8 találat a(z) félkész cimkére

5% éttermi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat. Egy áfás egyéni vállalkozó az alábbi övtj számon folytatja tevékenységét: 561005 Falatozó (büfé), melegkonyhás büfé. Vállalkozó alkalmazhatja-e a kedvezményes 5%-os áfakulcsot szolgáltatására, megvalósul-e a az előírt szj.55.30.01.-nek szolgáltatása, illetve minden feltétel akkor, hogyha az alábbi körülmények valósulnak meg: 1. A büfében vannak asztalok, székek, mosdó. Van beltéri (fedett) rész, és van kültéri rész asztalokkal, székekkel. 2. A kiszolgálás kizárólag a pultnál történik, felszolgálás nincs. 3. A fogyasztás végén a vendégek viszik vissza a pulthoz a tálcát, poharat stb. A pultosok takarítják le az asztalokat. 4. Kiszállítás nem történik a büféből, de az ételt el is vihetik a vendégek, ha akarják. 5. Az értékesített termékek: a. Alkoholos, nem alkoholos italok b. Limonádé, tea, kávé (készített) c. Frissensültek d. Hamburger, gyros e. Velős pirítós, melegszendvics Kérném tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy a felsorolt körülmények alapján vállalkozó a helyben készített italokra, ételekre (amiket helyben fogyasztanak) alkalmazhatja-e a kedvezményes 5%-os áfa kulcsot, amennyiben ételeinek többségét félkész/késztermékből állítja elő. Megvalósítja-e ez a helyben készített étel és nem alkoholtartalmú italok fogalmát? Köszönöm!

Félkész ingatlan befejezése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségüket. Magánszemély félkészen vásárol egy családi házat egy másik magánszemélytől. Lakáscélú, nincs használatbavételi, belefér a négyzetméterbe. A magánszemély a vásárlást követően megbíz egy vállalkozót, hogy hozza kulcsrakész állapotra az ingatlant. A vállalkozó milyen áfával számláz? 27, vagy 5? Köszönettel.

Építkezés áfa-visszatérítési támogatás vs. 5 százalék Kérdés

Magánszemélyként építkeznék, szeretném igénybe venni az áfa-visszatérítési támogatást. Az anyagot a saját nevemre kérném. Leszerződtem egy kivitelezővel munkadíjra "építészeti munkákra", és később egyéb más vállalkozókat is igénybe kívánok venni (nyilászárók, áram stb.). A vállalkozó úgy értelmezi, hogy őt az áfatörvény kötelezi az 5 százalékos számla kiállítására (lehet igaz is). Ez viszont kizárna engem a visszatérítésből. A szerződésben nincs szó konkrétan szerkezetkész, félkész vagy kulcsrakész ingatlan átadásáról, csak a mellékletben szereplő munkák elvégzéséről, és azok átadásáról. A melléklet alapján amúgy önmagában elérhetné a szerkezetkész állapotot (falak állnak, tető rajta) – mivel lapostetős épület –, és nincs külön ács. 1. Mi számít egyáltalán ingatlan-átadásnak? 2. Ha például az alapot más végezné el, akkor is ugyanez lenne a helyzet? 3. Hogyan lehetne megoldani hogy 27 százalékos számlát tudjon adni úgy, hogy később ne lehessen ebből baja az adóhatóság felé (rossz számlázás miatt)? A szerződést tudjuk módosítani. Előre is köszönöm kimerítő válaszukat.

Kiegészítő kérdés az 5 vagy 27 százalék című cikkhez Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV által közzétett Gyakran ismételt kérdések a lakásértékesítés 5 százalékos adómértékével összefüggésben I. című munkafüzet 10) pontjában leírják azt a helyzetet, amikor egy kivitelező a magánszemély telkére egy félkész lakóingatlant felhúz, amely 160 nm-négyzetméteres. Ez 5 százalékos áfa, ám azt írják, hogy fontos, hogy a későbbiekben bekerüljön az ingatlan-nyilvántartásba, és használatba vétele legyen. Rendben. Mi történik akkor, ha a magánszemély nem fejezi be az ingatlant, mert például elfogy a pénze, nem lesz bejegyezve lakóházként. Ez azt jelenti, hogy egy későbbi adóellenőrzéskor utólag adóhiányt állapítanak meg? Hogy lehet ez ellen védekezni?

Így is lehet tőkét emelni: na, de minek számít egy félkész ingatlan? Cikk

Befejezetlen ingatlant apportálva emelt egy társaság tőkét, a számviteli elszámolás során viszont számos kérdés merült fel. Hunyadné Szűts Veronika, igazságügyi adó- és járulékszakértőnk válaszolt.

Félkész építésiengedély-köteles épület értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Cégünk két évvel ezelőtt megvásárolt egy félkész ingatlant telekkel együtt. Az épület építésiengedély-köteles. A lakások még nincsenek átadható állapotban, nincs még használatba vételi engedély sem. Az építkezést a cég nem tudja folytatni, így félkész állapotában értékesítené az ingatlant. Vételkor FAD-os számlát kaptunk. Kérdésünk az, hogy nekünk is áfa nélkül, fordított áfásan kell kiállítanunk az értékesítésről a számlát? Köszönjük szépen a segítséget!

Új lakás építése kivitelező által, magánszemély telkén 2016. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016 január 1-jétől az új lakás értékesítése 5 százalékos áfamértékkel lehetséges. Amennyiben kivitelező, a magánszemély megrendelésére, a magánszemély telkén lakást (150 négyzetmétert nem haladja meg) vagy lakóházat (300 négyzetmétert nem haladja meg ) épít, szerkezetkész, félkész, befejezett (kulcsrakész) állapotban. Az áfatörvény 10. § d pontja szerinti megítélését a készültségi fok nem befolyásolja. Azonban ha a lakóingatlan megfelel az áfatörvény 3. számú melléklete I. rész 50-51. pontjaiban foglaltaknak, az ügyletre 5 százalékos adómérték vonatkozik. Pontosan mire kell figyelni, hogyan kell eldöntenie a kivitelezőnek hogy az 5 százalékos áfamérték csak az építőipari kivitelezési szolgáltatásra vonatkozik, vagy az általa vásárolt és szerződés szerint továbbszámlázott anyagra is? Mi dönti el, hogy az anyagot 27 százalékos áfával kell továbbszámlázni, vagy esetleg az is 5 százalékos áfás. Egyértelmű, hogy az új lakás értékesítését a vásárlónak 5 százalékos áfamértékkel kell számlázni. Azonban a kivitelezővel kötött szerződés alapján a megrendelő telkén épített új lakás és lakóház esetében nem egyértelmű, hogy az anyag és a munkadíj is 5 százalékos áfamértékkel számlázandó, vagy akkor jár el helyesen, ha a munkadíjat 5 százalékos áfával, az anyagot pedig 27 százalékos áfával számlázza? Kérem, egyértelmű választ sziveskedjen megfogalmazni. Köszönettel.

5 százalék vagy 27? Ezen múlik a lakóépület áfakulcsa Cikk

Szerkezetkész, félkész, kulcsrakész lakóépület: nem mindegy, hogy 5 vagy 27 százalékos áfa rakódik-e az értékre. Értelmezzük a jogszabályokat és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatóját.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close