111 találat a(z) engedély cimkére

Vas és beton hulladék értékesítése magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk betontermék gyártással foglalkozik, így alapanyagként felhasználunk kavicsot, cementet, vasat stb. Alkalmanként előfordul, hogy az elfekvő vas alapanyag-készletből értékesítünk magánszemélynek. A mennyiség nagyon csekély, évi 2-3 alkalommal maximum 10-15 kilogrammot. Kérdésem, hogy ehhez nincs-e szükség előzetes bejelentésre, vagy engedélyre? Illetve ha ezt nem tettük meg, akkor milyen szankcióra számíthatunk? Ugyanez a kérdésem arra az esetre is, ha a keletkezett betontörmelékből (gyártás során keletkezett selejt miatti törmelék) értékesítünk, szintén magánszemélynek. Köszönöm a válaszát!

Saját gyártásban előállított játék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kitalálta, hogy memória játékot gyártana kartonból. Ehhez minden felszerelés, gép adott. Az alábbi kérdések merültek fel ezzel kapcsolatosan: - kell engedélyeztetni, - kell-e hozzá magyar nyelvű használati útmutató, - hogyan lehet forgalomba hozni? Nem tudjuk, hogyan induljunk el. Köszönjük szépen a segítségét!

Ebbe nem szólhat bele az MNB – mondta ki a Kúria Cikk

Több tízmillió forint bírságot szabott ki az MNB egy társaságra engedély nélküli tevékenység miatt. A cég perre ment, mert úgy ítélte meg, hogy e tevékenységéhez nem szükséges a piacfelügyelet jóváhagyása. Az ügy a Kúriánál kötött ki.

Sör bérfőzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partner cégünk EU-ból importált söröket értékesít hazánkban webáruházon keresztül. EU-tagországi partnerével sör bérfőzésére kíván szerződni, mely szerint az alapanyagok árát és az egyéb költségek térítését vállalja a magyar cég. Az EU-s sörfőzde a magyar cég által küldött recept alapján elkészíti és forgalmazza a sört, melynek nyeresége után (ha a termék értékesítése nyereséges lesz) a magyar cég jutalékban részesül, melyről számlát állit ki az EU-s sörfőzdének. Kell-e a magyar cégnek bármilyen engedélyt beszerezni, vagy bejelentést tenni a hatóságok felé? A fenti ügyletnek van-e bármilyen törvényi vagy jogszabályi akadálya? Válaszát előre is köszönöm.

Vitaminok behozatala az EU-ból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy Magyarországi székhelyű kft. Bulgáriából importálna gyógynövény-alapú vitaminokat, ahhoz szükséges-e bármiféle engedély, vagy elegendő a tevékenységi kör bejelentése a NAV felé. A vény nélküli forgalmazásról az Európai Parlament adott ki egy hivatalos nyomtatványt. Válaszát előre is köszönöm.

Nemcsak üst, de még ezek is kellenek pálinkafőzéshez Cikk

Egy kft. a pálinkafőzést szeretné fő tevékenységi körébe felvenni. A kft. most alakulna. Milyen speciális szabályok (bejelentési kötelezettségek) vonatkoznak a pálinkafőzésre, ha valaki üzletszerűen szeretne ezzel foglalkozni? A kérdésre dr. Verbai Tamás jogász válaszol.

Az ajándékhoz már nem kell engedély – de jó! –, csak bejelentés Cikk

Engedély nélkül, bejelentés után tarthatnak ajándéksorsolást a kereskedők, de ehhez több feltételnek kell megfelelniük – a részletes szabályok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján találhatók.

