályozás, hogy pontosan kiknek van bejelentési kötelezettségük. Egyes értelmezések szerint annak is, aki tapétát forgalmaz.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink