4 találat a(z) elszámolási kötelezettség cimkére

Kúriai határozat az elszámolási kötelezettségről Cikk

Az olyan munkaviszony-megszüntetési esetekben, ahol a munkaviszony megszüntetésére vagy megszűnésére a munkavállaló érdekkörében felmerült okból kerül sor, a munka törvénykönyve csak a tényleges munkavállalói teljesítésnek megfelelő díjazást biztosít – mondta ki a Kúria.

Elszámolási időszak, a dolgozó elszámolási kötelezettsége Cikk

Az elszámolási időszak egy egyenlőtlen munkaidő-beosztási módszer, a munkáltató által meghatározott, az érintett héttel kezdődő hosszabb időtartam, amely alatt teljesíthető a heti munkaidő. A Kúria arról döntött, hogy a munkavállalónak milyen elszámolási kötelezettsége van, ha a munkaviszony az elszámolási időszak lejárta előtt szűnik meg.

A Kúria döntött munkaidőkeretes munkavállaló elszámolási kötelezettségéről Cikk

A Kúria határozatában döntött arról, hogy a munkavállalónak milyen elszámolási kötelezettsége van, ha a munkaviszony az elszámolási időszak (munkaidőkeret) lejárta előtt szűnik meg (tájékoztató a Kúria Mfv.II.10.102/2019/5. számon határozatáról).

Fiatal gazda támogatása Kérdés

A fiatal gazdálkodóknak induló támogatásra (MVH ) több ügyfelem sikeresen pályázott. A pályázat során kb. 10 millió forint összeget lehetett nyerni, melyet gazdaság létrehozásához kellett felhasználni egyéni vállalkozóként. A pályázati pénzt több éven keresztül állítottuk be az szja-bevallásban bevételek közé, annak megfelelően, hogy milyen ütemben történt a megvalósítás. A eset: van olyan ügyfél, aki a pályázati pént nem használta fel teljes mértékben, például a 10 millióból csak 2 milliót költött el a tényleges tevékenységre. A megvalósítási idő lejárt. Az MVH kötelezte a teljes pályázati pénz visszafizetésére (10 millió), eközben az egyéni vállalkozást megszüntette, s most munkabérletiltás van folyamatban (ez mind 2014-es esemény). Ez esetben hogyan, mi alapján kell önellenőrizni az szja-bevallást? Egyéni vállalkozóként keletkezett 10 millió forint visszafizetési kötelezettség, ezt a munkabérből tiltják le körülbelül 20 éven át... B eset: A teljes támogatási összeg felhasználásra került, elhatárolt támogatási összeg nem szerepel az egyéni vállalkozó könyvelésében. De az MVH felé nem történt meg a korrekt elszámolás, ezért az MVH jogerősen kötelezte az ügyfelet a teljes összeg visszafizetésére. Az egyéni vállalkozás szintén megszüntetésre került. Ebben az esetben, hogyan alakulnak az szja-bevallások? Önellenőrizni kell?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close