11 találat a(z) evaalany cimkére

Beltag bérkivétje megszűnés előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pontosítom a korábban azonos címmel feltett kérdésemet. Ha egy kettős könyvvezetéses evaalany bt. szeretne megszűnni, de van 2 millió forint pénzkészlete, megteheti-e, hogy azt még megszűnés előtt kiveszi bérként (munkaviszonyos a nyugdíjas beltag), annak ellenére, hogy tényleges tevékenységet már alig folytat? Köszönettel.

Evaalany áfa-adatszolgáltatása 2018. július 1-jétől Kérdés

Evaadóalany nem használ számlázóprogramot, számláit számlatömbből állítja ki. - Kell-e jelenteni, és mikor a NAV felé, ha a számlában szereplő áfa összege eléri a 100 000 forintot? - Összesítő jelentési kötelezettsége (a 100 000 forint áfát elérő vagy meghaladó számlákról) fennáll-e, és mikor kell teljesíteni? - A kapott, befogadott 100 000 forint áfát elérő vagy meghaladó számlákról milyen adatszolgáltatási kötelezettsége van, és mikor? Válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Dr. Viszoki Gábor

Evaalany számlázása akkreditált oktatásról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem evás. Oktatási tevékenységről állítana ki számlát olyan iskola részére, ahol akkreditált oktatás folyik. Akkreditált képzés esetén a számla nem tartalmaz áfát. Az lenne a kérdésem, ha az ügyfelem számláz oktatási tevékenységet, akkreditációval rendelkező iskola felé, tekintettel arra, hogy ő evás adózó, a számlájában fel kell-e tüntetni áfát, vagy nem? Várom szíves válaszukat. Üdvözlettel: K. Katalin

Evaalany bt. Kérdés

A betéti társaság 15 évvel ezelőtt vett üzletet 5 millió Ft-ért és visszaigényelte az áfát. Jelenleg eva adóalany, 37% adófizetési kötelezettsége van az üzlet bérbeadásából, alanyi áfás. Szeretném kérdezni, hogy ha eladja az üzletét vagy megszünteti a céget, milyen adófizetési kötelezettségei keletkeznek? A bt. megszünteti, és lehet hogy megtartja mint magánszeméy az üzletet, vagy céggel együtt eladja az üzletet. Hogy jár jobban? Köszönöm válaszukat.

Evaalany szolgáltatásnyújtása külföldi (EU-s) kifizetőnek Kérdés

Gyógytornász evaalany, külföldi (EU-s) kifizetőnek végezne szolgáltatást Magyarországon. Kell-e közösségi adószámot kérnie? Ha megkéri a közösségi adószámot, kell-e áfabevallást adnia, vagy csak elég az A60-as összesítő? Ezt mindig be kell adni negyedévente, vagy csak ha lesz ilyen gazdasági esemény? Előre is köszönöm.

Áfa /M/ összesítő jelentés Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Az áfa összesítő jelentésben szerepeltetni kell-e evaalanytól igénybe vett szolgáltatást? Az evaalany nem jelenti áfaforgalmát, összesítő jelentés meg pláne nem készül részéről, viszont a számlát befogadó cég a számla áfatartalmát visszaigényli. Fél oldalas az adatszolgáltatás a NAV felé! Köszönettel: Dominek Aranka

Evaalany biztosításközvetítői tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evaalany bt. biztosításközvetítői jutalékot kap egy biztosító cégtől. A biztosító csak "mentes az áfa alól" jelzéssel fogadja be a számlát, így csak a nettó jutalék kerül leszámlázásra. Ebben az esetben ezeket a leszámlázott jutalékokat hogyan kell szerepeltetni az evabevallásban, hiszen a 37 százalék nem kerül felszámolásra?

Evaalany áttérése katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evaalany bt. 2017.01.01-jével áttérne katázásra. A 2016. évi árbevétele meghaladja a 8 millió forintot. Választhatja-e 2017. évtől katakörben az áfa alanyi mentességet? A kültagnak kell-e az osztalék után szja-t és ehót fizetni?

Megfizetett eva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evaalany kkt. néhány évvel ezelőtt nyújtott szolgáltatást egy megrendelőjének. A számlát kiállította, az evát megfizette. A számla ellenértékét a mai napig nem kapta meg, a vevő felszámolás alatt áll, a felszámolótól igazolása van, hogy valószínűleg nem is fog fizetni neki a vállalkozás. Tőlem azt kérdezte, van-e lehetőség arra, hogy a befizetett evát visszakapja. Nekem nincs tudomásom ilyen szabályról, de megígértem neki, hogy megkérdezek erről szakértőt is. Várom válaszát! Üdvözlettel: Vágner Emília

Egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szüneteltetés után (2010. 04. 07.) nem léptem vissza dolgozni, hanem a megszüntetést kezdeményeztem az okmányirodánál, meg is kaptam az erről szóló határozatot 2015. február 19-én. A NAV és az egészségbiztosítási pénztár felé, és még hová kell jeleznem ezt, és milyen bizonylatokkal? Mivel evaalany voltam, kell-e 2015-re időarányos bevallást beadnom? Köszönöm előre is válaszát.

Evaalany nyugdíjalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíj-megállapítás ügyben szeretném kérni a segítségüket. A nyugdíjba készülő evaalany egyéni vállalkozónak az adóhatóság önrevízióra felhívó felszólítást küldött a következő indoklással: A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság adatszolgáltatást kért az adóhatóságtól az ellátási alapokról. Az adóhatóság közölte, hogy a folyószámla felülvizsgálata során megállapította, hogy a 2011-ben és 2012-ben főfoglalkozású evaalany egyéni vállalkozó nem a hatályos jogszabályok alapján teljesítette járulékbevallásait: Az eva adóalany 2011. és 2012. adóévekre vonatkozóan nem nyilatkozott arról, hogy a minimálbérnél magasabb összeg után kíván járulékot fizetni. A bevallásaiban viszont a minimálbér kétszerese után vallotta be, és fizette meg a járulékokat. Az adóhatóság levelében külön kiemelte, hogy a nyilatkozat benyújtására utólagosan nincs lehetőség. Felszólította az adózót, hogy a 2011. és 2012. évekre nyújtson be járulékbevallás-önellenőrzést. Kérdéseim: 1) Jogosan járt el az adóhatóság? Az adóhatóság befogadta és feldolgozta a bevallásokat és a befizetéseket. Az adóhatóságnak 2011-ben és 2012-ben is rendelkezésére állt minden olyan információ, ami most is. Semmilyen értesítést sem küldött az adózónak arra vonatkozóan, hogy bevallásai nem felelnek meg a hatályos jogszabályoknak. 2) Ha azonos esetben a vállalkozó az adó elévülési időn túl kérné a nyugdíj megállapítását, akkor a minimálbér számítana nyugdíjalapnak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close