6 találat a(z) erdőgazdálkodás cimkére

Fakitermelés adózása Cikk

Közeledik a tél, akik a téli fűtést fával oldják meg, megkezdik a tüzelőanyag felhalmozását a hideg időszakra. Az erdőből a fát egyrészt kitermelheti a tulajdonos, másik megoldás, hogy a vevő magának vágja ki, mindezeknek azonban van adózási vonzata is. Nézzük ezt meg részletesebben!

Változások a magán erdőgazdálkodás szabályozásában Cikk

Tájékoztató kampányt indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárminisztériummal (AM) és az erdészeti szakmai szervezetekkel annak érdekében, hogy segítsék az érintettek felkészülését a magán erdőgazdálkodást érintő változásokra – közölte a NAK csütörtökön az MTI-vel.

Szja tv. 1. sz. melléklet 9.8.1 pontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Szja tv. fent megnevezett pontjával kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Ha a társult erdőgazdálkodás faértékesítésből szerez jövedelmet és azt tagjai között tulajdoni arányuknak megfelelően felosztja, akkor azt adómentes jövedelemként fizetheti ki? Még akkor is, ha ez több millió forintot jelent?

Mit tehet a tűzifájával ....... Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Elolvastam a "Mit tehet a tűzifájával, és hogyan adózik az erdőtulajdonos? " című cikkét. Az utolsó bekezdéssel vitatkoznék, mert az Szja tv. 3. § 18. pontja igaz, hogy kimondja, hogy a saját gazdaság alatt a bérelt földterületet is érteni kell, de a 6. számú mellékletben már azt mondja, hogy őstermelői tevékenységnek minősül a saját gazdaságban történő növénytermesztés stb., majd rátér arra, hogy "a saját tulajdonú földterületen végzett erdőgazdálkodás, ..." Tehát az erdőgazdálkodásig saját gazdaságról ír a törvény, majd az erdőgazdálkodásnál már saját tulajdonú (és nem bérelt) erdőterületről! Tehát nem biztos, hogy a bérelt erdőterületen az erdőgazdálkodás őstermelői tevékenységnek minősül. Szeretném, ha meggyőzne arról, hogy aggályaim nem jogosak. Egy másik kérdés is felmerült bennem: ha osztatlan közös tulajdonban van az erdő, akkor az egyik tulajdonos erdőgazdálkodó által az egész területen (a közös tulajdonban lévő) végzett erdőgazdálkodás őstermelői tevékenységnek minősíthető-e? Ekkor mondhatjuk-e azt, hogy saját tulajdonú erdőterületen gazdálkodik (nem sajáton, mert többüké a tulajdon, de sajáton, mert minden négyzetméterben van neki is egy kis része)? Előre is köszönöm válaszát.

Erdőgazdálkodó – telephely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Erdőgazdálkodó kft.-nek az egyik megyében van a székhelye, de egy másik megyében, egyetlen egy erdőben (amelyet haszonbérlet keretében használ) végzi a tevékenységét. Az erdőt kell-e, lehet-e telephelyként bejelenteni? A jogalap a haszonbérleti szerződés, vagy kell-e más hozzá (például a többségi tulajdonos engedélye)? Köszönöm mielőbbi válaszát.

Szja-törvény, őstermelői tevékenység saját tulajdonú erdőben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem válaszukat az alábbi kérdésben. Az szja-törvény szerint mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek a saját tulajdonú földterületen végzett erdőgazdálkodás minősül. Mit kell érteni egész pontosan a saját tulajdon alatt? Az erdők gyakran osztatlan közös tulajdonban vannak. Elég a többségi tulajdon? Vagy ha 90 százalék feletti a tulajdonrész az erdőben, az már saját tulajdonnak minősül? A kinevezett erdőgazdálkodó, akinek tulajdona is van az erdőben, ahol erőgazdálkodó, már az egész területen végezhet őstermelőként gazdasági tevékenységet? Bérbe vett területen lehet őstermelői tevékenységet végezni őstermelőként? Kérem részletes tájékoztatásukat, hogyan kell eljárni őstermelőként végzett erdőgazdálkodás esetén a tulajdonviszonyokkal kapcsolatban? Köszönettel: Boros Zsanett

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Technikai megszűnt katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés az áfakörből

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close