Tevékenységi engedély Kérdés

Tisztelt Cím! Társaságunk Ausztriában dolgozó ingázó magyarkonak készül bevezetni egy szolgáltatást, melynek lényege, hogy segítséget nyújtunk az ausztriai családtámogatás igénylésében. Gyes, és családi pótlék, illetve az éves költségbevallás kitöltésében is segítünk nekik, Az a kérdés, ha ezt a tevékenységet idehaza végezzük magyar állampolgároknak, akkor kell-e ehhez a tevékenységhez engedély? Információink szerint ez egyéb ügyintézési kategória, ahol mi hivalalosan német tolmácsot alkalmazunk, illetve van egy szerződött könyvelőnk aki adótanácsadói végzettséggel is rendelkezik. További kérdésünk az, hogy mivel ezt a tevékenységet idehaza végezzük magyar állampolgároknak, kell -e az osztrák szakhatóságtól bármiféle engedély? Köszönettel:

Engedélyhez kötött az üzletszerű követelésvásárlás Cikk

A jogosulatlan követelésvásárlások visszaszorítása érdekében az MNB nemrég rendkívüli adatszolgáltatást rendelt el a pénzügyi piacon, majd vezetői körlevélben tájékoztatta a pénzügyi intézményeket – illetve ezúton a követelésvásárlókat – arról, hogy e tevékenység mikor minősülhet üzletszerűnek, tehát engedélyhez kötöttnek. A jegybank a beérkezett adatok alapján első körben tíz követelésvásárlónál piacfelügyeleti eljárást is indít.

Kereskedelmi szálláshely engedélyezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kereskedelmi-szálláshelyadással foglalkozó kft. a szálloda üzemeltetése mellett bérbeveszi két magánszemély tagjának tulajdonában lévő apartmanokat. Az apartmanok külön épületben találhatók, nem a szállodában. Az apartmanház a szobáinak és ágyainak száma alapján a 2039/2009. kormányrendelet szerint panzió kategóriába sorolható. A kft. éves ingatlan bérleti díjat fizet a tulajdonos magánszemélyeknek. A kft. adja ki az apartmanokat magánszemélyeknek általában alkalmanként pár éjszakára. A magánszemélyek részére a számlát a vendégéjszakákról a kft. állítja ki. Fizető-vendéglátásra vonatkozó engedéllyel a tulajdonos magánszemélyek rendelkeznek, a kft. nem. A kft. szállodai szálláshelyadásra vonatkozóan rendelkezik engedéllyel. A kft. ebben a formában tovább bérbeadhatja-e az apartmanokat vendégeknek, és szükséges-e ehhez engedélyt kérnie az apartman címe szerinti önkormányzat jegyzőjétől? Milyen tevékenységi körnek kell bejelentve lenni az adóhatóság felé? Köszönettel!

Költöztető tevékenység engedélyezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tájékoztatásukra van szükségem azzal kapcsolatban, hogy a költöztető tevékenységet végezni tervező egyéni vállalkozónak milyen engedélyekkel kell rendelkeznie a tevékenység folytatásához? A NAV-hoz és a székhely szerint illetékes jegyzőhöz van valamilyen bejelentési kötelezettsége? Valamekkora biztosítékot kell tartani a bankszámláján? Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Földházi Szilvia

Újabb befektetési társaság engedélyét függesztette fel az MNB Cikk

Az MNB ma közzétett végzéseiben részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, s felügyeleti biztost rendelt ki az intézményhez.

Munkaerő-kölcsönzés feltétele Kérdés

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy ha egy cég szeretne foglalkozni munkaerő kölcsönzéssel, akkor milyen szakmai végzettséget kell igazolni? Ha van valakinek egy bérügyintézői és egy tb szakelőadói végzettsége, az elég-e az engedély kiadásához? Ki és hogyan adja ki az engedélyt, és van-e különbség abban, hogy Magyarországra vagy az EU-ba kölcsönöz munkaerőt? Köszönöm előre is a választ.

Újabb takarékszövetkezet engedélyét vonta vissza az MNB Cikk

A betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a TISZA Takarékszövetkezetet, emiatt az MNB határozatban döntött az intézmény működési engedélyének visszavonásáról. A jegybank betétkifizetési tilalmat rendelt el, s felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez – írja az MNB közleménye.

Fémhulladék engedély nélkül – 11 milliós lesz a bírság Cikk

A pénzügyőrök 43,5 tonnányi, engedély nélkül tárolt fémhulladékot koboztak el Kalocsán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pályázat kertében kifizetett pénznyeremény

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Gyed melletti munka

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Közös tulajdonú (társaság és magánszemély) ingatlan bérbeadása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close