11 találat a(z) elvált cimkére

Özvegyi nyugdíj tartásdíj esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A napokban olvastam egy cikket, hogy tartásdíjfizetés esetén özvegyi nyugdíjra jogosult a tartásdíjban részesülő. Ez valóban így van? Egy 15 éve elvált férfi tartásdíjat fizet a feleségének bírósági megállapodás alapján. Azóta újra megnősült. Jól értem, hogy a férj elhalálozása esetén nem a jelenlegi, hanem a volt feleség lesz jogosult özvegyi nyugdíjra? Törvényi hivatkozást is tudna nekem erre erre vonatkozóan küldeni? Köszönöm szépen!

Jogosultság özvegyi nyugdíjra Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül, az elhunyt jogszerző jogán, jól meghatározott jogosultsági feltételek teljesülése esetén, özvegyi nyugdíjat lehet megállapítani a jogszerző házastársa, bejegyzett élettársa, elvált házastársa, illetve az élettársa részére.

Új információk a gyermekvállalási kedvezményről Cikk

A férfiak is igénybe vehetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, és nem számít az sem, ha mindkét házastárs elvált, ha addig nem született gyermekük – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár mai sajtótájékoztatóján.

Elvált szülőnek jár gyermekes pótszabadság? Kérdés

Dolgozónk elvált, a gyermeket az édesanyjánál helyezték el (közös a felügyeleti jog). Jár számára a két nap pótszabadság?

Különvagyon eredetű a kezdő bt. nevére történt házvásárlás, nem cégvagyon! Kérdés

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma immár 8 éve nem képes peren kivüli eljárásban bizonyítottnak tekinteni, hogy a saját házam házasság előtti eladásából fedeztem a bt. részére egy házat, azzal a szándékkal, hogy abban családorvosi rendelőt nyitunk majd az orvos nejemmel. Feleségem egy angliai tanulmányutunkról nem tért haza, kültagként egyedül maradtam a cégben, és a végelszámolást és felszámolást is én folytattam le. Minden tartozást kifizettem (nem volt sok). A NAV-nak lejelentettem, hogy az engedményezések következtében (amit a felszámoló is támogatott) teljes tulajdoni hányadot szereztem a cégben, amiben egyedül maradtam. A felszámoló és ügyvédje ellen már két éve eljárás folyik, mert a vagyonátadást hátráltatják. 32 millió forint károm keletkezett a lassú eljárás és a mühibák következtében, a bíróság csak ámul és bámul, több bírónk volt már, de érdemben egyik sem hallgatott még meg!

Élettársak, elvált szülők családi kedvezménye Cikk

A jogosulatlanul igénybe vett családi kedvezmény súlyos következménnyel járhat, ezért nem árt a jogosultságra vonatkozó előírások felidézése, különösen azok számára, akik élettársi kapcsolatban vagy elvált szülőként nevelnek saját, közös, vagy nem közös gyermekeket.

Családi adókedvezmény 3 gyereknél Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Elvált előző házasságából hozott 2 gyermekét egyedül nevelő anyuka megismerkedett a leendő élettársával, akivel közösen vállaltak egy gyereket. A családi kedvezményt az otthon maradó anyuka teljes mértékben nem tudta igénybe venni, ezért élettársa igényelte vissza a fennmaradó összeget, amelyből az anyuka egy fillért nem látott. Van-e arra lehetőség, hogy az apukától az egy gyermekre jutó adókedvezmény kivételével a fennmaradó összeget az anyuka megkapja? Apuka szerint a családi adókedvezmény fele őt illeti meg annak ellenére, hogy az anyuka előző házasságából született gyermekek miatti magasabb adóalap-kedvezmény érvényesíthető. Mit lehet tenni ebben az esetben? A gyermekek nevelésében az apuka nem igazán vesz részt, mindent az anyuka fizet. 2017 januárjától már nem alkotnak egy életközösséget többek között a fent említett okok miatt is.

Özvegyi nyugdíj: ki kaphatja, mikor éled fel? Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül, az elhunyt jogszerző jogán, özvegyi nyugdíjra szerezhet jogosultságot a jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa, illetve az élettársa. Ismertetjük azt is, hogyan, hol kell igényelni ezt a tb-ellátást.

Gyermekek után járó pótszabadság Kérdés

Elvált szülők három gyerekkel. Az anya két gyermeket, a papa egy gyermeket nevel. Szülői felügyelet közös a gyermekekre. A gyermekek hétvégenként felváltva járnak a szülőkhöz (az iskolai szünetekben is). Kérdés: az anyának hány nap pótszabadság jár a gyermekek után 2016. évben ?

Élettársi kapcsolat és családi adókedvezmény Kérdés

Élettársi kapcsolatban született két gyermek. Az apa venné igénybe a családi kedvezményt a 2015-ös évre szóló adóbevallásában. Az apának korábbi kapcsolatából van 1 gyermeke, akit az édesanyja nevel. Mikor veheti igénybe az apa a gyermek után járó összeget, amit 2 gyerekre tudna érvényesíteni, hiszen a korábbi kapcsolatában született gyermek után az édesanyja veszi igénybe a családi kedvezményt? Vagy mindenképpen a két gyermekre járó kedvezményösszeg jár neki? Gyermekenként 62 500 vagy 206 250 forint adóalap-kedvezmény? Köszönöm. R.

Lakóingatlan-értékesítés bevételének megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem Önt, hogy a következő problémában szíveskedjen segíteni. Magánszemély és a volt férje 2014-ben lakóingatlant értékesített, amelynek 1/2-1/2 tulajdoni arányban voltak tulajdonosai. Az ingatlanértékesítésről szóló szerződés a következőket is tartalmazza: az eladók megállapítják, hogy közöttük az értékesítést megelőzően házassági vagyonközösséget megszüntető megállapodás jött létre, amelyben a férj elismerte, hogy az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett 1/2-ed tulajdoni illetősége ellenére Ő az ingatlan vételárából 1/4-ed részre tart igényt, tekintettel arra, hogy az ingatlant nagyobb részben a feleség külön vagyonából vásárolták. Így a vételárból 1/4-ed rész a férjet, mint eladót, 3/4-ed rész a feleséget, mint eladót illeti meg. Kérdés: 1. A feleségnél a vételár hányad része (1/2-ed vagy 3/4-ed) lesz a bevétel? 2. Az ingatlan-értékesítéssel kapcsolatban a megszerzésre fordított összeg hányad része lesz költség a feleségnél? Az ingatlan vásárlásáról szóló szerződésből csak az derül ki, hogy az ingatlant 1/2-1/2-ed részben vásárolták meg (különvagyonból történő vásárlásról nem ír). Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close