18 találat a(z) földeladás cimkére

Termőföld-értékesítés adója Kérdés

Egyéni vállalkozók, őstermelők! Érdemes lehet várni a földeladással Cikk

Gyökeresen átalakítja a mezőgazdasági őstermelők adózásával kapcsolatos szabályokat a családi gazdaságokról szóló, az Országgyűlés által a mai napon elfogadott új törvény. Ennek része egyebek mellett az is – az szja-törvényhez benyújtott javaslat alapján –, hogy 2021-től az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében a személygépkocsi mellett a termőföld sem fog kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköznek minősülni.

Folytatódik a földértékesítési program az osztatlan közös tulajdon felszámolásáért Cikk

Szeptember 21-én indul a földértékesítési program harmadik üteme, a több mint 6300 ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton október 21-ig. Az Agrárminisztérium (AM) célja az osztatlan közös földtulajdon felszámolása.

Megszűnhetnek az osztatlan közös földtulajdonok Cikk

Jelentős forgalombővülésre számíthatnak jövőre a földhivatalok, ha január elsején életbe lép az osztatlan közös földtulajdon felszámolására vonatkozó törvény, amely jelenleg az Országgyűlés jóváhagyására vár. Nagy számban indulhatnak meg a területek megosztásának felszámolását célzó eljárások, amelyek garantálják, hogy hosszú idő után rendeződjenek a birtokviszonyok – írta a Magyar Nemzet.

Földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium Cikk

Több mint 13 ezer, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején, a meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés elektronikus úton zajlik. A licitálható földek listáját március 2-án teszik közzé.

Aktuális tudnivalók földeladóknak, őstermelőknek Cikk

A termőföldeladási szezon a tél végéhez közeledve többnyire lezajlott, így az új gazdák használhatják többnyire az idei gazdasági évben a földet. Gyakran merül fel kérdésként, hogyan kell adójogilag kezelni azokat az eseteket, amikor a magánszemély, a mezőgazdasági őstermelő, illetve az egyéni vállalkozó termőföldértékesítéssel összefüggésben előleget kap a másik féltől, vagy termőföld vásárlása során előleget ad a másik félnek. Kérdés az is, mikor számít megszerzettnek ez a bevétel, főként olyan esetben, ha az előleg és a vételár kifizetésére, megszerzésére két egymást követő évben kerül sor.

Földeladás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általános adózói minősítésű kft. eladna üres belterületi földet. (Áfa nélküli számlával vette.) A számlát áfával vagy anélkül kell kiállítani? Köszönöm válaszát.

Őstermelő értékesíti gazdaságát ipari célra Kérdés

Tisztelt Adózóna! Őstermelő évek óta nullás szja-bevallást ad le, mert értékhatár alatti és rendelkezik 20% költségszámlával. A 20% költségszámla kizárólag gázolaj. Termőföldeket vásárolt folyamatosan 2005-től napjainkig. Most értékesíti földterületeit és állatállományát, melyek értéke nem különül el az adásvételi szerződésben. Értékesítés előtt a területet földhivatali eljárás keretében kivonatja termelés alól, mert a vevő csak így tudja megvenni, mivel nem jogosult termőföldet vásárolni. A vevő a területen napelemtelepet létesít. Feltételezem, hogy a föld értékesítésére így az ötéves szabály vonatkozik. Az állatállománnyal kapcsolatban semmilyen nyilvántartása, költségszámlája nincs, azok folyamatosan 20 éve szaporodnak (szarvasmarhák). Hogyan lehet a földterülettől adózás tekintetében elkülöníteni az állatállományt, és hogyan adózik az állatok után? Köszönöm.

Termőföldből átminősített terület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 1995-ben ajándékozás útján jutott 5 hektár termőföldterülethez. 1999-ben ennek egy részét – 1,5 hektárt – kivonták a művelés alól, és átminősítették. A kivonás után a neve a területnek a födhivatali bejegyzés szerint "kivett udvar". Az egész terület külterületen helyezkedik el. Most a tulajdonos az 1,5 hektár átminősített területet eladná. Kérdésem az, hogyan adózik a bevétele után? Köszönöm.

Ültetvény értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában szeretnék segítséget kérni. Áfás egyéni vállalkozó saját területére ültetvényt telepített, amelynek jelenlegi könyv szerinti értéke nulla forint. Most értékesítené az ültetvényt és a területet. Kérdésünk, hogy mint magánszemély, értékesítheti a termőterületet, és mint vállalkozó az ültetvényt, vagy pedig egyben kell az egészet? Az ültetvény elválasztható-e a termőterülettől?

Földhaszonbérlet adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több hektár földet (8 hektár) szeretnék kiadni földhaszonbérletbe. Kérdésem: mennyi (%) szja-t kell fizetnem a bérlet után, illetve , a értékesíteném a földet, mennyi adót kellene utána fizetnem, ha azt a 2000. évben kárpótlással vásároltam? Válaszukat előre is köszönöm!

Őstermelő földeladáskori adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő vagyok. Lakóhelyemen rendelkezem egy belterületi szántóval, amit értékesíteni szeretnék. Milyen összegű adó terhel engem, ha őstermelőnek, illetve, ha nem őstermelőnek adom el? A földet folyamatosan műveltem, amiből bevételem keletkezett. Ha szeretnék bekerülni a földműves-nyilvántartásba az adózás szempontjából mit jelent nekem? Köszönöm.

Ültetvényértékesítés Kérdés

Áfa hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó – a még nem termő ültetvényét – el szeretné adni, bejelentkezett ingatlanértékesítésre az általános szabályokra. 1./ Jogszabályszerű-e, ha a földterületet áfa nélkül egy magánszemélynek, az ültetvényt pedig a magánszemély tulajdonában levő kft.-nek áfásan számlázza, tekintettel arra, hogy társaság földterület tulajdonjogát nem szerezheti meg? 2./ Mi minősül a teljesítés időpontjának, tekintettel a földforgalmi törvényben előírt különböző eljárásokra? Tehát a számlán mi lesz a teljesítés időpontja, az áfabevallás ideje?

Földeladás Kérdés

Osztatlan közös tulajdonú földrész értékesítésekor 118 000 forint jövedelmem keletkezett. Be kell-e vallani a 1453 -on?

Áron alul adta el ingatlanát? Így kérheti a különbözetet a vevőtől Cikk

2008-ban adásvételi szerződés alapján értékesített külterületi szántót túl alacsony áron kelt el, lehet-e különbözetet kérni a vevőtől? Amennyiben nem kíván fizetni, van-e jogorvoslati lehetőség? Mi a helyzet abban az esetben, ha a szántó árverés során került az új ügyfél tulajdonába? – kérdezte olvasónk. dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close